Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παγετος και καυστηρας Αεριου


tyxodioktis100

Recommended Posts

Για τον λεβητα αεριου,ακομα και μια βρυση να σταζει αυτος θα το βλεπει καταναλωση και θα αναβει.αντιστοιχα δηλ με την ανακυκλοφορια.

Εχουν αντιπαγετικη προστασια αλλα οχι για το ζεστό νερο,μονο για το κυκλωμα θερμανσης.

Ο παγος καταλαμβανει μεγαλυτερο ογκο,απο οτι η ιδια ποσοτητα σε υγρο.για αυτο αλλωστε σπανε κι τα μπουκάλια στην κατάψυξη,οπότε στο παγωμα σπάνε οι σωληνες.

Οι σωληνες που σπασανε ηταν μονωμενοι;

Link to comment
Share on other sites

Όχι, όταν η κατανάλωση είναι μικρή ο λέβητας δεν ενεργοποιείται.

 

Από την άλλη βέβαια, είναι χειμώνας. Ο λέβητας είναι σχεδόν πάντα ενεργός...

 

Παρόλα αυτά, ο οικονομικότερος τρόπος προστασίας από τον παγετό είναι η συνεχής κατανάλωση ζεστού νερού.

Link to comment
Share on other sites

και μονωμένοι να είναι οι σωλήνες, αν δεν "θερμαίνονται" με κάποιον τρόπο, μετά από κάποιες ώρες θα παγώσουν...

 

Μία εύκολη λύση για υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι η χρήση καλωδίων θέρμανσης σωληνώσεων... 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

@vasilimertzani

Ναι οι σωλήνες ήταν μονωμένοι πολύ καλά.

 

Παρατήρησα ότι όσο πιο μακριές ήταν σωλήνες στις εγκαταστάσεις τόσο πιο πολύ πάγωναν και μεγαλύτερες οι ζημιές.

Μάλιστα στον λέβητα του ενοικιαστή, στον εναλλάκτη ΖΝΧ η ζημιά δεν ήταν ακριβώς στο "καζάνι" του αλλά προς φλάντζα-σύνδεση κάτω-κάτω προς την μεριά του σωλήνα επιστροφής ΖΝΧ.

 

Έλεγξα την ταράτσα σήμερα και ΚΑΜΙΑ σωλήνα δεν είχε σπάσει και ΟΛΕΣ ήταν πλαστικές. Τα ντεπόζιτα είχαν παγώσει και τα ηλιακά αμφιβάλλω αν τα άφηναν να ρέει νερό και από αυτά. Και από γείτονες όσες σπασμένες σωλήνες είδα στους λέβητες αερίου ήταν χάλκινες.

 

Για ειδικό αντιπηκτικό στο νερό του καλοριφέρ μου είπε υδραυλικός ότι μπορώ να ρίξω άφοβα και το κάνουν ήδη αυτό σε νομούς με παγωνιά. Προφανώς δεν θα επηρεάζει δυσμενώς την μετάδοση θερμότητας από τα σώματα ή να προκαλεί φθορές.

Edited by Homer
Link to comment
Share on other sites

Το αντιπηκτικό - αντιψυκτικό μπορεί να μπει στο δίκτυο των σωληνώσεων του καλοριφέρ και είναι χρήσιμο μόνο στην περίπτωση διακοπής ρεύματος για πολλές ώρες που δεν θα μπορεί να δουλέψει ο λέβητας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι άχρηστο, καθώς το δίκτυο του καλοριφέρ προστατεύεται αφήνοντας τον λέβητα απλά σε λειτουργία...

 

Στο δίκτυο του ΖΝΧ προφανώς "δεν μπορεί να μπει"

Link to comment
Share on other sites

 

 

Όχι, όταν η κατανάλωση είναι μικρή ο λέβητας δεν ενεργοποιείται.

