Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε δύο δόσεις η καταβολή του τέλους για τη πλαστική σακούλα


Engineer

Recommended Posts

Με τα υπόλοιπα (μη οργανικά αλλά και μη ανακυκλώσιμα) είναι το πρόβλημα σ' εμάς εδώ. Π.χ. τα χαρτιά τουαλέτας, πάνες και τα σχετικά πως θα πετιούνται; Χύδην; Σε "βιοαποικοδομήσιμες";

Την κεντρική κομποστοποίηση η πολιτεία την έχει γραμμένη στα παλιοπάπουτσά της, στα αστικά κέντρα το προϊόν από τους ατομικούς ή και κάπως μεγαλύτερης χωρητικότητας κομποστοποιητές, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, καθώς μεγάλοι κήποι δεν υπάρχουν πολλοί, εκτός κι αν γίνεται οργανωμένη περισυλλογή από τους ατομικούς/πολυκατοικιών και χρησιμοποίησή του από τους δήμους για κάλυψη δικών τους αναγκών ή και πώλησή του.

 

Και Ήρωνα, στην τελευταία φράση σου είναι το ζουμί της υπόθεσης. Αν εφαρμοστεί με παραμένουσες τις σημερινές συνθήκες, νομίζω πως την πατήσαμε. Οι δήμοι είναι στεγνοί από λεφτά (έτσι λένε), τα έσοδα που θα μπορούσαν να έχουν από την αποτελεσματική εκμετάλλευση του περιεχομένου (των περιορισμένων έστω) άδων ανακύκλωσης, τα κλοτσάνε εκχωρώντας τα στους ρομά, χάλι θα καταντήσει η υπόθεση, χειρότερο από το σημερινό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, χρόνια πολλά σε όλους λόγω της ημέρας και ειδικά στους εορταζόμενους.

 

Το ξαναπα και πριν. Όσοι είναι απο 30 ετών ή νεώτεροι έχουν επαρκή ενημέρωση και παιδεία. Αλλα δεν διαφέρουν απο τους μεγαλύτερους γιατι πολύ απλα ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ σαν κοινωνία. 

Αν δεν μας τσούξει κάτι άμμεσα, δεν μας νοιάζει σαν κοινωνία.
Μπορεί να μη αρέσει σε κάποιους και να το αρνούνται, αλλά αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. 
Συμφωνώ πως το κράτος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό, αλλά μιλάμε για πράγματα αυτονόητα.  :confused: 

Όταν κάποιος κάνει κάτι βλαβερό εν γνώση του δεν μιλάμε για ενημέρωση αλλα για παιδεία.
Αν κάποιος θεωρεί πως το να μην φυτεύεις την γόπα σου στην άμμο ή το να μην πετάς τα πλαστικά όπου βρεις είναι κάτι που απαιτεί ενημέρωση, τότε μένω άφωνος.
Και μην το βλέπεις το πράγμα πατριωτικά, δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό λαο κλπ. 

Για να δούμε αν είναι έτσι ή πρόκειται απλώς για πικρόχολα σχόλια.

 

Πότε ξεκίνησε Ήρωνα η ανακύκλωση στην Ελλάδα;..................

 

Μέχρι τότε τι γινόταν οι πλαστικές σακούλες των S.M;...(Σκουπίδια...το απάντησα μόνος μου)

 

Γιατί υπήρξε αυτή η κατάσταση με την ανακύκλωση στην Ελλάδα και τι έκανε το κράτος;..........................

 

Αν απαντήσεις σωστά στα παραπάνω ερωτήματα θα καταλάβεις ότι το 1% στην ανακύκλωση πλαστικών σακουλών δεν είναι φαινόμενο "απαίδευτων", ή "αδιάφορων" πολιτών αλλά κρατικής νοοτροπίας. Συνεπώς η γιαγιά σου, ο πατέρας μου, εγώ και οι υπόλοιποι συμπολίτες σου δεν σου φταίμε σε τίποτε.

 

Πως θα λυθεί λοιπόν αυτό το πρόβλημα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Μα φυσικά με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Στο λέω και στο ξαναλέω από τα προηγούμενα τόπικ και δεν θες να το καταλάβεις. Δεν γίνεται διαφορετικά, διότι η πλαστική σακούλα στα σκουπίδια - με ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ του ανίκανου κράτους - έχει εισχωρήσει στη νοοτροπία μας. 

