Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό πρόβλημα με οριζόντιο σενάζ φέρουσας τοιχοποιιάς


 
terry

Recommended Posts

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.

Θα συμφωνήσω Αlexispap πως δεν είναι δυνατή η λύση του προβλήματος μέσα από το φόρουμ απλώς ήθελα να πάρω μια άποψη και από πιο έμπειρους και να βρώ μια άκρη για ν' αρχίσω. Όπως σας είπα και προηγουμένως δεν έχω εμπειρία στις λιθοδομές αλλά είμαι διατεθιμένος να το ψάξω. Θα μπορούσατε να μου προτείνεται βιβλιογραφία για την εισαγωγή μου στις λιθοδομές και την αποκατάσταση τους, κάτι για να ξεκινήσω πέρα από την πρόταση του συναδέλφου noutsaki;

 

Όπως είπατε και οι περισσότεροι ένα καλό σεναζ και είτε αρμολόγημα και αντικατάσταση όπου χρειάζεται είτε μανδύα ήταν κι εμένα η σκέψη μου αλλά με αγχώνει το θέμα της υπερύψωσης 0.80 μ και το μεγάλωμα των ανοιγμάτων καθ' ύψος (τουλάχιστον 0.40 μ).

 

Συνάδελφε noutsaki το κτίσμα βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό περνάει και ΕΠΑΕ και αρχαιολογία παραδοσιακών και νεωτέρων μνημίων.

Link to comment
Share on other sites

στο μήνυμα μου πάντως δεν ανέφερα επαε και τέτοια... ουδόλως με απασχολεί, πρόκειται για τρισμέγιστη υποκρισία,τουλάχιστον στον τόπο μου, η εν λόγω επιτροπή απαρτιζόμενη από ένα μάτσο κάφρους και δοσίλογους μηχανικούς. αν το κτίσμα έχει ΟΝΤΩΣ μια αξία ιστορική-αρχιτεκτονική ανεξαρτήτως του τί λέει το κράτος, τότε ΔΕΝ ενδείκνυνται οι μανδύες, βέβαια κάτι τέτοιο καθόλου δεν προκύπτει από τις φωτό..

στο προκείμενο:

1.μηχανική της τοιχοποίιας-εκδόσεις συμμετρία- θεοδόσης τάσσιος

2.αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών από τοιχοποιία-συγγραφεύς τομάσεβιτς-εκδόσεις κλειδάριθμος.

3.κατασκευές από τοιχοποιία- φυλλίτσα καραντώνη-καθηγήτρια πολυτεχνείου πάτρας-εκδόσεις παπασωτηρίου.

4. συστάσεις για επεμβάσεις και ενίσχυση κατασκευών από σκυρόδεμα και τοιχοποιία- οασπ.

με μια αναζήτηση στο google τα βρίσκεις όλα.

Link to comment
Share on other sites

Η αρχική απορία μου στο που είναι το ακίνητο δημιουργήθηκε ακριβώς από τη μορφή της εισόδου του κτίσματος, που δεν θα την χαρακτήριζα αδιάφορη. Αντίστοιχα αδιάφορα δεν είναι και τα διπλανά κτήρια όπως φαίνονται στις φωτογραφίες. Δες το ενδεχόμενο να ανήκει σε κάποιο ιστορικό τόπο το ακίνητο ή είναι χαρακτηρισμένο μνημείο σε σύνολο με κάποιο αρχοντικό.

Βιβλιογραφία όπως είπαν και οι παραπάνω και ψάξε στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ανακοινώσεις άρθρα κλπ για την αντιμετώπιση κατασκευών μνημείων καθώς και φερουσών τοιχοποιιών. Μπες και σε κανένα e-class Ελληνικού πανεπιστημίου ίσως βρείς εκεί κάνα σχετικό μάθημα ξεκλείδωτο. Αυτό που θα κάνεις 100% είναι σενάζ. Αρμολόγημα μεμονωμένο έχει νόημα μέχρι 55-60εκ πάχος τοίχου. Από εκεί και πέρα θές ενέματα.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει αποπλυμένες επιφάνειες όμως, το αρμολόγημα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

Δηλαδή, δεν έχει να κάνει μόνο ως μέτρο ενίσχυσης - αν και αυτό παραείναι τραβηγμένο να το υποστηρίξει κανείς -, αλλά και ως μέτρο επισκευής.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά καλά τα είπες. Απλά ανέφερα ότι το αρμολόγημα ούτως ή άλλως γίνεται - κατά τη γνώμη μου ως μέτρο επισκευής και όχι ενίσχυσης - γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουμε τμήματα αποπλυμένης επιφάνειας ή τμημάτων επιφανειών που για κάποιο άλλο λόγο παρουσιάζουν απώλεια συνδετικού κονιάματος.

 

Δηλαδή δεν αποτελεί μέτρο άρσης δομοστατικών προβλημάτων, αλλά κυρίως οικοδομικών (άποψή μου).

Link to comment
Share on other sites

Ναι οκ !

 

Γενικά το αρμολόγημα θεωρείται ως ήπια μορφή επισκευής-ενίσχυσης όμως πιστεύω ότι όλες αυτές οι ήπιες επεμβάσεις έχουν καλό αποτέλεσμα όταν γίνουν όλες μαζί και όχι μεμονωμένες , για παράδειγμα σε ένα κτήριο δεν έχει νόημα να ενισχύσεις μόνο με αρμολόι θέλει και διαφράγματα και σενάζ και ότι άλλο μπορείς να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.