Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ' ύψος μεταλλικού σκελετού σε φέρουσα τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους

 

Σε υπάρχουσα μονόρωφη οικοδομή από φέρουσα τοιχοποιία, ο ιδιοκτήτητης θέλει να χτίσει δεύτερο όροφο. Επειδή ανήκει στον ευρύτερο χώρο του επαγγέλματος και έχει ακούσει για τα πλεονεκτήματα του χάλυβα, θέλει να είναι μεταλλικός. Προφανώς η στατική μελέτη - αποτίμηση υπάρχοντος θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο λογισμικό. Ως νέα μηχανικός έχω ασχοληθεί μέχρι ώρας μόνο με οπλισμένο σκυρόδεμα και διαθέτω μονάχα το αντίστοιχο λογισμικό, αλλά με αφορμή το συγκεκριμένο έργο δεν είμαι αρνητική σε μια νέα αγορά. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας τόσο για για τις επιλογές σε λογισμικό που μπορεί να χειριστεί τη συγκεκριμένη στατική μελέτη, όσο και για το κατά πόσο είναι εφικτή και θεμιτή στην πράξη μια τέτοια κατασκευή. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιου είδους μελέτες τις κάνω αποκλειστικά με SAP. Νομίζω ότι τα εμπορικά πακέτα παραγωγής μελετών δεν μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις υψηλές απαιτήσεις διαμόρφωσης του φορέα που συνεπάγονται αυτού του είδους οι κατασκευές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να επιλύσεις τον μεταλλικό φορέα με όποιο πρόγραμμα έχεις (ή αν δεν έχεις, όποιο αποφασίσεις να πάρεις) θεωρώντας ότι στις στηρίξεις έχεις άρθρωση δηλαδή οι αντιδράσεις σου θα είναι μόνο τέμνουσα (Fy kαι Fz) και αξονική (Fx). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις διαγώνιους συνδέσμους για παραλαβή πλευρικών δυνάμεων (σεισμός και άνεμος). Κατόπιν, παίρνεις τις αντιδράσεις και ελέγχεις το κτίριο σου από φέρουσα τοιχοποιία «στο χέρι».

 

Και εξηγούμαι:

 

Παραβλέπω ότι σε ένα πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων θα χρειαστεί να ορίσεις τις ιδιότητες των επιφανειακών στοιχείων της τοιχοποιίας, η οποία είναι ανισότροπο υλικό...

Ακόμα και να κάνεις το μοντέλο σου με πεπερασμένα στοιχεία (τοιχοποιία) και γραμμικά (μέλη από δομικό χάλυβα), όταν πάρεις τα αποτελέσματα θα στα δώσει σε μορφή:

1. Δυνάμεων και ροπών για τα γραμμικά μέλη (οκ, εύκολα κανείς τη διαστασιολόγηση) και

2. Τάσεων στα πεπερασμένα στοιχεία (ανάλογα τι κριτήριο αστοχίας θα διαλέξεις στο πρόγραμμα: Von Mises, κλπ)

 

Πως θα μπορέσεις να ελέγξεις εάν οι τάσεις που σου δίνει το πρόγραμμα ξεπερνούν τις επιτρεπόμενες τάσεις της υφιστάμενης φέρουσας τοιχοποιίας σου?

 

Τελειώνοντας θα σου θυμίσω τον χρυσό κανόνα του “GiGo” : Garbage In - Garbage Out που σημαίνει ότι εάν βάλεις στο πρόγραμμα λάθος θα σου βγάλει λάθος (για να μην χρησιμοποιήσω την κακία λέξη: σκ...).

 

 

Όπως και να έχει, επιβάλλεται η μέτρηση των ιδιοτήτων της τοιχοποιίας σου με λήψη πυρήνων (καρότα), δοκιμές θλίψης και τα λοιπά, γιατί είτε λύσεις τον φορέα (της φέρουσας τοιχοποιίας) στο χέρι είτε σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων θα πρέπει να έχεις αυτές τις πληροφορίες.

 

Εκτός και εάν αποφασίσεις να μεταφέρεις τις δυνάμεις σου στο έδαφος με μεταλλικές διατομές επενδυμένες με ίδιο ή παρόμοιο υλικό της υφιστάμενης τοιχοποιίας σου (πέτρα από την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή οπτόπλινθους από κατεδαφισμένα σπίτια)...

Link to comment
Share on other sites

@Topap

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου....λογικά θα πρέπει για καλύτερη ασφάλεια να μεταφέρονται οι κάθετοι δοκοί στο έδαφος(φορτία ανωδομής) και όχι στην υπάρχουσα τοιχοποιία την οποια κανεις δεν ξέρει τι γίνεται με αυτήν αφού δεν γνωρίζουμε ούτε καν την ποιότητα της..!!

