Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομία 2,5 εκατ. ευρώ. Εκπόνηση μελέτης επέκτασης του μετρό από την Αττικό Μετρό


ckiriako

Recommended Posts

εγω ξαναλεω οτι δεν εχω δει μελετη πλην των εκτρωματων που βγαζει ο ΟΣΚ να γινονται πραγματικα απο τις δημοσιες υπηρεσιες.

 

τωρα τι προβλεπει η νομοθεσια εγω δεν το γνωριζω γιατι με δημοσια εργα δεν ασχολουμε ουτε απο σποντα. ξερω ομως τι γινοταν στο παλιο υπεχωδε καθως και σε αλλα ομορφα του ευρυτερου δημοσιου τομεα.

 

προσωπικα δε, παρολο που η οποιαδηποτε "οικονομια" μου ακουγεται ευχαριστα (παρολο που αμφιβαλλω για το αν οντως θα γινει), σκεφτομαι αυτους που θα την εκπονησουν εντος υπηρεσιας και επειδη ξερω αρκετους, τρεμω για τα αποτελεσματα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι δημόσιες υπηρεσίες ΔΕΝ είναι μελετητικά γραφεία. Οι μελέτες εκπονούνται από ιδιώτες μελετητές που κατέχουν τα ανάλογα προσόντα και την εμπειρία κατόπιν διαγωνισμού.

 

Έτσι ακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

Ν 716/1977: [ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ-ΑΝΑΘΕΣΗ-ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ] Αρθρον 1.- Ο παρών Νόμος καθορίζει τους όρους και την διαδικασίαν της εις ιδιώτας μελετητάς και ιδιωτικά γραφεία μελετών αναθέσεως και της υπό τούτων εκπονήσεως μελετών διά λογαριασμόν του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Δημοσίων Επιχειρήσεων και λοιπών Οργανισμών Δημοσίου ενδιάφέροντος όταν αι μελέται αύται δεν εκπονούνται απ` ευθείας υπό του προσωπικού τούτων.

 

Ο Ν 716/1977 καταργήθηκε με το Ν 3316/2005, ο οποίος δεν έχει τέτοια αναφορά.

Σήμερα μάλλον ισχύει αυτό που λέει ο achille.

Αλλά πως αυτό καλύπτεται νομοθετικά;

Link to comment
Share on other sites

πως ισχύει αυτο που λέει όταν ο 716 και ο 3316 περιγράφουν τη διαδιακασία ανάθεσης σε ιδιώτες όταν οι μελέτες δεν μπορούν να εκπονηθούν από το προσωπικό των υπηρεσιών

 

2016 το τμήμα του 716 το λέει ξεκάθαρα αυτό που σας λέω, πως φτάνεις στο αυθαίρετο συμπέρασμα του achille είναι απορίας άξιο

 

για ακόμη μια φορά οι αναθέσεις μελετών σε ιδιώτες γίνονται λόγω επαχθών αιτιών για το δημόσιο

 

πριν να γίνει μια ανάθεση είτε απ' ευθείας είτε με διαγωνισμό η υπηρεσία πρέπει να αποφανθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τη μελέτη λόγω του επιστημονικού αντικειμένου ή λόγου του ότι δεν έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (πχ αν είναι τοπογραφική)

 

πχ για την ασφαλτόστρωση αστικών οδών έχετε δει ποτέ να γίνονται διαγωνισμοί για την μελέτη; δεν θα ήταν αστείο; οι υπηρεσίες εκπονούν τη μελέτη και γίνεται διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου και όχι μιας μελέτης με 2-3 άρθρα και 2 τιμές προμετρήσεων

 

Αφήστε τα αρχιτεκτονικά οι αρχιτέκτονες. Για να στρώσεις με άσφαλτο 2 δρόμους να κάνεις 2 χρόνια με τον 3316 να ανατεθεί η μελέτη τι λέμε τώρα!

Link to comment
Share on other sites

Ν. 3316/05 (ΦΕΚ 42 Α'/22-2-05 - Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 85 Α/7-4-05) : Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Αρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής - Κατηγορίες μελετών

1. Ο νόμος αυτός ρυθμίζει τη σύναψη και εκτέλεση όλων των δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως αξίας, για την εκπόνηση μελετών και παροχή λοιπών υπηρεσιών μηχανικού και των άλλων ελευθερίων επαγγελμάτων των κατηγοριών μελετών της παραγράφου 2, που εμπίπτουν καθ' ύλην στο «Παράρτημα ΙΙ Α» της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ και στο «Παράρτημα XVIIΑ» της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ, όπως εκάστοτε ισχύουν, όταν οι μελέτες δεν εκπονούνται και οι υπηρεσίες δεν παρέχονται από το προσωπικό της αναθέτουσας Αρχής. Για τις ανωτέρω συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω Οδηγιών, ο παρών νόμος εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο προς αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου erling που παρέθεσες και τον 3316 για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους

 

Είμαστε μελετητές αλλά είπαμε υπάρχουν και όρια.

