Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Φυγοκεντρική αντλία σε δίκτυο ποτίσματος: ταχύτητα, παροχή πίεση νερού


katsoulinos312

Recommended Posts

εχεις γινει πληρως κατανοητος. ερχομαι τωρα στην κυριως ερωτηση. αν θελω απο τισ τιμες αυτες του δικτυου που προανεφερα να παρω 5 ατμ και 10 κυβικα μηπως πρεπει να παρεμβαλω δεξαμενη νερου με ακιδες η φλωτερ ετσι ωστε να τροφοδοτω την δεξαμενη απο το δικτυο και μετα να περναει το νερο στην αντλια? το λεω αυτο γιατι σκεφτηκα οτι απο τη δεξαμενη μπορω να παρω μεγαλυτερη παροχη νερου αποτι απο την ευδαπ αφου μπορω να παιξω με σωληνα μεγαλυτερης διαμετρου απο αυτον της ευδαπ. α και κατι αλλο! αν η πιεση εισοδου του νερου στην αντλια ειναι 3 ατμ και η αντλια εχει μανομετρικο 40 μετρα τι πιεση εξοδου θα εχω? θα ειναι η ιδια ειτε εχω πιεση εισοδου 3 ειτε 1 ατμ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εάν μιλάμε για πραγματική κατάσταση, θα έλεγχα δύο φορές τα νούμερά μου (και ειδικά το πώς προκύπτουν τα 10 m3/h, ή εάν μπορεί το 10 να γίνει 2) , μην τυχόν και μπορέσω να αποφύγω την ενδιάμεση δεξαμενή.

 

Διότι και στην ημέρα μέσα, στην δεξαμενή δεν θα μπορώ να έχω πάνω από 2Χ24= 48 m3, και φυσικά δεν θα μπορώ να πάρω περισσότερα από 48m3 το 24ωρο (=2 m3 ανά ώρα κατά μέσο όρο). Οπότε μήπως είναι δυνατό να κατεβάσω το 10 m3/h σε κάτι μικρότερο;

 

 

αν η πιεση εισοδου του νερου στην αντλια ειναι 3 ατμ και η αντλια εχει μανομετρικο 40 μετρα τι πιεση εξοδου θα εχω? θα ειναι η ιδια ειτε εχω πιεση εισοδου 3 ειτε 1 ατμ?

Το ξαναρώτησες και είπαμε ότι ...

H αντλία είναι μία μηχανή ανύψωσης της ενέργειας του νερού. Ανυψώνει την ενέργεια του νερού κατά Δ. Αν εισέλθει το νερό με ενέργεια Α, βγαίνει από την έξοδο της αντλίας με ενέργεια Α+Δ. Αν εισέλθει με ενέργεια Β, βγαίνει από την έξοδο με ενέργεια Β+Δ κ.ο.κ

Εάν δεν σπάσει το κέλυφός της λόγω υπερβολικής πίεσης, η αντλία έχει την ικανότητα να προσθέσει την πίεση της στην πίεση της εισόδου.

Link to comment
Share on other sites

τιποτα συγκεκριμενο...απλα εχω αποριες που πρεπει να λυσω για να προχωρησω καπου παραπερα...αλλη μια μου ηρθε σημερα: ενα λαστιχο φ20 ειδα σε ενα πινακα οτι ενδεικτικα μεταφερει εως και 1.5 κυβικα νερου περιπου. δλδ αν εχω να μεταφερω νερο 30 κυβικα ας πουμε ποιος ο λογος να μη το μεταφερει? απλα θα αυξηθει παρα πολυ η ταχυτητα του υγρου στον αγωγο. παρολα αυτα το νερο θα περασει ολο απο τον αγωγο ετσι δεν ειναι? σαφως καταλαβαινω οτι θα αυξηθει η πιεση για το λογο αυτο. λοιπον με βαση ποιον τυπο θα βρω τη μεγιστη πιεση για αυτη την παροχη και διαμετρο αγωγου για να δω αν χρειαστει να βαλω λαστιχο 6, 10 η παραπανω ατμοσφαιρων?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Οι ταχύτητα ροής πρέπει να κυμαίνεται σε πλαίσια λογικά από τεχνικοοικονομικής απόψεως. Μεγάλες ταχύτητες σημαίνει μεγάλες πιέσεις, δαπανηροί αγωγοί, μεγάλες φθορές, ακριβά αντλητικά συγκροτήματα, υψηλό κόστος λειτουργίας. Πρακτικά στα υδραυλικά δίκτυα η ταχύτητα ροής πολύ σπάνια υπερβαίνει τα λίγα μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Link to comment
Share on other sites

φίλε fournaros, για σιδηροσωλήνα 4'' δεν ξέρω. Έχω όμως πρόχειρο τον υπολογισμό για σωλήνα PE DN140 10atm.

 

Για V=8300m/min = 138m/sec κατά Darcy – Weisbach θέλεις 140bar (χωρίς πολύ προσοχή στον Reynolds) για κάθε μέτρο αγωγού:shock::shock::shock:. Κοινώς αδύνατον. Επιπλέον η μέθοδος δεν ανταποκρίνεται σωστά για τέτοιες ταχύτητες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.