Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Πρόβλημα δημιουργίας υγρασίας από τον γείτονα


tb1

Recommended Posts

Έχω μια διώροφη οικοδομή η όποια στην μια πλευρά συνορεύει με την αυλή του γείτονα μου ο οποίος κατά τους χειμερινούς μήνες ,εδώ και κάποια χρόνια , να τοποθετεί σε απόσταση 1 πόντου από τον τοίχο μου κάποιους τόνους καυσόξυλα σε μια επιφάνεια περίπου 2-3 μέτρα πλάτος με 2 μέτρα ύψος με αποτέλεσμα να έχω έντονο πρόβλημα υγρασίας σε αυτό το σημείο στο ισόγειο μου.

Όταν του γνωστοποίησα την κατάσταση που μου έχει δημιούργηση η απάντηση του ήταν ότι στην αυλή του έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και μπορεί να βάλει τα ξύλα του ακόμα και στον μισό πόντο από τον τοίχο μου .

Θα πρέπει να επισημάνω ότι εκτός από τα ξύλα έχει φτιάξει δίπλα μια βρύση με νιπτήρα και έχει και αρκετά φυτά όλα σε απόσταση 1-2 πόντων από τον τοίχο μου.

Επισυνάπτω σχέδια για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα και σας παρακαλώ αν μπορείτε να με συμβουλεύεστε τι γίνετε σε τέτοιες περιπτώσεις.

post-43790-131887246369_thumb.jpg

post-43790-131887246379_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σε τέτοιες περιπτώσεις:

 

1. Προσπαθείς να συννενοηθείς με το γείτονα...του δείχνεις το πρόβλημά σου...αν έχετε καλές σχέσεις, μπορεί και να τα βρείτε...

 

Αν δεν πετύχει το 1:

 

2. Φέρνεις ένα μηχανικό να καταγράψει τις ζημιές, να γνωμοδοτήσει, εάν μπορεί για τις αιτίες και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Θα μιλήσει και αυτός με το γείτονα, σε μια τελευταία προσπάθεια για εξωδικαστικό συμβιβασμό...

 

Αν δεν πετύχει το 2:

 

3. Πας σε δικηγόρο...κάνεις ασφαλιστικά μέτρα στο γείτονα...γίνεται το πρώτο δικαστήριο...ενδέχεται να οριστεί πραγματογνώμονας...ο 1ος πραγματογνώμονας μπορεί να μη δεχτεί, άρα ορίζεται άλλος...γίνεται τελικά το διακαστήριο, μετά από μερικές αναβολές...όποιος φταίει πληρώνει...η μάλλον, όποιος καταδικαστεί από το δικαστήριο...όχι απαραίτητα αυτός που πραγματικά φταίει...Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και χρόνια...

 

Καλή επιτυχία

 

ΥΓ. Απαραίτητα κάνε το 2...πριν το 3...Μην πας στο δικαστήριο χωρίς να έχεις φέρει ένα πολ.μηχ. να το κοιτάξει...

Link to comment
Share on other sites

Δεχόμενος ότι ΔΕΝ είναι μεσοτοιχία, προκαλεί φθορά στην ιδιοκτησία ΣΟΥ!

Έχεις όλα τα νόμιμα δικαιώματα με το μέρος σου.

Φωνάζεις μηχανικό και συντάσσει τεχνική έκθεση (βεβαίωση) με συνημμένες τις δυσμενέστερες των φωτογραφιών.

Ζητάς από τον γείτονα να χτίσει τον δικό του τοίχο και προθυμοποιείσαι (για να τον καλοπιάσεις) να πληρώσεις εσύ τις εργασίες στεγάνωσης (αφού ολοκληρωθούν οι συνολικές εργασίες).

Αν διαφωνήσει, κάνεις εξώδικο.

Αν δεν κάνει και πάλι τίποτα, πας δικαστικά, χρησιμοποιώντας το εξώδικο ως απόδειξη της συνεχούς ασυμφωνίας σας και της κατ'εξακολούθηση όχλησης και φθοράς (κι αν είναι δυνατόν μια επαναληπτική τεχνική έκθεση μηχανικού που να βεβαιώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς).

 

Αυτό γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις...

Link to comment
Share on other sites

Ζητάς από τον γείτονα να χτίσει τον δικό του τοίχο

δεν ειναι υποχρεωμένος να χτισει δικο του τοιχο.... μπορεί να περιφραξει κ με συρματόπλεγμα. οποτε δεν εκανε τιποτα...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς πρέπει να σε ενημερώσω ότι ο γείτονάς σου έχει το δίκιο με το μέρος του.

 

Ούτε τα ξύλα καταστρέφουν τίποτε ούτε και τα φυτά (εκτός από δέντρα με ρίζες μεγάλες) και έχει κάθε δικαίωμα να τα τοποθετεί εκεί. Το πολύ πολύ να βάλει κι ενα συρματόπλεγμα το οποίο όπως ειπώθηκε δεν λύνει τίποτε.

 

Είναι δική σου αποκλειστικά ευθύνη να κατασκευάσεις ο σπίτι σου με τρόπο τέτοιο που να μην έχεις υγρασίες σε αυτό. Δεν σου φταίει τίποτε ο άλλος εαν δεν έκανες σωστή δουλειά ή εαν χρειάζεσαι κάποια επιπλέον εργασία σε αυτό.

 

Θα μπορούσε να ήταν και ενας ξύλινος φράχτης εκεί. Πάλι υγρασία δεν θα είχες? Ακόμη και μια κλασική περίφραξη θα μάζευε νερά στο κενό κοντά στην βάση της και θα είχες πρόβλημα (ίσως και μεγαλύτερο).

 

Πρέπει να υγρομονώσεις τον τοίχο σου και απλά ζήτα από τον γείτονα να αφήσει τα συνεργεία να εργαστούν και μην τον κατηγορείς. Δεν φταίει.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν, αυτό με το 1 πόντο από τον τοίχο μου, είναι υπερβολή... Αν είναι στο οικόπεδό του πράγματι δεν έχεις κανένα δικαίωμα... Αν στηρίζονται πράγματα στο σπίτι σου, εφόσον δεν είναι μεσοτοιχία τότε μπορείς να πεις ότι η επαφή μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα.

Θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους ότι δεν αποδεικνύεται επαρκώς ότι η υγρασία οφείλεται στα ξύλα. Εγώ σε πιστεύω αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, αν τα έχει στην αυλή του, έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίσει που θα τα βάλει.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν υπάρχει συνεννόηση διότι και στο παρελθόν που του είχα ζητήσει να μου επιτρέψει να βάψω τον τοίχο μου το αρνήθηκε.

Σας ευχαριστώ όλους σας για τον χρόνο σας και για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εαν εχεις πρόβλημα στην οικοδομή σου όπως τώρα με την υγρασία πχ και θέλεις να κάνεις κάποιες εργασίες σε αυτή, δεν έχει δικαίωμα να σου αρνηθεί εφόσον δεν δημιουργείται ζημιά στην δική του περιουσία.

 

Υπάρχει διαδικασία που ακολουθείται για να πάρεις άδεια αλλά μπορείς να το κάνεις ακόμη και εαν αυτός αρνείται να σε αφήσει. Θέλει χρόνο και τρέξιμο αλλά δικαστικώς βρίσκεις το δίκιο σου όσον αφορά την άδεια για τις εργασίες που θέλεις να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.