 

@ofadown

Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο λογισμικό για φέρουσες και μεταλλικές κατασκευές είναι το fespa και το αντίστοιχο της p-systems

Έχω ασχοληθεί πολύ με μεταλλικές κατασκευές όχι μονο σαν προσθήκες αλλα σε μεγάλα κτίρια στο εξωτερικό και στη ελλάδα ( αθηνα 2004, ν.ιωνία) και είναι βασικά η κατασκευή του μέλλοντος.ελπίζω να βοήθησα

 

─────────────────────────────────────────────────

Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής. Να αποφεύγετε τις άσκοπες παραθέσεις μηνυμάτων.

Χρησιμοποιήστε το edit για να μην κάνετε συνεχόμενες δημοσιεύσεις.

Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap, dratsiox, Topap

Η προσομοίωση του φορέα σε ένα τέτοιο προγραμμα θα σήμαινε πως αφενός πρέπει να οριστούν ιδιότητες για την τοιχοποιια, που όπως ανέφερε και ο συνάδελφος μπορει να είναι εντελώς αναξιόπιστες, αφετέρου το μοντέλο αυτό θα περιλαμβάνει δύο φέροντες οργανισμούς από διαφορετικό υλικό οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν... μπορει κάποιο πρόγραμμα να προβλέψει τους νόμους που διέπουν αυτή τη συνεργασία και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες που επιβάλλει αυτή η μεταγενέστερη προσθήκη; Πχ, οι μεταλλικές κολώνες θα πρέπει να βιδωθούν όχι σε αναμονές που υπάρχουν στην πλάκα οροφής από την κατασκευή της, αλλά σε αυτές που θα τοποθετηθούν μετά απο τρύπημα της πλάκας...πόσο άκαμπτη θα είναι αυτή η σύνδεση και πόσο θα διατηρεί τις αρχικές της ιδιότητες μετά από τυχοντες κύκλους φορτισης στο σεισμό; Εκτος και εάν οι μεταλλικές κολώνες βιδωθούν ή συγκολληθούν πάνω σε δοκάρι που μπορεί να μπεί σε όλη την περίμετρο της οροφής του υφιστάμενου, οπότε η συνεργασία δε θα εξαντλείται πλέον σε μεμονωμένες ενώσεις υποστυλωμάτων αλλά θα υπάρχει ένας μεταλλικός κλωβός που θα έρθει και θα "κάτσει" πάνω στην τοιχοποιία, με δυνατότητα συνδέσεων σε αρκετές θέσεις.

 

 

@Topap, A.A.L

Θεωρώ πως η μεταφορά των υποστυλωμάτων στο έδαφος είναι η ασφαλέστερη επιλογή, εκεί όμως προκύπτουν επιπλέον θέματα, το κυριότερο απ'τα οποία φαίνεται να είναι η θεμελίωση. Οι περιμετρικοί μπατικοί τοιχοι έχουν πεδιλοδοκάρι, πως θα σκαφτεί η περιοχή για τη θεμελίωση των καινούριων στοιχείων χωρίς να πειραχτεί η παλιά θεμελίωση; Και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με το "ξεμπάζωμα" του χώματος που την στηρίζει;

Link to comment
Share on other sites

και γιατί να πατάει επάνω? κάντο ανεξάρτητο να το ξεπετάξεις

Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο λογισμικό για φέρουσες και μεταλλικές κατασκευές είναι το fespa

δεν το συζητώ, με τεράστια διαφορά. πολύ πίσω ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα

Link to comment
Share on other sites

@Michanikos

Γιατί ως ανεξάρτητο θα έχει το πρόβλημα του πως θα θεμελιωθεί δίπλα (ή πάνω ή κάτω) απο την θεμελίωση του υφιστάμενου.

Link to comment
Share on other sites

@Topap

 

@ofadown

Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο λογισμικό για φέρουσες και μεταλλικές κατασκευές είναι το fespa και το αντίστοιχο της p-systems

Έχω ασχοληθεί πολύ με μεταλλικές κατασκευές όχι μονο σαν προσθήκες αλλα σε μεγάλα κτίρια στο εξωτερικό και στη ελλάδα ( αθηνα 2004, ν.ιωνία) και είναι βασικά η κατασκευή του μέλλοντος.ελπίζω να βοήθησα

 

1oν Η πι-συστεμς δεν εχει λογισμικο ουτε για μεταλλικες, ουτε για φερουσα τοιχοποιία.

2ον Μη λεμε το φεσπα το καλυτερο για μεταλλικες γτ θα γελασουν κ οι πετρες

3ον Εχεις εμπειρια απο μεταλλικες σε αρχιτεκτονικο σχεδιασμο φανταζομαι....Οποτε για να στατικα θα μας πουνε οι πολτικοι μηχανικοι..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.