Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόταση για το εξωτερικό χρέος


Recommended Posts

Η χώρα ως γνωστόν βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκωπίας αν δεν έχει χρεοκοπήσει ήδη και την κρατάνε ζωντανη. Το πιθανότερο είναι όπως εκτιμάνε όλο και περισσότεροι οικονιμικοί αναλυτές να χρεοκωπήσει μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα, ακόμη και με το πακέτο "βοήθειας" της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το πολιτικό προσωπικό παίρνει μέτρα που γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι σκοπό έχουν μόνο την εξυπηρέτηση των τόκων των δανείων των δανειστών μας, τίποτε άλλο. Ούτε προοπτική ανάπτυξης, ούτε προοπτική ενδυναμωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, μόνο στραγγαλισμός για την εξυπηρέτηση των δανείων. Γίνεται φανερό ότι πλέον είναι θλιβεροί υπάλληλοι της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και όχι Έλληνες υπουργοί. είναι σαν να έχουμε έναν βαριά ασθενή και αντί να του δώσουμε αγωγή για θεραπεία κοιτάμε μόνο να τον κρατάμε στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τι άλλες λύσεις υπάρχουνε?

Οι δύο πιο ριξηκέλευθες λύσεις είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους και η στάση πληρωμών.

Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι πραγματικά λύση, είναι παραπλανητική και επικίνδυνη λύση. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους σημαίνει ότι η χώρα αναδιαπραγματεύεται το χρέος της με σκοπό να το μειώσει όσο μπορεί. Αυτό πράγματι μπορεί να το πετύχει, αλλά οι δανειστές για να συμφωνήσουνε θα επιβάλλουνε ακόμη πιο σκληρούς όρους και μέτρα και ακόμη πιο υψηλά επιτόκια για την αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους. Έτσι έγινε στην Αργεντινή όπου το 2005 επιτεύχθηκε αναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά το εναπομείνον χρέος κλήθηκε να το πληρώσει με τόκο 30% (!!!) παρακαλώ.

Μόνη πραγματική λύση, ίσως επώδυνη στην αρχή αλλά με αναπτυξιακές προοπτικές μακρυπρόθεσμα είναι η στάση πληρωμών. Εξάλλου είναι η μόνη εναλλακτική που τρέμουν οι διεθνείς δανειστές. Στάση πληρωμών σημαίνει ότι η χώρα σταματάει εντελώς να πληρώνει τα εξωτερικά της δάνεια. Αυτό όμως πρέπει να συνοδεύεται και από τα παρακάτω μέτρα για να είναι αποτελεσματικό:

Στάση πληρωμών - έξοδος από την ευρωζώνη - επαναφορά της δραχμής - υποτίμηση της - εθνικοποίηση των τραπεζών.

Με τα παραπάνω βήματα η χώρα αυτομάτως θα γίνει ελκυστική για ξένες επενδύσεις, αφού θα έχει φτηνό χρήμα και χαμηλά κόστη, θα αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές της (φτηνά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά) με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών της (που θα είναι ακριβά προϊόντα). Έτσι επιλύεται αυτομάτως το εμπορικό έλλειμα. Με τη στάση πληρωμών η οικονομία της θα ανακουφιστεί αφού το 97% όσον δανειστήκαμε την τελευταία δεκαετία πήγαν στην εκυπηρέτηση παλιότερων δανείων, μόλις το 3% κάλυψε ελλείματα του δημοσίου. Τα δάνεια τα παίρνουμε μόνο για να πληρώνουμε άλλα δάνεια! Η εθνικοποίηση των τραπεζών θα γίνει για να αποφευχθεί μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και να εμποδιστεί η ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Επίσης, έχοντας τη δραχμή θα μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική υποτιμώντας της ή διολισθαίνοντάς την όποτε θέλει. Αυτό που μας έχει στραγγαλίσει είναι η νομισματική μας σύνδεση με το πανάκριβο ευρώ.

Τα παραπάνω βήματα - πολύ συνοπτικά- είναι η μόνη λύση με προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα, η μόνη λύση για να ξαναδημιουργηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας που διαλύθυκε την τελευταια τριακονταετία. Η χώρα θα σωθεί μόνο αν ξανανάψουνε φουγάρα, εμείς οι μηχανικοί τουλάχιστον πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό.

Όσον αφορά την περίφημη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων που συντελέστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτό, όπως αποδεικνύεται τώρα, έγινε μόνο με δανεικό χρήμα το οποίο κάποτε βέβαια ο δανειζόμενος καλείται να το επιστρέψει. Πριν τριάντα χρόνια είχαμε κάποιον αξιόλογο παραγωγικό ιστό - βιοτεχνίες, κλωστοϋφαντουργίες, ένδυση, υπόδηση, πλαστικά, κ.α. Πως είναι δυνατόν τώρα να έχουν εξαφανιστεί όλα αυτά αλλά εμείς να έχουμε ανεβάσει το βιοτικό μας επίπεδο? Δεν είναι μία αντίφαση? Με δανεικό χρήμα δεν γίνεται ανάπτυξη, ανάπτυξη γίνεται μόνο με επενδύσεις.

 

Υ.Γ. Η παραπάνω πρόταση βέβαια είναι ένας ας πούμε δύσκολος αλλά ρεαλιστικός και εφικτός δρόμος, δεν αποτελεί όμως την τελική λύση. Την τελική λύση θα τη δώσει μόνο ο λαός όταν έρθει η ώρα. Και θα την δώσει με πάταγο.

