Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά με κινητό σύστημα παρακολούθησης ηλίου.


nikoskon

Recommended Posts

Γεια σας παιδια, είμαι νέο μέλος. Θέλω να ρωτησω κάτι σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταικών. Αξίζει στην Ελλάδα να χρησιμοποιούμε κινητό σύστημα παρακολούθησης ηλίου για στήριξη των πλαισίων?

Ξερω χονδρικά ότι με κινητό συστημα αυξάνει το αρχικό κόστος της εγκατάστασης κατα 15% αλλά από την άλλη αυξάνει η απόδοση του συστήματος κατα 30% περίπου.Όμως κατα πόσο συμφέρει να χρησιμοποιήσω κινητό συστημα συμπεριλαμβάνοντας το κόστος συντήρησης του και ενδεχομένως μεγάλη απώλεια ενέργειας σε περιπτωση βλάβης?

Γνωρίζετε εμπειρικά αν ειναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται για μικρές εγκαταστάσεις <= 100kw ή για εγκαταστάσεις μεγάλες επιπέδου MW?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά σε όποια μελέτη έχω κάνει δεν έχω βάλει ποτέ σύστημα tracking, γιατί ναι μεν ανεβάζει την απόδοση αλλά ανεβάζει και τα χρόνια που θέλει, για απόσβεση η επένδυση.(εκτός από το κόστος ανεβάζεις και τα έξοδα συντήρησης)

 

και από την άλλη γιατί να έχω μέγιστη απόδοση στις 10 το πρωί όταν η μέγιστη ζήτηση από το δίκτυο της ΔΕΗ είναι πολύ αργότερα??

 

το μεγάλο πλεονέκτημα των Φ/Β είναι ότι δεν έχουν κινητά μέρη.

γιατί να πάω εγώ και να βάλω???

 

 

και φυσικά μην ξεχνάμε ότι αν στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι (κάθε εταιρία δίνει ένα min μέγεθος) τότε το tracking πάει περίπατο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά, δεν αυξάνονται τα έτη της απόσβεσης διότι έχει αυξημένο αρχικό κόστος επένδυσης αλλά έχει και αυξημενα έσοδα κάθε έτος.

Επίσης, η παραγωγή των φωτοβολταίκών γιατί να συσχετιστεί με την αιχμή της ΔΕΗ?

H χρήση ιχνηλάτησης 2 αξόνων απαιτεί αρκετά προσεκτική μελέτη (ανέμους, στατικότητα, σκιάσεις), σχεδόν διπλάσιο χώρο εγατάστασης και επιλογή αξιόπιστων υλικών για να μην έχουμε βλάβες και τελικά μειώσουμε την απόδοση και κανονική άδεια εργασιών από την Πολεοδομία.

Εγώ θα συνιστούσα σε κάποιον που ενδιαφέρεται για ιχνηλάτηση να εξετάσει πρώτα τη λύση για ιχνηλάτηση ενός άξονα που έχει κόστος λίγο παραπάνω από τα σταθερά με σημανική αύξηση της απόδοσης και μπορεί να περάσει και με άδεια εργασιών μικρής κλίμακας (ύψος <2.5 m).

Συνοπτικά θα έλεγα:

Χαμηλό μπάτζετ -> σταθερές βάσεις

Χρηματική ευρωστία -> Διαξονική ιχνηλάτηση με κατάλληλη μελέτη

Μεσαία λύση (σχετικά μικρό κόστος και αυξημένη απόδοση) - >μονοαξονική ιχνηλάτηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.