Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας και απόσβεση κόστους


harristheo

Recommended Posts

Στο τετράμηνο να υπολογίσω ενιαία κλίμακα χρέωσης 0,11165* 23% ΦΠΑ = 0,14 ευρώ/ kWh είναι υπερβολή?

Αυξήσεις έως 48% στην επόμενη τριετία 0,21ευρώ/kWh δεν κάνει?

 

Όταν κάνουμε μια επένδυση ξέρεις με ποιόν τρόπο βγαίνει η σχέση της καθαρής παρούσης αξίας..

 

Το λέω εξάλλου ξεκάθαρα..

Χωρίς να λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και άλλες κλίμακες της τιμής του ρευματος, προκύπτει

 

Μια επένδυση γίνεται για συγκεκριμένο βάθος χρόνου, με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής της μηχανής που μας αποφέρει χρήματα.

Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να υποθέσω τιμή σημερινού ρεύματος, για κάτι που έχει 20 χρόνια ζωής.(Και τονίζω.Δεν μιλάμε για οτι νάναι ηλιακό..Μιλάμε για ένα της προκοπής..).

 

Δηλαδή αν η Αμερική στερέψει απο πολέμους για το κυνήγι του πετρελαίου ή οι εκάστοτε εταιρείες παίζουν με τις τιμές του πετρελαίου, με συνέπεια την αυξηση της τιμής του ρεύματος ή αν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποφασίσει ο νέος boss λόγω μονοπωλίου, να "πειράξει" λίγο τις τιμές, ή πολλά άλλα, που δεν φαντάζουν και τόσο μακρινά,....αν τα έβαζα αυτά συνυπολογίζοντάς τα, τότε ναι, να μου πεις οτι σφάλλω..Οτι προτρέχω..Τώρα που το πάμε εντελώς συντηρητικά και ευνοϊκά για την ΔΕΗ, που είναι το πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πίστεψε με γνωρίζω αρκετά καλά πως γίνεται μια οικονομοτεχνική μελέτη.

Γι αυτό ακριβώς προσπαθώ να σου δείξω στοιχεία που δεν έλαβες υπόψη σου -ή τα μέτρησες λάθος- σε αυτά που παραπάνω αναφέρεις.

Μην ξεχνά ότι εκτός από την ιδιωτικοποίηση έρχεται και η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Αυτό μπορεί να σημαίνει και ανταγωνισμό. Και είθισται όπου υπάρχει ανταγωνισμός να έχουμε καλύτερες τιμές. Προς θεού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη ούτε μπορώ να βασιστώ σε οποιαδήποτε θεωρία.

Ίσως θα ήταν πιο σωστό να το πας με τον πληθωρισμό παρά να βασιστείς σε θεωρίες συνομωσίας. Ή να λάβεις υπόψη σου τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η τιμή της Kwh τα τελευταία χρόνια και να κάνεις μια εκτίμηση για τα επόμενα!

Τέλος επέτρεψε μου να σε ενημερώσω ότι το ρεύμα δεν έχει 23% Φ.Π.Α.. Αφού το κάνεις τόσο αναλυτικά βάλε 11% να γίνει σωστό.

Link to comment
Share on other sites

το ρεύμα δεν έχει 23% Φ.Π.Α.. Αφού το κάνεις τόσο αναλυτικά βάλε 11% να γίνει σωστό

Παράλειψη μου, αλλά δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας..Δεν μιλάμε για συνωμοσίες..

Η ενέργεια είναι χρηματιστήριο..Αν ένα γραμμάριο πλουτώνιο μπορεί να κινεί ένα αμάξι για 100 χρόνια, τότε αν χρειάζονται Χ τόνοι βενζίνης για την κίνηση ενός αυτοκινήτου για 100 χρόνια, πιστεύω μελλοντικά οι τιμές αυτές θα είναι ίδιες..

Θα πουλάμε kWh..

Ένας ηλιακός συλλέκτης θερμοσίφωνα θα πουλιέται με βάση το πόσες kWh παράγει..

kWh/ευρώ..

Θάνο θέλω να βγούν αντικειμενικά συμπεράσματα..Εδώ στο φόρουμ, έκανα πολύ μικρή ανάλυση..Την πραγματική ανάλυση δεν μπορώ να την βγάλω εδώ, μιας και θα πρέπει να αναφέρω συγκεκριμένα εταιρεία, τεχνικά χαρακτηριστικά κτλ, και επειδή δεν γουστάρω να κάνω διαφήμιση το αφήνω έτσι..

Θάνο στην Ελλάδα ζούμε..Και στο γάλα δεν έχουμε μονοπώλιο, αλλά βλέπεις τι ωραίο καρτελ έχουν κάνει..Όλα έχουν ίδια τιμή..Στην πώληση ενέργειας θα κολλήσουν?

