Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπανών θέρμανσης


SAKI

Recommended Posts

συναδελφοι καλημερα!

 

υπαρχει μια πενταοροφη οικοδομη, στην οποια οι ιδιοκτητες θελουν να συνταξουν νεα μελετη κατανομης δαπανων, καθοτι στα διαμερισματα των 4 πρωτων οροφων, εχει κλεισει ημιυπαιθριος 15τμ στο καθενα, και στο 5ο οροφο εχει γινει εσωτερικο παταρι.

 

σημειωνω οτι ολοι οι οροφοι ειναι οροφοδιαμερισματα.

 

εξηγω επισης οτι στο 5ο οροφο(120μ2) υπαρχει απο κατασκευης του κτιριου ελευθερο υψος 5,5μ και ισως για να μη παει χαμενο το υψος, εκαναν παταρι εσωτερικο 50μ2 με 2 δωματια.

 

η ερωτηση ειναι αν στη κατανομη δαπανων θα λαβω για το 5ο οροφο 2 επιπεδα.

 

μηπως πρεπει να δω το 5ο οροφο σαν εναν ογκο, ασχετα το παταρι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υποθέτω καταρχήν ότι μιλάμε για ωρομέτρηση.

 

Το πρώτο πράγμα που θα σου τονίσω, είναι ότι η μελέτη κατανομής δαπανών γίνεται με βάση το κτίριο(δηλ με την αντίστοιχη μελέτη απωλειών), και όχι με βάση την εγκατεστημένη ισχύ.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν το πρόβλημα των ιδιοκτητών είναι ότι υπάρχουν ανισομερείς χρεώσεις που προκύπτουν είτε από λάθος υπολογισμό σωμάτων είτε από αυθαίρετες αλλαγές τους, νέος πίνακας ΔΕΝ διορθώνει το πρόβλημα, αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύουν οι ιδιοκτήτες.

 

Εφόσον δεν είναι αυτό το πρόβλημα, πάμε παρακάτω....

 

Εφόσον έχεις μια αυτονομία , το λογικό είναι να το πάρεις ως μια ιδιοκτησία, το πρόβλημα και τελικά η διαφοροποίηση είναι στον υπολογισμό του fi για το παγιο.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι στους συντελεστές ωi και y.

 

120 τ.μ. είναι μαζί με το πατάρι? δηλ είναι 70+50 ή 120+50?

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε ειναι ωρομετρηση.

τα τετραγωνικα ειναι 120+50=170.

 

βασικα πιστευω οτι στα αλλα διαμερισματα πρεπει να γινουν καποιες αλλαγες στους υπολογισμους επειδη αλλαζει επιφανεια εξ. τοιχων-επιφανεια δαπεδου-ογκος χωρου-βασικα οι θερμικες απωλειες.

στο 5ο οροφο ομως δεν υπαρχει καμια αλλαγη οσον αφορα τα παραπανω.

 

το οτι ολοι θα προσθεσουν σωματα πιστευω ειναι θεμα θερμιδομετρησης.

 

ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Σε καμιά περίπτωση μην βάλεις την υπογραφή σου σε τέτοια μελέτη. Κανονικά η μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης είναι μελέτη που περνάει από την πολεοδομία, και θα φανούν οι όποιες παρατυπίες στα αρχιτεκτονικά.

 

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, υπολογίζεις του χώρους με βάση την μελέτη θερμικών απωλειών, υπολογίζεις τα αντίστοιχα σώματα και τους συντελεστές κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 

Από την στιγμή που τα σώματα υπάρχουν, αν είσαι τυχερός και οι θερμίδες του κάθε διαμερίσματος που θα υπολογίσεις είναι ανάλογες των σωμάτων δεν υπάρχει πρόβλημα, διαφορετικά... κάνεις ότι νομίζεις, νομικά θα είσαι παράνομος. (αν υπάρχει κανένας δικομανής στην πολυκατοικία θα μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα).

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι γνωριζω πολυ καλα αυτα που σωστα μου γραφεται.

