Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιομορφή 5sec


 

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Απ' ότι κατάλαβα, φοβάσαι ότι η προσθήκη των τεγίδων στο μοντέλο θα μειώσει τα (υπολογιστικά) φορτία των διαγωνίων. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ασχέτως του πόσα διαμήκη ή εγκάρσια στοιχεία έχει ο αντιανέμιος σύνδεσμος, τα εγκάρσια φορτία μεταβιβάζονται στην στήριξη μόνο από τις διαγωνίους. Το συνολικό τους φορτίο δεν μεταβάλλεται. Αυτό προκύπτει από τις συνθήκες ισορροπίας, και κανένας υπολογισμός δεν μπορεί να το αλλοιώσει.

 

Επί της ουσίας, η προσθήκη των εγκάρσιων στοιχείων (τεγίδες) τείνει να εξισώσει κατά μέτρο τα αξονικά των διαγωνίων, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η απόσταση που δεσμεύει η τεγίδα. Αυτό προκύπτει από τις συνθήκες συμβιβαστού, λόγω υπερστατικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο ότι έκαστο ζέυγος αντιανέμιων θα παραλάβει τις ίδιες δυνάμεις (το συνολικό φορτίο δε μεταβάλλεται). Μόνο που αν λάβεις υπόψη την τεγίδα τότε θα υποδιστασιολογήσεις τους αντιανέμιους στηριζόμενος στην ανακατανομή του θα προκληθεί λογω της τεγίδας (η οποία στη δική μου περίπτωση δεν συντρέχει καν στην πραγματικότητα στον ίδιο επίπεδο). Πιστεύω να συμφωνείς ότι τα φορτία με ανακατανομή λόγω τεγίδας σε κάθε μέλος του αντιανέμιου είναι μικρότερα ανεξάρτητα αν το ζεύγος παραλαμβάνει τα ίδια φορτία. Στη μία περίπτωση (με την τεγίδα) το ζεύγος μοιράζεται την δουλεία, ενώ στην άλλη περίπτωση τα κάνει όλα ο ένας αντιανέμιος. Δηλαδή το ζεύγος παίρνει το ίδιο φορτίο αλλά στη διαστασιολόγηση του μέλους έχεις θεωρήσει ότι η τεγίδα (και οι στηρίξεις τις) θα αντεξουν να ανακατανέμουν τα φορτία.

Link to comment
Share on other sites

Αν το λύσεις και έτσι και αλλιώς θα δείς ότι η διαφορά είναι μικρή. Αντιστοιχεί ακριβώς στο φορτίο μίας τεγίδας. Στις προς το κέντρο ημιδιαγωνίους του κεντρικού χιαστί η διαφορά θα είναι 100%. Στις προς τα έξω ημιδιαγωνίους 50%. Και θα συνεχίσει με 33%, 25%, 20%, 16%, 14%... Αν έχεις σύνδεσμο με έξι χιαστί, στις εξωτερικές (πλέον ισχυρά φορτιζόμενες διαγωνίους) είσαι στο 16%. Δεν είναι πολύ, αν αισθάνεσαι αβεβαιότητα, υπερδιαστασιολόγησε κατά 16% και είσαι ΟΚ!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Νομίζω πως ο τρόπος μοντελοποίησης που επέλεξα λύνει το πρόβλημα που περιγράφεις και δεν απαιτείται να αυξήσω τα φορτία. Άλλωστε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Εγώ ανησυχώ περισσότερο για τους χιαστί και δεν θα ήθελα να βασιστώ στις τεγίδες σε καμία περίπτωση και να τους υποδιαστασιολογήσω. Πιστεύω ότι συμφωνήσαμε κάπου εδώ ότι αν βάλεις τις τεγίδες να δουλεύουν κανονικά στα φατνώματα των αντιανέμιων (να παίρνουν αξονικές) πρέπει να αυξησεις για σιγουριά λίγο τους αντιανέμιους.....

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Είναι διαφορετική κατασκευή η μία και διαφορετική η άλλη.