Πράγματι δεν ανάβουν αν δεν δουν κάποια σοβαρή παροχή αλλά όλοι σχεδόν οι καινούργιοι έχουν ρύθμιση να κρατάνε τον εναλλακτη του ζνχ ζεστό για να βγάζουν πιο γρήγορα ζνχ. Οπότε όταν έχει παγωνιά καλό είναι να ενεργοποιήσει κάποιος την συγκεκριμένη ρύθμιση και τότε ακόμα και σταγόνα σταγόνα θα βγάζει ζεστό νερό. Επίσης αποκλείεται να σπάσει ο εναλλακτης που είναι και σχετικά ακριβό σαν ανταλλακτικό.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή στην πόλη ακούγεται αρκετά αυτή η μπαρούφα (δεν θέλω να θίξω κάποιον από το φόρουμ) με τις χάλκινες σωληνώσεις ότι παγώνουν πιο εύκολα και σπάνε και οι πλαστικές όχι, να σας αναφέρω ότι από ότι μου ανέφεραν πολλές εγκαταστάσεις με πλαστικές σωληνώσεις με εκτεταμένα προβλήματα λόγω παγετού. Προβλήματα υπήρξαν επίσης και στα ηλιακά.

 

Τα αίτια πολλά:

- Ανεπαρκής μόνωση / έλλειψη μόνωσης σωληνώσεων θέρμανσης / σωληνώσεων ζεστού νερού χρήσης / σωληνώσεων, φίλτρων κλπ παροχής νερού (ύδρευσης) στους λέβητες 

- Ανεπαρκής μόνωση / έλλειψη μόνωσης αποχέτευσης συμπυκνωμάτων και πολλές φορές ανυπαρξία αποχέτευσης συμπυκνωμάτων

- Ανεπαρκής εγκατάσταση σωληνώσεων (θέρμανσης - ύδρευσης) με ακατάλληλα υλικά ή τρόπους εγκατάστασης. 

- Εγκατάσταση λέβητα χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί ο εγκαταστάτης το manual εγκατάστασης. Manual εγκατάστασης στα αγγλικά κι όχι στα ελληνικά.

- Χρήστες με ελλειπή ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των λεβήτων  που είχε ως αποτέλεσμα κλειστούς λέβητες / θερμοστάτες κλπ και αδυναμία διόρθωσης απλών σφαλμάτων όπως π.χ. χαμηλή πίεση νερού στο κύκλωμα. 

- Λέβητες χωρίς συντήρηση ή ανεπαρκή συντήρηση.

- Καμία πρόβλεψη από εγκαταστάτες και χρήστες για περιπτώσεις παγετού και ελάχιστη ενημέρωση.

 

Σίγουρα θα ξέχασα κι άλλα...

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για να βελτίωση και διόρθωση της νοοτροπίας που έφερε την πόλη σε αυτό το χάλι.

Έτσι, στην αρχή δαιμονοποιήσαμε το φυσικό αέριο. Μετά, τον χαλκό, τους λέβητες - χωρίς καμία εξαίρεση - ότι είναι ακατάλληλοι για εξωτερική τοποθέτηση κι ότι άλλο βολεύει τον καθένα.

Για αυτό και στην επόμενη ακραία συνθήκη θα επικρατήσει το ίδιο χάος!

Link to comment
Share on other sites

Το ότι είναι πολύ πιο ελαστικό το τουμπόραμα από τον χαλκό πάντως δεν είναι δαιμονοποίηση του χαλκού. Είδα και στο τουμπόραμα να παγώνει (και ας έχει μικρότερη θερμική αγωγιμότητα) σε λέβητα του απέναντι γείτονα και ξεπάγωσε μια χαρά. Δεν ξέρω αν βγάζει επικίνδυνα χημικά στο ΖΝΧ πάντως το πλαστικό τουμπόραμα. Ο χαλκός επίσης αντέχει σε περίπτωση πυρκαγιάς και σε δυνατά χτυπήματα. Χωρίς να αναφέρομαι και εγώ προσωπικά αλλά θα πίστευα τα μάτια μου σε ότι είδα στην γειτονιά και ειδικά στις ταράτσες με τα τουμποράματα και με διαφορά  θα έβαζα τουμπόραμα στο ΖΝΧ του λέβητα αν ήμουν σίγουρος τώρα ότι στο ΖΝΧ που μπαίνει και στην κατσαρόλα μας δεν υπάρχουν επικίνδυνα χημικά λόγω ζέστης. Αλλά και ο ηλιακός μου τουμπόραμα έχει.

