Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Έλλειψη θεμελιακής γείωσης


Recommended Posts

Γεια σας,

Μήπως κάποιος γνωρίζει τι γίνεται σε περίπτωση που ανυποψίστος ιδιώτης αγοράσει νεόδμητο σπίτι (μονοκατοικία) από εργολάβο στο οποίο δεν έχει γίνει θεμελιακή γείωση από άγνοια του εργολάβου και του ηλεκτρολόγου (έγινε μόνο μια ράβδος). Η ΔΕΗ ζητά υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου ότι έχει γίνει θεμελιακή. Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ώστε σε τυχόντα έλεγχο να μην υπάρξει πρόβλημα αν ο ηλεκτρολόγος υπογράψει; Θα ήταν μια γείωση τύπου Ε ενδεχόμενη λύση; Τι τιμές αντίστασης θα θεωρούνταν ικανοποιητικές για θεμελιακή αν τυχόν μετρήσει η ΔΕΗ; Βρίσκομαι στην επαρχία και υπάρχει ουδετέρωση.

Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

Το οτι η ΔΕΗ ζηταει θεμελιακη αυτο ειναι δεδομενο.Το θεμα ειναι αν αυτος που θα υπογραψει τι θα συμπληρωσει στην υπευθυνη δηλωση του ηλεκτρολογου εγκαταστατη???Τωρα το να σου ερθει η ΔΕΗ και να σου μετρηση την γειωση αυτο ξεχασε το γιατι δεν προκειται να το κανει ομως το να δηλωσει ο ηλεκτρολογος οτι υπαρχει θεμελιακη και στην ουσια να μην υπαρχει αυτο ειναι παρανομο και επικινδυνο.Καλυτερα να ρωτησεις στη ΔΕΗ τι γινεται σ αυτη τη περιπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ,

από όσο κατάλαβα ο ηλεκτρολόγος θα αναγκαστεί να υπογράψει γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση αφού είναι νόμος. Εννοείς ότι είναι επικύνδυνο από νομική άποψη να υπογράψει ή από άποψη ηλεκτρολογικής ασφάλειας (με την έννοια ότι αν έχεις θεμελιακή μπορεί να γίνουν συνδέσεις ή εγκαταστάσεις με άλλο τρόπο που αλλιώς είναι επικύνδυνος); Ή για το αν κάποιος στο μέλλον νομίζοντας οτι υπάρχει θεμελιακή δεν φροντίζει να συντηρεί την υπάρχουσα γείωση; Δεν θα μπορούσα να έχω θεμελιακή που να έχει για κάποιο λόγο αστοχήσει; Πάντως εγώ δεν τολμώ να ρωτήσω τη ΔΕΗ τι γίνεται αν δεν έχουμε θεμελιακή γιατί αν μου πουν ότι απλά δεν σας δίνουμε ρευμα τι κάνω;

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Για μενα ασε τον ηλεκτρολογο να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια.Εαν περνει την ευθυνη πανω του και υπογραψει κατι το οποιο δεν ισχυει τοτε με γεια και χαρα του.Εγω παντως δεν θα το εκανα.Ειναι επικινδυνο και απο νομικης αποψης και απο θεμα ασφαλειας.Καλα και αυτοι οι ανθρωποι (εργολαβος ,ηλεκτρολογος) που ζουν και δεν ξερουν οτι σε ολες τις νεοαναγειρομενες οικοδομες επιτρεπεται μονο η κατασκευη θεμελιακης γειωσης???:roll:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στην περίπτωση σου θα έπερνα ενά τηλ. στην εταιρεία elemko ή στον ΠΙΤΤΑ θα εξηγούσα την κατάσταση, όλο και κάποια λύση μπορεί να σου βρούν.

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό πρόβλημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος...

- Για τον μεν ιδιοκτήτη επειδή θα έχει ζημία ή και πολύ χειρότερα, εξαιτίας της πλημελούς γείωσης.

- Για τον δε ηλεκτρολόγο, επειδή μόνο όταν υπάρξει ζημία (η τα χειρότερα) θα ψαχτεί ποιος υπέγραψε.

 

Πάντως, νομίζω ότι κάτι κάνουν για γείωση εκ των υστέρων, στρώνωντας το έλασμα της θεμελιακής μέσα σε τάφρο... Αν παίζει αυτή η λύση, ας την εφαρμώσει ο κατακευαστής, δεν είναι τόσο δαπανηρή, και στο κάτω κάτω έχει κάποια ευθύνη...

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να περαστεί ταινία χαλκού περιμετρικά των θεμελίων και έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με τη θεμελιακή.

 

Το θέμα είναι το εξής. Το σπίτι έπρεπε να έχει θεμελειακή εξ αρχής άρα δεν πρέπει να συμβιβαστείς με μία ράβδο και μία υπογραφή. Και επίσης η γείωση είναι η κύρια προστασία από το ΘΑΝΑΤΟ του ένοικου λόγω ηλεκτροπληξίας. Δεν παίζουμε με αυτά.

 

Και μην ακούσω παλιά βάζαμε ένα πάσσαλο και τελείωσε, γιατί και αυτό παράνομο ήταν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.