Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νησιδοποίηση και δυνατότητα αυτοπαραγωγού


kafros77

Recommended Posts

...Λοιπόν εχω δυο αυτόνομα,το καθένα τροφοδοτεί ξεχωριστές καταναλώσεις του ίδιου σπιτιού...

Τα 150 μέτρα είναι απόσταση ανάμεσα σε τι? Δεν πρόκειται για 2 διαφορετικά σπίτια?

 

Αν λοιπόν πρόκειται για 1 σπίτι, σε συμφέρει να έχεις ένα και μοναδικό μεγάλο σύστημα. Επειδή οι δύο inv/ch που έχεις δεν μπορούν να παραλληλιστούν , μπορείς να τους αφήσεις ανεξάρτητους ως προς το AC κομμάτι, απλώς θα συνδέονται με την ίδια συστοιχία μπαταριών.

Άρα, τα Φ/Β οι ρυθμιστές φόρτισης και η συστοιχία των μπαταριών θα είναι ένα ενιαίο σύστημα και οι 2 inverters θα δίνουν σε δύο ανεξάρτητες "ομάδες" φορτίων του σπιτιού.

Ο ένας από τους δύο (κατά προτίμηση ο 8000) μπορεί να προγραμματιστεί να υποβοηθά αυτόματα το σύστημα από την ΔΕΗ όταν το επίπεδο φόρτισης πέσει κάτω από κάποιο όριο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ένα αυτόνομο ειναι πανω στην αποθήκη του οικοπέδου,και το άλλο είναι στην στέγη του σπιτιού.Η απόσταση μεταξύ αποθήκης και σπιτιού είναι 150 μέτρα.Το αυτόνομο του σπιτιου τροφοδοτεί το μισο σπίτι και το αυτόνομο της αποθήκης, με 150 μέτρα καλώδιο Ac τροφοδοτεί το άλλο μισο σπιτι.Δεν γίνεται να μεταφέρω τις μπαταρίες σε ένα χωρο,γιατι θα πρέπει να ρίξω και dc καλώδιο για να καλύψω την απόσταση και έτσι θα έχω μεγάλες απώλειες.

Το θέμα είναι να βοηθά το ένα σύστημα το άλλο ή ο κάθε inverter ξεχωριστά να κανει μεταγωγή στην δεη.

Και οι δύο λύσεις ειναι σωστές απλά στην δέυτερη δεν θα εκμεταλευεται όλη την ενέργεια.Οπότε,πες αν μπορείς πως θα γίνει η συνδεσμολογία για την πρώτη λύση (ο ένας να βοηθά τον άλλο και να τροφοδοτούν ξεχωριστά φορτία).?

Link to comment
Share on other sites

xristos, με το συμπάθιο, αλλά εκτιμώ ότι θα έπρεπε να πάρεις την γνώμη ενός ειδικού ή να το ψάξεις περισσότερο πριν προχωρήσεις σε μια τέτοια κίνηση / επένδυση.

Η "απόλυτη" λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι η τεχνολογία "AC coupling" όπου τα Φ/Β συνδέονται στο AC στην πλευρά των καταναλωτών και μπορούν να βρίσκονται διεσπαρμένα οπουδήποτε φθάνει το δίκτυο AC. Οι συσσωρευτές και οι inverter/charger μπορούν έτσι να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο ανεξάρτητα από το που βρίσκονται τα Φ/Β.

Οι Victron, ανάλογα με το μοντέλο, έχουν κάποιες δυνατότητες AC coupling αλλά δεν τους έχω χρησιμοποιήσει σε τέτοια διαμόρφωση ποτέ. Ο καλύτερος (κατά την γνώμη μου) σε αυτό είναι ο Sunny Island SMA.

 

Με τα δεδομένα που έχεις (αν τα έχω καταλάβει καλά) θεωρώ ως καλύτερη λύση την συνδεσμολογία που περιγράφεις στις 2 πρώτες γραμμές του #28.

Το ένα σύστημα πρέπει να υποβοηθά το άλλο ώστε να γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της ενέργειας των Φ/Β.

