Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σόμπες υγραερίου (μανιτάρια) με φιάλες και απαιτήσεις πυροπροστασίας


corsakias

Recommended Posts

λιγο ασχετο αλλα όχι και τοσο εκτος θεματος, με τις απανταχουθ φιαλες-σομπες αεριου που έχουν παρα πολλα καταστηματα/καφε για θερμασνη σε εξωτερικους ημιυπαίθριους τι γίνετε?

Όλα εχουν αδεια λειτουργιας και χρήσης? Απο ασφαλεια?

Σε λίγο χώρο μπορεί να υπάρχουν και δεκα συσκευες για τη θερμασνη των θαμωνων. Αμα σκάσει μία, ναγκασακι θα γίνει όλη η περιοχή!!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή η απορία σου φίλε . Δεν το είχα σκεφτεί ..Κανένας εμπειρογνώμων να μας απαντήσει ?

Link to comment
Share on other sites

Απο μια ερώτηση που είχα κάνει στην ΕΠΑ Αττικής, μου είχαν πει ότι τέτοιες συσκευές όπως και άλλες όπως π.χ. μπαρμπεκιου, δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό και άρα δεν πιστοποιούνται, και για την ΕΠΑ είναι σαν να μην υπάρχουν

Link to comment
Share on other sites

Σωστος ο x_user....

Δεν εχω ακουσει μεχρι τωρα παντως ατυχημα εξαιτιας τετοιας συσκευης. Και ολη η Ελλαδα ειναι γεματη με μανιταρια. Σχεδον καθε καφετερια που λειτουργει χειμωνα και εχει τραπεζια εξω μεσα σε κατασκευη με τεντα εχει μανιταρι(α) για την θερμανση του χωρου.

Εχετε ακουσει για κανενα ατυχημα?

Link to comment
Share on other sites

Κι άντε πες ότι η λειτουργία έχει πολύ μικρό κίνδυνο. Υπάρχει μεγάλο θέμα ότι κάνουν αλλαγή φιαλών, όταν αυτές τελειώνουν, δίπλα ακριβώς στα τραπέζια, εν ώρα λειτουργίας του μαγαζιού....

Link to comment
Share on other sites

Οποιος εχει λιγο χρονο ας ριξει μια ματια στην

arrow11.gifΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 11 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΕΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Οσες κατασκευες εχω δει εγω δεν πληρουν τις απαιτησεις της διαταξης αυτης. Αν ξεχασουμε τα περι απαιτουμενων οδευσεων τοτε:

 

Ακαυστότητα και πυραντίσταση υλικών

 

 

1.- Τα υλικά κατασκευής του εύκαμπτου περιβλήματος κάθε τέντας, πρέπει να είναι άκαυστα. Η ιδιότητά τους αυτή θα αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π. Δ. 71/1988 ή με πιστοποιητικά έγγραφα εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Επιπλέον δεν πρέπει κατά τη θέρμανσή τους να παράγουν τοξικά ή εν γένει επικίνδυνα αέρια, σύμφωνα με τα δεδομένα ασφαλείας των υλικών.

 

2.- Τα στοιχεία στήριξης και ανάρτησης πρέπει να έχουν δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 60 min, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π. Δ. 71/1988 ή με πιστοποιητικά έγγραφα εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 

3.- Τα υλικά κατασκευής και επικάλυψης του δαπέδου πρέπει να είναι κατασκευασμένα από άκαυστα ή βραδύκαυστα υλικά, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π. Δ. 71/1988 ή με πιστοποιητικά έγγραφα εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Επιπλέον, ο φέρων οργανισμός τεντών που διαθέτουν περισσότερα του ενός επίπεδα πρέπει να έχει δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 60 min, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ. 71/1988 ή με πιστοποιητικά έγγραφα εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 

4.- Τα πλαστικά καθίσματα που εγκαθίστανται σε τέντες που χρησιμοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να είναι κατασκευασμένα από άκαυστα υλικά, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ. 71/1988, ή με πιστοποιητικά έγγραφα εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 

5.- Τα υλικά κατασκευής του φέροντος οργανισμού των κερκίδων πρέπει να πληρούν το κριτήριο της ευστάθειας για τουλάχιστον 60 min και να μη μεταδίδουν τη φλόγα.

Άρθρο 6

 

 

Γενικά προληπτικά μέτρα

 

Α.- Δεν επιτρέπεται:

 

α.- Η χρήση ή αποθήκευση υλικών καθώς και η διακόσμηση των χώρων με υλικά που καίγονται ζωηρά με φλόγα ή είναι αναφλέξιμα με εξαίρεση τους χώρους μαγειρείων.

