Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκσκαφή υπογείου και μέτρα μόνωσης - στεγάνωσης


notias99

Recommended Posts

Μια γενική ερώτηση. Κατά την εκσκαφή υπογείου (Βάθος περίπου 7μ) τι μέθοδοι και υλικά εν γένει χρησιμοποιούνται για τη μόνωση και τη στεγάνωση κατά τη σκυροδέτηση των θεμελίων και των τοιχίων;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις στεγανωτικό μάζης στο σκυρόδεμα. Για την σκυροδέτηση δεν ξέρω κάτι άλλο. μετά το ξεκαλούπωμα, νομίζω πως η επάλειψη με πίσσα ή τσιμεντοειδή επιχρίσματα (αυτά που χρησιμοποιούν στις πισίνες) είναι μονόδρομος. Πολλοί βέβαια, βάζουν και επικαλυπτικά φύλλα όπως νάϊλον και αυγουλιέρες.....

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις υπόγεια νερά η στεγανολεκάνη με μεμβράνη PVC είναι μονόδρομος. Τα τσιμεντοειδή προσωπικά δεν τα πολυεμπιστεύομαι για τέτοια χρήση. Αν έχεις πρόσβαση περιμετρικά (δηλαδή δεν έχεις μονοκάλουπο τοιχείο) θα προτιμούσα ασφαλτικά φύλα (παρόμοι με αυτά που βάζουν στα δώματα) και φυσικά μια αυγουλιέρα (φύλλο αποστράγγισης επιστημονικός όρος) για αποστράγγιση αλλά και προστασία της μόνωσης κατά την επίχωση. Αν θες να κάνεις και καλλιτεχνική δουλειά βάζεις ένα drainage κάτω κάτω και επιχώνεις με χαλίκι.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια στην περιπτωση που καποιο στοιχειο(καλυτερα τοιχειο) ειναι μονοπλευρο και δεν μπορεις να κανεις επαληψη με στεγανωτικα , τη μεθοδο χρησιμοποιειτε?

Link to comment
Share on other sites

Σε παρομοια περιπτωση χρησιμοποιησαμε προσφατα μπετον C25/30 και προσθετο penetron admix. Εχει σημαντικο κοστος αλλα ειδαμε οτι δεν περναει τιποτα. Πρεπει να ψαξεις αρκετα και να βρεις πολυ καλα μουρελα για τα τοιχεια για να μην καθεσαι εκ των υστερων να επεξεργαζεσαι και να κλεινεις τρυπες(Αν το εργο ειναι μεγαλο φευγουν πολλα μεροκαματα). Ειδικα στα μονοπαντα τοιχεια θα χρειαστει να κανεις καποια πατεντα για να κρατησεις τις σχαρες και τον ξυλοτυπο στη σωστη θεση χωρις μουρελα. Παντως και στα μονοπαντα (που ειναι μεγαλος μπελας απο ολες τις αποψεις) οτι μεθοδο και αν χρησιμοποιησεις να βαλεις οπωσδηποτε "αυγουλιερα" εξωτερικα πριν ξεκινησεις εργασιες γιατι θα γεμιζεις συνεχεια με χωματα.

Link to comment
Share on other sites

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις μεμβράνη PVC με μια ειδική ταινία στην στέψη για να αποφύγεις την εισροή νερών απο την κορυφή. Χρειάζεται όμως και προστασία εσωτερικά για να μην τραυματιστεί κατά την σκυροδέτηση (π.χ. αυγουλιέρα).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Σε μια εκσκαφή της ταξεως των 2 μ που φαινομενικά δεν εχω τοσα πολλα υπογεια νερά (αλλα δεν ειμαι και σιγουρος μιας και η εκσκαφη εγινε μετα απο μακρα περιοδο ξηρασίας) τι προτεινετε τελικά ως καλύτερη υγρομονωση για τα τοιχεία?

Εχω διαβασει τοσα πολλα αλλα πουθενα συγκριτικό μεταξύ πχ τσιμεντοειδών και μεμβρανων.

Επίσης τι αποψη εχετε για τη στεγανωση του δαπεδου του υπογειου με ναυλον αναμεσα στην κροκαλλα που εχω στη θεμελιωση και το μπετόν του δαπεδου που θα πεσει?

Δεν επηρεαζεται η μη συναφεια του μπετου αναμεσα στον κορμό των πεδιλοδοκών και τοου δαπεδου λογω του ναυλον?

