Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασίες πριν την έκδοση της άδειας


Recommended Posts

Χαίρεται, θα ήθελα να θεσω ένα απλό ερώτημα. έχουμε ενα οικόπεδο γραμμένο στη μητέρα μου και θέλουμε να κτίσουμε εγώ και ο αδελφός μου 2 μεζονέτες.Επειδή επρόκειτο να πάρουμε δάνειο, σε ποιανού το όνομα πρέπει να είναι το οικόπεδο ώστε να εκδοθεί η άδεια και μετέπειτα το δάνειο? Μπορεί να βγει η άδεια στο όνομα της μητέρας μου και μετά με κάθετη ιδιοκτησία να σηκωθούν οι μεζονέτες?Μπορεί αυτό να γίνει και αφού κτιστούν τα σπίτια η θα πρέπει να πληρωθεί φόρος?Αυτό που μου πρότεινε ο πατέρας, είναι να μας γραφτεί με γονική παροχή το οικόπεδο με κάθετη ιδιοκτησία και μετά να κτίσουμε.

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

Υ.Γ. χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.

Link to comment
Share on other sites

Δύο είναι τα σενάρια

1) Να βγει η άδεια στο όνομα της μητέρας σου, να χτιστούν οι δύο μεζονέτες και έπειτα να σας τις μεταβιβάσει η μητέρα σου με γονική παροχή.

2) Να σας μεταβιβάσει η μητέρα σου το οικόπεδο με γονική παροχή και έπειτα να βγει η άδεια στο όνομα το δικό σου και του αδερφού σου.

 

Το δάνειο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βγει στο όνομα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, στου οποίου το όνομα θα βγει και η άδεια. Προσοχή, αν η μητέρα σου κρατήσει την επικαρπία θα πρέπει το δάνειο να βγει στο όνομα και των τριών σας για να μην έχετε πρόβλημα με το πόθεν έσχες.

 

Ίσως σας συμφέρει το δεύτερο σενάριο για να πληρωθεί μικρότερος φόρος κατά τη μεταβίβαση αφού το οικόπεδο φαντάζομαι θα έχει μικρότερη αξία από τις μεζονέτες. Επίσης δες τι γίνεται με τις απαλλαγές για πρώτη κατοικία.

 

Ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος αν κάτι έχει αλλάξει μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων, μεταβιβάσεων κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Συμφέρει καλύτερα το 2ο σενάριο καθώς οι φόροι μεταβίβασης είναι μικρότεροι για μεταβίβαση οικοπέδου απότι κατοικίας.

 

Επίσης για να μην καθυστερείτε μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία της έκδοσης της αδείας στο όνομα της μητέρας σας, παράλληλα με τις συμβολαιογραφικές διαδικασίες της σύστασης και της μεταβίβασης και μετά την έκδοση της αδείας κάνετε αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη της άδειας (ατελώς) στα ονόματα σας και προχωράτε στην έκδοση του δανείου.

Link to comment
Share on other sites

3o σενάριο ... να βγει η άδεια στο όνομα της μητέρας και να μεταβιβάσει η ψιλή κυριότητα (για να μην δεσμευτούν για την πρώτη κατοικία-ειδικά αν υπάρχει σκοπός για κάποια αγοραπωλησία πχ διαμερίσματος με μεγαλύτερη αντικειμενική αξία)

 

Σε αυτήν την περίπτωση όπως σωστά είπε και η ΑΝΚΑ υπογραφές μπαίνουν και από τους τρεις !!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

‘Έχω χάσει την μπάλα’. Έχουμε ένα οικόπεδο στο όνομα της μητερας μου και θελω να χτισω 2 μεζονέτες με τον αδελφό μου. Θα πάρουμε ένα δάνειο και οι δυο μαζί. Το πρόβλημα είναι το εξής: Με συμβούλευσαν σε ένα προηγούμενο post που είχα κάνει ότι το καλύτερο είναι να μας κάνει γονική παροχή η μητέρα μου το οικόπεδο τώρα και μετά να ξεκινήσουμε για την άδεια. Ο μηχανικός μου λέει το αντίθετο, δηλαδή να ξεκινήσουμε την άδεια τώρα στο όνομα της μητέρας μας και μετά να μας κάνει γονική παροχή μαζί με την άδεια και πριν σηκωθούν οι μεζονέτες να γίνει κάθετη ιδιοκτησία. Συμβουλεύεστε με παρακαλώ γιατί θα φουντάρω :). Έχει διαφορά στην τιμή (φορολογικά κτλ.) αν η άδεια βγει σε ένα όνομα και αν η άδεια βγει σε 2 ονόματα?Tι μας συμφέρει?

 

Ευχαριστώ

 

EDIT: Θα σε παρακαλούσα να μην ανοίγεις δύο φορές το ίδιο θέμα. Το παρόν συγχωνεύεται με την προηγούμενη δημοσίευσή σου.

Link to comment
Share on other sites

Διαφορά στο κόστος της άδειας δεν υπάρχει.

Δε βλέπω να κερδίζεις κάτι σε περίπτωση που γίνει η γονική παροχή μετά την άδεια. Πιο πολύ φασαρία μου φαίνεται γιατί θα πρέπει μετά να αλλάξουν τα ονόματα ιδιοκτητών που φαίνονται στην άδεια (αυτό πώς γίνεται; θέλει αναθεώρηση της άδειας;).

Link to comment
Share on other sites

Δες το με απλη λογικη. Εσυ και ο αδερφος σου θα χτισετε , εσυ και ο αδερφος σου θα παρετε δανειο , εσεις θα μεινετε μεσα ή θα τα πουλησετε , στο ονομα της μητερας σας θα βγαλετε την αδεια ? Για ποιο λογο ?

Θα τρεχεις μετα για αναθεωρηση της αδειας , για δελτια μεταβολης στο ΙΚΑ , πολυ φασαρια και χασιμο χρονου χωρις λογο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.