Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιίας με χρήση ανθρακονημάτων


 

Recommended Posts

θα μπορούσε καποιος να ενισχύσει την στατική επαρκεια μιας φερουσας τοιχοποιιας με επενδυση απο ανθρακονήματα?πρακτικά χρησιμοποιουντε για τετοιους σκοπούς?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τα ανθρακονήματα δεν τοποθετούνται για ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιίας εκτός από πολυ σπάνιες περιπτώσεις. Συνηθως gunite και ενέματα, άντε και κανένα μεταλλικό ελαφρύ.

Επίσης παίζει ρόλο το τι ακριβώς θελεις να πετυχεις

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Στην φέρουσα τοιχοποιία τα ανθρακονήματα (ή υαλονήματα η νήματα από αραμίδη κλπ) εφαρμόζονται για την αύξηση της αντοχής τους σε τέμνουσα, για αυτό και εφαρμόζονται συνήθως σε χιαστή διάταξη ή σε στρώσεις δυο διευθύνσεων. Βέβαια, η Φ.Τ. παραλαμβάνει τις πλευρικές φορτίσεις (άνεμος, σεισμός) μέσω τέμνουσας, οπότε: ναι, η χρήση FRP μπορεί να ενισχύσει την αντοχή της.

 

Ενίοτε, χρησιμοποιούνται ελάσματα, συνήθως άνθρακα, τα οποία τοποθετούνται σε σχισμές κοντά της επιφάνεια (Near Surface Mounted FRP) για την παραλαβή καμπτικών δυνάμεων. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε κτίρια τα οποία δεν μπορείς να τα «τυλίξεις» με ύφασμα για διάφορους λόγους (π.χ. για να μην χαθούν τοιχογραφίες).

 

Για να αυξήσεις την αξονική ικανότητα της τοιχοποιίας πρέπει να ενισχύσεις υποστυλώματα από Φ.Τ. λόγου b/h όχι μεγαλύτερου του 2 γιατί αλλιώς χάνεται η αποδοτικότητα της περίσφιξης. Για μεγαλύτερους λόγους πρέπει να προηγηθεί μετασχηματισμός της ορθογωνικής διατομής σε ελλειψοειδής με τη χρήση τσιμεντοκονίας. Για πολύ μεγαλύτερους λόγους b/h, πλέον η περίσφιξη χάνεται και ουσιαστικά λειτουργεί απλώς σαν ενίσχυση σε τέμνουσα.

 

Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες στείλε μου pm.

Link to comment
Share on other sites

θεωρητικό ειναι το ερώτημα.δηλαδή για να ακριβολογώ πριν δυο χρόνια με καλεσαν να δωσω την συμβουλη μου για το πρόβλημα των ρωγμων που παρουσίαζε ο εμπρός τοιχος του ναρθηκα της εκλησιας του χωριού μου.η οποια σημειωτεον ειναι κτισμενη τον 17ο αιωνα και χαρακτηρισμενο μνημειο.(πριν απο μενα είχαν αποτανθει σε πολιτικο μηχανικο αλλα ειχε αδιαφορήσει.

εγω φυσικα ενηργησα σαν τοπογραφος και εκανα χωροσταθμιση των βασεων αλλα και ολων των λοιπων στοιχειων των κιονων του ναρθηκα και τα αποτελεσματα δεν οδηγουσαν στο συμπερασμα της καθιζησης.

σαν πιθανή αιτια κατα την γνώμη μου πιθανολογουσα οτι οι πετρες της τοιχοποιιας δεν ηταν και πολυ ανθεκτικες και με την παροδο του χρόνου πιθανον να ειχαν δημιουργηθει οι ρωγμες.(υπήρχαν πετρες που ενω η περιξ τοιχοποιια τους ηταν μια χαρα ,αυτες μεμονωμένα ειχα μια σχεδον κατακορυφη ρωγμη (μηπως απο παγετό καποια στιγμη?)(εχω φωτογραφιες αλλα ξεπερνουν το επιτρεπτο μεγεθος και δεν μπορώ να τις ανεβασω.)

αν η διαπιστωση ειναι αληθινή τοτε θα απαιτουνταν ενισχυση της στατικης επαρκειας της τοιχοποιιας,αλλα λογω του μνημείου θα μπορουσαν να γινουν λιγα πραγματα.ενα απο αυτα που σκεφτηκα ηταν μηπως γινεται να ενισχυθει η τοιχοποιια με επενδυση του πισω μερους της οψης του ναρθηκα (που σημερα ειναι ηδη σοβαντισμενη) με ανθρακονηματα και στην συνεχεια σοβαντισμα.περα απο τα κλασικά που προβλεπονται με ρητινες κλπ

(μαλιστα ειχα αγορασει και ενα ειδικο βιβλιο που κυκλοφορει ,της κ Καραντωνη-χωρις μαλιστα να εχω κανενα οικονομικο ωφελος αφου δεν πηρα ποτε χρήματα ουτε για τις χωροσταθμησεις ουτε για τις συμβουλες)

βεβαια στην συνεχεια αποχωρησα αλλα μεχρι σημερα δεν βλεπω να εχουν κανει κατι.

κριμα να μην μπορώ να ανεβασω τις φωτο.δειχνουν και τις ρωγμες.υπαρχει κανενα τρικ να μειωσω το μεγεθος τους?

