Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνη συντήρησης οροσήμων και τριγωνομετρικών


Recommended Posts

Πάντως οποιαδήποτε σταθερά, έχουν τη σημασία τους, για αυτούς που τα εγκατέστησαν αλλά και για τους επόμενους που θα τα χρησιμοποιήσουν. Πρέπει να το διαδίδουμε, ότι αυτά τα βάθρα, είναι το βασικό εργαλείο δουλειάς των τοπογράφων.

Χωρίς αυτά δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα άκρη για αρκετές εργασίες επαναπροσδιορισμού εκτάσεων, οροσήμων κλπ.

Σε εμένα πριν αρκετά χρόνια μου έτυχε πεσμένο βάθρο, από ιδιοκτήτη αγροτικής γης και θυμάμαι ότι είχα λυπηθεί αρκετά. Οταν κατάλαβα ότι ίσως να έγινε επίτηδες από τον ιδιοκτήτη διότι έτσι θα βρισκόταν εύκολα η καταπάτηση προς τον γειτονά του, έ τι να του πεις τότε του ανόητου.

Πάντως δεν μπορεί κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για αυτά.

Γιατί αν, μια φορά τιμωρηθεί κάποιος, θα παραδειγματίσει ίσως τους επόμενους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

παντως πιο πιθανο να το χαλασε επειδη τον ενοχλουσε παρα του φοβου της καταπάτησης ..προφανώς θα ήξερε την παρουσία και άλλων τριγωνομετρικών από οπού θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε τοπογράφος να ανακαλύψει την παραμικρή καταπάτηση

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα ο κάθε τοπογράφος μπορεί να βρει άκρη και από πιο μακρυά. Απλά το ανέφερα για να δούμε ότι συμβαίνει και αυτό, ενώ η συνήθης πρακτική είναι να εμποδίζει όπως αναφέρθηκε πιο πριν.

Εδώ στον κάμπο μή νομίζεις ότι έχουν μείνει αρκετά βάθρα. Της ΓΥΣ λίγα και μακρυά και του Υπ.Γεωργίας πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που βάζανε με τους αναδασμούς.

Για ορόσημα αναδασμών άστα, δεν έχω συναντήσει ποτέ μου από το 1994 που δουλεύω.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μια φορά στην αρχή του επαγγέλματος, συνάντησα ένα τριγωνομετρικό σε βίλλα σε κορυφή λόφου εδώ στην Αττική, όπου ο ιδιοκτήτης του ... όχι μόνο το σεβάστηκε αλλά και το αξιοποίησε!!

Φόρεσε μια ... μαρμαρόπλακα 2χ1 :confused:.... και το έκανε τραπέζι κήπου, :shock: έβαλε και μια τέντα κήπου .... έτσι να κάθονται το καλοκαίρι.8-)

Όλα κι όλα πάντως... απ' ότι μου είπε ΔΕΝ το μετακίνησε.

Link to comment
Share on other sites

ΕΔΩ άνοιξα ένα θέμα με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφορίας για κατεστραμμένα φυσικά αλλά και κατεστραμμένων λόγω μετακίνησης.

Δε νομίζω ότι θα ιδρώσει το αυτί κανενός ώστε να τα αντικαταστήσουν, Μύρι.

Τουλάχιστο να το ξέρουμε εμείς και να μην τα περιλαμβάνουμε στο σχεδιασμό των μετρήσεων. Όταν μαζευτεί αρκετή πληροφορία ... θα τη δώσουμε και στη ΓΥΣ τουλάχιστο να μη πουλάει συν/νες για ανύπαρκτα ή ανενεργά τριγωνομετρικά.

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα ρώτησα και αλλού κατέληξε η συζήτηση. Τις ιστορίες καταστροφής και αδιαφορίας όλοι τις έχουμε ζήσει...

 

Τελικά την ευθύνη για τη συντήρηση και την ανακατασκευή τριγωνομετρικών στα αγροκτήματα (διανομές, αναδασμούς του υπ. Γεωργίας) ποιος την έχει (βάσει κάποιου νόμου/εγκ/κάτι άλλο);

 

Το γνωρίζει κανείς αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι θα ιδρώσει το αυτί κανενός ώστε να τα αντικαταστήσουν, Μύρι.