 

Επίσης κάτι που είχα διαβάσει ότι "με θερμική μόνωση οι απώλειες στους εξωτερικούς σωλήνες είναι αμελητέες" πάει περίπατο και μια χαρά παγώνουν κιόλας.

 

Υδραυλικός σε γείτονα του έφτιαξε μόνο τους σωλήνες και όχι τον λέβητα γιατί δεν ήξερε από λέβητες (οπότε και καλά έκανε και δεν το πείραξε). Άρα καλύτερα θα ήταν να καλέσει τους ειδικούς στον λέβητα φυσικού αερίου (μηχανολόγους μηχανικός ή τεχνολόγους). Ακόμα οι λέβητες μπορεί να έχουν και μικρή βλάβη και να μην χρειάζονται και ειδικά ανταλλακτικά και να μην χρειάζεται να παίρνουμε την αντιπροσωπεία της μάρκας για να το κάνουν από εκεί όπως μας πρότεινε υδραυλικός.

 

Η επιλογή τεχνίτη είναι σημαντικό πράγμα και πολλοί κάνουν αυτό που ξέρουν μόνο πχ για την πρόταση θερμικό καλωδίου που αναφέρθηκε και εδώ μου ανέφερε υδραυλικός ότι δεν κάνει για τόσο μακριές σωλήνες...

 

Τέλος το παρακάτω δεν το προτείνω για όποιον δεν ξέρει τι κάνει και δεν έχει κλείσει τον διακόπτη ρεύματος και προσέχει να μην γεμίσει νερά τα ηλεκτρονικά, αλλά ο αδελφός μου απλώς έβγαλε από την θέση του (ξεβίδωσε τις μπρούτζινες βίδες) το εξάρτημα που έτρεξε νερό (και συνδεόταν με φλάντζα με  παραπάνω εξάρτημα) κάτω από τον εναλλάκτη ΖΝΧ και πάνω από την σύνδεση του σωλήνα ΖΝΧ, το ξαναέβαλε και δούλεψε χωρίς να στάζει πλέον!!! Το παγωμένο νερό θα το έβγαλε εκτός θέσης μόνο και δεν υπήρχε σπάσιμο στον εναλλάκτη, θα αυτοπροστατεύτηκε με ζέσταμα και ας ήταν παγωμένοι οι σωλήνες. Επίσης κατάφερε με χάλκινες μούφες, γωνιές, εποξειδικό υλικό, καλάι και καμινέτο να αντικαταστήσει τα σπασμένα μέρη του χαλκοσωλήνα χωρίς να είναι υδραυλικός.

 

 

 

Γνωστή εταιρία λεβητών φυσικού αερίου που αναφερόταν και σ' αυτό το φόρουμ νομίζω για... άριστη(ν) στο service της, δεν πιάνω γραμμή για δυο μέρες και όταν χτυπάει κανονικά μου το κλείνουν!

Edited by Homer
Link to comment
Share on other sites

@Homer Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου για το χαλκό και τις πλαστικές σωλήνες. Εκείνο που λέω είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλα υλικά για την προοριζόμενη χρήση και να προστατεύουμε την εγκατάστασή μας σύμφωνα με τους κανονισμούς / μελέτες και οδηγίες εγκατάστασης των κατασκευαστών των σωλήνων και των εξαρτημάτων. Αυτό ΔΕΝ έγινε σε κάθε μια εγκατάσταση από αυτές που αστόχησαν, αυτό εννοώ. 

Edited by alej
Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή τεχνίτη είναι σημαντικό πράγμα και πολλοί κάνουν αυτό που ξέρουν μόνο πχ για την πρόταση θερμικό καλωδίου που αναφέρθηκε και εδώ μου ανέφερε υδραυλικός ότι δεν κάνει για τόσο μακριές σωλήνες...

 

ρώτησέ τον πόσα μέτρα θερμικό καλώδιο έχει εγκαταστήσει στην ζωή του....

 

έλεος σε αυτή την χώρα.. ότι μας είναι άγνωστο να δαιμονοποιείται...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.