Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρολογικά σε βιομηχανικό κτίριο


zio7

Recommended Posts

Κάνω την ηλεκτρολογική μελέτη, για τη πολεοδομία, σε βιομηχανικό κτίριο το οποίο έχει τέσσερα «ξεχωριστά» τμήματα (γραφείο, τμήμα παραγωγής, τμήμα έτοιμων προϊόντων και αποθήκη). Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσουμε ένα κεντρικό πίνακα στο χώρο του γραφείου και τρεις υποπίνακες στους υπόλοιπους  χώρους ή είναι υπερβολή να το «σπάσουμε» σε τέσσερις πίνακες? Τους προβολείς που θα εγκατασταθούν στο περίγραμμα του κτιρίου είναι πιο σωστό να συνδεθούν σε δικό τους υποπίνακα ή για να μην έχουμε πολλά μέτρα καλωδίωσης να συνδεθούν στον αντίστοιχο υποπίνακα? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα έλεγα κεντρικό πίνακα στο τμήμα παραγωγής και από εκεί υποπίνακες στα υπόλοιπα τμήματα.

Τους προβολείς θα τους έβαζα στον κεντρικό πίνακα, με χρονοδιακόπτη.

Link to comment
Share on other sites

Με ποια λογική βάζουμε το κεντρικό πίνακα στο τμήμα παραγωγής και όχι στο γραφείο? Σύμφωνα με το ποιο τμήμα έχει τις περισσότερες καταναλώσεις?

 

Για τους προβολείς μάλλον συμφωνώ με αυτό που είπες έστω και αν θα έχουμε μεγαλύτερο μήκος καλωδίων

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το φωτισμό, τις παροχές στα τρία μηχανήματα παραγωγής, τα κλιματιστικά και κάποιες πρίζες στα διάφορα τμήματα πρέπει να προσθέσω και κάτι ακόμα για τη σωστή λειτουργία του βιομηχανικού κτιρίου? 

Link to comment
Share on other sites

Μια γεννήτρια για κρίσιμα φορτία και φώτα ασφαλείας θα ήταν καλή επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι, θα ηταν καλο να εχεις ενα κεντρικο πινακα που θα τροφοδοτεις τα παντα και απο αυτον θα φευγει γραμμη για αλλον πινακα γραφειων. Φυσικα, στον κυριο πινακα θα χωρισεις τα φορτια σου καταλληλα, δηλαδη, γραμμες παραγωγης, αποθηκη και τα λοιπα. Στον κεντρικο πινακα βαζουμε τα φορτια της παραγωγης γιατι ειναι πιο ενεργοβορα και γιατι ο πινακας των γραφειων ειναι υποπινακας και πολλες φορες μονοφασικος. Οι προβολεις στον κεντρικο πινακα με χρονοδιακοπτη, οπως εχει αναφερθει. Φυσικα γραμμη φωτισμου ασφαλειας και εαν χρηζει η εγκατασταση ηλεκτροπαραγωγου ζευγους που θα καλυπτει ολες τις καταναλωσεις. Ολα αυτα ειναι σχετικα με τις διαστασεις και την μορφη του εργοστασιου.  

Edited by thanasis karakatsanis
Link to comment
Share on other sites

Η εγκατασταση δεν θα εχει Μ/Τ;Αν εχει Υποσταθμο,θα κανεις ενα ΓΠΧΤ και αναχωρησεις προς υποπινακες στους χωρους οπως τους εχεις διαχωρισει.Στον ΓΠΧΤ θα πρεπει να προβλεψεις και μια αναχωρηση για τον κλιματισμο του κτηριου. Εκτος απο το ΗΖ της εγκαταστασης θα πρεπει να προβλεψεις και UPS για τα φορτια της μηχανογραφισης και των θεσεων εργασιας.Στην μελετη σου θα πρεπει να κανεις και Σ.Α.Π για την προστασια ττης εγκαταστασης.

Link to comment
Share on other sites

Η σωστή σκέψη κατά την άποψη μου είναι αυτή που λέει ο Θανάσης πιο πάνω .Ενας κεντρικός πίνακας απο όπου θα αναχωρούν παροχές για τους υπολοίπους υποπίνακες ανάλογος του φορτίου του κάθε χώρου Πχ. στο χώρο του γραφείου να ελέγχονται τα φορτία του γραφείου ,στο χωρο της παραγωγής τα φορτία της παραγωγής .Τους προβολείς δεν νομίζω να παίζει κάποιο ρόλο που θα τους βάλεις. Μπορείς να τους ελέγξεις απο το κοντινότερο πίνακα η υποπίνακα για να γλυτώσεις καλώδια και πτώση τάσης.

Edited by hektor
Link to comment
Share on other sites

Υποσταθμό και γεννήτρια δεν θα έχει γιατί θα έχει μόνο τρία μηχανήματα χαμηλής ισχύος. Πιο πολύ θα χρησιμεύει σαν αποθήκη το κτίριο. Ανεβάζω και μια κάτοψη του ισογείου στην οποία φαίνονται οι επιμέρους χώροι. Σαν πρώτη σκέψη είναι να τοποθετήσω ένα κεντρικό πίνακα και 3 υποπίνακες. 

HLEKTROLOGIKA.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.