Link to comment
Share on other sites

Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις προσομοίωση ολόκληρου του ηλεκτρικού συστήματος. Δηλαδή να δεις αν οι μεταγωγικοί διακόπτες και τα διάφορα ρελαί είναι σωστά ρυθμισμένα.

post-54122-0-84236900-1343993251_thumb.jpg

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

genesis sos!!.Δεν λειτουργούν οι ινβερτερς όπως θελω,μάλλον κανω κατι λάθος στον προγραμματισμο.Λοιπόν τους έχω ρυθμίσει ετσι ώστε όταν η τάση των συσσωρευτών πέσει κάτω απο κάποιο όριο πχ. 21v να κάνει μεταγωγή στο δίκτυο της ΔΕΗ (AC 1 in ).Και όταν η τάση των συσσωρευτών επανέλθει στα 21v και μέχρι τα 27v να λειτουργούν κανονικά.(δηλαδή inverter on).Οταν περάσω το πρόγραμμα πρέπει να κλεισω τον inverter για να το αποθηκεύσει?

Τί πρεπει να επιλέξω στο VIRTUAL SWITCH/usage για να ενεργοποιείται το ρελέ στις τάσης που του έχω ορίσει?

Μήπως έχεις κανενα παράδειγμα να δω τι κάνω λάθος?

Ευχαριστω!!!

Link to comment
Share on other sites

Tηλεγραφικά γιατί γράφω ενώ είμαι μακριά από τη βάση μου και υπό "δυσμενείς" συνθήκες διαδικτύου.

- Επιλέγεις στο usage την επιλογή "ignore AC input......"

- Για κάθε συνθήκη που θέλεις να ενεργοποιείται το "on" ή το "off", πρέπει να αλλάξεις τον χρόνο που είναι δίπλα από -1sec σε 5 ή 10sec.

- Tα 21V είναι πολύ χαμηλά, προτείνω όχι λιγότερα από 23V.

- Τα 27V είναι ΟΚ αρκεί το ρεύμα φόρτισης (ρύθμιση που κάνεις στο tab "charger") να μην υπερβαίνει το 1/10 της ονομαστικής χωρητικότητας της μπαταρίας.

- Έλεγξε αν στα "options" είναι ενεργοποιημένο κάτι που δεν θέλεις (υπάρχει βοηθητικό μενού στο πρόγραμμα που επεξηγεί αρκετά καλά κάθε λειτουργία). Π.χ. πρόσεξε αν είναι επιλεγμένη μια επιλογή που αντιστρέφει την λογική λειτουργίας.

- Όταν ολοκληρώσεις τις ρυθμίσεις πρέπει να επιλέξεις το "send settings" που βρίσκεται κάτω αριστερά....αν θυμάμαι καλά. Μόλισς στείλεις τα δεδομένα στο μηχάνημα οι ρυθμίσεις είναι ενεργές αμέσως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μελετώ ένα αυτόνομο σύστημα με υποβοήθηση από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Χρησιμοποιώ τον Victron Multiplus 48/5000.

Oι συσσωρευτές μου δουλεύουν στα 48V.

 

Διάβασα το manual του αντιστροφέα/φορτιστή και λέει ότι έρχεται ρυθμισμένος από το εργοστάσιο να στέλνει στις καταναλώσεις συνεχώς από το δίκτυο και μόνο σε περίπτωση διακοπής να παίρνει από τις μπαταρίες. Σαν ένα μεγάλο UPS δηλαδή.

 

Εγώ θέλω να τον ρυθμίσω να κάνει το ανάποδο.

 Συγκεκριμένα (έχει και ένα παράδειγμα το manual αλλά δεν αναφέρει πως το πετυχαίνει) θα ήθελα όλη μέρα να παίρνει από τα Φ/Β, ότι περισσεύει να αποθηκεύεται στους συσσωρευτές και αν οι συσσωρευτές πέσουν κάτω από ένα όριο φόρτισης να παίρνει από το δίκτυο.

 

α) Μπορώ να το κάνω από τα DIP switches για να μην επιβαρυνθώ το κόστος του ΜΚ2 to USB?  (μάλλον όχι)

β) Πώς κάνω τη συγκεκριμένη ρύθμιση από το VE configure? (διάβασα το ακριβώς από πάνω post αλλά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα)

Edited by raftopoua
Link to comment
Share on other sites

Παράδειγμα όπου το μηχάνημα θα συνδέεται όταν η τάση πέσει κάτω από τα 47V για τουλάχιστον 5s και θα αποσυνδέεται όταν ξεπεράσει τα 57V για τουλάχιστον 5s.
Επίσης θα συνδέεται αν προκύψει κάποια συνθήκη alarm και ο ελάχιστος χρόνος σύνδεσης θα είναι 60min.

 

post-32549-0-21892300-1409901545_thumb.jpg

post-32549-0-83071800-1409901581_thumb.jpg

post-32549-0-82819600-1409901597_thumb.jpg

post-32549-0-67067500-1409901617_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.