Scrooge Δημοσιεύτηκε June 9, 2010 at 10:41 πμ Δημοσιεύτηκε June 9, 2010 at 10:41 πμ Έχει κανείς τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τη νομοθεσία για τους βόθρους, σηπτικούς και απορροφητικούς (διαστάσεις, σχέδια, τεχνική περιγραφή) ;
AlexisPap Δημοσιεύτηκε June 9, 2010 at 10:46 πμ Δημοσιεύτηκε June 9, 2010 at 10:46 πμ Κάπου έχει συζητηθεί αυτό... Γιά κάνε μια αναζήτηση. Θα βρείς πολύ πράμα έτοιμο!
ckiriako Δημοσιεύτηκε June 10, 2010 at 07:31 πμ Δημοσιεύτηκε June 10, 2010 at 07:31 πμ http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=184484
Scrooge Δημοσιεύτηκε June 14, 2010 at 08:35 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε June 14, 2010 at 08:35 πμ Ευχαριστώ για την κατατόπιση. Βρήκα χρήσιμα στοιχεία στο thread, αλλά έχω και μερικές απορίες. Λοιπόν αν έχω καταλάβει σωστά, ο όγκος της σηπτικής δεξαμενής υπολογίζεται από τον τύπο: V = Q∙to+Vσ, όπου: Q: Μέγιστη ημερήσια παροχή λυμάτων (m3/d) to: Μέσος χρόνος παραμονής της υγρής φάσης (days) Vσ: Όγκος της λάσπης και των επιπλεόντων στερεών που βρίσκονται κάτω από την υγρή στάθμη και συγκεντρώνονται μεταξύ των εκκενώσεων (m3). Η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων ανά άτομο λαμβάνεται ίση με 100 lit. Στην περίπτωσή μου (πλήθος κατοίκων: 4) η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων της κατοικίας είναι 400 lit. Για να βρούμε τη μέγιστη ημερήσια παροχή λυμάτων πολλαπλασιάζουμε επί 1,5 (συντελεστής αιχμής), οπότε Q = 1,5 ∙ 400 = 600 lit/d = 0,6 m3/d. Ο μέσος χρόνος παραμονής της υγρής φάσης (to) λαμβάνεται ίσος με μία (1) ημέρα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το μέγεθος και γιατί λαμβάνεται ίσο με 1 ? Ο όγκος της λάσπης λυμάτων ανά άτομο λαμβάνεται ίσος με 200 lit/έτος. Θεωρώντας ότι η δεξαμενή θα εκκενώνεται κάθε δύο έτη (είναι αποδεκτό διάστημα ?), τότε: Vσ = 200 ∙ 4 ∙ 2 = 1.600 lit = 1,6 m3. Επομένως, ο όγκος της σηπτικής δεξαμενής θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο: V = 0,6 m3/d ∙ 1 day + 1,6 m3 = 2,2 m3. Όμως στον πίνακα της σελ. 8 του pdf που βρήκα στο thread, λέει ότι για κατοικία με 1-2 υπνοδωμάτια (όπως στην προκειμένη περίπτωση) ο όγκος της σηπτικής δεξαμενής θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 2,85 m3. Αυτό στηρίζεται σε κάποιο κανονισμό ? Όσον αφορά τον απορροφητικό βόθρο, ο οποίος ακολουθεί τη σηπτική δεξαμενή, η παράπλευρη επιφάνεια ανά m3/d εξαρτάται από το είδος του εδάφους στο οποίο βρίσκεται. Όμως όταν λέμε m3/d εννοούμε το μέγεθος 0,6 m3/d που υπολογίσαμε ανωτέρω ή κάποιο άλλο ? Αυτά και συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος. Απλά είναι η πρώτη μου μελέτη και έχω ένα σωρό απορίες. Να περιμένετε κι άλλα μηνύματα .
Scrooge Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 06:33 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 06:33 πμ Σύμφωνα με την ΚΥΑ 221/65 "Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων", όταν το έδαφος είναι λίαν συμπαγής άργιλος, σκληρό υπόστρωμα, βράχος ή αδιαπέραστοι σχηματισμοί, τότε είναι ακατάλληλο για κατασκευή απορροφητικού βόθρου. Σε αυτή την περίπτωση, τι γίνεται με τη διάθεση των λυμάτων ?
ckiriako Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 06:50 πμ Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 06:50 πμ Γινεται ενας στεγανος και κανεις συνεταιρο στη τσεπη σου τον ιδιοκτητη του βυτιοφορου... Ή γενικα ακολουθεις κάποιο απο τους αλλους τροπους τελικης διαθεσης που αναφερονται στη διαταξη. Δεν πρεπει να ειναι συνηθης περιπτωση παντως να ειναι ολο το οικοπεδο πετρα ή αργιλος.
sdim Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 10:31 πμ Δημοσιεύτηκε June 17, 2010 at 10:31 πμ Αν θυμάμαι καλά και στην ΤΟΤΕΕ 2412/86 - "Εγκαταστάσεις σε κτίρια και οικόπεδα. Αποχετεύσεις" έχει σχετικές προδιαγραφές.
Scrooge Δημοσιεύτηκε July 5, 2010 at 06:43 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 5, 2010 at 06:43 πμ Μιλώντας πρόσφατα με συναδέλφους μηχανολόγους, μου είπαν ότι έχουν απαγορευτεί οι απορροφητικοί βόθροι ακόμη και αν προηγείται σηπτική δεξαμενή. Όμως, σύμφωνα με την ΚΥΑ Ειβ 221/65 «Περί διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων» δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει πιο πρόσφατη νομοθεσία η οποία αναφέρεται σχετικά ; Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι ότι οι απορροφητικοί βόθροι εξακολουθούν να είναι νόμιμοι, τότε σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να έχει ένας τέτοιος βόθρος από θεμέλια κτιρίων και οριογραμμών είναι 6 μέτρα (άρθρο 9, παρ. 6). Ωστόσο, στο forum αυτό, σε παλιότερη σχετική συζήτηση, κάποιος δήλωσε ότι οι ανωτέρω αποστάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα. Υπάρχει πιο πρόσφατη νομοθεσία η οποία άλλαξε το σημείο αυτό ;
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Συνδεθείτε τώρα