Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Θερμομόνωση σκυροδέματος


yannis56

Recommended Posts

Ειμαι ιδιώτης (τελείως άπειρος στα χτισίματα) και ξεκινάω νέα οικοδομή. Ο μηχανικός μου που ανέλαβε την εργολαβία μου δήλωσε ότι δεν χρειάζεται εξωτερική θερμομόνωση σκυροδέματος διότι κρύβει τις πιθανές κακοτεχνίες στα μπετά (κουφάλες- φωλιές και λοιπά αδύνατα σημεία). Αντί για αυτό προτείνει εσωτερική θεμομόνωση με επέκταση της τοιχοποιϊας στην κολώνα, καλύπτοντας έτσι τα εσωτερικά γυμνά μέρη του σκυροδέματος με τούβλο.

 

Διάβασα τα σχετικά φόρουμ και κατάλαβα ότι υπάρχει πρόβλημα ελέγχου της στατικότητας με την εξωτερική θερμομόνωση (ιδιαίτερα σημαντικό για την υψηλης σεισμικότητας περιοχή που μένω).

 

Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εν έτει 2010 θα συμφωνήσω να χτίσω σπίτι χωρίς εξωτερική θερμομόνωση με κίνδυνο να υποστώ και πάλι τις μουχλες και τις υγρασίες στους τοίχους, και τα δωμάτια που δεν ζεσταίνονταν με τίποτα των παιδικών μου χρόνων.

 

Τί με συμβουλεύετε; Να αρκεστώ στην λύση που προτείνει ο μηχανικός μου ή να του προτείνω και άλλες λύσεις , και ποιές;

 

Σημείωση: Η τοιχοποιία θα είναι με διπλή σειρά τούβλων και ενδιάμεσα θερμομονωτικό υλικό και διάκενο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλά κάνεις και δεν μπορείς να διανοηθείς σκυροδέματα χωρίς μόνωση...

Τα υπόλοιπα που σου λένε είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω!!

Link to comment
Share on other sites

Εξωτερική θερμομόνωση - εσωτερική θερμομόνωση : 1

Άχαστο σημείο, με κλειστά τα μάτια.

 

Λύσεις υπάρχουν και μπορείς να διαλέξεις όποια νομίζεις καλύτερη και οικονομικότερη, αρκεί να βρεθεί άνθρωπος για να σου εξηγήσει.

 

Ενδεικτικά θα σου αναφέρω:

1. Εξωτερική θερμομόνωση "πανί", δηλαδή ρίχνεις τα μπετά, χτίζεις τα τούβλα στην ίδια περασιά, πηγαίνεις μετά από έξω και κολλάς - βυσματώνεις το θερμομονωτικό σου. Θα βλέπεις δηλαδή μία μπλε πλευρά (άμα διαλέξεις το μπλε)

 

2. Πολυουρεθάνη. Να το φανταστείς ως ένα ακόμα στρώμα σοβά. (πριν τον σοβά.) Πάλι δημιουργεί ένα "πανί", η πολυουρεθάνη έχει πολύ καλύτερο συντελεστή από την πολυστερίνη, πρέπει να βρεις συνεργείο να ξέρει να την εφαρμόσει και να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα υλικά. π.χ. μετά την εφαρμογή, είναι απαραίτητο το πέρασμα με ειδική ρητίνη για αποφυγή ρηγμάτωσης.

 

Τώρα, θερμογέφυρες θα έχεις πάντα και είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε. π.χ. μπαλκόνια. Μία ωραία γραμμική θερμογέφυρα. Με τις λύσεις "πανί" όμως, αποφεύγουμε τις γνωστές θερμογέφυρες στα σενάζ, στην διεπιφάνεια τοιχοποιίας-μπετόν.

 

Λύσεις υπάρχουν, μην σε αγχώνει, αλλά να δώσεις, μεγάλη, πολύ μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία.

Στην οροφή μην τσιγκουνευτείς να βάλεις 7, 8 ακόμα και 10 πόντους θερμομόνωση, και στην pilotis (άμα έχεις) επίσης.

 

Προσοχή στα υλικά που θα σου βάλουν. π.χ. η διογκωμένη πολυστερίνη έχει πολλές ποιότητες. Από ξεφτίλα έως ιδιότητες εξηλασμένης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός μου που ανέλαβε την εργολαβία μου δήλωσε ότι δεν χρειάζεται εξωτερική θερμομόνωση σκυροδέματος διότι κρύβει τις πιθανές κακοτεχνίες στα μπετά (κουφάλες- φωλιές και λοιπά αδύνατα σημεία).

Eδώ έχουμε ιδιάζουσα περίπτωση!!!

Ο μηχανικός-εργολάβος δεν προσπαθεί να αποφύγει το κόστος της θερμομόνωσης, αλλά τις κακοτεχνίες...

Δωσε του μια ευκαιρία και ρώτα τον τί προτείνει αφού εσύ αποκλείσεις την λύση που σου λέει.

Μπες στο site της dow ή όποιας άλλης εταιρίας εξειδικέυεται στην θερμομόνωση και δες λύσεις καθολικής εξωτερικής θερμομόνωσης.

Ερώτηση-παγίδα: το εργολαβικό συμβόλαιο σου τί λεει;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@yannis56

Υποψιάζομαι ένα έλλειμμα επικοινωνίας με τον Μηχανικό σου, ο οποίος και υποθέτω ότι είναι αυτός που υπογράφει ως Επιβλέπων (και Μελετητής ίσως ; ) την άδεια σου.

