Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί υπεύθυνων δηλώσεων γενικά


ckiriako

Recommended Posts

Εχουμε υπευθυνες δηλωσεις για το καθε τι. ΥΔ για στατικη επαρκεια, ΥΔ για την πυροσβεστικη, ΥΔ για την καλη λειτουργια μιας Η/Μ εγκαταστασης, ΥΔ εγκαταστατη ηλεκτρολογου, και σιγουρα μπορουμε να βρουμε και αλλες ΥΔ, οι παραπανω μου ηρθαν στο μυαλο προχειρα.

Πως το χειριζεστε το θεμα, ειδικα οι πιο παλιοι που εχετε πιο πολλα χρονια στη δουλεια, εμπειρια, και εχετε ζησει καταστασεις..

 

Απο την στιγμη που ενα εντυπο δηλωσης αναγραφει

'ο ταδε ειδικοτητα ταδε δηλωνω υπευθυνα οτι..'
το εγγραφο αυτο εχει την ισχυ του νομου 1599/1986 και τις αναλογες κυρωσεις σε περιπτωση ψευδης δηλωσης, σωστα?

 

Στις περισσοτερες περιπτωσεις υπογραφη της δηλωσης χωρις ελεγχο εκ μερους μας και συμμορφωση του ενδιαφερομενου με τους εκαστοτε κανονισμους και νομους δυναται να εχει πολυ ασχημα αποτελεσματα. Θανατοι, υλικες ζημιες, μπλεξιμο με δικαστηρια.

Προχειρα μου ερχονται στο μυαλο θανατοι σε ξενοδοχεια απο διαρροη CO2, θανατοι και υλικες ζημιες απο ανεπαρκεις εγκαταστασεις πυροσβεσης κτλ.

 

Σε λιγες περιπτωσεις η υπογραφη δηλωσης δεν προκειται να θεσει σε κινδυνο καποιον ανθρωπο, οπως η δηλωση για την καλη λειτουργια αποχετευτικου συστηματος μιας εγκαταστασης, αλλα και παλι υπαρχει θεμα με την επιβαρυνση του περιβαλλοντος, οπως και δικαστικη συνεχεια αν ο υπογραφων ειναι "τυχερος".

 

Ποια η αποψη σας για αυτο το καθεστως των ΥΔ?

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά για να έχουμε και μια εικόνα επί των κυρώσεων:

 

"Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών."*

 

Φαντάζομαι λίγοι έχουμε διαβάσει το δεύτερο σκέλος το οποίο φυσικά άπτεται των δικών μας δηλώσεων, μιας και νομίζω ότι ο εισαγγελέας δεν θα αφήσει τον ενδεχόμενο δόλο έξω από τις κατηγορίες.

 

*Το κείμενο αυτό υπάρχει στο κάτω μέρος όλων των ΥΔ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστα, καλα εκανες που το συμπληρωσες.

Οι απαιτησεις του κοσμου και ο μεγαλος αριθμος των μηχανικων δυστυχως σημαινει οτι παντα καποιος θα βρεθει να υπογραψει. Ειτε γιατι δεν τον νοιαζει, ειτε γιατι εχει αναγκη τα χρηματα, ειτε γιατι πιστευει οτι δυσκολα θα στραβωσει το πραγμα.

Οταν στραβωσει ομως τι????

Link to comment
Share on other sites

Μήπως λοιπόν, γι αυτούς όλους τους λόγους που προανέφερες, πολύ σωστά, θα έπρεπε όταν υπογράφουμε μια ΥΔ να έχει προηγηθεί και ο σχετικός έλεγχος? Διαφορετικά, να μην υπογράφουμε. Όταν έρχεται κάποιος στο γραφείο και μου λέει: "Έλα μωρέ, μια απλή δήλωση είναι, υπέγραψέ την", δεν το κάνω ποτέ. Γιατί να το΄κάνω? Πόσοι πληρωνόμαστε την πραγματική αξία της ΥΔ?

Link to comment
Share on other sites

Εμ, αυτο λεω. Οταν υπογραψεις μια ΥΔ πρεπει να εχει προηγηθει ο ελεγχος.

Το θεμα της αξιας της δηλωσης.. Πληρωνεσαι (Ή θα επρεπε να πληρωνεσαι) οχι για μια (1) σελιδα χαρτι, αλλα για το "βαρος" της δηλωσης σου, καθως εισαι υπολογος απεναντι στο κρατος και τη ζωη/περιουσια του κοσμου.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ενας κατασκευαστησ μηχανηματων, μου ζητησε να υπογραψω μια υπευθυνη δηλωση για καποια μηχανηματα για καρπουζια.

 

μου ζηταει να λεει η υπευθυνη δηλωση οτι ειναι κατασκευασμενα ετσι ωστε να συμμορφωνονται με τις απαιτησεις υγειασ και ασφαλειας της Ευρωπ.Ενωσης για μηχανηματα 89/392/EEC και 91/368/EEC, για ηλεκτρομαγνητική συμβατοτητα σθμφωνα με την οδηγια 89/336/EEC και τελος να ειναι συμφωνα με την οδηγια χαμηλης τασης 72/23/EEC.