 

Επίσης, το ότι είναι κάποιος συντονιστής δεν σημαίνει ότι έχει και το αλάθητο και ότι μπορεί να απαντά με αφορισμούς.

 

Το ότι εκπονούνται δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμο... Άλλωστε δεν εκπονούνται... "εκπονούνται". οταν μια υπηρεσία "εκπονεί" μελέτη, στην πραγματικότητα την αναθέτει κάτω απο την τραπέζι σε κάποιον που μπορεί όντως να την εκποπήσει. Οπότε γιατί να διαμαρτυρηθεί;

 

Βέβαια, οι υπάλληλοι πληρώνουν τους ιδιώτες από τον μισθό τους... τι άλλο θα ακούσουμε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

μην απαξιώνετε τους ΔΥ.

Έχουμε τελειώσει τις ίδιες Σχολές.

Προσπαθούμε , ενημερωνόμαστε και σας βεβαιώνω ότι πολλοί

από μας έχουμε κάνει αξιόλογες μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

εννοείται ALDEBARAN

 

πέρα από με τη "σαβούρα" των ΔΥ υπάρχουν και αξιόλογοι και ευσυνείδητοι επιστήμονες το κακό είναι ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kasvan δεν καταλαβαίνω γιατί οξύνεις τη συζήτηση.

Ο achille ανέφερε μια γνώμη ότι δεν πρέπει οι Δημόσιες Υπηρεσίες να εκπονούν μελέτες.

Εγώ θυμόμουν τον Ν716 ο οποίος το επέτρεπε. Δεν θυμόμουν τον Ν3316 να το περιέχει.

Ο συνάδελφος erling παραθέτει το Ν3316 που και αυτός το αναφέρει σαφώς.

Επομένως το θέμα διευκρυνίστηκε.

Κανένας δεν απαξίωσε τους ΔΥ.

Μακάρι να υπάρχει χρόνος, προσωπικό και διάθεση και να κάνουν όσες μελέτες μπορούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

Εγώ δεν βλέπω καμία αντιπαλότητα ουσιαστική μεταξύ ΔΥ και μελετητών. Ο ένας χώρος αλληλοσυνδέεται με τον άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Καταθετω απλα οτι γνωριζω

1.Σωστα ,οταν ειναι να ανατεθει μια μελετη απο εναν Δημο,πρεπει πρωτα να παρει βεβαιωση απο ΤΥΔΚ οτι αδυνατει να εκπονησει τη μελετη λογω ελειψεως προσωπικου η μεσων

2.Οι τεχνικες Υπηρεσιες των ΟΤΑ στην πραξη συντασουν μικρες τεχνικοοικονομικες μελετες βασει των οποιων δημοπρατουν. Επισης εχω δη να βαζουν τριτους να εκπονουν μελετες και να τις υπογραφουν αυτοι (και αρχιτεκτονικες και οδοποιιας)

πως πληρωνοντε?με πλαγιο τροπο ειτε καθολου (αστα να πανε-εχω δη να αναθετουν να φτιαξει μια μελετη οδοποιιας ενας εργοληπτης ,ατυπα.Ο εργοληπτης την φτιαχνει δωρεαν

,αλλα βαζει το πρανες οπου θελει.οποτε κερδιζει παρα πολλα απο τις εκσκαφες.Ποτε την φτιαχνει?ειτε αφου εχει ηδη δημοπρατηθει το εργο και την εχει αναλαβει ο ιδιος την εργολαβια (γινοταν πολυ συχνα την δεκαετια του 80) ειτε και πριν την δημοπρασια.

τα ανωτερω δεν αφορουν το συστημα μελετη-κατασκευη (ολα γινοντε κατω απο το τραπεζι και την τελικη μελετη την υπογραφει η υπηρεσια)

σημερα βεβαια ολα αυτα ειναι πια πολυ σπανια.

3.Παλαιοτερα οταν ενας Δημος ειχε ξεκινησει να φτιαξει μελετητικη εταιρια ,το θεμα κατοπιν ενεργειων συναδελφων σταματησε.Πιθανον λογω του οτι ο μελετητης δεν μπορει να ειναι υπαλληλος οιασδηποτε μορφης.

Ετσι ναι μεν οι Υπηρεσιες εκπονουν μελετες ,αλλα μελετητικη εταιρια με μελετητικο πτυχιο μαλλον δεν μπορουν να φτιαξουν.

ΥΓ στην πραξη σοβαρη μελετη ΔΕΝ μπορουν να κανουν οι ΔΗΜ Υπηρεσιες.οχι γιατι δεν μπορουν αλλα γιατι δεν θελουν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.