σίγουρα αλλά αν κάνεις μια αίτηση με ΑΠ η υπηρεσία πέπει να απαντήσει γραπτώς

έστω πως δεν είναι αρμόδια

 

οποιοσδήποτε τοπογράφος ανακαλύψει πως λέιπει κάποιο σημείο μπορεί να ζητήσει την αντικάταστασή του

ε;

Link to comment
Share on other sites

Αφού δε μας έχουν βάλει να πληρώνουμε και τέλη χρήσης τριγωνομετρικού πάλι καλά να λέτε:) ευλογημένος όποιος ζει σ αυτή τη χώρα..μη μιλάτε.υπάρχουν και χειρότερα :)

Link to comment
Share on other sites

απο την επισημη ιστοσελιδα της ΓΥΣ:

http://web.gys.gr/portal/page?_pageid=33,36834&_dad=portal&_schema=PORTAL

 

ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 

Η ΓΥΣ συντηρεί το Εθνικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο αποτελούμενο από 26.739 τριγωνομετρικά σημεία Ιης και ΙΙης τάξης για τα οποία έχουν προσδιοριστεί ακριβείς συντεταγμένες.

Επίσης, έχουν ιδρυθεί 201 σημεία GPS Ιης τάξης.

 

ΧΩΡΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ

 

Η ΓΥΣ συντηρεί το Εθνικό Χωροσταθμικό Δίκτυο, το οποίο αποτελείται από 12.000 σημεία χωροσταθμικών οδεύσεων κατά μήκος οδικών αξόνων (Ιης Τάξης) στα οποία έχουν προσδιοριστεί ακριβή υψόμετρα και 4.000 σημεία (δίκτυο ΙΙης τάξης). Δίκτυο ΙΙΙης και IVης τάξης υπάρχει μόνο στα νησιά με 1250 αφετηρίες.

 

Λυθηκαν οι αποριες σας (οσο αφορα στα της ΓΥΣ);

 

Παμε τωρα στα υπολοιπα (υπουργειου γεωργιας)

Γι αυτα , οι αρμοδιοτητητες μεταβιβαστηκαν στις Διευθυνσεις Τοπογραφικης των Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων που εχουν 4 τμηματα

1. Προγραμματος Εφαρμογης και Τοπογραφικων Εργασιων

2. Τμημα Τεχνικου Αρχειου και Κτηματολογιων

3. Τμήμα Μηχανογράφησης και Ελέγχου Τοπογραφικών Εργασιών

4. Γραφείο Γραμματείας

και ειναι ως εξης:

 

 

 

Η Διεύθυνση Τοπογραφικής και Κτηματολογίου είναι αρμόδια Υπηρεσία για τη σύνταξη τοπογραφικών Προγραμμάτων, την εφαρμογή κτηματολογικών εργασιών, την σύνταξη γεωργικών μητρώων και θεματικών χαρτών, την τήρηση Τεχνικού Αρχείου, την μηχανογράφηση και τον έλεγχο των κτηματολογικών εργασιών.

Η Διεύθυνση Τοπογραφικής και Κτηματολογίου αποτελείται από τα παρακάτω Τμήματα, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες:

 

1. Τμήμα Προγράμματος και Εφαρμογής Τοπογραφικών Εργασιών

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ανήκουν:

 

Η αναγνώριση και εκτίμηση των φυσικών και κοινωνικών συνθηκών των περιοχών, στις οποίες θα εκτελεσθούν εργασίες και η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για κάθε περίπτωση.

Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς, σύνταξη Προγραμμάτων εκτέλεσης εργασιών αναδασμού, διαχωρισμών, διανομών, κτηματολογίων και γεωτοπογραφήσεων και η μέριμνα έγκρισής τους.

Η συγκρότηση τοπογραφικών συνεργείων από τεχνικούς υπαλλήλους, η κατανομή τους στο Νομό και η ανάθεση σ' αυτά εργασιών υπαίθρου των Προγραμμάτων της Τοπογραφικής Υπηρεσίας.

Ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η τεχνικοδιοικητική καθοδήγηση, από τους ελεγκτές των τοπογραφικών συνεργείων, των τοπογραφικών εργασιών, μέχρι την παραγωγή του τελικού (τεχνικού και κτηματολογικού) αποτελέσματος.

Οι υπολογισμοί των τριγωνομετρικών δικτύων όλων των εργασιών του Νομού.

Η χρησιμοποίηση μικροϋπολογιστών, για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων των εκτελουμένων εργασιών και η προετοιμασία στοιχείων για μηχανογραφική επεξεργασία.

