Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

Κύριοι, έχω πολλά εναντίον του ΚΑΝΕΠΕ, σε διαφορετικές τελείως κατευθύνσεις από αυτές που σχολιάζετε.

Και κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει πιθανότατα με πολλούς συναδέλφους...

 

Το πρόβλημα του τεχνικού κόσμου σήμερα δεν είναι η υστέρηση στην διάδοση της επιστημονικής γνώσης αιχμής.

Το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη ρύθμισης του χώρου, η έλλειψη κανόνων, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η ανυπαρξία παραδοχών και αρχών συνομολογηθεισών από όλον τον τεχνικό κόσμο.

 

Την εποχή που ο κάθε καρεκλάτος (από τον κάθε υπαλληλίσκο μέχρι τον καθηγητάρα) ερμηνεύει τους κανονισμούς όπως θέλει κι όπως γουστάρει,

που ένα ΦΕΚ υποχρεώνει να έχουμε σεναζ σε ορθοδρομικές τοιχοπληρώσεις με 4Φ12 και C20/25,

που οι απόφοιτοι των τμημάτων πολιτικών μηχανικών δεν έχουν δει μία φορά νωπό σκυρόδεμα,

που πολλοί διδάσκοντες των ως άνω τμημάτων δεν έχουν πατήσει μία φορά σε γιαπί, κι ωστόσο κάνουν τους μάγκες,

που κανένα πρόγραμμα υπολογισμού δεν εφαρμόζει σωστά τους συνδυασμούς δράσεων,

συζητάμε για τον ΚΑΝΕΠΕ και τον ΚΤΣ σε επίπεδο καμπυλών διείσδυσης Cl- και απώλειας συνάφειας...

 

Είναι σωστή αυτή η συζήτηση, και είναι χρήσιμο που γίνεται.

Αλλά χρειάζεται προσοχή, μην χρησιμοποιούμε βαρείς χαρακτηρισμούς και εκφράσεις που μπορεί να παραπλανήσουν.

 

Ο ΚΑΝΕΠΕ είναι αυτή την στιγμή κανονισμός και, μολονότι κι εγώ έχω πολλούς λόγους να τον απεχθάνομαι, δεν πρέπει να δημιουργούμε αμφιβολίες στους συναδέλφους.

Πολύ περισσότερο, μην θεωρηθεί ότι ο κάθε μηχανικός φέρει ευθύνη όταν εμπιστεύεται τον ΚΑΝΕΠΕ...

 

Τέλος, το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός είναι κάτι που δεν μπορεί να αφορά μία δημόσια συζήτηση.

Το ζήτημα των συνεπειών που έχει η κατάσταση στην αγορά εργασίας επί της ποιότητας των κατασκευών (έτσι αντιλαμβάνομαι την φράση "the fear of unmployment is greater than professional duty") είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και να χρεωθεί στην πολιτεία και στα αρμόδια όργανα, κρατικά και συλλογικά.

 

Τέλος, να σχολιάσω ότι σε καμία σοβαρή χώρα δεν ελέγχεται ο μηχανικός για μία αστοχία που οφείλεται στο ότι εφήρμοσε μία πρότυπη διαδικασία...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

AlexisPap συμφωνώ, θεώρησε δε οτι για την αποτίμηση τής υφιστάμενης αντοχής που ορίζει ο ΚΑΝΕΠΕ, ειδικά για εμένα που είμαι "άπειρος" σε θέματα ενισχύσεων με 3 καρότα και χωρίς να ορίζει πώς απο πού και κτλ, μάλλον επικίνδυνο το κάνει.Εγώ προσωπικά δέν είμαι σε θέση να μπορέσω να εκτελέσω μία τέτοια αποτίμηση σε βαθμό που κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ, πόσο μάλλον σε επίπεδο μελέτης που όχι μόνο δέν υπάρχει λογισμικό στην ελληνικά αγορά που να μπορέσει να καλύψει σοβαρή μελέτη, αλλά αν καθίσουμε και συζητήσουμε την εισαγωγή τής μη γραμμικής στατικής ανάλυσης ή pushover ή ελαστοπλαστική ανάλυση όπως θέλεις πές το,μόνο ασάφειες βρίσκω.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