 

Κατ΄αρχάς, η θερμομόνωση, καμία σχέση με υγρασία και το κρύο που θυμάσαι παλιά, ήταν, γιατί δεν υπήρχε καθόλου θερμομόνωση.

 

Από ότι μας έγραψες, εγώ δεν βλέπω να σου είπε να μην βάλεις θερμομόνωση, καταλαβαίνω ότι σου είπε ότι, δεν θέλει την ενσωμάτωση της θερμομόνωσης στο σκυρόδεμα, αλλά, θέλει να την τοποθετήσει μετά την σκυροδέτηση, εσωτερικά και σε συνέχεια με τον τοίχο.

Ο κίνδυνος που φοβάται όντως υπάρχει και η προσπάθεια του να τον αποφύγει είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του απέναντί σου.

Η επιλογή της ενσωμάτωσης πρίν την σκυροδέτηση είναι η πλέον οικονομική λύση και την προτιμούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, εγώ προσωπικά την επιτρέπω μόνον εάν δω ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλη οικονομική δυσκολία, αλλιώς την αποφεύγω.

Η επιλογή που προτείνει είναι η αμέσως επόμενη οικονομικά με κύριο μειονέκτημα της, την μείωση του ωφέλιμου εσωτερικού χώρου κατά το πάχος του τοίχου που επενδύει το δοκάρι.

Μιά άλλη απλή λύση είναι, με κάποιαν μικρή οικονομική επιβάρυνση, να τοποθετηθούν οι πλάκες της θερμομόνωσης με ειδικά στηρίγματα εξωτερικά, μετά την σκυροδέτηση.

 

Το παρακάτω αποτελεί μιά απορία μου και εάν θέλεις μου απαντάς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατασκευή ενός σπιτιού, είναι ίσως η μεγαλύτερη οικονομική απόφαση της ζωής τους. Μετά από πολλά χρόνια άσκησης αυτού του επαγγέλματος, συνεχίζω να μην καταλαβαίνω και μου κάνει πάντα εντύπωση, πώς κάποιος αποφασίζει να αναθέσει μιά τόσο σημαντική κίνησή της ζωής του, σε κάποιον που εμπιστεύεται τόσο λίγο, ώστε, πριν καν καταλάβει τι του λέει, να αμφισβητεί την (υπογεγραμμένη και απέναντι στο Νόμο υπεύθυνη), επαγγελματική του άποψη και να αναζητά ανώνυμες γνώμες σε ένα forum.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα συμφωνουσα με τον μηχανικο σου οτι οντος υπαρχει προβλημα με την εξωτερικη. Θα συνιστουσα θερμομωνοτικο κοινιαμα για εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιείται πλέον εξωτερική θερμομόνωση στα σκυροδέματα. Φυσικά υπάρχουν καλύτερες λύσεις. Το ζήτημα είναι ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει απ' ότι κατάλαβα την λύση της μη μόνωσης:

 

αντί για αυτό προτείνει εσωτερική θεμομόνωση με επέκταση της τοιχοποιϊας στην κολώνα, καλύπτοντας έτσι τα εσωτερικά γυμνά μέρη του σκυροδέματος με τούβλο.
Link to comment
Share on other sites

Θα το βαλω διαφορετικα. Μιλαω παντα για μονωση εξωτερική και με την εμπειρια μου απο επιθεωρησεις λεω τα εξης.

 

1. Μια εξωτερική μονωση αυτοματα σκεπαζει τον ταχυ οπτικο ελεγχο.

2. Εμφανιζει προβληματα μικρο κλιματος με αποτελεσμα το CO2 να εγκλωβιζεται.

3. Ειναι αδυνατο καποιος να αποφανθει για τα αποτελεσματα ενος σεισμου (ρυγματωση).

4 Ειναι αδυνατο καποιος να αποφανθει για τα αποτελεσματα διαβρωσης (ρυγματωση).

5. Εαν μετα απο καποια χρονια θα χρειαστει ελεγχος για οτιδηποτε το κοστος ελεγχου θα ειναι υπερβολικα υψηλο.

6. Ο ποιοτικος ελεγχος της σκυροδετησης παει περιπατο.

7. Δεν επιτρεπει τοπικη επεμβαση μετα την σκυροδετηση.

8. Δεν επιτρεπει χρηση αναστολεα διαβρωσης με εμποτισμό αρα αν βρεθει προβλημα και με χρηση εμποτισμου διορθωνεται η λυση θα ειναι απογορευτική.

9. Δεν υπαρχει δυνατοτητα επισκευής θερμομονωσης (δηλαδη θα πρεπει να θεωρουμε οτι η μονωση θα εχει απειρη αντοχη στην χρηση).

Link to comment
Share on other sites

Πολύ πολύ σωστά!

Σε σπίτι δίπλα στην θάλασσα, είδα την γνωστή θεμομόνωση (την πλε!) να έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που να τρίβεται σε μικρούς-μικρούς κόκκους...

Θεωρώ πως η καλύτερη θερμομόνωση είναι αυτή η οποία περινέται εξωτερικά σε όλες τις επιφάνειες της οικοδομής και μετά γινεται το σοβάτισμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.