 

Τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των πολιτικά ηλιθίων που υποστηρίζεις με πάθος; Διαιωνίζει την κατάσταση για να εισπράξει κανένα φραγκάκι. Αυτό είναι όλο. Το σήριαλ με τα "ανταποδοτικά τέλη", τα "ταμεία υπέρ των σεισμοπαθών" και "υπέρ των πυρόπληκτων" το 'χουμε ξαναδεί ουκ ολίγες φορές.

Και τελικά η τακτική αυτή θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα πρόστιμα. Γιατί; Γκούγκλαρε μόνος σου στις ειδήσεις και θα δεις."Ο ρυπαίνων πληρώνει" είναι ο κυρίαρχος τίτλος. Αφού λοιπόν του δίνεις τη δυνατότητα να ρυπάνει και να πληρώσει, το ίδιο θα κάνει και όταν θα ακούσει για πρόστιμο.

 

Για να δούμε λίγο και "τας Ευρώπας" σου:

 

Βέλγιο. Νομοσχέδιο περίπου ίδιο με το δικό μας. Το 2011 είχε επιτευχθεί μείωση της χρήσης κατά 86%.

Βουλγαρία. Από το 2011 έχει επιβληθεί φόρος 0,28 €/τεμ. το 2014 και εισπράττεται από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.Η μείωση της χρήσης ξεπέρασε το 50%.

Τσεχία. Απόδοση στο κράτος φόρου ανακύκλωσης 0,23 €/kg.

Δανία. Επιβάλλεται φόρος στον καταναλωτή 0,65 €/τεμ! 

Εσθονία. 0,10 €/τεμ.

Ιρλανδία. 0,22 €/τεμ.

Λετονία. Επιβλήθηκε φόρος το 2009 τον οποίο πληρώνουν οι εταιρείες λιανικής και η σακούλα χρεώνεται στο ταμείο.

Μάλτα. 0,16 €/ τεμ.

Ολλανδία. Οι παραγωγοί / εισαγωγείς επιβαρύνονται με ειδικό φόρο 0,47 €/kg.  Οι καταναλωτές χρεώνονται περίπου 0,20 €/τεμ. Στα super market υπάρχουν ειδικοί κάδοι για χρησιμοποιημένες σακούλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σουηδία. Οι παραγωγοί επιβαρύνονται με το κόστος ανακύκλωσης το οποίο μεταφέρεται στην τιμή της σακούλας. Τα super market την χρεώνουν στο ταμείο με 0,17-0,30 €/τεμ. 

Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μείωση 50% με τιμές Ελλάδος.

 

Στις υπόλοιπες χώρες (Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, κλπ κλπ) δεν υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο, ή δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή, ή υπήρξε αλλά δεν απέδωσε, ή δεν χρειάστηκε καθόλου διότι δεν υπάρχει κατάχρηση.

 

Σταμάτα λοιπόν να υποστηρίζεις την νοοτροπία των ροζ πασόκων, γιατί στο τέλος το παιδί σου θα τρώει σαλούφες τηγανητές, θα βλέπει πουλιά στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και γάτες σε ζωολογικούς κήπους προστατευόμενων ειδών. Χώρια τα πρόστιμα που πληρώσεις...

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε για αρχή αν θες κάποια απάντηση, προσπάθησε να γράψεις με γραπτό λόγο, όχι προφορικό, δυσκολεύομαι να ακολουθήσω το κείμενο σου.