καθίστε να μπει σε εφαρμογή το Model Code να δείτε γλέντια. Κάθε πανεπιστήμιο στην Ευρώπη είχε 10 χρονια καιρό να διδάξει Ευρωκώδικα. 10 χρόνια. Ακόμα και στην Ιταλία το έκαναν απο το 2007. Η ΣΑΔ το λέω εδω και 3 χρόνια θα πρέπει να οριστεί πριν τον έλεγχο και εφόσον ο ΠΜ έχει τρέξει τον ΚΑΝΕΠΕ και ξέρει τις ελαχιστες απαιτήσεις που χρειάζεται. Μετά θα πεί στον έλεγχο θέλω εδω 10 υπέρηχους, εδω 20 κρούσεις, εδω 2 καρώτα, εδω αποτίμηση θεμελίωσης, εδω διάβρωση, εδω αυτό εδω το άλλο. Είναι δυνατόν να μιλάμε για υφιστάμενα στην Ελλάδα (που δεν έχουμε και τα καλύτερα standards) και να μην προηγείται μια αρχική λύση του ελέγχου? Είναι δυνατόν να μην ελέγχουμε την θεμελίωση? είναι δυνατό να βλέπεις πόδα περιμετρικού μέσα στην σκουριά και να μην αναρωτιέσαι βρε τι γίνετε απο κάτω?

 

Η απάντηση είναι εύκολη οι περισσότεροι βολεύονται όπως είναι διοτι το κόστος πρέπει να παραμείνει χαμηλά. Διότι εαν απαιτήσουν οι μηχανικοί τουλάχιστον 50Κ για μια σωστή μελέτη με σωστούς ελέγχους τότε θα μας πουν ακριβούς και κανένας δεν θα κάνει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Ροδόπουλος σε ένα σεμινάριο που έγινε στη Λάρισα πάνω σε ΚΑΝΕΠΕ μιλούσα με τούς παρουσιαστές -καθηγητές απο ΔΠΘ και καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι όταν έχεις τελικά ένα probabilistic και όχι deterministc μοντέλο, μέσα στα οποία θα κάνεις ένα σκασμό απλοποιήσεις και παραδοχές.Ποιός θα καθίσει να πάρει δείγμα μετρήσεων και μετά να αποδείξει αν όντως είναι linear λογαριθμοκανονική κατανομή κτλ τκλ.Είδα καρότα με σίδερο κατακόρυφα, είδα καρότο να αποτιμάτε με χαμηλή αντοχή λόγω "καπέλου" απο θειάφι, τουλάχιστον 20% και μετά πρέπει να να αποτιμήσω τι;Τουλάχιστον στο κομμάτι του ευρωκώδικα έχει μία λογική η διαδικασία.

 

Εγώ αλήθεια σας λέω, ακολουθώ πιστά το Neville και ας κοστίζει περισσότερο η αποτίμηση, με 1000 ευρώ αποτίμη σε κτίριο μελέτη δέν βγάζεις (Αυτά για τη πόλη μου)

 

Ευτυχώς που υπάρχει όμως και ο ΚΑΝΕΠΕ, διαφορετικά η αποτίμηση γίνεται και με οπτικό έλεγχο!!!.¨εχω βγεί εκτός θέματος

 

Ο μηχανικός Alexis Pap αν δέν κάνω λάθος έχει ευθύνη μόνο στο κομμάτι τής ενίσχυσης, όχι σε αποκατάσταση

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και πρέπει να το κάνει. Προφανώς και δεν είναι μονο τα καρώτα. Αυτά είναι το αστείο της υπόθεσης. Κάτσε να εφαρμόσεις Μodel Code και να υπολογίζεις απώλεια συνάφειας να δεις γλέντια.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δήλωσαν το κτίριο με αντοχή 32 μετά απο 7 καρότα που πήραν απο στηθαία και πλάκες. Τα υποστυλώματα του κτηρίου είναι όπως στην φωτό. Θα πρέπει να πάρω την φωτό και την αποτίμηση και να πάω στον εισαγγελέα? ή θα είναι αντι-συναδελφικό?

