Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διαίρεση Οικίας από Κληρονομία


maria1977

Recommended Posts

Γειας σας,

Παρακαλώ θα ήθελα τη βοήθεια σας καθότι είμαι πλήρως άσχετη με το θέμα.

Ο πατέρας μου με τον αδερφό του έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα τους το ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας όπου μένουμε εμείς στον 1ο όροφο και ο αδερφός του πατέρας μου στο 2ο . Έχουνε κάνει αποδοχή κληρονομιάς και ο μηχανικός έχει βγάλει τα καινούρια σχέδια για το τι ανήκει στον καθένα. Ο καθένας έχει απευθυνθεί σε δικό του μηχανικό όπου ο καθένας λέει άλλα (σχετικά με τα επόμενα βήματα αφού στα σχέδια συμφωνούν) και καταλήγουμε στο να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε για ένα απλό θέμα. Οι μηχανικοί επίσης προφανώς από προσωπική τους κόντρα δε δέχονται να έρθουμε σε συζήτηση όλοι μαζί για να βγάλουμε μια άκρη.:( Επίσης για να χωριστεί το σπίτι ακριβώς πρέπει να γκρεμιστεί ένας τοίχος και να χτιστεί ένας άλλος.

Θα ήθελα να μου πείτε όσο πιο απλά γίνεται τα βήματα ένα ένα μέχρι να χωριστεί το ισόγειο σε 2 διαμερίσματα με τον νόμιμο τρόπο και ακριβώς ότι ορίζει ο νόμος. (πολεοδομία, ΔΕΗ - ΡΟΛΟΓΙΑ, ΕΥΔΑΠ, συμβολαιογράφος, εφορία):confused:

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Υ.γ. Επίσης για το ποια πλευρά θα πάρει ο καθένας το λύσαμε με κλήρωση (νόμισμα) παρουσία της μηχανικού όπου τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν και τα δύο μέρη σύμφωνα. Υπάρχει περίπτωση ο αδερφός του πατέρα μου να θεωρήσει άκυρη την κλήρωση και να ζητήσει άλλο τρόπο κλήρωσης αφού απ΄ότι μας λέει θεωρεί προνομιούχα τη δική μας πλευρά;:?:

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που πρέπει να γίνει είναι:

 

Α) αλλαγη των σχεδίων της πολεοδομικής άδειας με την νεα διαρυθμιση. Κόστος ανα τετραγωνικό σαν νεα αδεια.

 

Β) νεα σύσταση οριζοντιου ιδιοκτησίας η οποία θα επισυναφθει στην αδεια

 

Γ) με την νεα αδεια πας ζητάς νέα ρολόγια για νερό και ρεύμα. Πρεπει να συμφωνήσετε πως θα επιμεριστει και αυτο το κόστος.

 

Δ) θα πρεπει να πληρωθούν και κάποια ημερομίσθια στο ΙΚΑ (όσα αναφέρονται στην αδεια) για τις εργασίες τροποποίησης.

 

Ε) θα πρεπει να πληρωθούν και κάποια ελάχιστα τιμολόγια σύμφωνα με την αδεια.

 

Θα πρέπει να αλλαχθει η Αδεια της οικοδομής με την νεα διαρυθμιση που θέλετε να κάνετε. Έχει κόστος και θέλει χρόνο όπως καθε νεα αδεια.

 

Λογικά οι μηχανικοί μαλώνουν για το ποιος θα το αναλαβει και θα το πληρωθεί αλλά εκεί απλά μπορείτε να τους προτείνετε να το πληρωθούν απο μισό και οι δυο ή βρείτε τρίτον αφού έχετε αποφασίσει πως θα το χωρισετε.

 

Δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τον άλλο να αποδεχθεί τον χωρισμό ή το ποιο μέρος θα πάρει. Μπορει και να χαλάσει όλο το θέμα απο αυτο. Το θεωρώ άσχημο όμως να συμφωνεί για κλήρωση και αφού δεν σου έτυχε αυτο που ήθελες να την αμφισβητεις.

