Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ναι» στο γήπεδο στον Βοτανικό με μικρότερο εμπορικό κέντρο και χωρίς κλειστό μπάσκετ


Engineer

Recommended Posts

Το πράσινο φως για την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά βάζει μπλόκο στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου του Μπ. Βωβού, καθώς και νέου δημαρχιακού μεγάρου.

 

Το δικαστήριο, αν και δέχεται ότι με την ανέγερση του γηπέδου, των εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του καθώς και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων θα επέλθει μείωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αποφαίνεται ότι αυτή είναι συνταγματικώς ανεκτή και δεν παραβιάζει το άρθρο 24. Και αυτό «εν όψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στη συνοικία Κουντουριώτικα στη Λ. Αλεξάνδρας» λόγω της διπλής ανάπλασης.

 

Αντίθετα, με την ίδια απόφαση (3059/2009) μπαίνει οριστικό τέλος στα σχέδια για την κατασκευή του νέου Mall, αφού το ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή 130 πολιτών για ακύρωση της οικοδομικής άδειας (28.2.2008) με το σκεπτικό ότι υπονομεύονται βασικές κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, διότι μειώνονται οι χώροι πρασίνου και θεσπίζονται όροι δόμησης που επιβαρύνουν το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

 

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι διατάξεις του νόμου 3481/2006 για τη διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος και άρα άκυρες, διότι προβλέπουν επιπλέον χρήσεις, δηλαδή την ανέγερση τόσο του εμπορικού κέντρου όσο και του δημαρχιακού μεγάρου («πολυλειτουργικό δημοτικό κτίριο»), η οποία συνεπάγεται μείωση των κοινόχρηστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αποσυνδέουν πλήρως την κατασκευή του εμπορικού κέντρου από το γήπεδο και τονίζουν ότι επιχειρήθηκε η σύνδεση αυτή «είτε επ' ευκαιρία της μεταφοράς στην περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου Αθηναίων από τη μεταφορά αυτή».

 

Θυμίζουμε ότι στην εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής του γηπέδου και του γκαράζ, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αγοράσει ή απαλλοτριώσει το οικόπεδο που του είχε παραχωρήσει δωρεάν ο Μπ. Βωβός, με αντάλλαγμα την αύξηση του συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=90747

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επειδη τυγχανω γνωστης της καταστασης με αυτο που γινεται με το ΒΩΒΟ εχει να κανει με τα παραλογα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κρατους .Γιατι το ΣΤΕ δεν εκρινε το νομο απ την αρχη αντισυνταγματικο ωστε και ο ΒΩΒΟΣ να μην κατεδαφισει τα 120000 τμ κτηριων της ΕΤΜΑ που υπηρχαν ουτε να του δωσει αδεια οικοδομης Αυτη τη στιγμη εχουν σκυροδετηθει 80000 μ3 μπετον μαλιστα ογδοντα χιδιαδες κυβικα τωρα θυμηθικαν να τον σταματησουν και να πεταξουν στο δρομο πανω απο χιλιους εργαζομενους .Την ιδια περιοδο για τα αλλα ΜΑΛΛ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν υπηρξε καμμια αντιδραση για να τα ξανασκεφτουμε αυτα λιγακι .Μην παρασειρομαστε απο δαιφορους κυκλους που βλεπουν μονοπλευρα και υποκεινουνται απο παλια τζακια του Ελληνικου κατεστημενου

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Με πολλές και σημαντικές αλλαγές θα προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όπως προκύπτει από τη νέα πρόταση που θα γίνει πράξη με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Συγκεκριμένα εγκρίνεται η κατασκευή εμπορικού κέντρου με συντελεστή δόμησης από 1,6 σε 1,2 (από 70.000 τ.μ. θα πέσει στα 52.800), ενώ απαγορεύει την ανέγερση κλειστού μπάσκετ (κάτι για το οποίο είναι ενήμεροι οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι), σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

 

Αναλυτικά στη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, με εκπροσώπους της ΓΗΠΕΛ, του Δήμου και της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, αποφασίσθηκε η αύξηση του πρασίνου στην περιοχή με αντίστοιχη μείωση των κατασκευών και των εμπορικών χρήσεων εντός γηπέδου.

 

Οι μειωμένες εμπορικές χρήσεις βέβαια θίγουν τα συμφέροντα της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, που είχε προαναγγείλει αντιδράσεις και ενδεχόμενη διεκδίκηση αποζημίωσης αν δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις της Πολιτείας.