Όταν έχουμε σημαντικά εγκάρσια φορτία (πχ δικτυωτά ζευκτά, γέφυρες, γερανοί κλπ) εφαρμόζουμε την λύση με τα εγκάρσια στοιχεία (στην περίπτωσή σου τεγίδες).

Όταν έχουμε μικρά εγκάρσια φορτία (πχ οι πυλώνες της ΔΕΗ ή δικτυωτές δοκοί με μικρή τέμνουσα) εφαρμόζουμε την μέθοδο με τους ρόμβους (αυτή που λες).

Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματά της. Και οι δύο είναι περίπου εξίσου ασφαλείς, εφόσον υπολογιστούν σωστά. Για την ακρίβεια η πρώτη μέθοδος είναι λίγο ασφαλέστερη γιατί έχει μεγαλύτερο βαθμό υπερστατικότητας.

Από κει και πέρα, η πρώτη μέθοδος δεν έχει κανένα πρόβλημα, το ότι θα δώσει λίγο μικρότερη τιμή αξονικού σε κάποιες διαγωνίους δεν είναι λάθος, είναι σωστό. Γιαυτό εξάλλου και την προτιμούμε.

Αν θες την γνώμη μου, η πρώτη λύση είναι καλύτερη για αντιανεμίους, δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι έχει επικρατήσει καθολικά. Η τελική επιλογή είναι πάντα δική σου.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

lida80 βάλε στο σκεπτικό σου ότι αν συμμετέχουν οι τεγίδες στο αντιανέμιο, τότε δεν χρειάζεται να λειτουργούν τα διαγώνια μέλη σε θλίψη. Έτσι και οικονομία θα κάνεις και πιο σίγουρη θα είσαι επειδή ελέγχεις μόνο σε εφελκυσμό
Link to comment
Share on other sites

lida80 βάλε στο σκεπτικό σου ότι αν συμμετέχουν οι τεγίδες στο αντιανέμιο, τότε δεν χρειάζεται να λειτουργούν τα διαγώνια μέλη σε θλίψη. Έτσι και οικονομία θα κάνεις και πιο σίγουρη θα είσαι επειδή ελέγχεις μόνο σε εφελκυσμό

 

Ευχαριστώ Άρη για την απάντηση σου . Πάντως το θέμα ήταν άλλο. Έχω διαμορφώσει στατικό σύστημα στο οποίο οι τεγίδες δεν συνδέονται με τους αντιανέμιους (προσωπική επιλογή). Το θέμα ήταν αν εμπιστευόμαστε τις τεγίδες για ανακατανομή των δυνάμεων στους αντιανέμιους. Εγώ προσωπικά όχι. Άσε που πιστεύω ότι η δύναμη στην πραγματικότητα (στο σύστημα που έχω διαμορφώσει χωρις την σύνδεση τεγίδων διαγωνίων) θα πάει απευθείας στους αντιανέμιους. Γι' άυτό και στο φάτνωμα με τους αντιανέμιους απελευθερώνω τις αξονικές δυνάμεις από τις τεγίδες. Και βέβαια κάνεις οικονομία αν συμμετέχουν και οι τεγίδες, όπως σωστά λες, άλλα εμπιστεύεσαι στοιχεία πλήρωσης να βοηθούν φέροντα στοιχεία με τα οποία μάλιστα δεν συνδέονται καν.

 

Αυτο ακριβως προσπαθουσα να πω...

 

Στο βιβλιο της τριανδρίας αναφέρεται η μόρφωση των αντιανέμιων χωρίς τη συμμετοχή των τεγίδων. Το περί μικρών και μεγάλων φορτίων δεν το γνωρίζω

Link to comment
Share on other sites

2)"Συστηματα δυσκαμψιας χωρις τη συμμετοχη των τεγιδων χρησιμοποιούνται κατα κανονα σε συνδιασμο με ελαφρεw λεπτοτοιχες τεγιδες οι οποιες δεν ειναι επιθυμητο να επιβαρυνονται με αξονικο θλιπτικο φορτιο"

 

Αυτο ελεγα ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.