Και αν θέλεις να ξέρεις, λόγω της αυξανόμενης συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού καθώς και της ζήτησης peak της μεσημεριανές ώρες, αναγκαστικά καίνε φ.αέριο..

Αλλαγή στην τιμή φ.αερίου--->αλλαγή στην τιμή του ρεύματος..

 

Επίσης αν δεν κάτσουν να ασχοληθούν σοβαρά με τις ανανεώσιμες πηγές, τότε πάντα οι ανταγωνιστές θα πουλάνε ακριβότερο ρεύμα..Ως γνωστόν μια μηχανή, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο αποδοτική είναι..

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ, στο τελευταίο post σου.

 

Σε αυτό που διαφωνώ είναι στο ότι μπορείς να μετρήσεις το τί θα γίνει στα επόμενα 20 χρόνια και να βγάλεις μια μελέτη γύρω από τον ηλιακό και το ρεύμα. Τουλάχιστον έτσι όπως το έγραψες το θεώρησα λάθος και γι αυτό έκανα τις παρατηρήσεις μου. Και αυτό επειδή ακριβώς είμαστε στην Ελλάδα.

Επιπλέον το θεώρησα ελλιπές για τους λόγους που σου αναφέρω παραπάνω (επίσης δεν είδα πουθενά να υπολογίζεις το κόστος του επιπλέον κεφαλαίου που δεσμεύεται στην περίπτωση του ηλιακού) .

 

Σχετικά με την ουσία του θέματος: αν έχεις οικολογική συνείδηση βάλε ηλιακό αλλά σου κοστίζει περισσότερο! Αυτή είναι η δική μου άποψη!

Link to comment
Share on other sites

Να το πάρουμε αντίστροφα..Θα με ρωτήσεις εσύ ποιές πληροφορίες θέλεις και βγάλε μόνος σου τον χρόνο απόσβεσης..

 

Με έναν ηλιακό HELIONAL HFPS200/4 για κάθε μέρα ΖΝΧ 250 Λίτρα κατανάλωση στους 45 βαθμούς κελσίου, σου παράγω από τον ήλιο στην Αθήνα το 75,6% ετησίως από τον ήλιο..Ή αλλιώς 189Λίτρα ΖΝΧ. Σε ενέργεια είναι 2.180 kWh..

 

Τιμή ρεύματος? Έστω 0,2..Για να μη κάνουμε συζήτηση καφενείου, έστω αυτή είναι η μέση τιμή μέσα στα επόμενα χρόνια..

 

0,2*2.180= 436ευρώ/ έτος..

 

Κόστος συντήρησης /5ετία : 50 ευρώ για αλλαγή ανόδιου - υγρά.

 

Δηλαδή 10ευρώ/έτος πάγια έξοδα..

 

Βγάλε μου πότε θα κάνω απόσβεση..

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πρόβλημα..Αν δει κάποιος δείκτες τιμών καταναλωτή στην εθνική στατιστική υπηρεσία, για τις τιμές ρεύματος και πετρελαίου (πχ πέρσι με φέτος το ρεύμα ανέβηκε 7% και το πετρέλαιο 39%), τότε οι συζητήσεις περί αποσβέσεων και τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φ.αερίου, είναι κυριολεκτικά συζήτηση καφενείου..

Η πιο απλή και γρήγορη σε χρόνο απόσβεσης επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλώς ή κακώς, είναι ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας..Δεύτερα είναι τα ηλιακά θερμικά συστήματα βεβιασμένης για θέρμανση χώρων με ενδοδαπέδια θέρμανση, η θέρμανση πισίνας από τον ήλιο, Ζεστά Νερά Χρήσης σε ξενοδοχεία κλπ με βεβιασμένα συστήματα και ούτω καθ'εξής..

Ειδικά οι μεγάλες εγκαταστάσεις ΖΝΧ βεβιασμένων, έχουν την τάση να 'αυτοαποσβαίνονται' πολύ γρήγορα..(Μέχρι και σε 1,5 χρόνο..)

Link to comment
Share on other sites

(πχ πέρσι με φέτος το ρεύμα ανέβηκε 7% και το πετρέλαιο 39%), τότε οι συζητήσεις περί αποσβέσεων και τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φ.αερίου, είναι κυριολεκτικά συζήτηση καφενείου..

 

Ακόμα μια φορά μου δίνεις το δικαίωμα να σε διορθώσω: το ρεύμα από πέρυσι μέχρι φέτος δεν έχει αυξηθεί 7%. Άσε τις στατιστικές υπηρεσίες και πιασε έναν φετινό και έναν περυσινό λογαριασμό! Η τιμή της Kwh είναι η ίδια!!!!

