Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

'Ελεγχος ανατροπής

Recommended Posts

Καλησπερα συναδελφοι. Θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κανεις, ποιος ειναι ο ελεγχος ανατροπης κτιριου. Εψαξα παντου αλλα δεν τον βρηκα στους κανονισμους. Μηπως ειναι κατι πρακτικο? (μου το ανεφερε παλιος μηχανικος)

Επισης ειδα προσφατα σε υπο ανεγερση οικοδομη, οπλισμο υποστηλωματων τοποθετημενα απο την θεμελιωση εως τον 2ο οροφο. Οχι 4μετρα, αλλα 12 μετρα. Αλλαζει κατι στους υπολογισμους αν κανεις κατι τετοιο? (σημειωτεον οτι δεν χρησιμοποιουνε θωρακα, απλα στεφανια). Ευχαριστω.

 

Edit: Aπαγορεύεται η χρήση κεφαλαίων τόσο στους τίτλους θεμάτων, όσο και στις δημοσιεύσεις. Οι τίτλοι πρέπει να σωστοί καθ'όλα, από πλευρά ορθογραφίας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο έλεγχος ανατροπής αν μιλάμε για ένα θεμέλιο συνίσταται στο ότι η εκεντρότητα είναι εντός του πυρήνα της θεμελίωσης. Αυτό σε χωρικό μοντέλο που μάλλον έχεις μεταφράζεται στο να μην εμφανιστούν αρνητικές δυνάμεις στήριξης σε πακτωμένο κόμβο θεμελίωσης ή σε ελατήριο προσωμοίωσιες εδάφους (κατά την κατακότυφη έννοια) και στην μη ύπαρξη αρνητικών τάσεων σε πέδιλο, πεδιλοδοκό ή κοιτόστρωση. Γενικά δεν πρέπει να εμφανίζεται ανασήκωση της θεμελίωσης. Προσοχή ο έλεγχος δεν γίνεται με φόρτιση αστοχίας αλλά με άλλο που λέει ο EC1 και ο ΕΚΩΣ.

Όσον αφορά τα σίδερα καμμία σημασία, αρκεί να μην χάσουν κατά την σκυροδέτηση των κάτω ορόφων τελείως την ευθεία (λίγο θα τη χάσουν) και αντί για το στατικό ύψος του υπολογισμού τελικά έχουν το μισό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περίπτωση ανατροπής έχω την αίσθηση οτι πρακτικά τραβηγμένο να συμβεί. Θα μπορούσε να συμβεί εάν πχ είχες ένα επιμήκες κτίριο ή καμιά κατασκευή που να υπόκεινται σε μεγάλες τάσεις άνωσης να θεμελιώνεται δηλαδή μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Όσον αφορά τα 12μετρα σίδερα έχω την εντύπωση οτι έιναι το καλύτερο σιδέρωμα μιας και πουθενα δεν έχεις ματίσματα και άλλου είδους ασυνέχειες.

Όπως ανέφερε και ο mantzaras προσοχή μην χάσουν την ευθεία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θεωρείς το κτίριο στερεό σώμα και κάνεις έλεγχο ανατροπής όπου δυνάμεις ευστάθειας είναι οι βαρυτικές δυνάμεις (μόνιμα και 0,3*κινητά εκτός εάν τα φορτία κάποιων εξωστών δρουν κατά της ευστάθειας) και δυνάμεις ανατροπής είναι οι οριζόντιες σεισμικές δυνάμεις (κάνεις τριγωνική κατανομή.

 

Τραβηγμένο δεν είναι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστω παιδια. Για ελεγχο ανατροπης μου ειπε οτι το αθροισμα μονιμα + κινητα στη θεμελιωση διαιρεις με επιφανια της θεμελιωσης και πρεπει μικροτερο απο ταση εδαφους. Δεν ηταν για το κομβο θεμελιωσης σε πεδιλο. Μηπως ειναι χοντρικος ελεγχος? Αναφερεται καπου μεσα σε κανονισμους?

αντί για το στατικό ύψος του υπολογισμού τελικά έχουν το μισό.

Τι εννοεις mantzaras το μισο?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτός δεν είναι έλεγχος σε ανατροπή είναι χονδρικός έλεγχος επιτρεπόμενων τάσεων εδάφους.

(G+Q) / (Lx*Ly) < σεδ,επ.

 

Γιατί G+Q και όχι 1,35*G+1,50*Q;

Share this post


Link to post
Share on other sites

τι σχέση έχει αυτό με έλεγχο ανατροπής???

αυτός είναι πολύ χροντρικός έλεγχος θραύσης.

Αν έχεις υποστύλωμα διάστασης πχ 40cm και 4cm επικάλυψη τότε το στατικό ύψος για τη μία διεύθυνση είναι 36cm. Την ώρα που σκυροδετείς το υπόγειο στο ισόγειο δεν έχεις βάλει ακόμα συνδετήρες με αποτέλεσμα αν δεν κρατήσεις καλά τον διαμήκη αυτός λόγω μεγάλου μήκους να γείρει προς τα μέσα. Άμα πείξει το μπετό και έχει πάρει 2cm μετατόπιση και αυτό συνεχίσει και στον επόμενο όροφο θα έχει άλλα 2cm, άρα τελικά 8cm απόσταση και στατικό ύψος 32cm. Το μισό ήταν υπερβολή για να εντείνεις την προσοχή σου

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαρη, δεν ξερω. Πρωτη φορα το ακουσα και γιάυτο το ψαχνω. Αναφερεται σε καποιο κανονισμο? Ο συναδελφος το ανεφερε ως ελεγχο ανατροπης.

 

Mantzaras την τραβηξες για τα καλα την προσοχη μου!!

 

Ευχαριστω πολυ παιδια!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Για ελεγχο ανατροπης μου ειπε

Ποιός το είπε?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χάρη

 

Ο έλεγχος επιτρεπόμενων τάσεων είναι έλεγχος λειτουργικότητας. Τουλάχιστον έτσι τον αντιμετωπίζουν παραδοσιακά. Ακόμη νομίζω ότι συντελεστές ασφαλείας ήδη υπάρχουν στην σεδ,επ. Δηλαδή η τάση του εδάφους έχει ήδη διαιρεθεί με κάποιο συντελεστή μεγαλύτερο της μονάδα. Με τον Ευρωκώδικα 7 η προσέγγιση αυτή νομίζω ότι αλλάζει. Πλέον προτείνονται 3 διαφορετικοι τρόποι παραγοντοποιήσης των δράσεων και η κάθε χώρα διαλέγει τον δικό της.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.