 

Μέρος από την ανακοίνωση του Υπουργείου:

 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε να προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά και αλληλεξαρτώμενα προβλήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν, προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσει ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

 

Το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

 

Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

 

Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

 

Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

 

Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

 

Aυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

 

Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

 

Ο νέος σχεδιασμός των έργων υπαγορεύεται από την ανάγκη απελευθέρωσης του χώρου του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Λεωφ. Αλεξάνδρας και απόδοσής του στην κοινή χρήση.

 

Υπαγορεύεται επίσης από την ανάγκη αναβάθμισης της περιοχής του Βοτανικού, στην οποία μετεγκαθίσταται και το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.

 

Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

 

· Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

 

· Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

 

· Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

 

Για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

 

Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ’ εξουσιοδότηση αυτής.

 

Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

 

Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας.

 

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επεξεργάζεται ήδη το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει άμεσα στην Βουλή.

 

«Να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο»

 

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπιλή, στις δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ξεκαθάρισε ότι μέλημα όλων είναι μια κοινή λύση, με απώτερο σκοπό την ανέγερση του γηπέδου. Αναλυτικά οι δηλώσεις της Υπουργού:

 

«Θέλουμε να δώσουμε λύση σε ένα αδιέξοδο, το οποίο διαμορφώθηκε με τη προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση και την απόφαση του ΣτΕ για την παύση των έργων στην περιοχή του Βοτανικού. Ο στόχος της ανάπλασης ήταν διττός. Καταρχήν να υλοποιηθεί το όραμα της Διπλής Ανάπλασης και να αποδοθεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας.

 

Δεύτερον και σε ανάλογη προτεραιότητα, να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Γιατί αθλητισμός και περιβάλλον είναι δύο έννοιες συνυφασμένες μεταξύ τους. Η νέα ρύθμιση που παρουσιάσαμε και η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή έχει τέσσερις παραμέτρους. Η πρώτη είναι ότι μειώνεται η συνολική δόμηση κατά 66.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα, αυξάνεται το πράσινο κατά 30.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα.

 

Η δομημένη έκταση είναι μικρότερη σε σύγκριση με την παλαιότερη της περιοχής, η οποία περιλάμβανε και την βιομηχανία της ΕΤΜΑ. Τέταρτο και τελευταίο, μόλις αρχίσουν τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου, θα αρχίσουν ταυτόχρονα τα έργα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Διπλή Ανάπλαση θα γίνει.

 

Θέλω να πω επίσης ότι επισπεύδων φορέας του έργου παραμένει ο Δήμος Αθηναίων και θέλω επίσης να τονίσω ότι καταλύτης για τη νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάζουμε είναι ο Δήμος της Αθήνας, αφού είναι αυτός που κατά κύριο λόγο υποχώρησε από τον αρχικό του σχεδιασμό. Το πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης δεν θα γίνει με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, αντίθετα θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας κυρίως το αστικό περιβάλλον στην ήδη επιβαρυμένη πόλη των Αθηνών».

 

Κακλαμάνης: Απαντήσαμε στις Κασσάνδρες

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε: «Ο Δήμος απάντησε στις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι είμαστε εμπόδιο για το έργο. Γιατί ήμαστε εμείς που συνεισφέρουμε το περισσότερο χώρο πράσινου αφού δεν θα γίνει το Δημαρχιακό μέγαρο».

 

Πηγή: in.gr

Link to comment
Share on other sites

Χτές το σκαι είχε θέα από το ελικόπτερο την περιοχή του Βοτανικού .

Το μόνο χώμα που υπήρχε ήταν του χώρου του γηπέδου και τα περί αυτό .

 

Ολο το άλλο ήταν μπετά και δρόμοι γιά τις μεταφορικές εταιρείες .

Και μιλάμε γιά χιλιάδες στρέμματα .

 

Ηταν προφανές ότι οι 'κορμοράνοι" απλά εξυπηρετούν αντίπαλα συμφέροντα και προσωπικά συμπλέγματα .

 

Γιά μένα μακάρι να το κάνει στο ΟΑΚΑ όπως δείχνει σήμερα η Εξέδρα γιά να είναι και κοντά μου .

 

Αλλιώς ας ανακατασκευάσει την Λεωφόρο στις 25000 θέσεις και ας δίνει τα μεγάλα ματς στο ΟΑΚΑ .

 

Και μετά οι κάτοικοι της Λεωφόρου ας κρεμάσουν και ανασκολοπίσουν τους "κορμοράνους" και τα "φλαμίνγκος"

 

Ενας κάτοικος του Οστειστάν :-x

Link to comment
Share on other sites

Απλά να υπενθυμίσω ότι εδώ είναι δημόσιο βήμα συζητήσεων Μηχανικών, και όχι οπαδικό φόρουμ.

 

Θα παρακαλούσα κόσμιες εκφράσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.