β.- Η ύπαρξη επικίνδυνων χώρων και χώρων υψηλού βαθμού κινδύνου πλην μαγειρείων.

γ.- Η θέρμανση των χώρων με συσκευές που έχουν εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες.

δ.- Η χρήση γυμνής φλόγας εντός των τεντών πλην μαγειρείων, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας τοπικής Πυροσβεστικής Αρχής.

 

 

ε.- Η αποθήκευση υγραερίου, σε φιάλες ή δεξαμενές εντός των τεντών.

στ.- Η εγκατάσταση προβολέων με μεγάλη θερμική ακτινοβολία.

ζ.- Η χρήση σταχτοδοχείων και καλάθων αχρήστων, από αναφλέξιμο υλικό ή μετά πλευρικών οπών.

η.- Η τοποθέτηση σε διαδρόμους και οδεύσεις διαφυγής κάθε αντικειμένου το οποίο μπορεί να μειώσει το πλάτος αυτών ή να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού σε περίπτωση κινδύνου.

θ.- Η τοποθέτηση καθρεπτών ή άλλων αντικειμένων πλησίον των οδεύσεων διαφυγής που σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

 

Β.- Επιβάλλεται :

 

α.- Η αποθήκευση υγρών καυσίμων και υγραερίου εντός φιαλών ή δεξαμενών να γίνεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εκτός των τεντών, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που επιβάλουν οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

β.- Στους χώρους κατανάλωσης υγρών και αερίων καυσίμων να λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και αυτά που προβλέπονται από την παρούσα διάταξη.

γ.- Η ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τους τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

δ.- Σε εμφανείς χώρους πρέπει να αναρτώνται πινακίδες με τα μέτρα πρόληψης κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς στην ελληνική γλώσσα και σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ξένους θαμώνες της συγκεκριμένης τέντας.

ε.- Η σήμανση της θέσης των πυροσβεστικών υλικών και μέσων.

στ.- Η σήμανση τυχόν επικίνδυνων υλικών και χώρων.

ζ.- Η τακτική αποψίλωση από ξερά χόρτα, ο καθαρισμός του ευρύτερου χώρου της εγκατάστασης σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μ. και η άμεση απομάκρυνση των υλικών που μπορούν να αναφλεχθούν.

η.- Ο συνεχής έλεγχος της ευστάθειας των τεντών και της τήρησης των μέτρων πυρασφάλειας.

θ.- Η επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο όλων των χώρων σε καθημερινή βάση, για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.

ι.- Η επιμελής συντήρηση, η τακτική επιθεώρηση και ο έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

ια.- Ο επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων.

ιβ.- Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως κλιματιστικά μηχανήματα, λαμπτήρες, ψυγεία κλπ καθώς και τα καλώδια να απέχουν από το εύκαμπτο περίβλημα κάθε τέντας απόσταση τουλάχιστον 0,5 μ. Οι συσκευές που για τη λειτουργία τους δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να απέχουν από το εύκαμπτο περίβλημα κάθε τέντας απόσταση τουλάχιστον 1 μ.

ιγ.- Η ύπαρξη επαρκούς απόστασης κάθε τέντας από εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια διανομής τάσης.

ιδ.- Κατά το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια ατόμων με ειδικές ανάγκες.

ιε.- Η δημιουργία κατάλληλων οδών για την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και των άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

ιστ.- Η τήρηση διόδων μεταξύ των υπαρχόντων υλικών και αντικειμένων για την διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σε αυτά.

ιζ.- Η κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεχθούν.

ιη.- Η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμειξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.

ιθ.- Σε περίπτωση εκτέλεσης θερμών εργασιών ισχύουν επιπλέον τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ. Πυρ/κή Διάταξη 7/1996 «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών» (Β΄ 155).

κ.- Η εφαρμογή της Υ.Α. ΥΙ/Γ.Π./οικ. 76017/2002 “απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα και μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας” (ΦΕΚ Β’ 1001).

κα.- Η λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 

Θα σφιξει το πραγμα ΜΟΝΟ μετα απο καποιο ατυχημα. Μεχρι τοτε.. Να μην σου τυχει

Link to comment
Share on other sites

ckiriako, οι τέντες (λυόμενες κατασκευές που στεγάζουν εκδηλώσεις/δεξιώσεις κτλ) που λέει η Διάταξη, νομίζω δεν αφορούν τις τέντες των καταστημάτων στα πεζοδρόμια.