 

Κατα δεύτερον η ανακύκλωση στην πόλη μου (Θεσσαλονίκη) υπάρχει πολλά χρόνια (του χαρτιού σίγουρα 20).
Μάλιστα η ανακύκλωση είχε ξεκινήσει σε κάποια μέρη με διαλογή στη πηγή με 4 διαφορετικούς κάδους, αλλα απέτυχε γιατί ο κόσμος πετούσε ό,τι να ναι (και η ενημέρωση ήταν επαρκέστατη σε εποχές χρήματος με Παπαγεωργόπουλο κλπ). Μετά ξαναέμεινε μονο του χαρτιού και μετά ήρθε ο μπλε κάδος.
Αυτή την στιγμή ο μόνος λόγος που υπάρχει ανακύκλωση είναι γιατί μας το επιβάλει η ΕΕ και μας έδωσε και κονδύλια γι' αυτό.
Και το μικρό ποσοστό ανακύκλωσης οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στους κατοίκους. Έχοντας επισκεφτει 2 ΚΔΑΥ και γνωρίζοντας άτομα που έχουν απασχοληθεί εποχιακά μπορώ με σιγουριά να στο υπογράψω. Προφανώς και το κράτος δεν κάνει ότι θα έπρεπε, αλλα σε καμία περίπτωση ο μέσος πολίτης δεν είναι σωστός. 
Αφού η μάνα μου που εχει βγάλει μέχρι 6η δημοτικού κατάλαβε απο μόνη της πβς γίνεται σωστή ανακύκλωση, τότε μπορεί ο καθένας.

Τα δε στοιχία που παραθέτεις δείχνουν πόσο αποδοτικό είναι το μέτρο. Όλοι σε αυτές τις χώρες πάνε με χοντρές σακούλες ή βαμβακερες στο σούπερ και κανεις δεν πληρώνει.

Το δε απαξιωτικά σου σχόλια παρακαλώ να τα πάρεις πισω. Δεν σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα. 
Τόσα απωθημενα κουβαλάτε μερικοί και ακόμα και σε συζήτηση για σακούλες θέλετε να χωρίστουμε σε πολιτικά στρατόπεδα; Έλεος!

 

Πάνο, έχεις δίκιο για τα χαρτιά υγείας κλπ αλλά αρκετοί νομίζω ήδη χρησιμοποιούν αυτές τις σακουλίτσες σε ρολό που είναι για την τουαλέτα. Στην Ολλανδία ας πούμε συλλέγουν την κυταρίνη απο τα χαρτιά υγείας πριν τον βιολογικό καθαρισμό και υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα που την χρησιμοποιούν ως υλικό ασφαλτόστρωσης.

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Το δε απαξιωτικά σου σχόλια παρακαλώ να τα πάρεις πισω. Δεν σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα. 

Εντόπισε σε παρακαλώ αυτά τα απαξιωτικά σχόλια και κάνε τα παράπονά σου στους συντονιστές. Δεν παίρνω πίσω, απολύτως, τίποτε. 

 

Όταν παραθέτω κάποια στοιχεία δεν με ενδιαφέρει το σκεπτικό του άλλου, αλλά η τεκμηρίωση του δικού μου. Αν τα στοιχεία που παρέθεσα για τη χρέωση της σακούλας στις χώρες της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν το δικό σου, είναι σημάδι ότι στο τέλος μπορεί και να συμφωνήσουμε. Εγώ πάντως από το πρώτο νήμα που συζητήθηκε το θέμα μέχρι και σήμερα, επιμένω ακριβώς στα ίδια πράγματα: α) Μπορεί εδώ και τώρα (τουλάχιστον από την πλευρά των καταναλωτών) η πλαστική σακούλα να καταργηθεί τελείως, β) το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε σακούλας ξεπερνάει το 0,5 € (αυτό αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις χρεώσεις, σε όλες τις χώρες πλην Η.Β και Βελγίου, γ) είναι λάθος η μονόπλευρη χρέωση της σακούλας στον καταναλωτή και πρέπει να χρεώνεται μέρος της και στον παραγωγό και τον έμπορο (Βουλγαρία, Λετονία, Σουηδία, Ολλανδία).

 

Σχετικά με τα περί ελληνικού λαού, δεν υποστηρίζω ότι είμαστε ο καλύτερος λαός του κόσμου - παίζει να είμαστε και ο χειρότερος - θέλω όμως στην κρίση μας να είμαστε δίκαιοι. Πρέπει να εξετάζουμε το ζήτημα με όλες τις βασικές του παραμέτρους. 