Link to comment
Share on other sites

μπορεις να μειωσεις το μεγεθος μεσω καποιου προγραμματος για εικόνες πχ photoshop ή gimp που ειναι και freeware, ή να τις ανεβασεις σε site oπως το imageshack.us και να μας δωσεις το Link.

 

Οσο για την ενίσχυση έχει δικιο ο Topap για τα ανθρακοελάσματα (τα οποια προεντεινονται αν θες) αλλα το κοστος θα ειναι ασυμφορο στο ελλαδισταν

Link to comment
Share on other sites

Parist43,

Για να βρεις την γενεσιουργό αιτία των βλαβών σε φέρουσα τοιχοποιία και μάλιστα του 17ου αιώνα, θέλει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που σκέφτεσαι. Χρειάζεσαι ένα Π.Μ. και έναν Α.Μ. ακόμα. Πρέπει να κάνεις ένα desk study για να μάθεις την ιστορία της εκκλησίας, τα υλικά που χρησιμοποιηθήκαν, αν είχαν γίνει κάποιες επεμβάσεις στο παρελθόν, κλπ κλπ.

Αν μου λες δε ότι είναι και χαρακτηρισμένο μνημείο μπορείς από τώρα να ξεχάσεις τα FRP… Ίσως για αυτό να μην έχει γίνει τίποτα ακόμα και σήμερα στη εκκλησία, αν μπλέκονται Εφορίες Αρχαιοτήτων κτλ… Όντως, κρίμα.

 

Γενικά η γνώμη μου είναι οι ενισχύσεις τέτοιου είδους να γίνονται με παραδοσιακά υλικά (υδραυλικά κονιάματα κλπ) και αν είναι δυνατόν με υλικά (λιθοσώματα, άμμο κλπ) τοπικά.

 

Η Καραντώνη ήταν καθηγήτρια μου στο Παν. Πατρών, αξιόλογη επιστήμονας και expert στο θέμα των Φ.Τ. Το έχω πάρει και εγώ αυτό το βιβλίο, πολύ καλό. Μέσα έχει πολλές πληροφορίες για αυτά που μιλάμε. Αιτίες βλαβών και τρόπων ενισχύσεων.

 

Σου έστειλα pm με το mail μου, στείλε μου φώτο για να ρίξω μια ματιά, έτσι πληροφοριακά. Ακόμα δεν έχω πάρει Master στις οφθαλμοστατικές μελέτες…

Link to comment
Share on other sites

ναι εμπλεκετε η Βυζαντινων Αρχαιοτητων.το ξερω οτι χρειαζονται ειδικοι επιστήμονες,δυστυχως δεν εχει λεφτα η εκλησια.απλα το κουβεντιαζουμε γιατι εχει καποιο ενδιαφερον.φωτο εστειλα.και στελνω και αλλες.kostassid αν θες στειλε και εσυ ,στείλε e-mail με πμ να στειλω και σε σενα

Link to comment
Share on other sites

Απλά μια παρατήρηση.

 

Ποιο το υλικό της ΦΤ ? Το συνδετικό κονίαμα ? Σε ΦΤ που δουλεύω "επισκευή" η λάσπη έχει γίνει χώμα. Για ασβέστη ούτε λόγος.

 

Δεν είναι όλα συνεργάσιμα με όλα.

 

Και ορθά οι συνάδελφοι αναφέρουν πως όλα εξαρτώνται από το είδος, την κλίμακα της επέμβασης αλλά και το οικονομικό σκέλος.

 

Επίσης μπορώ να έχω τον τίτλο του βιβλίου της Καραντώνη ?

Έστω και πμ αν θεωρείται διαφήμιση.

Link to comment
Share on other sites

Πληροφοριακά, που είπαμε οτι είναι το χωρίο σου (και η εκκλησία)?

 

Επίσης μπορώ να έχω τον τίτλο του βιβλίου της Καραντώνη ?

Έστω και πμ αν θεωρείται διαφήμιση.

 

ISBN: 960-7530-53-5

Link to comment
Share on other sites

λεσβος.

τωρα πληροφοριακα εχω να πω τα εξης.

1.οι κιονες δεν εχουν τις ιδιες διαστασεις-εκ κατασκευης.ουτε και οι κολωνες.

ουτε και οι αψιδες

2.ο ναρθηκας ειναι μεταγενεστερος.

3. ο τοιχος του ναρθηκα στον 1ο οροφο ,που ειναι στεγασμενος και επισκεψιμος.ειναι εκ κατασκευης κεκλιμενος και μαλιστα αρκετα.

υψομετρικα τωρα οι ακραιοι κιονες εχουν τα ιδια υψομετρα (βασης ,τοξων κλπ) διαφορετικα απο των μεσαιων.

και επισης στη φωτο39 και 40,αν και φαινεται σαν αποκολιση ,αν το δεις προσεκτικα απο κοντα πιθανον και να μην ειναι.

γενικα πρεπει να εχουμε υποψιν για το εν λογω φαινομενο ,τις δυνατοτητες αλλα και τα μεσα που ειχαν τον 17ο αιωνα.ουτε αλφαδι μπορει να μην ειχαν.

επισης ο κυριως ναος δεν εχει την παραμικρη ζημια.αλλα αυτος εχει τοιχοποιια 70εκ.συμπαγη,και απο αλλο υλικο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.