Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπάνης κοινόχρηστου ρεύματος θέρμανσης


Daron

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση υπάρχουν ωρομετρητές για την μέτρηση του πετρελαίου που καταναλώνει κάθε διαμέρισμα. Ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής παίρνουν ρεύμα από το κοινόχρηστο ρολόι. Πως μπορώ να βρώ την δαπάνη αυτού του ρεύματος που αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα ? Έχω σκεφτεί το εξής :

 

Έστω π.χ οτι κάθε διαμέρισμα χρησιμοποιεί τη θέρμανση Ωi ώρες (τη βρίσκουμε από την ένδειξη των ωρομετρητών). Έστω και οτι έχει έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρολόι Χ ευρώ.

Η δαπάνη λοιπόν που αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα θα είναι Χi= [(Ωi x (Αναγραφόμενη ισχύ καυστήρα-κυκλοφορητή σε kW) x (Τιμή ρεύματος €/kwH)] +Yi

 

η τιμή Yi είναι το υπόλοιπο ποσό που πρέπει να πληρώσει κάθε διαμέρισμα που προκύπτει από την κατανομή δαπάνης κοινοχρήστων (όποιος συνάδελφος ξέρει πως βγαίνουν αυτές οι δαπάνες , δλδ ασανσέρ, κοινόχρηστα φώτα, αμοιβή καθαρίστριας κλπ ας με παραπέμψει στους αντίστοιχους κανονισμούς ή πρακτικούς κανόνες παρακαλώ πολύ) και η οποία δεν έχει σχέση με το κοινόχρηστο ρεύμα θέρμανσης.

Το παραπάνω είναι η μόνη μέθοδος υπολογισμού που μπόρεσα να σκεφτώ αλλά μου φαίνεται λάθος-μπακάλικη γιατί δε λαμβάνει υπόψη τις χρονικές περίοδους που ο κυκλοφορητής κ ο καυστήρας λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν δύο ή παραπάνω διαμέρισματα ταυτόχρονα. Κάποιος πιο έμπειρος συνάδελφος έχει να μου προτείνει έναν πιο ακριβή τρόπο υπολογισμού;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τόσο η δαπάνη για την κατανάλωση του ρεύματος, όσο και άλλες μη πάγιες δαπάνες για την κεντρική θέρμανση, όπως η δαπάνη για την συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης κ.α., αθροίζονται κάθε περίοδο (μήνας ή δίμηνο ή τρίμηνο) και κατανέμονται σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής δαπανών που έχει κάθε οικοδομή.

 

Το ερώτημα είναι : Από το κοινόχρηστο ρολόι, πώς υπολογίζει κανείς πόσο ρεύμα καταναλώθηκε στην κεντρική θέρμανση, και πόσο ρεύμα σε άλλες κοινόχρηστες λειτουργίες (φώτα, ανελκυστήρας, θυροτηλέφωνα κτλ). Μήπως ρωτάς αυτό;

Link to comment
Share on other sites

CostasV,ευχαριστώ

 

θέλω να να κάνω έναν όσο το δυνατό πιο ακριβή καταμερισμό των δαπανών. Η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε για τον καταμερισμό δαπανών θέρμανσης δεν αναφέρει κάτι για το ρεύμα και δε μου φαίνεται καθόλου λογικό το κοινόχρηστο ρεύμα θερμανσης να προκύπτει από τα χιλιοστά κοινοχρήστων που χρησιμοποιούνται για τις άλλες δαπάνες. παρεπιμπτόντως θα ήθελα να ξέρω πως εξάγονται αυτά τα χιλιοστά και για τις άλλες δαπάνες).

 

Το κοινόχρηστο ρεύμα θέρμανσης ίσως μπορεί να βρεθεί αν βάλουμε στο λεβητοστάσιο ένα ξεχωριστό μετρητή στο κύκλωμα καυστήρα-κυκλοφορητή. Αλλά και πάλι τι να το κάνω ,αν δεν ξέρω πως να το κατανείμω ?

Link to comment
Share on other sites

Η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε για τον καταμερισμό δαπανών θέρμανσης δεν αναφέρει κάτι για το ρεύμα

 

Σωστά, η ΤΟΤΕΕ δεν αναφέρει κάτι για το ρεύμα, αλλά δεν αναφέρει ούτε κάτι για το πετρέλαιο. Αναφέρει "δαπάνες λειτουργίας" και "έκτακτες δαπάνες".

Η δαπάνη του ρεύματος που καταναλώνεται για την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης (δηλαδή για τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή) είναι σαφέστατα δαπάνη λειτουργίας και όχι έκτακτη δαπάνη, και θα πρέπει να κατανεμηθεί σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, έκανα πατάτα. Δεν διάβασα προσεκτικά την πρώτη σελίδα. Μήπως μπορείς να μου πείς αν υπάρχει και κάποια αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ η άλλος κανονισμός για την κατανομή των λοιπών κοινοχρήστων δαπανών ? Στο internet με ψάξιμο δεν βρήκα κάτι , μόνο την ΤΟΤΕΕ για τις δαπάνες θέρμανσης βρήκα.

Link to comment
Share on other sites

Στα downloads υπάρχουν δύο-τρεις μέθοδοι υπολογισμού δαπανών ανελκυστήρα.

 

Για την κατανομή των άλλων δαπανών, από ότι ξέρω δεν υπάρχει τεχνική οδηγία. Δύο μέθοδοι ακολουθούνται στην πράξη για την κατανομή των άλλων δαπανών.

(1) ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε ιδιοκτησίας

(2) ανάλογα με την αντικειμενική αξία της κάθε ιδιοκτησίας

Link to comment
Share on other sites

Ο.Κ... Και ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε: Για κάθε ιδιοκτησία έχει τοποθετηθεί ξεχωριστός ωρομετρητής για τη θέρμανση και ξεχωριστός για το boiler κάθε χώρου. Η ΤΟΤΕΕ αναφέρει ρητά οτι για τον υπολογισμό των δαπανών που αντιστοιχούν στα boilers πρέπει να τοποθετηθούν θερμιδομετρητές. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έχει γίνει... Υπάρχει κάποιος εμπειρικός τύπος ή οτιδήποτε για να βρώ την κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχούν στα boilers μέσω των ωρομετρητών τους ? (σας παρακαλώ, πείτε μου οτι υπάρχει... :confused: αν και δε το νομίζω μια που η ΤΟΤΕΕ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση θερμιδομετρητών).

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιος εμπειρικός τύπος ή οτιδήποτε για να βρώ την κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχούν στα boilers μέσω των ωρομετρητών τους ?
Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

O ωρομετρητής στα boiler θα ήταν περισσότερο χρήσιμος εάν μετρούσε πόση ώρα κάνει κάποιος μπάνιο παρά πόση ώρα έχει τον θερμοστάτη του boiler στην θέση ON.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά, αφού το μπόιλερ υποτίθεται ότι έχει νερό σταθερής θερμοκρασίας, θα μπορούσε να μπει ένα υδρόμετρο σε κάθε κατανάλωση... Μετά, λίτρα νερού επί κάποιον (συμβατικό) συντελεστή απόδοσης επί λόγο θερμίδων επί ΔΘ = λίτρα πετρελαίου...

 

Δεν το έχω δει πουθενά, αλλά θεωρητικά είναι σωστό :):):)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.