Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Δουλεία διόδου σε κάθετη ιδιοκτησία


ποπ

Recommended Posts

Γειά σας!

Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για ένα θέμα που με απασχολεί.Αγόρασα μία κάθετη ιδιοκτησία εντός διάσπαρτου τμήματος οικισμού.Μέσα στο οικόπεδο έχουν χτιστεί τρείς μεζονέτες και εγώ αγόρασα την μεσαία.Πρόσφατα διαπίστωσα οτι το πλάτος της διάβαση(κοινόχρηστος χώρος) που έχει αφήσει ο κατασκευαστής για την πρόσβαση στα κτήρια είναι 2,5 μέτρα(το μήκος της διάβασης είναι περίπου 35 μετρα) δεν επαρκεί για την διέλευση οχημάτων.Μπορεί να γίνει αγωγή δουλείας διόδου ή κάτι αντοίστιχο ωστε να μπορώ να έχω προσβαση στην οικία μου;

Στην πολεοδομία που ρώτησα μου είπαν οτι πρέπει να κάνω αγωγή στον κατασκευαστή για τροποποίηση της σύστασης των καθέτων.Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο,απο την στιγμή που ο κατασκευαστής έχει πουλήσει και τις τρεις μεζονέτες;

 

Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες προκειμένου να τροποποιήσετε τη σύσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, καθώς ο πρώτος ιδιοκτήτης (ο οποίος ειναι μπρόστα στο δρόμο ) δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο γιατί θέλει να χτίσει γύρω απο την ιδιοκτησία του έναν τοίχο(το οποίο γνωρίζω οτι δεν επιτρέπεται πολεοδομικά) όπως του είχε υποσχεθεί ο κατασκευαστής (σε συνεννόηση με τους γείτονες).Οπως καταλαβαίνετε, ο κατασκευαστής, του πούλησε ένα σπίτι το οποίο δεν ήθελε και έριξε το βάρος σε εμάς. Και σας ρωτώ είναι δυνατόν εμείς που αγοράσαμε τις δύο μεζονέτες να μείνουμε χωρίς πρόσβαση? Η κοινή λογική λέει οτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης π.χ φωτιά κτλ πρέπει να μπορούμε να προστατέψουμε τα σπίτια μας.

Έχω απευθυνθεί φυσικά σε δικηγόρο και μηχανικό και είμαι στην αναμονή.Ο λόγος για τον οποίο απευθύνθηκα στο φόρουμ σας ειναι το γεγονός οτι παρόλο που πριν ακόμα αγοράσω το σπίτι είχα βάλει έναν αρχιτέκτονα μηχανικό να μου κάνει 'ελεγχο, δεν μου είχε επισημάνει τίποτα και φοβάμαι μήπως την ¨ξαναπάθω¨.

Link to comment
Share on other sites

αν ειναι εκτος σχεδιου η καθετη ιδιοκτησια απο την στιγμη που οι ιδιοκτησιες δεν ειναι συνεχομενες η δεν συνδεονται με καποιο τεχνητο τροπο πχ δεξαμενες νερου, περγκολες κτλ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ...

 

μπορειτε να βασιστειτε και σε αυτο αν ειστε εκτος σχεδιου

Link to comment
Share on other sites

Στο forum έχει καταγραφεί πλούσιο υλικό σχετικά με το θέμα "δουλεία διόδου" και μπορείς να το διαβάσεις βάζοντας στην αναζήτηση αυτές τις λέξεις κλειδιά.

 

Πρέπει να διαβάσεις το συμβόλαιο σύστασης της δουλείας διόδου και θα καταλάβεις ότι πρόκειται για λωρίδες γης που ανήκουν σε κάθε τμήμα από τις κάθετες ιδιοκτησίες και, επομένως, ΔΕΝ είναι κοινόχρηστος χώρος, όπως λες.

 

Εάν δεν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης της πρώτης κάθετης στη διαπλάτυνση της διόδου, μπορείς να καταφύγεις στη δικαιοσύνη ζητώντας την αύξηση του πλάτους, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων είτε πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) είτε πυροσβεστικής. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι σε περίπτωση κατεδάφισης και επανακατασκευής της μαιζονέτας σου πρέπει να μπορούν να διέρχονται τα κατάλληλα οχήματα (φορτηγά μεταφοράς υλικών, μπετονιέρες κλπ) από τη δίοδο.

 

Χρειάζεσαι ένα δικηγόρο και ένα μηχανικό με γνώσεις στα πολεοδομικά θέματα για να τεκμηριώσουν ώστε να υποστηρίξουν, με τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, το αίτημα.