 

Οι βόρειοι λαοί έχουν αναπτύξει περιβαλλοντικά κριτήρια και έχουν κάποια σχετική συνείδηση, γιατί είναι οι ίδιοι οι μεγαλύτεροι ιστορικά ρυπαντές του πλανήτη. Όταν στην Ελλάδα γινόταν η ελληνική επανάσταση για να αυτοπροσδιοριστούμε ελεύθερα ως έθνος και να πάρουμε τη γη από τον σουλτάνο να την καλλιεργήσουμε, στην Αγγλία, στη Γερμανία και τη Γαλλία ο κόσμος πέθαινε στο δρόμο από την αιθαλομίχλη. Ειδικά στην Αγγλία η περιβαλλοντική ρύπανση έχει ξεκινήσει πριν την βιομηχανική επανάσταση και σήμερα, αν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αθροιστικά τη ρύπανση στο χρόνο, μπορούμε να πούμε ότι το 1/5 των ιστορικών αποτελεσμάτων της στο βόρειο ημισφαίριο προέρχεται μόνο από τις χώρες Αγγλία - Σκωτία - Ουαλία. Ακόμη ακόμη και κατά τη δεκαετία του '50 - '60, όταν η ρύπανση ξεκινούσε τα πρώτα δειλά βήματά της στην Ελλάδα, στο Μάντσεστερ πέθαναν σχεδόν αμέσως από την αέρια ρύπανση τουλάχιστον 4000 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτούς τους λαούς, υπάρχει έντονος κοινωνικός αυτοματισμός που τους κάνει να είναι ευαίσθητοι απέναντι στην περιβαλλοντική ρύπανση και να πειθαρχούν άμεσα σε κάθε σχετική απόφαση του κράτους. Αντιθέτως σε μας η ρύπανση είναι νεώτερη κατάσταση που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει εμπειρικά τόσο αντιληπτή. Αυτό είναι όλο, δεν έχει να κάνει το θέμα ούτε με παιδείες, ούτε με λοιδορίες και προπαντός με εθνικές απαξιώσεις. 

 

Το γεγονός λοιπόν ότι δοκιμάστηκε ένα νομοσχέδιο στο U.K. και πέτυχε δε σημαίνει ότι θα το κάνουμε "κόπυ - πάστε" (κατά την Πολάκειο διάλεκτο) στην ελληνική πραγματικότητα και θα πιάσει. Απλώς οι ανεκδιήγητοι τύποι πιάσανε ένα νομοσχέδιο που μπορεί να πλασαριστεί με το ελάχιστο πολιτικό κόστος στην Ελλάδα, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι πραγματικές του συνέπειες. Το επιχείρημα δε που πλασάρεται "ο ρυπαίνων πληρώνει" μέσα σε μια τέτοια κατάσταση εύκολα αντιστρέφεται στο "ο πληρώνων ρυπαίνει". 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

 

Τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των πολιτικά ηλιθίων που υποστηρίζεις με πάθος;

 

Για να δούμε λίγο και "τας Ευρώπας" σου:

 

Σταμάτα λοιπόν να υποστηρίζεις την νοοτροπία των ροζ πασόκων, γιατί στο τέλος το παιδί σου θα τρώει σαλούφες τηγανητές, θα βλέπει πουλιά στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και γάτες σε ζωολογικούς κήπους προστατευόμενων ειδών. Χώρια τα πρόστιμα που πληρώσεις...

Μου λες πως υποστηρίζω ηλίθιους με πάθος και την νοοτροπία τους. Είσαι αρκετά έξυπνος για να μην με χαρακτηρίσεις ευθέως.

Μάθε λοιπόν πως δεν υποστηρίζω κανέναν πολιτικό και ούτε μου κατέχω νοοτροπία ηλιθίων και δεν δέχομαι να με ταυτίζει κάποιος με πολιτικά ηλίθιους (sic) και άτομα που ξεπουλάνε τη χώρα. 

 

α) Η πλαστική σακούλα μπορεί να καταργηθεί και με βρίσκει σύμφωνο ως μέτρο, αλλα όχι μέσα σε μια νύχτα. Σε προηγούμενα σχόλια μου είπες πως τέτοια μέτρα (μείωση της πλαστικής σακούλας) προωθούν την καταστροφή της τοπικής παραγωγής. Και ζητάς στην ουσία να κλείσουν με έναν νόμο δεκάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες πλαστικού (που αυτό θα γίνει αν πουμε πως καταργούμε την σακούλα αμέσως). Αντιθέτως ένα μέτρο σαν αυτό που εξετάζεται τώρα θα φέρει σταδιακή αλλαγή με πολύ καλό αποτέλεσμα. 