 

οι ιδιοκτητες για να μη τρωγονται μεταξυ τους, θελουν μια μελετη την οποια θα εφαρμοζουν μονο για να βγαζουν πιο δικαια τις δαπανες.

εγω ρωτω αν πρεπει να τροποποιησω την υπαρχουσα επισημη μελετη η" πως αλλιως θα βρουν ακρη?

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια νέα ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ μελέτη. Βασική προϋπόθεση να συμφωνήσουν από κοινού όλοι οι ιδιοκτήτες για να μην υπάρξει πρόβλημα.

 

Κάνε μια νέα μελέτη μελέτη θερμικών απωλειών με βάση την πραγματική κατασκευή. Επέλεξε τα Κ των τοίχων, των παραθύρων και των υπολοίπων στοιχείων τέτοια ώστε να πλησιάσεις στο περίπου τα εγκατεστημένα σώματα. Προσοχή! Μόνο τα Κ, όχι τις διαστάσεις που πρέπει να είναι οι πραγματικές.

Ενδεικτικά στα παράθυρα παίξε από 2.5 έως 4.5, στους τοίχους από 0.4 έως 0.8 και στην πλάκα από 0.5 εως 1.5. Αν είσαι τυχερός και σου βγουν οι απώλειες κοντά στις θερμίδες των σωμάτων τότε με βάση αυτές φτιάχνεις την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Αν έχεις μεγάλη απόκλιση αναλογικά στις θερμίδες απωλειών/σωμάτων (π.χ. στο ένα διαμέρισμα είσαι στο 10% διαφορά ενώ σε άλλο στο 110% διαφορά) τότε υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

sdim, να προτείνω κάτι άλλο;

γιατί να μην λάβει ως θερμικές απώλειες κάθε χώρου του οροφοδιαμερίσματος, την θερμική απόδοση του σώματος που είναι τοποθετημένο στο συγκεκριμένο χώρο, για να αποφύγει να κάνει καινούργια μελέτη απωλειών - θέρμανσης & τέλος κατανομή δαπανών;

βέβαια αυτό προυποθέτει οτι, το συγκεκριμένο σώμα ικανοποιεί τη θέρμανση του χώρου (άρα και τον ιδιοκτήτη) & οτι τα σώματα είναι ίδιας μάρκας και απο προσπέκτους θα παρει την θερμική απόδοση των σωμάτων.

Συνεπώς, κατ΄εμένα, θα πρέπει να πάει με αρχιτεκτονικά σχέδια στο κτήριο, να αποτυπώσει όλα τα θερμαντικά σώματα σε κάθε οροφοδιαμέρισμα και στη συνέχεια βάσει των θερμικών αποδόσεων των σωμάτων και των αρχιτεκτονικών σχεδίων, να κάνει καινούργια μελέτη κατανομής δαπανών, η οποία θα συνοδεύεται απο τα αρχιτεκτονικά σχέδια όπου θα φαίνονται, η θέση των σωμάτων, η απόδοση αυτών και το καινούργιο fixei για κάθε ιδοκτησία

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η θέρμανση θεωρείται κοινόχρηστο αγαθό από τον νόμο, η τρέχουσα νομοθεσία είναι έτσι φτιαχμένη ώστε με τις ίδιες ώρες να πληρώνουν όλοι το ίδιο ανά τετραγωνικό.

Για να γίνει αυτό, προβλέπεται από την νομοθεσία οι απώλειες από τις οροφές και τα δάπεδα προς εξωτερικούς ή μη θερμαινόμενους χώρους να μοιράζονται ομοιόμορφα σε όλα τα διαμερίσματα (και στα ενδιάμεσα).

 

Τα σώματα του τελευταίου και του πρώτου ορόφου είναι πάντα μεγαλύτερα απ'ότι στους άλλους ορόφους επειδή πρέπει να καλύψουν τις μεγαλύτερες απώλειες των διαμερισμάτων. Αν η μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης γίνει σύμφωνα με τις θερμίδες των σωμάτων, θα είναι αδικημένοι οι κάτοικοι του πρώτου και του τελευταίου ορόφου καθώς με τις ίδιες ώρες θέρμανσης θα πληρώνουν περισσότερα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.