Μετάβαση στο περιεχόμενο

Pηγματώσεις στο σκυρόδεμα


 

Recommended Posts

Σε καποιες περιπτωσεις εμφανιζονται ρηγματωσεις πλατους έως 0,5 mm, καθετες στον κυριο οπλισμο σε δοκους κτιριακων εργων ( κατω πελμα- θεση μεγιστης ροπη) . Ειναι αποδεκτες? Αν και γινεται ο ελεγχος σε ρηγματωση κατά τον κανονισμο δεν αποφευγονται παντα. Πρεπει να παρακολουθειται η εξελιξη τους? θα αυξηθει το ευρος με την εφαμογη των συνολικων μονιμων και κινητων φορτιων στνν οικοδομη? τι προτεινετε απο την εμπειρια σας σε περιπτωση που ανησυχει ο πελατης?

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να γινει ελεχγος. Ποσα παλιο ενα το κτιριο? ποσο κοντα στην θαλασσα? Ρωγμομετρο αλλα πρεπει να το αφησεις τουλαχιστον 6 μηνες.

Link to comment
Share on other sites

προκειται για νεα οικοδομη στο σταδιο κατασκευης του φεροντος οργανισμου με προβλεψη ενος ακομα οροφου. δικαιολογουνται ρηγματωσει στις δοκους ενω ακομα δεν εχουν τεθει τα συνολικα φορτια; μηκος δοκων περιπου 5 m. χρονος ξεκαλουπωματος συμφωνα με μαρτυριες ιδιοκτητη και εργολαβου 15 μερες. Ναι βρισκεται σχετικα κοντα στη θαλασσα.

Link to comment
Share on other sites

Μου έχει συμβεί κάποια φορά. Μεγάλες και παχιές πλάκες, λίγες τοιχοποιίες, δοκός 5 μέτρων περίπου, χωρίς απαιτήσεις αντισεισμικότητας, αμφίπακτη, με 3Φ18 κάτω -> ο οπλισμός για το ql²/24 + κατιτίς παραπάνω (ράβδοι μεγάλης διαμέτρου --> όχι τόσο αποτελεσματικές στον έλεγχο της ρηγμάτωσης). Όμως δεν είχα ελέγξει ότι το φορτίο της επόμενης πλάκας κατά την σκυροδέτηση + το φορτίο των ξυλοτύπων υπερέβαινε το gεπικάλυψης+q. Μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των σκυροδετήσεων (μεσολάβησαν εορτές), η δοκός βρέθηκε χωρίς στύλωμα... και να η ρωγμούλα 0,5mm.

Όταν ξεκαλουπώθηκε η πάνω πλάκα μάζεψε λιγάκι (θα έμεινε γύρω στο 0,3mm). Όντας σίγουρος για σίδερα που είχε μέσα, έβαλα λίγη ρητινούλα (ένεση) και ΟΚ.

Έκτοτε ελέγχω πάντα τα φορτία σκυροδέτησης και βάζω λίγο παραπάνω οπλισμό στο άνοιγμα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν απαιτήσεις αντισεισμικότητας.

 

Ωστόσο η περίπτωσή μου είναι πολύ σπάνια... εσύ λες "Σε κάποιες περιπτώσεις ... ".

 

Πιο συχνά βλέπω ρωγμούλες λόγω συστολής πήξης: Ξηρός, απορροφητικός ξηλότηπος, καλοκαίρι, ζεστούλα, όταν ξεκαλουπώνεις βλέπεις που και πού ρωγμούλες κάθετα στην μεγάλη διάσταση του στοιχείου. Πλάτος ρωγμής που δεν υπερβαίνει τα 0,3mm. Σπανίως μπορείς να τις δεις χωρίς πινέλο και νερό. Πιο συχνά στο πάνω μέρος υποστυλώματος, αλλά ενίοτε και σε δοκούς. Όμως δεν εμφανίζονται στο μέσον του ανοίγματος αλλά ...όπου θέλουν αυτές. Είναι επιφανειακές και συνήθως δεν έχουν ανταπόκριση στην άλλη πλευρά της δοκού.

 

Είναι καμία από αυτές η περίπτωσή σου;

 

...τι προτεινετε απο την εμπειρια σας σε περιπτωση που ανησυχει ο πελατης?

Ως τώρα πάντως δεν αναφερθήκαμε σε κάτι επικίνδυνο. Δεν χρειάζεται αποκατάσταση, παρεκτός και εάν το άνοιγμα είναι τόσο μεγάλο που να τίθεται ζήτημα διάβρωσης (Υποτίθεται ότι γνωρίζεις τι σίδερα έχει μέσα).

Αν αποφασίσεις να μετρήσεις θα πάθεις πλάκα διαπιστώνοντας πώς και πόσο παραμορφώνεται το Ω/Σ λόγω θερμοκρασίας, υγρασίας, φορτίσεων κλπ… Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα… ΚΑΜΙΑ ρωγμή δεν έχει απολύτως σταθερό πλάτος, ακόμη κι εάν τα φορτία παραμένουν αμετάβλητα. (επιπλέον τα φορτία δεν παραμένουν ποτέ αμετάβλητα)

Link to comment
Share on other sites

Βαλε φωτο απο κοντα. Μετρα το μηκος της και την γωνία της σε σχεση με την οριζοντιο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρατηρήσει τέτοιες ρωγμές σε δοκούς 5 περίπου μέτρων, όχι σε μεγαλύτερους όχι σε μικρότερους. Ίσως για τα τυπικά φορτία που διαστασιολογούμε και τις τυπικές διαστάσεις δοκών να είμαστε στο κατώτερο ποσοστό οπλισμού για αυτά τα μέτρα.

Εννοώ πως σε δοκό π.χ. 3,5μ αν απαιτούνται 3Φ12 βάζουμε 4Φ14, και σε μεγαλύτερη δοκό να υπάρχει επίσης κάποια διαφορά. Στα 5μ όμως τα 4Φ14 ή 3Φ18 να είναι οριακά ικανοποιητικά, βάλε και τα φορτία από την πάνω πλάκα, οπότε και εμφανίζεται η ρωγμή.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και εισαι στα μπετα δεν περνεις ενα τροχο να φας λιγο τη επικαλυψη 1-2 χιλιοστα και να δεις τι γινεται μεσα. Μετα το τριψιμο παρε ενα σπραυ πεπιεσμενου αερα και ψεκασε την σκονη μακρυα. Μετα λιγο νερακι να ξεπλυνει.

Link to comment
Share on other sites

...Ίσως για τα τυπικά φορτία που διαστασιολογούμε και τις τυπικές διαστάσεις δοκών...

 

Μπα, η διακύμανση των φορτίων είναι τεράστια από περίπτωση σε περίπτωση. Χώρια που σχεδόν πάντα υπεροπλίζουμε το άνοιγμα, ακόμη και για ql²/8.

 

Αλλά ακόμη κι εάν δεν υπεροπλίζαμε, χρειάζονται μεγάλα φορτία για να προκαλέσουν τέτοια ρωγμή. Δεν φτάνει το ίδιο βάρος δοκού - πλάκας. Θέλει τουλάχιστον τα φορτία του ελέγχου λειτουργικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.