Αν έχουν ανέβει τα πάγια αυτό δεν μας απασχολεί γιατί αυτά τα πληρώνουμε είτε έχουμε ηλεκτρικό είτε έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Θεωρώ ότι οι εκτιμήσεις σου είναι πολύ άστοχες καθώς είναι ελλιπείς και βασίζονται σε θεωρίες και σε λανθασμένα στοιχεία (όπως σου απέδειξα παραπάνω με τα posts μου όπως λάθος στο Φ.Π.Α., λάθος στην αύξηση της τιμής της Kwh από πέρυσι έως φέτος, μη υπολογισμός της αξίας του κεφαλαίου που δεσμεύεται, ακόμα και την σημερινή τιμή της kwh λάθος την έχεις κ.τ.λ.). Με τις ανακρίβειες και τα λάθη αυτά πιστεύω ότι αδικείς τις απόψεις σου.

 

Κάποιος που μπαίνει στην διαδικασία να κάνει υπολογισμούς και να προτείνει μία λύση θα πρέπει να το κάνει με ακρίβεια, σαφήνεια και πληρότητα.

Στόχος μου ήταν από την αρχή να σου δείξω κάποια πράγματα που λαμβάνεις λάθος στους υπολογισμούς σου. Παρόλα αυτά αρνείσαι να το αντιληφθείς αυτό και επιμένεις επιθετικά να μας πείσεις χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που λέει ένας πωλητής στους υποψήφιους πελάτες του.

 

Από κει και πέρα, επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ, δεν θα προχωρήσω άλλο σε αυτή την συζήτηση.

 

Φιλικά.

Link to comment
Share on other sites

Η προσωπική μου άποψη είναι πως δίνοντας σε κάποιον, ένα προϊόν, το οποίο τον κάνει να εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, τότε αυτός γίνεται πλουσιότερος ή αλλιώς, λιγότερο φτωχότερος. Με βάση αυτό το σκεπτικό μου αρέσουν τα ηλιακά θερμικά. Επειδή είναι κάτι που χρησιμοποιώντας το κάποιος, γίνεται λιγάκι πλουσιότερος.

 

Εξάλλου θερμοδυναμικά να το δει κάποιος, το να καις λιγνίτη ή φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, για να το μετατρέψεις σε ρεύμα, μετά να το μεταφέρεις μέχρι το σπίτι και μετά να το ξανακάνεις θερμότητα, δεν είναι αποδοτικό.

 

Επειδή όμως ότι είναι θερμοδυναμικά λάθος, δεν είναι και πάντα λάθος οικονομικά, ας το υπολογίσουμε ελπίζοντας να μην έχουμε παραλείψεις.

 

Κάνοντας Economic Efficiency Calculation according to the capital value methods in following the VDI 2067 regulation προκύπτει:

 

Όλες οι παράμετροι έχουν ληφθεί με βάση τις σημερινές τιμές, όπως επιμένεις:

Για 20 χρόνια διάρκεια ζωής προϊόντος, capital interest 2,5%, running costs 10ευρώ/ έτος, κόστος kWh απο ΔΕΗ 0,13ευρώ/kWh, ηλιακός αξίας 1200 ευρώ,

προκύπτει ο χρόνος απόσβεσης είναι 4 χρόνια..

 

Αν το κόστος της kWh είναι 0,16ευρώ/kWh, ο χρόνος γίνεται 3 χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ηλιακή ενέργεια με τον βαθμό απόδοσης που έχουν τα ηλιακά θερμικά, κοστίζει 0,04ευρώ/kWh. Στην ΔΕΗ πόσο κοστίζει η kWh?

 

Είναι κρίμα με τις τεράστιες ηλιοφάνειες της Ελλάδας, να μην έχουμε ηλιακά έστω για ΖΝΧ, ενώ άλλες βόρειες χώρες (Δανία, Γερμανία κλπ), να προσανατολίζονται εκεί .

 

Να προσθέσω πως εφόσον η ΔΕΗ πουλάει ρεύμα με παραγωγή 17% από φ.αέριο-πετρέλαιο, κάθε άνοδος αυτών, μετακυλάει και στην τελική τιμή του ρεύματος.

 

ΥΓ. Σβήσε σε παρακαλώ αυτό που λες περι πωλητή για μένα. Δεν με τιμάει, ούτε εσένα, έχοντας ειδικά link για το site σου. Αλίμονο αν στο 2010 με τις λιακαδάρες που έχει η Ελλάδα, αν πρέπει να συνεχίσουμε να καίμε καύσιμα για να ζεστάνουμε ΖΝΧ.Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά, εμείς θα πηγαίνουμε πίσω?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

mechatron, μια χαρά είναι οι υπολογισμοί σου και σωστές οι παρατηρήσεις σου για το τρόπο χρήσης.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μάλλον με διαφορά το πιο εύκολα αποσβέσιμο "μηχάνημα" που μπορεί να μπει σε ένα σπίτι, τουλάχιστον για το 80% της χώρας.

Μην τρελλαθούμε κιόλας :!::!::!::smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.