β) Αυτό επιβεβαιώνει πως το ποσό είναι συμβολικό και σκοπό έχει να προβληματίσει/εκπαιδεύσει τον καταναλωτή. Οτιδήποτε είναι δωρεάν, είναι δεδομένο ότι το σπαταλάμε.

γ) Ο κάθε παραγωγός συσκευασιών απ' όσο ξέρω πληρώνει ένα τέλος για την εναλλακτική διαχείρηση των προϊόντων του. Ο μόνο τρόπος για να πάρεις άδεια παραγωγού πλαστικών συσκευασιών είναι να γραφτείς στο μητρώο παραγωγών του ΕΟΑΝ. Αν όμως ο σκοπός μας είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, μόνο το τέλος προς το καταναλωτή είναι αποδοτικό μέτρο (είτε μας αρέσει, είτε όχι). Απλή επιχειρησιακή οικονομία. Σε τόσο ελαστικό προϊόν που αντικαθιστάτε εύκολα, απλά αυξάνεις την τιμή του και πέφτει κατακόρυφα η ζήτηση.

 

Το δε μέτρο έχει εφαρμοστεί απο την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ και απο το Μαρόκο μέχρι την Σκανδιναβία. Παντού έπιασε, όχι απλά σε ένα μέρος με οργάνωση (επίσης η Αλόνησσος κατήργησε την χρήση σακούλας).

Μην μπλέκεις επίσης τουρκοκρατίες κλπ. Στο εξωτερικό όταν έχουν πρόβλημα το λύνουν σε μια δεκαετία. Γιατί ξέρουν πολύ καλά πως το κάνουν για το εαυτό τους και για κανέναν άλλο. Στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να ανακυκλώσουμε το χαρτί και νομίζουμε και απο πάνω ότι κάνουμε αγγαρεία για τους ευρωπαίους.

Και η ανακύκλωση δεν έχει να κάνει με το πόσο μεγάλο ή παλιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Χώρες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σπάνε ρεκορ ανακύκλωσης και στην Ελλάδα που έχουμε ξεμείνει απο χωματερές εδω και δεακετίες, έχουμε ποσοστά κάτω του 20%. Και αν δεν φταίει ο Έλληνας που το 45% του μπλε κάδου είναι μη ανακυκλώσιμα ποιος φταίει; Εγώ πάντως μια χαρα ενημερωτικά είδα και στην πόρτα μου και στο τοπικό κανάλι και στο ραδιόφωνο και παντού. Οποτε δεν επαρκεί η δικαιολογία της ελλειπούς ενημέρωσεις για να τεκμηριώσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μη ανακυκλώσιμων.

Και αν είναι τόσο δύσκολο, ας διαβάσει κάποιος τη γράφει ΠΑΝΩ στον κάδο. Δεν το γράφει, δεν το πετάς.

Μπορούν οι 70χρονοι γονείς μου απο μόνοι τους και δεν μπορεί ο μέσος Ελληνας δηλαδή;

Και ενταξει συμφωνώ, έχουμε απατεώνες πολιτικούς, ξενους που θελουν να μας εκμεταλευτούν. Αλλα μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας. 

Αν κάνεις ένα γκάλοπ 9/10 θα σου πουν πως η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική και με το ζόρι οι 2 θα κάνουν.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1) Σε προηγούμενα σχόλια μου είπες πως τέτοια μέτρα (μείωση της πλαστικής σακούλας) προωθούν την καταστροφή της τοπικής παραγωγής. 

 

2) Το δε μέτρο έχει εφαρμοστεί απο την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ και απο το Μαρόκο μέχρι την Σκανδιναβία. Παντού έπιασε, όχι απλά σε ένα μέρος με οργάνωση (επίσης η Αλόνησσος κατήργησε την χρήση σακούλας).

 

Ότι να 'ναι. 

 

1) Παράθεσέ μου σε παρακαλώ το post που έγραψα ότι τέτοια μέτρα (μείωση της πλαστικής σακούλας) προωθούν την καταστροφή της τοπικής παραγωγής. Το θέλω ολόκληρο. 

