Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγεια δεξαμενή καυσίμου (στον ακάλυπτο)


Recommended Posts

Καλησπέρα,

γνωρίζει κανείς να μου πει εάν επιτρέπεται (πολεοδομικά) η τοποθέτηση υπόγειας δεξαμενής πετρελαίου σε ακάλυπτο χώρο?

Γενικά τι ισχύει με τις υπόγειες δεξαμενές σε οικείες?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γενικά απ΄ότι ξέρω απαγορεύονται υπόγειες δεξαμενές (δηλαδή θαμένες στη γη) πετρελαίου θέρμανσης σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι στον ευρύτερο χώρο του λεβητοστασίου στο υπόγειο της οικοδομής, αλλά πάντα εμφανείς. Δες ΓΟΚ Ν. 2831/2000, και Π.Δ. 118/2006, άρθρο 10.

Link to comment
Share on other sites

Προκειται να ανεγερθει διωροφο με υπογειο ξενοδοχειο Γ ταξης σε στυλ αγροτοτουρισμου σε εκτος σχεδιου οικοπεδου εκτος δασικης εκτασης και σκεφτενται οι μελετητες να "θαψουν" την δεξαμενη αεριου που θα χρησιμοποιειται ως καυσιμο για παραγωγη ρευματος,θερμανσης και ζεστου νερου.Υπαρχει απογαορευση συμφωνα με το ΓΟΚ η για την περιπτωση αυτη αεπιτρεπεται.Παρακαλω καποιο συναδελφο εαν εχει αντιμετωπισει παρομοιο θεμα να με πληροφορηση για ΓΟΚ η ΦΕΚ.? Ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Για τον συνάδελφο που ρωτάει αν επιτρέπεται υπόγεια δεξαμενή στον ακάλυπτο, από πρόσφατη προσωπική εμπειρία, κόπηκε στα αρχιτεκτονικά επειδή ήταν εντός του Δ. Ο μηχανολόγος μου είπε πως σε κάποια άλλη περίπτωση το πέρασε (φαντάζομαι εκεί δεν είχε προβλημα με το Δ)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν απαγορεύεται να τοποθετήσουμε τη δεξαμενή πετρελαίο θέρμανσης υπόγεια στο χώμα(διαστάσεις 1.5x 1.0 x 1.0) σε κατοικία????μέχρι τώρα δεν μου το είχανε απαγορεύσει στις πολεοδομίες...απλώς σήμερα αυτός που ελέγχει τα αρχιτεκτονικά είπε οτι δεν γίνεται..(απο τον μηχανολόγο πέρασε)...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε έχω παρόμοια περίπτωση, ισόγεια κατοικία πουθενά πρόβλεψη για δεξαμενή ή λέβητα, τι κάνουμε?? Επιτοίχιο λέβητα και δεξαμενή στο χώμα?? Υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε μελέτη θέρμανσης με σώματα αλλά με κλιματιστικά (σπλιτάκια??) ή δεν παίζει? Συγγνώμη αν ακούγομαι άσχετος αλλά ψιλοείμαι σε αυτό το θέμα, το συνολικό εμβαδό του ισογείου είναι 100 m2, και η άδεια έχει κατατεθέι μετά την 01/10/2010 αρα θέλει και ΚΕΝΑΚ. Any help??

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος προβλέπει υπόγειες δεξαμενές μόνο στην περίπτωση πρατηρίου καυσίμων.

 

Στις κατοικίες η υπόγεια (επιχωματωμένη) δεξαμενή απαγορεύεται εμμέσως από τις απαιτήσεις του κτηριοδομικού κανονισμού.

http://www.domiki.gr/kpn/text_3st/0_2.htm

 

 

Αν βέβαια βρεις παράθυρο, πες το να το μάθουμε, ενδιαφέρει πολλούς.

Link to comment
Share on other sites

δεν λέει πουθενα ο κτιριοδομικός κανονισμός οτι απαγορεύεται να τοποθετηθεί στο χώμα...εδώ τοποθετούμε υπόγεια δεξαμενές υγραερίου δεν μπορώ να καταλάβω γιτί να απαγορεύεται η δεξαμενή πετρελαίου...στην πυροσβεστική που ρώτησα μου είπαν οτι στο χώμα η δεξαμενή είναι πιο ασφαλείς...

Link to comment
Share on other sites

στην ΤΟΤΕΕ 2 (έγκριση τεχνικής οδηγίας που αφορά εγκαταστάσεις σε κτιρια-λεβητοστάσια παραγωγής ζεστού νερού για θερμανση κριριακών χώρων) αναφέρει στην σελίδα 75 γίνεται αναφορά στον τρόπο που θα καθαρίζεται η υπόγεια δεξαμενή..πιστεύω οτι άμα απαγορευότανε δεν θα το ανέφερε καθόλου

Link to comment
Share on other sites

Ο κτιριοδομικός επιβάλλει ελάχιστες αποστάσεις των πλευρών της δεξαμενής από τους απέναντι τοίχους ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της στεγανότητας από όλες τις πλευρές της δεξαμενής πετρελαίου, καθώς και ανθρωποθυρίδα. Γι' αυτό λέω ότι έμμεσα δεν επιτρέπει τις επιχωματωμένες δεξαμενές, επειδή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της στεγανότητας.

Επίσης σε περίπτωση επιχωματωμένης δεξαμενής δεν συμβαδίζεις με την εξής παράγραφο του κτιριοδομικού: "Η δεξαμενή πετρελαίου πρέπει να στηρίζεται με ασφάλεια πάνω σε μεταλλική βάση. Η επιφάνεια του δαπέδου κάτω από τη δεξαμενή πρέπει να διαμορφώνεται σαν ένα είδος λεκάνης από σκυρόδεμα, τέτοιας χωρητικότητας που να εξασφαλίζεται η συγκέντρωση σε αυτή όλης της διαρρέουσας ποσότητας.

Απαγορεύεται η σύνδεση τυχόν αποχέτευσης του χώρου της δεξαμενής πετρελαίου με την εγκατάσταση αποχέτευσης του κτιρίου. Εάν είναι επιθυμητή η αποχέτευση της λεκάνης της δεξαμενής, αυτή πρέπει να καταλήγει εκτός του κτιρίου σε ειδική εγκατάσταση (π.χ. σε στεγανό φρεάτιο κλπ.)."

 

Βέβαια όπως προανάφερα, αν βρεις "παράθυρο" ενημέρωσέ μας.

 

 

Υ.Γ. Η ΤΟΤΕΕ γράφτηκε το 1986 και εγκρίθηκε το 1988. Ο κτιριοδομικός (τουλάχιστον το άρθρο για την θέρμανση) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το 1989. Αν δεν κάνω λάθος ο νεότερος νόμος υπερισχύει του παλαιότερου (για την ακρίβεια η ΤΟΤΕΕ δεν είναι νόμος αλλά είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της με υπουργική απόφαση).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.