Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμότητα οικοδομής μετα την απαλλοτρίωση


Recommended Posts

Αγροτεμάχιο 9 στρεμ ,εκτος σχεδιου,που εχει πρόσωπο σε κυρια δημοτικη οδο ,εκτος σχεδιου,χωρίζεται σημερα σε 2 αρτια και οικοδομησιμα.εκαστο με Ε=4500 και Π=50,00

Παρραληλα εκπονειται απο τον δημο μελετη για βελτιωση της ανωτερω οδου.

Εως ωτου ολοκληρωθει η μελέτη ,κατατίθεται και εκδιδεται οικοδομικη αδεια

με βαση την οποια θα οικοδομηθουν οικιες ανα μια σε καθε αγροτεμαχιο.

Σε δυο ετη γινεται η απαλωτριωση και κατασκευαζεται ο δρομος.

Τα αγροτεμαχια θα εχουν μετα την απαλωτριωση Ε=3500τμ και θα γινουν μη αρτια και μη οικοδομησιμα.

Επισης λογω της απαλωτριωσης η οικοδομη δεν θα εχει αποσταση 15μ απο το προσωπο αλλα 2μ

Ερωτηση :η οικοδομη δεδομενου οτι δεν θα εχει τις αποστασεις απο τα ορια αλλα και δεδομενου οτι το οικοπεδο στο οποιο ανηγερθη δεν θα ειναι πλεον αρτιο και οικοδομησιμο,θα εξακολουθει να ειναι νομιμη η θα ειναι αυθαιρετη?

Link to comment
Share on other sites

απο τη στιγμή που δεν έχει εγκριθεί Πολεοδομικη Μελέτη με ΦΕΚ χτίζει ως εκτός σχεδίου σωστα στα 15 μ. Συνήθως υπάρχει και αναστολή οικοδομικών αδειών πριν την έγκριση της ΠΜ. Αν δεν έχει τότε οφείλει ο μελετητης να αποτυπωνει τα νεα κτίρια και να ενημερώνει την υπο εγκριση Π.Μ.(η αρμόδια Πολεοδομία οφείλει να ελέγχει τις προτεινόμενες ρυμοτομικες - οικοδομικές).Αφού εγκριθει η ΠΜ είμαστε εντός σχεδίου οπότε δεν υπάρχουν "αποστάσεις απο όρια 15 μ." αλλά οικοδομική γραμμή.Επιπροσθέτως κάθε κτίριο που κτίζεται σύννομο του πολεοδομικου καθεστωτος εκείνης της χρονικής στιγμής, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νομιμότητας ποτέ.

Σόρυ αν κούρασα.

Link to comment
Share on other sites

Επιπροσθέτως κάθε κτίριο που κτίζεται σύννομο του πολεοδομικου καθεστωτος εκείνης της χρονικής στιγμής, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νομιμότητας ποτέ.

μην εισαι τοσο σιγουρος.υπαρχουν παραδειγματα περι του αντιθετου.σε πολλα θεματα η ερμηνεια αλλαζει και το ενδεχομενο αναστολης οικοδομικων αδειων ειναι παντα ανοικτο.σε καθε περιπτωση δεν εχουμε ουτε τιθεται θεμα ΠΜ αλλα διαπλατυνση κυριου δημοτικου δρομου (που συνδεει δυο οικισμους) σε εκτος σχεδιου.και το ερωτημα ειναι οτι εφοσον το εκτος σχεδιου οικοπεδο θα χασει την αρτιοτητα του λογω απαλωτριωσης,μηπως χανει και την νομιμοτητα της η οικοδομη?

Link to comment
Share on other sites

Δεν δημιουργείται δικαίωμα παρέκκλισης επειδή ο νομοθέτης "ξέχασε" τις δημοτικές οδούς από τη σχετική διάταξη - έχει ξανασυζητηθεί πρόσφατα αυτό νομίζω. Δηλαδή αν δρόμος ήταν π.χ. επαρχιακή οδός, τότε θα ίσχυαν οι παρεκκλίσεις, για όσα ακίνητα ήταν κατά κανόνα άρτια πριν την απαλλοτρίωση.

 

Για οικοδομές όμως που έχουν κατασκευαστεί πριν την απαλλοτρίωση, δεν νομίζω ότι αυτές μετατρέπονται σε αυθαίρετες επειδή ένας δημόσιος φορέας (ο Δήμος) αποφάσισε απαλλοτρίωση! Κάτι τέτοιο θα ήταν κατ' αρχήν αντισυνταγματικό. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη γι' αυτό. Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει, ας γράψει.

Επίσης, είναι λογικό αυτή η προστασία της ιδιοκτησίας να επεκτείνεται και σε άδειες που έχουν εκδοθεί πριν την απαλλοτρίωση (σύρμα: συνδημότες, τρέξτε να προλάβετε, υπάρχουν και αναδουλειές...)