 

2) Διάβασε το post αυτό (#17 στο νήμα "Οι Έλληνες καταναλώνουν 43 δισ πλαστικές σακούλες"):

http://www.michanikos.gr/topic/50015-οι-έλληνες-«καταναλώνουν»-43-δισ-πλαστικές-σακού/?p=921563

και κατάλαβε επιτέλους ότι άλλο το καρότο και άλλο το αυτοκίνητο. Διότι στην Ινδία, την Τανζανία και τη Ν. Αφρική κα-ταρ-γή-θη-κε τελείως η χρήση της πλαστικής σακούλας. Έχω παραθέσει και το σχετικό δημοσίευμα.

 

Διάβασε επίσης στο ίδιο post ότι η Plastics Europe δι-α-φω-νεί με την κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας και ζητεί απλή χρέωση. Παρατίθεται επίσης το δημοσίευμα.

 

Και ένα τελευταίο, έχω γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση ότι στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια δεν υπάρχει πλαστική σακούλα στα τρόφιμα αλλά χαρτοσακούλα...

 

Ρε μπας και με μπερδεύεις με άλλον; 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά χαλαρώστε λίγο, δεν υπάρχει λόγος για αντιπαράθεση. Και οι δυο, όπως όλοι μας θέλετε το βέλτιστο δυνατό. Επί της ουσίας συμφωνείτε απ' ότι κατάλαβα σε αρκετά.

 

Στάλθηκε από το ASUS_Z010DA μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Απο το αρθρο σχετικά με το νομοσχέδιο για τις πλαστικές σακούλες γράφεις:

Η Ε.Ε. επηρεάζει τις ελληνικές κυβερνήσεις να γίνονται σταδιακά φιλικές με τα συσκευασμένα και εχθρικές στα νωπά τρόφιμα (και εξηγεις στο σχόλιο σου πως έτσι θέλουν να μας κάνουν να παίρνουμε τα ξένα που είναι συσκευασμένα και όχι τα νωπά που είναι ντόπια).

Σου λέω πως το θέμα μας τώρα είναι οι πλαστικές σακούλες και συνεχίζεις να μιλάς γενικά για την επιβολή των ευρωπαίων, τα μονοπώλια τους και το πλαστικό τους.
Οπότε ή έγραφες εντελώς άσχετα πράγματα ή βλέπεις σχέση μεταξύ του νομοσχεδίου για την σακούλα και την προσπάθεια τους να μας κάνουν να μην αγοράζουμε τα τοπικά προϊόντα. Ένα απο τα δύο ισχύει.

Τέλοσπαντων.

Στην Ινδία καμία πλαστική σακούλα δεν καταργήθηκε, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτείες και συγκεκριμένα μαγαζιά που γίνεται αυτό, όχι σε όλη την χώρα. Τουλάχιστον αυτο μου είπαν οι 2 Ινδοί που γνωρίζω. Στην Αφρική υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να καταργηθεί η σακούλα. Αναλογίσου ότι σε ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα το 50% των προβάτων/κατσικιών πεθαίνει απο κατανάλωση πλαστικών σακούλων (εδώ λέει για την Μαυριτανία, το ίδιο είχα διαβάσει για την Ουγκάντα)! Ενώ γενικά το κόστος για παραγωγή/εισαγωγή είναι σχετικά υψηλό για αυτά τα κράτη. Και πάλι στα περισσότερα μέρη υπάρχει φορολόγηση και σταδιακή καταργηση της λεπτής πλαστικής σακούλας. Κατάργηση με ένα νόμο σε μια νύχτα δεν έγινε σε κανένα ανεπτυγμένο κράτος. Φαντάσου τι αντιδράσεις θα υπήρχαν αν αποφάσιζε η ΕΕ να κοψει μαχαίρι όλες τις πλαστικές σακούλες σε όλη την ΕΕ σε μια μέρα. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές.