 

Επειδη ειμαι νεος εχω 3 αποριες.

 

- που μπορω να βρω και να διαβασω τις οδηγιες αυτες?

- η υπευθυνη δηλωση τι μορφης θα ειναι? πως θα ειναι δηλαδη? κανονικη υπ.δηλωση που θα δηλωνει οσα προανεφερα και θα εχει τη σφραγιδα μου?

- τελος, τι αμοιβη ζηταμε σε τετοιες περιπτωσεις?

Link to comment
Share on other sites

παιδια τελικα αυτο που μου ζητουσε ο κατασκευαστης ήταν μια δηλωση συμμορφωσης ΕΚ.

 

Εγω επειδη δυστυχως ειμαι "νεος" και απο τα λιγα που μου ειπαν καποιοι συναδελφοι, του εφτιαξα μια υπευθυνη δηλωση οπως την ζητησε, αφου επιθεωρησα τα μηχανηματα (με τα λιγα που ξερω) και του την σφραγισα και του την εδωσα.

 

επειδη ομως ειναι η πρωτη μου "δουλεια", θελω να ρωτησω καποια πργματα γιατι απο χτες που του την παρεδωσα με τρωει το αγχος λιγακι μηπως δε τα χω κανει σωστα και μου γυρισει το χαρτι πισω.

 

 

1) Σημερα απο μια αναζητηση που εκανα στο ιντερνετ, η δηλωση συμμορφωσης ΕΚ εχει καθιερωθει να εχει μια συγκεκριμενη δομή σε ενα χαρτι Α4 απλα.

εγω δεν το ειχα καταλαβει αυτο (δεν ειχα τοσο χρονο διαθεσιμο να ψαξω και καποιοι συναδελφοι που ρωτησα δεν με κατατοπισαν) και του εφτιαξα μια υπευθυνη δηλωση με ολα οσα εχει αυτη η συγκεκριμενη δομη που αναφερω παραπανω.

Ειναι λαθος?

 

2) Λογω ενος θεματος με το ΤΣΜΕΔΕ, εχω μια καθυστερηση στο θεμα της εναρξης επαγγλεματος με αποτελεσμα να μην του εχω κοψει αποδειξη. Του το εξηγησα και συμφωνησαμε να με πληρωσει οταν του κοψω την αποδειξη.

Στο συγκεκριμενο ζητημα ειμαι παρανομος?

Υπαρχει προβλημα που εβαλα την σφραγιδα μου χωρις να εχει γινει ακομα εναρξη επαγγελματος?

 

3) στο ιντερνετ βρηκα καποιες δηλωσεις συμμορφωσης ΕΚ με αυτη τη συγκεκριμενη δομή που αναφερω παραπανω, και συνειδητοποιησα πως δε χρειαζοταν να βαλω σφραγιδα γιατι ουτε αυτες ειχαν. Επισης ουσιαστικα την δηλωση αυτη την κανει ο κατασκευαστης για να δηλωσει οτι τα μηχανηματα ειναι κατασκευασμενα βασει των οδηγιων. και παρακατω λεει ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ που προφανως εννοει τον ανθρωπο που επιθεωρησε τα μηχανηματα.

Εν τελει, ποιος πρεπει να υπογραψει το εγγραφο?

και ο υπευθυνος επιθεωρησης και ο κατασκευαστης?

αν υπαρχει η δυνατοτητα να υπογραψει ο κατασκευαστης, ποιος ο λογος να απευθυνονται σε μηχανικους και να μην την φτιαχνουν μονοι τους τη δηλωση αυτη?

στο πεδιο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ σε μερικεσ δηλωσεις ειδα πως εγραφε το ονομα του κατασκευαστη μονο.

 

εν τελει, επειδη μου γυρναει στο μυαλο απο χτες ολο αυτο το θεμα, θελω να καταλαβω αν εκανα σωστα ή λαθος που σφραγισα και υπεγραψα.

Link to comment
Share on other sites

2) Λογω ενος θεματος με το ΤΣΜΕΔΕ, εχω μια καθυστερηση στο θεμα της εναρξης επαγγλεματος με αποτελεσμα να μην του εχω κοψει αποδειξη. Του το εξηγησα και συμφωνησαμε να με πληρωσει οταν του κοψω την αποδειξη.

Στο συγκεκριμενο ζητημα ειμαι παρανομος?

Υπαρχει προβλημα που εβαλα την σφραγιδα μου χωρις να εχει γινει ακομα εναρξη επαγγελματος?

για το παράνομος δεν είμαι σιγουρη, παράτυπος είσαι

 

επίσης ελπίζω τελικά να πληρωθείς, διότι οπως καταλαβαίνεις το να σε αφήσει απλήρωτο δεν τον ζημιωνει σε τιποτα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.