Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανοστάσιο πισίνας στο συντελεστή δόμησης


Recommended Posts

καλημέρα.έχω καταθέσει φάκελο στην πολεοδομία για προσθήκη ασκεπούς πισίνας σε υφιστάμενη διώροφη οικοδομή.η πισίνα έχει τοποθετηθεί στον ακάλυπτο χώρο σε απόσταση 2 μέτρων από το το κτίριο. κατόπιν συνεννόησης με το μηχανολόγο που κάνει την μελέτη των Η/Μ μου είπε οτι

το υπόγειο μηχανοστάσιο της ,καλό θα είναι να εφάπτεται με την πισίνα & εγώ στη μελέτη το τοποθέτησα σε συνέχεια με την κολυμβητική δεξαμενή στον ακάλυπτο χώρο.

Χτες ο ελεγκτής μηχανικός της πολεοδομίας μου είπε οτι το μηχανοστάσιο θεωρείται υπόγειος χώρος και εφόσον βρίσκεται εκτός του περιγράμματος του κτιρίου μετράει στη δόμηση και την κάλυψη.ισχύει αυτό?

το πρόβλημα είναι οτι η οικοδομή έχει εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης και τα 5 τ.μ. που καταλαμβάνει το μηχανοστάσιο είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν.ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για όποια απάντηση μου δώσετε.

Link to comment
Share on other sites

εχει δικηο οσον αφορα την δομηση μετραει...οχι ομως στην καλυψη..

απο την αλλη μπορεις να ζητησεις απο τον μηχανολογο να σου κανει μελετη με το μηχανοστασιο αφαιρουμενο(εφοσον ειναι μικρη πισινα )οποτε δεν μετραει τιποτα..(και φυσικα δεν αφαιρεις τον χωρο του μηχανοστασιου αλλα τον δηλωνεις σαν δεξαμενη νερου....

 

ααααχ τι ωραια που ειμαστε στην ελλαδα με τις ζαβολιες μας...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ.μπορεί να μεταφέρω στο υπόγειο της κατοικίας το μηχανοστάσιο και να δείξω το χώρο του μηχανοστασίου ως πισίνα για να μην αλλάζω όλες τις μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Είναι λάθος ότι μετράει το υπόγειο μηχανοστάσιο ασκεπούς πισίνας στον ακάλυπτο. Σύμφωνα με το άρθρ.7,παρ.1Β,ια του ΓΟΚ δεν προσμετρούνται όλες οι κατασκευές που προβλέπονται από το άρθρ.17, παρ.5, για τους ακάλυπτους.

Η ερώτησή μου είναι οι ασκεπείς πισίνες μπορεί να είναι εντελώς υπέργειες στον ακάλυπτο χώρο ή εμπίπτουν στον περιορισμό του ενός μέτρου από το έδαφος όπως οι δεξαμενές νερού?

 

Κανείς?

Ποιά είναι η άποψή σας, επαναλαμβάνω το ερώτημα.

Στον ακάλυπτο χώρο και συγκεκριμένα σε εκτός σχεδίου γήπεδο μπορεί η πισίνα να είναι υπέργεια ή έστω τμήμα αυτής, ή υπόκειται στον περιορισμό του ενός μέτρου από το φ.ε.?

Link to comment
Share on other sites

και που το ξανάκουσες αυτό! Η δεξαμενή μπορεί να είναι υπόγεια και δεν μετράει. Ψάξτε βρείτε το Γοκ και βρείτε γιατί δεν μετράει.

2ον, υπάρχουν και μηχανήματα πλέον βατήρες όπου καταργούν τελείως το μηχανοστάσιο. Ψάξτε βρείτε τα . Δεν ξέρω εγώ ξέρω μόνο πω ς για πισίνες μικρού μεσαίου μεγέθους κάνουν. Πάλι > στα ειδικά καταστήματα.

Πέστε μου πάλι ποιά είναι η ερώτηση γιατί δεν θυμάμαι.

Link to comment
Share on other sites

Highlander, δεν κατάλαβα σε ποιόν και σε τι απαντάς.

Το ερώτημα το δικό μου έχει να κάνει με την δυνατότητα ανέγερσης στον ακάλυπτο υπέργειας πισίνας ή έστω ένα τμήμα αυτής να είναι υπέργειο, πχ μια (ή 2) όψη ενός τοιχείου της πισίνας, αν την φανταστούμε σαν τετράγωνο κουτί, να είναι εμφανής και οι άλλες τρείς ή δύο να καλύπτονται από το έδαφος. Ζήτησα την άποψη σας να δω πως αντιλαμβάνεσθε την παρ. 2α, τού άρθρ.17, του ΓΟΚ, για τους ακάλυπτους, που λέει ότι επιτρέπονται οι ασκεπείς πισίνες χωρίς να διευκρινίζει άν πρόκειται για υπέργειες ή μόνο υπόγειες. Όσον αφορά το υπόγειο μηχ/σιο πισίνας στο ακάλυπτο, αυτό δεν μετρά στον ΣΔ, αφού εμπεριέχεται στις κατασκευές που περιγράφονται στην παρ.5, του άρθρ.17 του ΓΟΚ και σε εκείνες του άρθρ.7, παρ. 1Β, ια.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι αν ακολουθείς την κλίση του εδάφους ή αν υπεριψώνεσαι ως 1.5 μέτρο λόγω φυσικής κλίσης τότε μπορείς να το κάνεις.

..Φυσικά μπορείς να συναντήσεις την αντίρηση του υπαλλήλου αλλά και πάλι θεωρείται σαν διαμόρφωση εδάφους. Θα πρέπει να προσέξεις μόνο τον κανόνα, 1.5 μ. ή να ακολουθεί το φυσικό έδαφος.

Το λέω αυτό γιατί μπορεί να έχεις ένα ανάχωμα, πεζούλα και ξάφνου μετά το φυσικό έδαφος σου να γκρεμίζεται κατά 3,00 μ. Φυσικά μπορείς να ακολουθήσεις το περίγραμμα του εδάφους και η πισίνα σου να εξέχει κατά 3.00 μ .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας.

Πράγματι εκεί που σκοπεύω να τοποθετήσω την πισίνα το έδαφος είναι πολύ επικλινές, οπότε 1-2 πλευρές του ''κουτιού της'' θα μείνουν ακάλυπτες και δεν υπάρχει δυνατότητα επίχωσης λόγω της μεγάλης κλίσης σε εκείνη την πλευρά που οδηγεί σε ρυάκι.

Link to comment
Share on other sites

Μην σ΄απασχολεί, το δείχνεις σαν διαμόρφωση του εδάφους όπου στην άκρη του τοποθετείς την πισίνα. Και αν θές βάζεις και 50 πόντους χώμα στην άκρη αλλά κανείς δεν μπορεί να σου απαγορέψει να το κάνεις αυτό ενοώ είτε με φύτευση είτε χωρίς. Απαραίτητη προϋπόθεση να βγαίνει η φύτευση του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.