Και για μένα αυτό είναι το πιο διπλωματικό πλάνο. Να υπάρχουν επεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα σε κεντρικό επίπεδο και απο κει και πέρα κάθε χώρα παίρνει ακόμη πιο δραστικά μέτρα για να μην υπάρχει δυσαρέσκεια. Φυσικά και θα ήθελα πιο δραστικά μέτρα προστασίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Στην τελική η ΕΕ σου λέει να μειώσεις τις σακούλες, δεν σου λέει πως.

Charlie ξέρω ότι συμφωνούμε στο τι αποτέλεσμα θέλουμε. Απλά αυτό που βλέπω είναι πως οι περισσότεροι αναλώνονται αρχικά σε σχόλια αστεϊσμού και όχι στο να γράψουν πως το νομοσχέδιο δεν τους βρίσκει σύμφωνους γιατί θα το ήθελαν πιο αυστηρό (που εν τέλει αυτό βλέπω να θέλουν όλοι). Επίσης γράφτηκαν πράγματα που για μένα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ήθελα να το επισημάνω. 

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Ήρωνα, για να κρατήσουμε ένα επίπεδο στη συζήτηση, όσο ακόμη έχουμε διάθεση και ελεύθερο χρόνο να τη συνεχίσουμε, σε παρακαλώ οι αναφορές σε γεγονότα και μάλιστα κρίσιμα για τη συζήτηση, να βασίζονται σε επώνυμες δημοσιογραφικές αναφορές. Το γεγονός ότι εμείς δεν γράφουμε επώνυμα σημαίνει ότι η αναφορά "ξέρω δύο ινδούς, πέντε πακιστανούς και τρία πουλάκια" δεν γίνεται πιστευτή. Φέρε ένα άρθρο ιστοσελίδας ή άλλου είδους ενημερωτικού μέσου για την κατάργηση ή μη της πλαστικής σακούλας στην Ινδία. 

 

Με την ίδια λογική απαντώντας σε προηγούμενο θέμα, ενώ γνωρίζω ότι στη γειτονία μου (ανήκει στο Δήμο Αθηναίων) οι πρώτοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού – πλαστικού – γυαλιού – μετάλλων τοποθετήθηκαν το 2001, κάνω υποχρεωτικά αποδεκτή την αναφορά της "Καθημερινής" - αφού είναι επώνυμη, που λέει ότι η ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2004.

http://www.kathimerini.gr/807575/article/epikairothta/perivallon/anakyklwnontai-ayta-poy-anakyklwnoyme

 

Παραθέτω επίσης ασχολίαστο το επίμαχο post να το διαβάσουν και οι συνάδελφοι. Θυμήσου μόνο ότι με αφορμή αυτό με έβγαλες συνωμοσίολόγο.

http://www.michanikos.gr/topic/50130-όλο-το-νσ-για-την-ανακύκλωση-τέλος-στην-πλαστικ/?p=920436

 

Παιδιά χαλαρώστε λίγο, δεν υπάρχει λόγος για αντιπαράθεση. Και οι δυο, όπως όλοι μας θέλετε το βέλτιστο δυνατό. Επί της ουσίας συμφωνείτε απ' ότι κατάλαβα σε αρκετά.

Αγαπητέ συνάδελφε, δεν είναι το θέμα αν θα συμφωνήσουν οι θεωρίες μας, ή τα πληκτρολόγιά μας. 

 

Μερικοί φιλότιμοι άνθρωποι, χωρίς πρότερη συνεννόηση, μάλιστα πολλοί αγνοούμε ο ένας την ύπαρξη του άλλου, έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα (1) χρόνο την απεξάρτηση από την πλαστική σακούλα του S.M. 

 

Σε πληροφορώ ότι υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες S.M. που δεν σου επιτρέπουν να μπεις μέσα, όχι με καρότσι αλλά ούτε με δική σου νάιλον σακούλα πολλαπλής χρήσης, μία δε από αυτές χρεώνει την δικής της πλαστική σακούλα 3 λεπτά/τεμ. Όταν πληρώσεις στο ταμείο και πρέπει να φύγεις, και δεν έχεις "αγοράσει" τις σακούλες του, σου λέει "πάρτα με τα χέρια". Θέλει να στα χρεώσει μεν, αλλά το πρόβλημα που σου δημιουργεί ο ίδιος δεν θέλει να στο λύσει...Η ουσία λοιπόν είναι ότι η πλαστική σακούλα του S.M. υπάρχει μόνο και μόνο για τη διαδρομή ταμείο - αυτοκίνητο. 

