Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόταση: Δημιουργία λίστας ασαφειών/ελλείψεων νομοθεσίας και πρότασεις βελτίωσης


Recommended Posts

Με αφορμή αυτό: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=14605, σκέφτηκα ότι θα ήταν ίσως ενδιαφέρων να κάναμε μια λίστα με τα σημεία όπου συναντάμε ασάφειες/ελλείψεις/γκρίζες ζώνες στην νομοθεσία ΓΟΚ / Κτιριοδομικού.

Ο αρχικός στόχος είναι η ενημέρωση μεταξύ μας, και σε δεύτερη φάση θα μπορούσε μια λίστα με τις επισημάνσεις και κάποια πρόταση βελτίωσης να κατατεθεί προς ΣΑΔΑΣ ή/και ΤΕΕ.

 

Ξεκινάω λοιπόν:

 

1) Ασάφεια γύρω απο την δυνατότητα κατασκευής περισσοτέρων του ενός υπογείου με χρήση γκαράζ χωρίς την προσμέτρησή τους στον ΣΔ.

 

2) Έλλειψη αναφοράς στην δυνατότητα κατασκευής κουρ-ανγκλέ για τον αερισμό χώρων του υπογείου.

 

 

κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

ωραία ιδέα!!!!!

 

3) Δημιουργία WC σε πατάρι καταστήματος ΓΟΚ73

 

4) Αλλαγή σε υδρευση-αποχέτευση κατά τη διάρκεια εσωτερικών διαρυθμίσεων. Απαιτεί οικοδομική άδεια ή Άδεια εργασιών μικρής κλίμακας;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Φλέγον θέμα σε περιοχές με παραδοσιακούς οικισμούς που ελέγχονται από το ΥΠ.ΠΟ.

Νομιμοποιήσεις κατά τον Αρχαιολογικό Νόμο απαγορεύονται!!!!

Τώρα θα μου πείτε τι νομιμοποιήσεις?Μα όλες φυσικά.ακόμα και υπερβάσεις που νομιμοποιούνται με την πολεοδομική νομοθεσία σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια , π.χ. ένα κλείσιμο Η/Υ χώρου.

Η κ. Μπούτου-Λεμπέση αναφέρει για το θέμα στο βιβλίο της ΓΟΚ 85 ότι η περίπτωση "χρήζει ρύθμισης".

Προς το παρόν οι Εφορίες του ΥΠ.ΠΟ δεν προωθούν καν στα Τοπικά Συμβούλια αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών που εμπεριέχουν τη λέξη "νομιμοποίηση"!!!!!!

Ε-Λ-Ε-Ο-Σ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το πρόβλημα το είχε η πόλη της Λάρισας, μέχρι πριν από κάποια χρόνια (2-3), γιατί κάποιοι "ευφυείς" αποφάσισαν ξαφνικά, παλαιότερα δεν ίσχυε, πως ΟΛΗ η πόλη είναι αρχαιολογικός χώρος!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Κίνητρο για οικονομία και προστασία περιβάλλοντος

5 εως max. 10 cm θερμομόνωση έξω από το περίγραμμα του σκελετού μίας οικοδομής να μην υπολογίζεται ούτε στην κάλυψη ούτε στον συντελεστή δόμησης

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Παρακολουθώ συχνά αυτό το υπέροχο forum. Με λύπη βλέπω ότι αυτό το θέμα όμως δεν είναι δημοφιλές αν και πολύ συχνά συναντάω ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια για το υπουργείο,τους νομοθέτες και άλλους αρμόδιους.

 

Προσωπικά ήμουν απηυδισμένος από την αρχή που ξεκίνησα το επάγγελμα , πριν 10 χρόνια, με τις μίζες σε δημοσίους υπαλλήλους και πολιτικούς, την ασταμάτητη φοροδιαφυγή ,την μαύρη εργασία, τους εξαφανισμένους από το αρχείο της πολεοδομίας φακέλους. Σήμερα δέχομαι ευχάριστα τις αλλαγές που συντελούνται όπως την ηλεκτρονική υποβολή σχεδίων (ώστε να μην εξαφανίζονται) , τον έλεγχο κάθε νέας κατασκευής από μηχανικό που προκύπτει από κλήρωση, τον παραγκωνισμό των δημοσίων υπαλλήλων στην διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας κ.α.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Αν θέλουμε κάποτε να μπει μια τάξη σε αυτή την χώρα και να γίνουμε επιτέλους σε θέματα οργάνωσης εφάμιλλοι της Γερμανίας,Ολλανδίας κλπ θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το παρακάτω:

 

Πολύ σωστά αποφάσισε το κράτος να εκδίδεται βεβαίωση νομιμότητας από μηχανικό σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Πώς όμως; Όπως τώρα; Πάει ο πελάτης σε ένα μηχανικό, του βρίσκει αυθαιρεσίες και του λέει ότι πρέπει να τις τακτοποιήσει. Μάλιστα. Και σου λέει ο πελάτης "δεν τακτοποιώ τίποτα". Φεύγεις εσύ απλήρωτος , φεύγει αυτός ατιμώρητος και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πάει μετά στον αδερφό του ή τον ξάδερφό του ή τον ανιψιό , τον θείο ,τον φίλο ή τον ασυνείδητο συνάδελφο και παίρνει μια βεβαίωση νομιμότητας. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι λέω.

 

Και όμως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα τα πράματα. Τον τρόπο τον ανακάλυψε μόνο του το κράτος. Ό,τι γίνεται με τους ελεγκτές δόμησης.

Γιατί να μην γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση σε κάθε μεταβίβαση, να ακολουθεί αυτοψία και να βγαίνει πόρισμα. Ο μηχανικός θα πληρώνεται ούτως ή άλλως, ο αυθαιρετούχος θα υποχρεώνεται να τακτοποιήσει , θα είναι πιο διαφανής η σχέση μηχανικού-πελάτη αφού δεν γνωριζόμαστε από πριν και όλα καλά.

 

Γιατί ρε παιδιά να μήν γίνει αυτό το τόσο απλό και όλα να γίνουν καλύτερα σιγά σιγά σ'αυτόν τον τόπο;

Edited by Alexis L
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Χθες μιλούσα με ένα συνάδελφο και μου είπε ότι πήγε να βγάλει μια βεβαίωση νομιμότητας σε ένα κατάστημα. Αυτό ήταν άλλα αντί άλλων σε σχέση με την κάτοψη (κάποιοι χώροι στην άδεια είχαν χρήση "κατοικία" ενώ υπήρχε διαφορετική διαμερισμάτωση ) και είπε στον ιδιοκτήτη ότι θέλει τακτοποίηση. Αυτός άρχισε τα δικά του - "τι τακτοποίηση μου λες, άσε μας τώρα , δεν έχω λεφτα "κλπ.

 

Την άλλη μέρα βρέθηκε άλλος συνάδελφος που του έδωσε βεβαίωση νομιμότητας...

 

Αυτό τι είναι τώρα; Κράτος ; Νόμος ;

Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Που καταγγέλουμε ένα τέτοιο περιστατικό;

Και γιατί να πρέπει αυτό να γίνει επώνυμα, για να στραφούν εναντίον μου μετά και ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός ;

 

Απογοήτευση. Ο νόμος εξυπηρετεί τα λαμόγια, τους ασυνείδητους ψευδοεπιστήμονες που τα σάλια τους τρέχουν για λεφτά και αδιαφορούν αν αυτή η χώρα βουλιάξει αύτανδρη.

Edited by Alexis L
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.