Τα φωτα σας παιδια. Προκειται για δικιά μου οικοδομή και ψαχνομαι αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε εγώ αυτή την εποχή κάνω οικοδομή σε βράχο λίγο πιο μαλακό από διαμάντι και αλλού έχω υπερεκσκαφή και αλλού ''βυζιά''.Με μονοκάλουπα περιμετρικά τοιχεία δεν είχα άλλη επιλογή από νάυλον και στεγανωτική μεμβράνη sikadrain(αυγουλιέρα).ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΟ στεγανωτικό μάζας στο σκυρόδεμα ρίχνει την κατηγορία του οπότε θα πρέπει να ανεβάσεις την κατηγορία σκυροδέτησης αν το χρησιμοποιήσεις.Μετά το ξεκαλούπωμα δεν μπορείς πλέον να κάνεις κάτι(διάβασα πιο πάνω πρόταση επάλειψης με αδιαβροχοποιητές για πισίνες).Αν το νερό περάσει τα τοιχεία σου,δεν κρατιέται από επαλείψεις λόγω υδροστατικής πίεσης που θα ασκεί στην επάλειψη από την εσωτερική πλευρά του τοιχείου.Μόνο σε διπλό καλούπι προλαμβάνεται αυτό(ασφαλτική επάλειψη).εγώ στη δικιά μου περίπτωση αγκιστρώνω το sikadrain κάτω από το μπετόν καθαριότητας και μαζεύω τα νερά σε φρεάτια που θα λειτουργούν μόνιμα με αντλία.(αν χρειαστεί)

Επίσης το νάυλον μεταξύ της κροκάλας και του μπετού καθαριότητας αν σκιστεί δεν σε καλύπτει.Γενικά στα τοιχεία η πρόληψη είναι η εξωτερική πλευρά του τοιχείου να στεγανώνεται με κονιάματα,αλλιώς μην μπεις καν στον κόπο και στα έξοδα.Υπάρχουν και προιόντα της isomat για εσωτερική επάλειψη αλλά αυτή είναι post mortem κατάσταση αν τα χρειαστείς.

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ

 

Η μεθοδολογία στεγανοποίησης στις υπόγειες κατασκευές εξειδικεύεται ανάλογα κυρίως:

* με τα νερά που υπάρχουν π.χ. υγρασία εδάφους, στραγγίσματα, θύλακες υδροστατικής πίεσης, μόνιμη ή περιοδική ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα σε επαφή ή πάνω από τα θεμέλια κλπ.

* με την υπάρχουσα ανοχή για ύπαρξη υγρασίας μέσα στον υπόγειο χώρο ή διαφορετικά ανάλογα με τη χρήση του χώρου.

 

Υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά για τη στεγάνωση των υπογείων είναι:

 

Α) ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΤΕΓΑΝΩΣΕΙΣ

 

- μεμβράνες από PVC ή μπεντονίτη για τη δημιουργία στεγανολεκάνης. Αντιμετωπίζουν άνετα υδροστατική πίεση και καθιζήσεις.

- αυτοκόλλητα ή συμβατικά ασφαλτόπανα για τη στεγάνωση τοιχείων από τη θετική πλευρά, δηλ. την εξωτερική (στραγγίσματα, θύλακες υδροστατικής πίεσης)

- επαλειφόμενα ασφαλτικά ελαστομερή για τη στεγάνωση τοιχείων από τη θετική πλευρά (στραγγίσματα, υγρασία εδάφους)

- τσιμεντοειδή επαλειφόμενα από τη θετική ή αρνητική πλευρά.

Η στεγάνωση από την αρνητική πλευρά (η πίεση του νερού τείνει να αποκολλήσει το στεγανωτικό υλικό από το υπόστρωμα) πρέπει να περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης.

 

Β) ΣΤΕΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΡΜΩΝ

 

- Μπεντονιτικά ή ανάλογης φιλοσοφίας υδροδιαστελλόμενα σφραγιστικά κορδόνια για τους κατασκευαστικούς αρμούς

- PVC waterstops για αρμούς διαστολής.

 

Γ) ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΝ

 

- Υπερρευστοποιητές για τη μέγιστη δυνατή μείωση του W/C

- Στεγανωτικά μάζας με βάση λιπαρούς εστέρες ή κρυσταλλοποιητικούς παράγοντες.

 

Εάν υπάρχει όρεξη για εμβάθυνση, υπάρχουν καμιά 40αριά σχετικά άρθρα στο http://monosimacon.blogspot.com.

Η ανίχνευσή τους είναι εύκολη με το ψαχτήρι του blog.

 

Για όποιον ενδιαφέρεται έχουν γίνει 4 αναρτήσεις από 22-24 Σεπτεμβρίου στο: http://monosimacon.blogspot.com/ σχετικές με τη στεγάνωση υπογείων. Αυτές οι αναρτήσεις δίνουν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις και απορίες συναδέλφων. Μπορείτε να πάτε κατευθείαν εδώWeb Page Name

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.