Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

οκ, οι διαστάσεις της αυθαιρεσίας είναι προσεγγιστικά ένας ημιυπαίθριος χώρος πλακοσκεπής 6*2 = 12 τ.μ.Όλος , δλδ και τα 12μ2, αυθαίρετος.

Ένα κομμάτι 5 τ.μ. παραμένει ως και σήμερα η.χ., ενώ το άλλο κομμάτι των 7 τ.μ. έχει γίνει δωμάτιο.

Καλούμαστε επομένως να δούμε όχι μόνο αν υπάρχει αυτό το κομμάτι των  12 τ.μ. (7+5) αλλά αν στην εν λόγω (ή σε άλλη ) α/φ  αν είναι "κλεισμένος" ο χώρος των 7τ.μ.

Το να δούμε αν απλά φαίνεται ο πλακοσκεπής η.χ. είναι απλό: φαίνεται θα έλεγα δια γυμνού οφθαλμού. Γι' αυτό είπα ότι θα ασχοληθούμε με σκιές, πίξελς κλπ κλπ

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

   Νομίζω ότι πρέπει να πάρεις τις πρωτότυπες Α/Φ από τη ΓΥΣ και να γίνει φωτοερμηνεία. Για κλίμακες 1/8000-1/15000 δεν είναι δύσκολο. Αυτό διότι στο τοπογραφικό διάγραμμα που προέκυψε απο Α/Φ του 1982 φαίνονται μεν όλα τα κτίσματα που αποδόθηκαν φωτογραμμετρικά, όμως συνήθως το φωτογραμμετρικό διάγραμμα που προέκυπτε ενημερώνονταν επίγεια με απλή μετροταινία ή και όργανο, αφαιρόντας τις μαρκίζες, διευκρινίζονταν σημεία κάτω από δένδρα κλπ. , συμπληρώνοντας ακόμα και νεόδημα κτήρια, ώστε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σαν υπόβαθρο πολεοδομικής μελέτης. Επομένως το φωτογραμμετρικό διάγραμμα σε εξασφαλίζει 100%  μονο από το 1984 και μετά, ενώ οι Α/Φ απο το 1982.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ συνάδελφε Κων.

Πράγματι καταλήξαμε ότι η "ημερομηνία φωτοληψίας" μας πάει πίσω με ασφάλεια έως το 1984, όχι πριν την 1/1/983.

Κατά την γνώμη σου σε τέτοια κλίμακα (1:15000) , για τέτοια μεγέθη (7μ2) , μια τέτοια λεπτομέρεια (κλείσιμο η.χ.) μπορεί να φανεί?

Link to comment
Share on other sites

     Από Α/Φ 1/15000 μπορεί να γίνει χάρτης με 6 φορές καλλίτερη κλίμακα , δηλαδή 1/2500. Αρα μπορείς να υπολογίσεις διαστασεις κτηρίων με ακρίβεια στις πλευρές 67cm, πρακτικά 1m. Αυτό μπορεί να γίνει με σχετικά απλά μέσα (στερεοσκόπιο με μεγεθύνσεις 6Χ). Ακόμα για να εκμεταλευτείς την διακριτική ικανότητα του φιλμ, αντι να σαρώσεις με συνηθισμένο σαρωτη τις Α/Φ , μπορείς να φωτογραφίσεις το μοντέλο στο στερεοσκόπιο. Επίσης η ΓΥΣ δίνει σαρωμένες Α/Φ στα 1700dpi, δηλαδή (0,0254μ/1700)Χ15000= 0,22m ακρίβεια σημείου και για πλευρά +/-0,31m

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η διάμετρος του κόκκου του φιλμ είναι 0,3-1μm. Eπομένως η μέγιστη ακρίβεια θεωρητικά είναι 0,3μm X 15000= 0.0000003m X 15000=0.045m, στην πράξη πάντα χειρότερο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος Κων μας δίνει καταπληκτικές πληροφορίες.

 

 

 

Πράγματι, για την αναλογική φωτογραφία, μπορούμε να καταλήξουμε σε χωρική ανάλυση πολύ καλύτερη, γιατί παίζει ρόλο ο κόκος του (αναλογικού) φιλμ. Οπότε με τα σωστά όργανα, μπορείς έχεις την ακρίβεια που σου είπε ο συνάδελφος.

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ρωτήσατε όμως από ποια γωνιά της Ελλάδας μας γράφει ο φίλος που μας έδωσε το θέμα αυτό και  αν όλα αυτά είναι δυνατόν να τα αντιμετωπίσει (για 12μ2 που μπορεί και να είναι προ 1981). Σε καμία των περιπτώσεων δεν πιστεύω ότι αυτά, όσα δηλ. γράφτηκαν παραπάνω, δεν πρέπει να γράφονται . Ισα- ίσα το αντίθετο, ...για τους παλαιούς αλλά και τους νέους συν. καθώς επίσης και γι' αυτόύς που δεν είναι αυτό το γνωστικό τους αντικείμενο είναι χρήσιμα.

Γιαυτό γράψτε όμως μερικές αράδες παραπάνω.....¨οχι τηλεγραφικά ! Λίγοι καταλαβαίνουν ή καλύτερα μόνο αυτοί που αυτά τα πράγματα ....ήδη τα ξέρουν.

Link to comment
Share on other sites

Κων τι προτίνεις; Σάρωση στα 1700 (η ΓΥΣ σαρώνει την φωτογραφία ή από το αρνητικό έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς το μέγεθος των κόκκων όπως πρωτοανέφερες; ) ή αναλογική φωτογραφία κ στερεοσκόπιο;

Edited by jojo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.