 

BTW, η απόσταση από τα όρια δημοτικής οδού, εκτός οικισμού, δεν είναι 6 μέτρα;

Link to comment
Share on other sites

και ένα αλλο ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί ο δήμος να ζητησει απο την πολεοδομία αναστολή εκδοσης οικοδομικων αδειων με μονο "δικαιολογητικό" την υπαρξη οριστικής μελετης βελτίωσης της δημοτικής οδου.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε parist43

η νομιμότητα κρίνεται με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν όταν βγαίνει η άδεια

η διαπλατύνσεις δρόμων όπως περιγράφεις δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών

συνεπώς δεν τίθεται θέμα μεθύστερου χαρακτηρισμού οικοδομής ως αυθαίρετης

ένα παρόμοιο θέμα δημιουργείται όταν με την πολεοδομική μελέτη κτίρια βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει στην πρασιά, βγαίνουν τότε αυθαίρετα????

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ parist43,

δεδομένου ότι η βελτίωση της δημοτικής οδού δεν γίνεται κατ' εφαρμογή πολεοδομικής μελέτης, το μόνο νομοθέτημα που γνωρίζω να δίνει τη δυνατότητα στην οποία αναφέρεσαι είναι το ΠΔ 209/1998 (ΦΕΚ 169/Α/98.), άρθρο 3, παράγραφος 3.

Το ξαναδιάβασα μόλις (έχω να χειριστώ σχετική υπόθεση για πελάτες μου το επόμενο διάστημα), μάλλον καλύπτει και τις δημοτικές οδούς εκτός οικισμού, εφόσον αυτές εξυπηρετούν την υπεραστική συγκοινωνία. Πιθανότατα η αναστολή γίνεται, ύστερα από αίτημα του Δήμου, με απόφαση Νομάρχη (ύστερα από γνώμη ΣΧΟΠ). Από ένα γρήγορο ψάξιμο στα ΦΕΚ έχουν βγει αρκετές τέτοιες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο νομό Ηλείας, αλλά δεν περιλαμβάνουν στην απόφαση το χαρακτηρισμό της οδού!

Υπάρχει επίσης και το ΠΔ 347/1993 (ΦΕΚ 146/Α/1993) με την ίδια θεματολογία με το παραπάνω, το οποίο δεν έχει ποτέ καταργηθεί ρητά και συνεπώς έχει παράλληλη εφαρμογή. Και αυτό στο άρθρο 3, παράγραφος 3 λέει τα ίδια πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι ευχαριστώ,απλά το ψαχνω λιγο παραπάνω γιατί ενδιαφέρομαι προσωπικά για το εν λόγω οικοπεδο.μην το αγορασω ,χτίσω και μετα την πατήσω.και παλι ευχαριστω και οποιοσδηποτε εχει να συμπληρωσει κατι δεκτον και ευχαριστω εκ των προτερων

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

η νομιμότητα κρίνεται με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν όταν βγαίνει η άδεια

Σωστά.τι γινεται όμως στην περίπτωση που εκ των υστέρων αλαξει ο τροπος ερμηνείας μιας πολεοδομικής διάταξης?ειτε λόγω μεταγενεστέρων εγκυκλίων

είτε λόγω μεταγενεστερης αποφασης πχ του ΣΤΕ?

γνωρίζω μερικες τετοιες περιπτωσεις εδω.επισης ειχα δη εναν απελπισμενο στην τηλεοραση που απειλουσε να αυτοκτονησει επειδη του ανακαλεσαν την οικοδ αδεια του σπιτιου του (σαυτη την περιπτωση μαλον εφταιγε ο δημος-δεν το πολυκαταλαβα τι ειχε γινει)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε η περίπτωση του απελπισμένου που είδες σίγουρα δεν είναι η μόνη. Μάλιστα μερικές τέτοιες περιπτώσεις έχουν συζητηθεί και εδώ. Π.χ. η περίπτωση με την ΣτΕ 1828/2008 - αν δεν την έχεις παρακολουθήσει δες αυτό:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=2015

Οπότε, καλά κάνεις και το ψάχνεις αλλά σίγουρος 100% στα εκτός σχεδίου ειναι πολύ δύσκολο να είσαι. Το πρώτο βήμα είναι να πάρεις θεώρηση όρων δόμησης, το δεύτερο να να πάρεις άδεια οικοδομής και το τρίτο να την κατασκευάσεις. Από εκεί και πέρα, ακόμη και αν αλλάξει κάποια διάταξη, οι πιθανότητες να έχεις πρόβλημα είναι ελάχιστες.

Link to comment
Share on other sites

και υπαρχει και άλλο προβλημα.ειδα την μελέτη της βελτιωσης του δημοτικου δρομου.λογω της φύσης του εδάφους(εντονα επικλινες) προβλεπεται ενα τεραστιο πρανες,οπου πρακτικά καθιστα αδύνατη την προσβαση στο οικόπεδο.αυτό είναι ενα αλλο γενικότερο πρόβλημα.οι μελετες δυστυχως αδιαφορουν πολλες φορες για τις επιπτωσεις που εχει η διανοιξη η διαπλατυνση μιας οδου στα παρακείμενα αγροτεμαχια-οικοπεδα.

τελικά το να οικοδομήσεις σήμερα στην Ελλαδα,πρεπει να είσαι ηρωας απο πολλες αποψεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.