 

 

Ξέχασα να πω οτι δεν κατέβασαν την ορθομαρμάρωση παρόλο την είδαν ρηγματωμένη διότι ποιος θα πληρώσει τον μαρμαρά. Είναι δυνατόν να βλέπεις ρίζες να βγαίνουν απο το μάρμαρο, να βλέπεις τεράστιες ρίζες απο την πλευρά χωρίς μάρμαρο και να παίρνεις δοκίμια απο τα στηθαία.

post-25466-0-82819700-1362317185_thumb.jpg

post-25466-0-63373600-1362324649_thumb.jpg

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Σε θραύση δοκιμίου αν υπάρχει ενανθρακωμένη στρώση έστω 3cm και δέν αφαιρεθεί τι επίπτωση έχει στα αποτελέσματα;Θα σου εξηγήσω αργότερα το λόγο

Link to comment
Share on other sites

Δήλωσαν το κτίριο με αντοχή 32 μετά απο 7 καρότα που πήραν απο στηθαία και πλάκες. Τα υποστυλώματα του κτηρίου είναι όπως στην φωτό. Θα πρέπει να πάρω την φωτό και την αποτίμηση και να πάω στον εισαγγελέα? ή θα είναι αντι-συναδελφικό?

 

Νομίζω πως ήρθε η εποχή που θα πρέπει να ξεχάσουμε την καραμέλα της αντισυναδελφικότητας. Τόσες αλλαγές συμβαίνουν γύρω μας, ας προσθέσουμε μερικές προς την σωστή κατεύθυνση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε θραύση δοκιμίου αν υπάρχει ενανθρακωμένη στρώση έστω 3cm και δέν αφαιρεθεί τι επίπτωση έχει στα αποτελέσματα;Θα σου εξηγήσω αργότερα το λόγο

 

να στο πω διαφορετικά κόψε και μην κόψεις τα 3εκ και σύγκρινε!!!!!! Οι λόγοι πολλοί. Πρόσεξε όμως να είναι οντως ενανθράκωση !!!!! οχι πτώση Ph κάτω απο 8,6. Διότι φίλε μου εαν είναι μέχρι το 8,6 το πολύ να δεις ένα 8-17% αύξηση σε σχέση με το μη (το πάω λίγο ογκομετρικά το θέμα και μπακαλίστικα). Εαν όμως έχεις κάτω απο 8,6 πχ 7 που έχω βρει πολλά δεν λέω που!!!! θα σου πώ να μην το κόψεις διότι εαν το αφήσεις η αντοχή θα είναι 50% κάτω. :mrgreen:

 

Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Εστω οτι έχεις ενανθράκωση σε βάθος 3εκ παίρνεις την ευθύνη να βάλεις FRP, να το σφραγίσεις με την ρητίνη και να του κόψεις την διαπνοή? αντε όπως έχω ξαναπεί θα πρέπει να αφήνεις διάκενο 2 εκ περιμετρικά ανα 30 εκ πλάτος στρώσης (σε μέχρι 40 χ 40) μπας και εκτονώσει τίποτα το κακόμοιρο απο την φυσική υγρασία που θα του μπαίνει πχ κάτω απο τον πόδα, είσαι σίγουρος οτι ο εργολάβος το έχει και δεν θα τρέξει η ρητίνη στο διάκενο, οπότε πάπαλα?

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Προσέξτε τους Κύπριους

 

Παρατίθενται οι Εσωτερικοί Κανονισμοί του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) που καθορίζουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όρους και απαιτήσεις Υποχρεωτικής Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης για την εγγραφή εταιρειών στο μητρώο Εταιριών του ΕΤΕΚ.

 

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/31770

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.