 

Η εξουσία βρίσκεται στην κάνη των όπλων - Μάο Τσε Τουνγκ

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συνάδελφε κόκκινος

η παρέμβασή σου είναι εύστοχη

αλλά το τί θα γίνει, το αποφασίζουν άλλοι εμείς απλώς εκτελούμε

συχνά γίνεται αναφορά στην Αργεντινή- το ίδιο κάνεις και εσύ- αγνοώντας όμως ότι το χρέος της ηταν μικρότερο,διαφορετικότερο και ότι ήταν και είναι μιά χώρα εκτός ευρωζώνης χωρίς την κοινωνικοοικονομική εξάρτηση της Ελλάδας.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μιάς επιστημονικής,συστηματικής,δυναμικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος όπως επίσης φοβάμαι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σ'αυτό τον τόπο θεμελιώδεις προυποθέσεις ανάπτυξης όταν κυριαρχούν η δημαγωγία και ο λαικισμός κωρίως σε ότι αφορά στην λήψη πολιτικών αποφάσεων και στον καθορισμό-διατύπωση αναπτυξαικών στόχων

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

για να μη γίνουμε αιθιοπία, η λύση είναι κούρεμα κοινή συναινέσει με τους δανειστές (ξέραν στο φινάλε ότι αγοράζαν φούσκα) και αναδιάρθρωση του υπόλοιπου.

 

μέτρα σοκ όπως η στάση πληρωμών που προτείνουν πολλοί πως είναι δυνατόν να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα όταν δεν θα υπάρχει ούτε ευρώ ζωγραφιστό για χρόνια στην πιάτσα και το τραπεζικό σύστημα θα έχει καταρρεύσει?

 

εκτός και να ξεκινήσουμε από την αρχή. να ανακαλύψουμε τη φωτιά, μετά τον τροχό κ.λπ.

 

Η εξουσία βρίσκεται στην κάνη των όπλων - Μάο Τσε Τουνγκ
ok, έγινε
Link to comment
Share on other sites

Η εξουσία βρίσκεται στην κάνη των όπλων - Μάο Τσε Τουνγκ
Γίνεται να πάρω το MG42 που είναι και γερμανικό ???

 

λήψη πολιτικών αποφάσεων

 

Μην τα λέτε έτσι απότομα...είναι γνωστό ότι υπάρχουν μόνο καρναβάλια, κοματόσκυλα και προδότες.

Link to comment
Share on other sites

στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή

 

χμμμ...

 

λεφτά για να αγοράζουμε πετρέλαιο που θα βρούμε;

(...)

ανταλλακτικά για τα όπλα από που θα αγοράζουμε;

 

τί να το κάνεις το όπλο χωρίς πυρομαχικά και σκανδάλη; ούτε να αυτοκτονήσεις δεν θα μπορείς πόσες φορές να το χτυπήσεις άδειο και άχρηστο στο κεφάλι σου;;;

Link to comment
Share on other sites

την εχω ξανακανει την προταση.ποθεν εσχες σε πολιτικους,ΔΥ αλλα και μεγαλοεπιχειρηματιες-μεγαλοεργολαβους κλπ.

κατασχεση σε οτι δεν δικαιολογειται (με εξαιρεση την πρωτη κατοικια εως 130τμ)

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η πρόταση που έκανα δεν είναι βέβαια δική μου αλλά έχει προταθεί από διάφορους οικονομολόγους που όλο και πληθαίνουνε, εγώ δεν είμαι οικονομολόγος. Επιστήμονες βέβαια ανεξάρτητους και προοδευτικούς, όχι σαν τον εσμό που είναι μισθωτοί κονδυλοφόροι των κυβερνήσεων και των διεθνών αγορών! Λέει κάποια συνάδελφος ότι είναι μέτρα σοκ και δεν θα κυκλοφορεί ζωγραφιστό ευρώ και δεν υπάρχει αναπτυξιακός χαρακτήρας. Το αντίθετο ισχύει σε όλα αυτά. Το σοκ θα το δούμε το φθινόπωρο που θα χρεοκωπήσουμε. Κοντός ψαλμός αλληλούια, εκεί να δείτε σοκ. Ευρώ ζωγραφιστό βέβαια δεν θα κυκλοφορεί, θα κυκλοφορεί όμως η δραχμούλα, φτηνή και ελκυστική για ξένες επενδύσεις και για αγορά των προϊόντων μας από τις διεθνείς αγορές. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, προσέκλυση επενδύσεων και άνοιγμα παραγωγικών μονάδων. Τι άλλο είναι ανάπτυξη? Για να αποφευχθεί μία κατάρρευση των τραπεζών αυτές θα εθνικοποιηθούνε, απαντήσαμε και σε αυτό. Η σημερινή κατάσταση της μηχανικής υποστήριξης της οικονομίας με δάνεια για τα δάνεια είναι χαρακτηριστική της υποτέλειας και του φόβου στις αγορές. Τι ανάπτυξη θα φέρει αυτό όταν ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν βάλει λουκέτο ήδη 16.000 μικρές επιχειρήσεις?

Όσον αφορά το απόφθεγμα του Μάο σκεφτείτε το λίγο κι αν νομίζετε ότι λαμβάνετε καθόλου μέρος στην εξουσία και στην λήψη των αποφάσεων που αφορά τη ζωή σας και το μέλλον σας ρίχνοντας μία ψήφο σε ένα κουτί κάθε τέσσερα χρόνια, τότε μακάριοι οι φτωχοί.

 

Ultima ratio regis

Link to comment
Share on other sites

..... θα κυκλοφορεί όμως η δραχμούλα, φτηνή και ελκυστική για ξένες επενδύσεις και για αγορά των προϊόντων μας από τις διεθνείς αγορές.....

φίλε μου δεν παράγουμε τίποτα

το μόνο που θα μπορούμε να πουλήσουμε είναι τη γη μας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.