Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτεμάχιο που στο συμβόλαιο αναφέρει ελαιόδεντρα.


Recommended Posts

Σιγουρα δεν χωρανε...Αυτο λεω κ γω...Πριν 45 χρονια μπορει να το εγραψαν για λογους επιδοτησεων, για να ανεβει η αξια του ακινητου, δεν ξερω κ γω για ποιο λογο..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

παντως αν υπαρχει διενεξη με τον γειτονα και ο γειτονας δεν εχει συμβολαια που να αποδυκνυουν την δικη του εκταση(το συμβολαιο του πχ μιλαει για 60 ελαιοδενδρα και εχει στην πραξη 5 στρεματα),τοτε μια περιγραφη 150 ελαιοδενδρων σε ενα συμβολαιο (που σημαινει 5 στρεματα περιπου) εχει καποιες αξιωσεις σε ενα δικαστηριο.

ΥΓ οι επιδοτησεις παντως πανε με τα στρεματα και οχι με τα ελαιοδενδρα.αρα μαλον ο λογος δεν ειναι οι επιδοτησεις.πιο πιθανο μου φαινεται λαθος (μπορει να ειπε 50 και ο συμβολαιογραφος να ακουσε η να εγραψε 150 )

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω τι να σου πω.. Το αγροτεμαχιο ειναι περιφραγμενο με μαντρα 0.50μ και πλεγμα τωρα 15 χρονια... Εγω πιστευω οτι τοτε υπηρξε λογος που δηλωθηκε ετσι... Γτ το παλιοτερο συμβολαιο (διαφορα 3 χρονια μεταξυ του νεοτερου) οπως εγραψα και πριν αναφερει τις μισες ελιες...

Link to comment
Share on other sites

τοτε πιθανον να υπηρχε λογος.μηπως ηταν προικοσύμφωνο και ο πεθερος ηθελε να δειξει στον γαμπρο οτι του δίνει πολλες εληες?:)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, χωρίς να κάνω τον έξυπνο, οι αεροφωτογραφίες προ 20 ή 30 χρόνια της περιοχής πιθανόν να βοηθούν, ειδικά αφού το ακίνητο έχει και περίφραξη με μάντρα.

Link to comment
Share on other sites

Η περιφραξη ειναι της τελευταια 15ετιας...Αλλα δεν εχω καποιο προβλημα απλα το ανεφερα ως παραδειγμα... Το κτηματολογιο το εχει σωστα...

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος της μέτρησης της επιφάνειας της γης, με τα ελαιόδενδρα, συναντιέται σε μερικά μέρη της χώρας, όπου η αξία του δένδρου αυτού και η απόδοσή του ήταν μεγαλύτερα από την αξία της γης. Αυτός ο τρόπος, βέβαια, αναφέρεται μόνο σε παλαιά συμβόλαια που έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή μια κληρονομιά ά κάτι άλλο. Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος αυτός μέτρησης επιφανειών δεν έχει σχέση με επιδοτήσεις, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αναφερθεί ο τρόπος αυτός σε επίσημα έγγραφα.

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος της μέτρησης της επιφάνειας της γης, με τα ελαιόδενδρα, συναντιέται σε μερικά μέρη της χώρας, όπου η αξία του δένδρου αυτού και η απόδοσή του ήταν μεγαλύτερα από την αξία της γης. Αυτός ο τρόπος, βέβαια, αναφέρεται μόνο σε παλαιά συμβόλαια που έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή μια κληρονομιά ά κάτι άλλο.

στην πραγματικοτητα ,ο τροπος αυτος μετρησης της αποδοσης ,δειχνει οτι η ιδιοκτησια ξεκινησε σαν ιδιοκτησια καλιεργουμενων υποκειμενων (εληων πχ) και οχι σαν ιδιοκτησια γης.

Το ανωτερω επιβεβαιωνεται απο το γεγονος οτι στον Μουσουλμανικο νομο περι γαιων ,που ισχυε κατα την Οθωμανικη αυτοκρατορια,οποιος αφηνε ακαλιεργητο τον ελαιωνα πχ με συνεπεια να καταστραφουν τα υποκειμενα η να μετατραπουν σε δασικη εκταση οποιασδηποτε μορφης ,εχανε την ιδιοκτησια.

Ετσι οι παληοι ελεγαν (με σαφηνεια) ..εχω 5 κληματα ,εχω 20 ριζες εληες ,η επιφανεια ουδολως ενδιεφερε (να μην πουμε οτι μπορει να ηταν και αγνωστη...) και για το λογο αυτο δεν υπηρχαν και κανονικα γεωμετρικα σχηματα ειδικα σε ελαιωνες.

και οχι μονο αυτο αλλα μεσα σε εναν ελαιωνα του Χ μπορουσε ο αλλος Ψ να εχει δυο μονο εληες (η μια η 4 κλπ κλπ) και μαλιστα στο μεσον του κτηματος ,μια που ο καθε ιδιοκτητης γνωριζε και μπορουσε να αναφερετε σε καθε μια εληα ξεχωριστα σαν σε ατομο.

Οι αιτιες που συναιβενε αυτο μπορουσε να ειναι πολλες (πχ ο μεγαλοτσιφλικας ιδιοκτητης οταν παντρευε την δουλα του να της εδινε 4 εληες για το λαδι της χρονιας .η μπορει εν μεσω βραδυνης οινοποσιας να χαριζε στο φτωχο συνποτη του 2 εληες(πραγματικο γεγονος που εχω συναντησει) η να εχανε στα χαρτια μια εληα.)

ετσι η εκταση αλλα και το σχημα δεν ειχε καμηα σημασια ,ειδικα για ελαιοδενδρα που ειναι αιωνοβια και δεν τιθεται θεμα καταστροφης των ελαιοδενδρων οσο αυτα υποτυπωδως καλιεργουντε)

Link to comment
Share on other sites

Αυτά parist43, είναι στη σφαίρα του εθιμικού δικαίου.

Εμείς επειδή ενεργούμε κατά την αρχή του Ρωμαϊκού Δικαίου "Τα υπερκείμενα ήκει της υποκειμένης" άρα και οι ελιές ανήκουν στον ιδιοκτήτη της γής. Απλά υπάρχει προσωπική όχι εμπράγματη δουλεία (επικαρπία) σε κάποια συστατικά της ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.