 

Μία συνάδελφος σε μικρή ελληνική αλυσίδα S.M, επειδή ο χώρος που της επέτρεψαν να βάλει το καρότσι της ήταν "μέσα - έξω" και χωρίς επιτήρηση, το 'χασε, και ένας άλλος βρήκε στη θέση του καροτσιού του...ένα σκύλο.

 

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες αλυσίδες - προς τιμή τους αυτό - που σε αφήνουν να φέρεις όχι απλώς το δικό σου καρότσι, αλλά πολλές φορές που γίνεται λαϊκή αφορά εκεί κοντά τους, να το έχεις μαζί σου και γεμάτο!!!

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να επιβεβαιώσω κι εγώ αυτά που γράφει ο Κωνσταντίνος στην αντιπροτελευταία παράγραφο του #39. Σε συγκεκριμένη αλυσίδα S.M., στον Μασούτη, μου έχουν ζητήσει να αφήσω την τσάντα σε κάτι ντουλάπια που έχουν και μετά το ταμείο να πάω να την πάρω πίσω. Που να πήγαινα και με καρότσι δηλαδή. Θα μου έλεγαν άστο έξω απ' την παράγκα. Εννοείται πως έφαγε Χ έκτοτε. Αν τυχόν φοβούνται την κλοπή, ας ελέγχουν από τις κάμερες που έχουν.

 

Και Ήρωνα

 

 

Πάνο, έχεις δίκιο για τα χαρτιά υγείας κλπ αλλά αρκετοί νομίζω ήδη χρησιμοποιούν αυτές τις σακουλίτσες σε ρολό που είναι για την τουαλέτα. Στην Ολλανδία ας πούμε συλλέγουν την κυταρίνη απο τα χαρτιά υγείας πριν τον βιολογικό καθαρισμό και υπάρχει πιλοτικό πρόγραμμα που την χρησιμοποιούν ως υλικό ασφαλτόστρωσης.

Αυτές που προτείνεις, πάλι πλαστικές σακούλες είναι. Εδώ μιλάμε για πλήρη απεξάρτηση από αυτές. Απλά είναι από αυτές που τις πληρώνεις εις διπλούν. Μια για καθεαυτή την σακούλα (σε ρολό) που αγοράζεις και μια για την ενσωμάτωση στην τιμή της των σακουλών που διαθέτει το μαγαζί "δωρεάν".

Μπράβο στους Ολλανδούς*, για την συγκεκριμένη κίνηση τουλάχιστον.

Δεν πάω μακριά όσον αφορά την εξάρτηση από τις πλαστικές σακούλες. Παίρνω παράδειγμα τους οδοκαθαριστές των δήμων. Μεγάλες πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούν. Που θα έπρεπε οι δήμοι να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα.

 

Όσο για την αναφορά στην προώθηση των συσκευασμένων εν αντιθέσει με τα χύμα-νωπά, δεν την βρίσκω διόλου άσχετη. Μιλάμε για την, κατά το δυνατόν, απεξάρτηση από το πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευασιών. Και όχι μόνο για το τέλος που επιβάλλεται και στους παραγωγούς.

Σχετικά με την ανακύκλωση στην πόλη σου, που είναι και δική μου, καθώς στην Σαλονίκη μεγάλωσα, σπούδασα, έφυγα το 1996 για 17 χρόνια και έχω ξαναγυρίσει εδώ και 4, θα αναφερθώ σε επόμενο μήνυμα. Και θα αναφερθώ στην τρέχουσα κατάσταση, πηγαίνοντας όχι μακριά αλλά στην γειτονιά μου.

 

* Άσχετο μεν, αλλά ρε παιδιά, οι αυτόματοι διορθωτές-ελεγκτές (υποτίθεται) ορθογραφίας, είναι άπαιχτοι.

Γράφω "Ολλανδούς", μου το βγάζει με κόκκινη κυματοειδή υπογράμμιση και μου προτείνει τα εξής: Ολλανδικούς, Ισλανδούς, Ιρλανδούς, Φινλανδούς :mrgreen:.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.