Η συλλογή, ταξινόμηση, αξιολόγηση και παράδοση στο αρχείο όλων των πληροφοριών για τη γη (κτηματολογικών, φυσικών διαθέσιμων, κ.λ.π. που συλλέγονται σε κάθε εργασία υπαίθρου).

Η τεχνική μελέτη των θεμάτων που αναφύονται στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, η μεταφορά και χρησιμοποίηση νέας τεχνολογίας και μεθόδων, η μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού και η εξαγωγή συμπερασμάτων από τη χρησιμοποίηση νέων μεθόδων εργασίας και οργάνων μετρήσεων.

 

2. Τμήμα Τεχνικού Αρχείου και Κτηματολογίων

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ανήκουν:

 

Η τήρηση Τεχνικού Αρχείου, με όλα τα πρωτότυπα και κυρωμένα τεχνικά και κτηματολογικά στοιχεία των εκτελουμένων εργασιών, η αναπαραγωγή διαγραμμάτων και κτηματολογικών πινάκων και η διάθεση τους σε Υπηρεσίες, Οργανισμούς και ιδιώτες.

Η τήρηση αρχείου τριγωνομετρικού, πολυγωνομετρικού και υψομετρικού δικτύου.

Η τήρηση αρχείου δημοσίων εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας.

Η μέριμνα για την κύρωση και προώθηση των εκτελούμενων κτηματολογικών εργασιών, η ενημέρωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων με τις επερχόμενες μεταβολές και η τήρηση του μητρώου των εργασιών.

Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς για την ενοποίηση σχεδίων και παραγωγή τους σε διάφορες κλίμακες.

Η σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες, μελέτη και χάραξη παράλληλων έργων σε εκούσιους αναδασμούς.

Η σύνταξη, τήρηση, συμπλήρωση και ολοκλήρωση θεματικών χαρτών, με στοιχεία που θα συλλέγονται επί τόπου, καθώς και η περιοδική ενημέρωση των τοπικών θεματικών χαρτών με τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί.

Η χορήγηση βεβαιώσεων και διαγραμμάτων για την εξυπηρέτηση πολιτών και η έρευνα των φακέλων των εργασιών για τον έλεγχο αιτημάτων και παραπόνων.

 

3. Τμήμα Μηχανογράφησης και Ελέγχου Τοπογραφικών Εργασιών

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ανήκουν:

 

Ο τεχνικοδιοικητικός έλεγχος των εργασιών αναδασμού και διανομών, η σύνταξη πινάκων και σχεδιαγραμμάτων των εργασιών αυτών και προώθησή τους.

Ο τεχνικός έλεγχος των τοπογραφικών και κτηματογραφικών εργασιών, η σύνταξη πινάκων και διαγραμμάτων των εργασιών αυτών και η προώθησή τους.

Η σχεδίαση όλων των εκτελουμένων εργασιών, η σχεδίαση αποσπασμάτων διαγραμμάτων, για την εξυπηρέτηση Υπηρεσιών και πολιτών και γενικά κάθε σχεδιαστική εργασία της Διεύθυνσης.

Η μέριμνα για την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών εκτέλεσης των εργασιών και η έκδοση προς τούτο των αναγκαίων τεχνικών εγκυκλίων, η ευθύνη χρήσης και προσαρμογής σε σύγχρονα όργανα και τεχνολογία, η εφαρμογή μεθόδων πληροφορικής και φωτογραμμετρίας κατά την εκτέλεση και τον έλεγχο των εργασιών.

 

4. Γραφείο Γραμματείας

Στις αρμοδιότητες του Γραφείου ανήκουν:

 

Η γραμματειακή εξυπηρέτηση και διακίνηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης τεχνικής, διοικητικής κ.λ.π. αλληλογραφίας.

Η παραλαβή και φύλαξη των γεωδαιτικών και τοπογραφικών οργάνων και των συμπληρωματικών εργαλείων, υλικών και μηχανημάτων της Διεύθυνσης, η μέριμνα για την επισκευή και συντήρησή τους και η τήρησης βιβλίου Αποθήκης οργάνων και υλικού καθώς και κάθε άλλη εργασία για την γραμματειακή και διοικητική οικονομική εξυπηρέτηση της Δ/νσης που δεν ασκείται από άλλη Δ/νση του Νομαρχιακού Διαμερίσματος

 

 

Δηλαδη δεν προβλεπεται πουθενα η συντηρηση των τριγωνομετρικων μετα το περας των εργασιων υπαιθρου!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.