 

Νομίζω η επικινδυνότητα των "μανιταριών" θα πρέπει να διερευνηθεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη τυχόν τέντας (δηλαδή, μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι).

 

Οι φιάλες υγραερίου δεν εκρήγνυνται μόνες τους. Χρειάζεται να βρεθούν μέσα σε φωτιά για αρκετή ώρα ώστε να εκραγούν. Αλλος κίνδυνος εκτός από αυτόν δεν βλέπω για τις φιάλες υγραερίου και το περιεχόμενό τους.

 

Θα αναφέρω εν συντομία 4 ατυχήματα με φιάλες υγραερίου που μου έχουν διηγηθεί συνάδελφοι.

 

 

Τόπος: χωριό στον νομό Θεσσαλονίκης

Εφαρμογή: Φιάλη κάτω από πάγκο κουζίνας, μαγειρείο (κλειστός χώρος)

Καύσιμο: Βουτάνιο (μίγμα 80-20)

Διαρροή: Από κακή αντικατάσταση ελαστικού σωλήνα

Αιτία έκρηξης : Ανεφλέγη ο όγκος εκρηκτικού μίγματος κάτω από τον πάγκο

Σπινθήρας: Από σπίρτο που άναψε ο ιδιοκτήτης για να εντοπίσει την διαρροή ( !!! )

Πυρκαγιά: Ακολούθησε πυρκαγιά

Κατάσταση φιάλης μετά το ατύχημα: Άριστη

 

 

Τόπος: Υπαίθριο κατάστημα (μαγειρείο)

Εφαρμογή: Ψυγείο προπανίου (σε κλειστό χώρο)

Καύσιμο : Προπάνιο

Διαρροή: Από κακή αντικατάσταση ελαστικού σωλήνα

Αιτία έκρηξης: Η διαρροή υγραερίου που ανεφλέγη από την φλόγα-πιλότο του ψυγείου, έγλειφε την φιάλη προπανίου χωρίς να το αντιληφθεί κανείς (για πάνω από ένα τέταρτο της ώρας) με αποτέλεσμα την διαστολή του υγρού προπανίου μέσα στην φιάλη, και την επακόλουθη έκρηξη με μανιτάρι (όχι όπως αυτό της σόμπας αλλά όπως αυτό του Ναγκασάκι)

Σπινθήρας: Η φλόγα-πιλότος της ίδιας της συσκευής

Πυρκαγιά: Ακολούθησε πυρκαγιά

Κατάσταση φιάλης μετά το ατύχημα: Πλήρως κατεστραμμένη (άνοιξε σαν μπανανόφλουδα)

 

 

Τόπος: Σε επαρχιακό δρόμο

Εφαρμογή: κατά την μεταφορά φιάλης με φορτηγάκι

Καύσιμο: Βουτάνιο (μίγμα 80-20)

Διαρροή: Από κλείστρο φιάλης

Αιτία έκρηξης : (δεν υπάρχουν πληροφορίες)

Σπινθήρας: Από άγνωστη αιτία (πιθανόν κάποιο τσιγάρο περαστικού)

Πυρκαγιά: Δεν ακολούθησε πυρκαγιά

Κατάσταση φιάλης μετά το ατύχημα: : Καλή

 

 

Τόπος: Θεσσαλονίκη

Εφαρμογή : Εργαστήριο

Καύσιμο: Προπάνιο

Διαρροή: Από διακόπτη που δεν έκλεισε καλά

Αιτία έκρηξης: Η διαρροή προκάλεσε εκρηκτικό μίγμα στον κλειστό χώρο που σχηματίστηκε κατά τις νυχτερινές ώρες

Σπινθήρας: Πιθανόν κάποια εκκίνηση ηλεκτρικής συσκευής (ψυγείο) τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πυρκαγιά: : Δεν υπάρχουν πληροφορίες

Κατάσταση φιάλης μετά το ατύχημα: Δεν υπάρχουν πληροφορίες

Link to comment
Share on other sites

Αφορά και τα καταστήματα. Γνωρίζω περίπτωση ταβέρνας, πριν 3-4 μήνες, που μετά από καταγγελία (καρφωτή), έχασε την άδεια και υποχρεώθηκε σε αλλαγή συστήματος θέρμανσης (έβαλε λέβητα ζεστού αέρα), ώστε και ξαναπήρε την άδεια απ' την πυροσβεστική. Ασύμβατη η συνείπαρξη μανιταριών με τέντες (πλευρικές) είπαν, πράγμα που φαίνεται απ' την διάταξη της πυροσβεστικής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.