 

Εναλλακτικά σαν αντιστάθμιση της αυξημένης αξίας του ενός κομματιού μπορούν να μειωθούν τα τετραγωνικά του ή να πληρωθεί η διάφορα αξίας του απο αυτόν που το παίρνει.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Δεν υπάρχει πάντως διαφορά στα δυο μέρη σε αξία. Το θέμα του αδερφού του πατέρα μου είναι καθαρά "αισθητικό" κατά την άποψή του:roll:

Τα γνωστά που συμβαίνουν στις ελληνικές "αγαπημενες" οικογένειες

 

Όσον αφορά τώρα το θέμα της πολεοδομίας, θα πρέπει να πάμε δηλ. με μια κάτοψη του χώρου όπως ήταν και τα νέα σχέδια του μηχανικου σύμφωνα με τα οποία χωρίζεται η οικία σε δύο μέρη και να ζητήσουμε αυτά που περιγράψατε στην προηγούμενη απάντησή σας;

Τέλος τα συμβόλαια γίνονται μετά από αυτή τη διαδικασια;

Link to comment
Share on other sites

Δεν πας εσυ στην πολεοδομία. Πρεπει να παει μηχανικός. Είναι ΈΚΔΟΣΗ ΆΔΕΙΑΣ και μόνο απο μηχανικό γίνεται.

 

Συμβόλαια γίνονται κανονικά με βάση τα νεα σχέδια και την νεα σύσταση οριζοντιου ιδιοκτησίας. Άρα συμβολαιογραφος και για τα δυο.

Link to comment
Share on other sites

@ maria1977

 

Σε γενικές γραμμές θα κάνετε τα παρακάτω :

 

Θα συμφωνήσετε πρώτα στο σχέδιο νέας κάτοψης βάση του οποιου θα διαιρεθεί το ισόγειο.

 

Θα αναθέσετε σε μηχανικό να ετοιμάσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες (απαιτούνται τα περισσότερα σχέδια και μελέτες από αυτά που χρειάζονται για ένα νέο κτίριο) για να εκδόσει από την Πολεοδομία την άδεια (πρόκειται για κανονική άδεια οικοδομής) στη βάση της συμφωνειθήσας κάτοψης.

 

Στην συνέχεια θα πληρώσετε οι συνιδιοκτήτες το παράβολο αμοιβης μηχανικού όπως προκύπτει από το ΤΕΕ και ο μηχανικός θα υποβάλλει στην πολεοδομία κανονικά αίτηση για άδεια οικοδομής με ολες τις απαιτούμενες μελέτες η οποία θα τιτλοφορείται

 

"Αλλαγή διαρρύθμισης σε ισογειο υπαρχουσας διώροφης οικίας και διαχωρισμός του σε δύο διαμερίσματα " ή κάτι παρόμοιο.

 

Παρατηρήσεις :

 

1. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα και των 2 συνιδιοκτητών

2. Κατα την έκδοση της άδειας ενδέχεται να σας ζητηθεί σύσταση θέσης στάθμευσης συμβολαιογραφικά.

3. H αμοιβή του μηχανικού για την άδεια πληρώνεται πριν την υποβολή της αίτησης στην Πολεοδομία καθώς χωρίς το παράβολο αμοιβής μηχανικού δεν γίνεται δεκτή η αίτηση.

 

Αφού εκδοθεί η άδεια οικοδομής , θα έχετε την δυνατότητα να ρευματοδοτήσετε το νέο διαμέρισμα.

Οπως ανέφεραν και οι άλλοι συνάδελφοι από την εφορία θα σας ζητηθούν τιμολόγια εργασιών και θα χρειαστούν και ένσημα στο ΙΚΑ. (Πόσα και ποια θα σας τα πει ο μηχανικός σας ).

 

Στην συνέχεια και με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας θα προχωρήσετε σε σύσταση οριζοντίου ιδιοτησιας ή τροποποίηση υπάρχουσας εάν υπάρχει.

 

Επειδή για την όλη διαδικασία χρειάζεται γραπτή συναίνεση όλων των συνιδιοκτητων κοιτάξτε κάπως να εξομαλύνετε (έστω προσωρινά) τις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών για να κάνετε την δουλειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απόλυτα κατατοπιστικές διευκρινήσεις!

 

Στο σχέδιο που έχει φτιάξει ο μηχανικός εχουν συμφωνήσει και τα 2 μέρη.

