Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονικές προεξοχές - σαχνισιά (και δόμηση)


Recommended Posts

Αυτό χρεώνεται άρα σαν ημιυπαίθριος σωστά?

 

Ώπα, με πας μακριά τώρα. Με παρεξήγησες, δεν είμαι τέτοιος τύπος ! :P (δεν έχω ιδέα ρε συ, δεν ασχολούμαι με τέτοια, απλά λόγω μεταπτυχιακού ασχολούμαστε με την παραδοσιακή οικοδομική).

Link to comment
Share on other sites

Το χαγιάτι νοείται και ως σκεπασμένος εξώστης που πιάνει όλο το μήκος της όψης (βλ. Σκόπελο...είχα κάνει εργασία εκεί και το θυμάμαι) με κύριο χαρακτηριστικό τις λοξές ξύλινες αντηρίδες που το κρατάνε από κάτω. Εξ ολοκλήρου ξύλινη κατασκευή βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει "βάθος" στο θέμα αυτό.

Τα "έρκερ" μετρούν στην δόμηση και κάλυψη εκτός αν είναι κατασκευασμένα σαν τοίχος ................... οπότε ούτε στην δόμηση ούτε στην κάλυψη και μάλιστα μπορούν να κατασκευαστούν και εκτός Ο.Γ. ........ σαν αρχιτεκτονικές προεξοχές.

Link to comment
Share on other sites

οπα που το λέει αυτό?γιατί είχα την εντύπωση ότι δεν μετρούσαν πριν τον ΓΟΚ 85 και τώρα μετράνε κάλυψη δόμηση ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής

 

υγ. Στο βόλο τα λέμε ερκερ...:)

Link to comment
Share on other sites

Μισό.. έρκερ είναι ας πούμε ο χτισμένος εξώστης (το περιγράφω πολύ μηχανικίστικα) και σαχνισί δεν είναι κάτι σαν πέργκολα?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μην μπερδευτούν τα πράγματα. Οι συγκεκριμένες ορολογίες (σαχνισί, χαγιάτι) χρησιμοποιούνται σε διατηρητέους οικισμούς/περιοχές και άρα αντίστοιχη είναι η ''νομοθετική'' τους χρήση. Το έρκερ είναι επίσης ''σαχνισί'' , οικοδομική προεξοχή που συναντάται στις μεσοπολεμικές κατασκευές και είναι βασικά ορθογωνικής κάτοψης (συχνά με fillet στις γωνίες). Αυτά όμως δεν ανήκουν στη σύγχρονη οικοδομική λογική - μην πάει κανείς τη σήμερον και πει '' έχω εδώ ένα σαχνισί'...θα γελάνε μαζί του και όχι άδικα.

 

Παρεμπιπτόντως το σαχνισί είναι κάθε προεξοχή του ορόφου, όποια μορφή και να έχει: saxnisi.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.