 

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

ποπ

αν και έχετε ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο και μηχανικό απο το μήνυμά σας φαίνεται ότι δεν έχετε σωστή ενημέρωση και βέβαια προχωρήσατε σε αγορά ακινήτου με προβλήματα

αν η κάθετη ιδιοκτησία είναι περίκλειστη στερούμενη προσπελάσεως προς δρόμο, ο κύριος της δικαιούται να ζητήσει σύσταση δουλέιας διόδου μέσω ομόρου κάθετης ιδιοκτησίας, η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητο οικόπεδο και εφαρμόζονται έτσι οι διατάξεις του γειτονικού δικαίου

το κοινό τμήμα που αναφέρετε στο ερώτημά σας δεν είναι κοινόχρηστο, αν ήταν κοινόχρηστο θα μπορούσα να περάσω και εγώ

στέρηση της αναγκαίας διόδου προς κοινόχρηστο δρόμο θεωρείται ότι υπάρχει και όταν υπάρχει μεν δίοδος αλλά είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του "αποκλεισμένου" τμήματος

και οι ανάγκες δεν είναι υποκειμενικές αλλά αντικειμενικές κατά τον χρόνο που αποφασίζει το δικαστήριο ή συμφωνούν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες δηλ.ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του ακινήτου και τον τρέχοντα προορισμό του

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας=γνώσεις σας!Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω καταλάβει και εγώ η ίδια τί ακριβως ειναι αυτό που αγόρασα.......όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν έχει τεχνικές και νομικές γνώσεις να καταλάβει όλες αυτες τις νομικούς και τεχνικούς όρους που περιέχει ενα συμβόλαιο ή η σύσταση καθέτων κτλ.Μέσα απο το forum σας άρχισα να αποκτώ στοιχειώδεις γνώσεις!Ο μηχανικός και ο δικηγόρος που είχα δεν έκαναν προφανώς την δουλειά τους σωστά και έτσι εκανα μάλλον μια προβληματική αγορά!!Τώρα έχω άλλον δικηγόρο και μηχανικό που ελπίζω να με κατευθύνουν σωστά στο τι μπορώ να κάνω απο εδώ και στο εξης....το σπίτι το έχω πλέον αγοράσει και πρέπει να βρω μια λύση.

akius:

Οι ιδιοκτησίες δεν είναι συνεχώμενες και δεν συνδέονται με κάποιο τεχνητό τρόπο.Όμως δεν γνωρίζω αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου.

MAKAP:

Δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο σύστασης δουλείας διόδου μόνο η σύσταση των καθέτων, στη οποία αναφέρει οτι έχουμε κάποια τετραγωνικά στην "διάβαση", αν θυμάμαι καλά.

ΘΕΟΧΑΡΗ:

Αν καταλαβαίνω καλά, σύμφωνα με τα λεγωμενά σου μπορώ να κάνω αγωγή για αύξηση του πλάτους της διάβασης, στην όμορη κάθετη ιδιοκτησία παρόλο που υπάρχει μεν δίοδος αλλά είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες των υπόλοιπων κατοικιών.

Τί εννοείς με την έκφραση ''οι ανάγκες δεν είναι υποκειμενικές αλλά αντικειμενικές κατά τον χρόνο που αποφασίζει το δικαστήριο'';

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

το τελευταίο σου μήνυμα με μπέρδεψε εντελώς

αυτά που σου έγραψα απλά μετέφερέ τα στον "νέο δικηγόρο" και στον "νέο μηχανικό"

στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε μπορεί και να μπλέξουμε τα πράγματα

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Οι ιδιοκτησίες δεν είναι συνεχώμενες και δεν συνδέονται με κάποιο τεχνητό τρόπο.Όμως δεν γνωρίζω αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου.

 

Δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο σύστασης δουλείας διόδου μόνο η σύσταση των καθέτων, στη οποία αναφέρει οτι έχουμε κάποια τετραγωνικά στην "διάβαση", αν θυμάμαι καλά.

 

Πραγματικά, μας έχεις μπερδέψει, με όσα γράφεις στην πρώτη παράγραφο ...

Είναι δυνατόν να μην είναι συνεχόμενα τα 3 τμήματα των κάθετων ιδιοκτησιών;

Επίσης, στο πρώτο μήνυμα λες ότι το ακίνητο βρίσκεται στο διάσπαρτο τμήμα οικισμού και στο προηγούμενο ότι δεν ξέρεις αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου. Εάν είναι μέσα στα όρια του διάσπαρτου τμήματος του οικισμού, τότε είναι μέσα στα όρια του οικισμού αυτού. Αυτό, βέβαια, θα το επιβεβαιώσει ο μηχανικός.

 

Η διατύπωση που χρησιμοποιείς στη δεύτερη παράγραφο μπερδεύει, πάλι, τα πράγματα, γιατί με τη σύσταση των 3 κάθετων ιδιοκτησιών πρέπει να έχει περιγραφεί και το θέμα της διόδου. Διάβασε καλά το συμβόλαιο για το θέμα αυτό και συζήτησέ το με τον δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.