Θα ήθελα εάν είναι εύκολο και μια ακόμη διευκρίνιση. Το μόνο που απαιτείται τελικά είναι να χτιστεί ένας τοίχος για να γίνει η διαίρεση. Υπάρχουν 2 πόρτες για την είσοδο στο ισόγειο και δεν απαιτούνται άλλες εργασίες από κατασκευαστικής άποψης. Για τον τοίχο αυτό απαιτείται άδεια οικοδομής ή μπορεί να εκδοθεί κάποια άλλη άδεια όπως π.χ άδεια για εργασία μικρής κλίμακας, ή εσωτερικής διαρρύθμισης ή ανακαίνισης; Δεν είμαι σίγουρη αν οι όροι που χρησιμοποιώ είναι σωστοί αλλά γενικά αυτό που θέλω να πω είναι αν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή με μικρότερο κόστος.

Ο τοίχος μπορεί να χτιστεί και από τον ίδιο τον πατέρα μου (συνταξιούχος οικοδόμος) χωρίς έτσι να χρειαστεί να πληρωθούν τα έξοδα του ΙΚΑ; Μου έχουν πει κάτι για "αυτεπιστασία'' αλλά νομίζω ότι δεν ισχύει πλέον.

Εντωμεταξύ μας λένε κάτι το οποίο προφανώς δεν αντιλαμβάνομαι καλά: ο ένας μηχανικός λέει ότι επειδή το σπίτι έχει άδεια το 1955 δε χρειάζεται άδεια οικοδομής ενώ ο άλλος λέει ότι επειδή το 1988 νομιμοποιήθηκαν κάποια αυθαίρετα παραπετάσματα ισχύει η νέα άδεια:confused:

Link to comment
Share on other sites

Καλο ειναι να ρωτησετε και ενα τριτο μηχανικο... Γτ ενα - ενα μας τα λετε..

 

Για οποιοσδηποτε οικοδομικες εργασιες απαιτείται Οικοδομική Αδεια..

Link to comment
Share on other sites

....

Το μόνο που απαιτείται τελικά είναι να χτιστεί ένας τοίχος για να γίνει η διαίρεση. Υπάρχουν 2 πόρτες για την είσοδο στο ισόγειο και δεν απαιτούνται άλλες εργασίες από κατασκευαστικής άποψης. Για τον τοίχο αυτό απαιτείται άδεια οικοδομής ή μπορεί να εκδοθεί κάποια άλλη άδεια όπως π.χ άδεια για εργασία μικρής κλίμακας, ή εσωτερικής διαρρύθμισης ή ανακαίνισης;...

 

ΟΧΙ. Θέλει κανονικά διαδικασία οικοδομικής άδειας διότι αλλάζουν τα πάντα στον όροφο (εκτός της διαρύθμισης αλλάζουν η θέρμανση, η ύδρευση, τα ηλεκτρολογικά, τα χιλιοστά, η κατανομή δαπανών κλπ) και η λογική είναι ότι κάποιος θα πρέπει να τα μελετήσει όλα αυτά.

 

 

.....

Ο τοίχος μπορεί να χτιστεί και από τον ίδιο τον πατέρα μου (συνταξιούχος οικοδόμος) χωρίς έτσι να χρειαστεί να πληρωθούν τα έξοδα του ΙΚΑ; Μου έχουν πει κάτι για "αυτεπιστασία'' αλλά νομίζω ότι δεν ισχύει πλέον.

 

Ναι. Αυτό ισχύει. Μπορείς να το ζητήσεις από τον μηχανικό.

 

 

.....

Εντωμεταξύ μας λένε κάτι το οποίο προφανώς δεν αντιλαμβάνομαι καλά: ο ένας μηχανικός λέει ότι επειδή το σπίτι έχει άδεια το 1955 δε χρειάζεται άδεια οικοδομής ενώ ο άλλος λέει ότι επειδή το 1988 νομιμοποιήθηκαν κάποια αυθαίρετα παραπετάσματα ισχύει η νέα άδεια:confused:

 

Εαν έχει βγει κάποια άδεια το 1988 τότε υπερισχύει η τελευταία. Δεν ξέρω όμως και τι ακριβώς είναι αυτή οπότε θέλει διερεύνηση. Μια τρίτη γνώμη δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.