Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιμετρήσεις σε επιχώσεις ορύγματα


Recommended Posts

Συμφωνώ με topografina και προσθέτω ότι στο AutoCAD αφού σχεδιάσεις με ακρίβεια τις διατομές σου,με την εντολή area υπολογίζεις αυτόματα το εμβαδό τους. Στη τεχνική έκθεση για τη τεκμηρίωση των εμβαδων χρησιμοποίειται η γενικευμένη σχέση του Gauss για πολύγωνα(χρειάζονται μόνο οι συντεταγμένες των κορυφών της διατομής). Προγραμματίζεται εύκολα στο excel,φτιάχνοντας ένα πίνακα με στήλες για Χi,Yi,Xi+1*Yi,

Xi*Υi+1 και αντικατάσταση στον αναλυτικό τύπο για το εμβαδό Σ(Χi*Υi+1)+Σ(Χi+1*Υi)

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν είναι πιο γρήγορο έτσι όπως περιγράφω.

Αλλά συνήθως στις επιμετρήσεις οι περισσότεροι ζητάνε διατομές. Και ανάλογα με τη μορφή της διατομής μπορεί να μην υπολογίζεται η επιφάνεια με κάποιες απλές σχέσεις.

Και να προσθέσω , μιας και το ανέφερε ο civilkald, ότι ποτέ σε όσες διατομές έχω κάνει σε ΠΠΑΕ ,πιστοποιήσεις κ.α. ποτέ δεν χρειάστηκε να τεκμηριώσω τα εμβαδά τους. Κάποιες υπηρεσίες μου ζητούσαν απλώς τις διατομές σε ηλεκτρονική μορφή για να ελέγξουν με το area.

Link to comment
Share on other sites

τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά.αν με αυτό το αντικείμενο (χωματισμούς) δεν πρόκειται να ασχοληθείς ξανά ή αν θα το κάνεις θα είναι μετά το 2020 μην παιδεύεσαι.δώστο να το κάνει κάποιος συνάδελφος και απλά ενημερώσου για το πώς περίπου τα υπολόγισε.αν όμως είναι κάτι που θα το ξαναβρείς μπροστά σου τότε υπάρχουν αρκετά απλά λογισμικά στην αγορά που ναι μεν θα σου κοστίσουν κάτι (αντε 1500 ευρώ μαζί με όλο το τοπογραφικό πακέτο) αλλά θα κάνεις σωστή δουλειά και προσεγμένη.ακόμα και αν δεν προλαβαίνεις λόγο χρόνου τώρα (οπότε το δίνεις έξω) το να ασχοληθείς σοβαρά με το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι που θα σε βοηθήσει στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

1) Οι διατομές είναι άκρως απαραίτητες ανεξάρτητα σε τι και που θα φτιαχτούν

2)Εάν οι επιμετρήσεις ελεγχθούν από τρίτο, πρέπει να ξεκαθαριστεί από πριν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. ως προς την μέτρηση των εμβαδών

3)Ιδίως για μια μικρή δουλειά, ακόμα και αν υπάρχει η οικονομική άνεση ενός εξειδικευμένου προγράμματος καλό θα κάνει να κάνει κάποιος μόνος του την δουλειά και να μάθει έτσι και την λογική με την οποία δουλεύει το όλο σύστημα. Αυτή η γνώση θα του φανεί χρήσιμη στο μέλλον και θα τον βοηθήσει να επιλέξει και κάποιο πρόγραμμα αργότερα (+ 1500 / 2000 ευρουλάκια στην τσέπη, μέρες που είναι).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Έχει κάποιος συνάδελφος να προτείνει ένα "απλό" προγραμμα για υπολογισμό όγκων εκσκαφών, επιχώσεων, κλπ.

Προς το παρόν τα κάνω κι εγώ στο autocad!

Link to comment
Share on other sites

Global Mapper της Blue Marble Geographics.

 

Δεν θα μπω στον πειρασμό να εξηγήσω τι κάνει (ή μάλλον τι δεν κάνει καθως ειναι μικρότερη η λίστα!!), κατά τη γνώμη μου ένα από τα μικρά διαμάντια. Υποστηρίζει σχεδόν ότι format αρχείων GIS, CAD, GPS κτλ υπάρχει και αντίστοιχα μετατρέπει αρχεία και σε ότι υπάρχει. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για απλές εργασίες (να βάλεις κάποιο σχέδιο πάνω σε μια α/φ, να φτιάχεις γρήγορα κάποια πολύγωνα/σημεια, να φορτώσεις τα σημεία GPS υπαίθρου πάνω στον χάρτη σου κ.α.) μέχρι και πιο εξειδικευμένες εργασίες (COGO, δορυφορικές εικόνες, χωρική ανάλυση, line-of-sight κτλ). Πιστεύω ότι ο συνδυασμός πρακτικότητας/μεγέθους/ευκολίας χρήσης/υποστήριξη αρχείων "τρώει" με διαφορά τα μεγάλα προγράμματα της αγοράς (ArcGIS AutoCAD Map κτλ). Στα μειονεκτήματα είναι η λίγο πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα διαμόρφωση του layout.

 

Αυτό που το κάνει χρήσιμο σε χωματουργικά και όγκους είναι η πολύ καλή και απλή διαχείρηση αρχείων αναγλύφου (DEM) σε συνδυασμό με vector δεδομένα.  Μάλιστα περιλαμβάνει και αρκετες έτοιμες ρουτίνες υπολογισμού όπως cut-and-fill volumes, site flatenning κτλ., ενώ οι απλές εργασίες όπως τομές και εμβαδά πραγματοποιούνται με μία κίνηση.

 

Ένα παράδειγμα που βάζω για να πάρεις μια εικόνα: ισοπέδωση ενός οικοπέδου, υπολογισμός των χωματουργικών, απεικόνιση στο χάρτη με τις τελικές εκσκαφές και την απόθεση του υλικού και 3D απεικόνιση.

 

post-94283-0-75228400-1446455239_thumb.jpg

post-94283-0-98399500-1446455249_thumb.jpg

post-94283-0-97145400-1446455259_thumb.jpg

post-94283-0-00687000-1446455271_thumb.jpg

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.