Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακό τζάκι και απλό τζάκι


Charlie

Recommended Posts

Εχω και εγω αεροθερμο τζακι με διπλο τοιχωμα. Μου εχουν περάσει αγωγο για διανομη ζεστου αερα σε ολα τα δωματια Φ100. Αλλα ξεχασανε να βαλουν ανεμιστηρα!!!. Τι μπορω να κανω?:confused:

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το πιο απλό είναι να τοποθετήσεις ανεμιστήρα σε κάθε δωμάτιο που καταλήγει ο αεραγωγός, που να ελέγχεται από θερμοστάτη χώρου.

Θα πρέπει να υπάρχουν περσίδες όμως που να μην επιτρέπουν την αντίστροφη ροή αέρα όταν ένας ανεμιστήρας είναι κλειστός.

Link to comment
Share on other sites

Εχω και εγω αεροθερμο τζακι με διπλο τοιχωμα. Μου εχουν περάσει αγωγο για διανομη ζεστου αερα σε ολα τα δωματια Φ100. Αλλα ξεχασανε να βαλουν ανεμιστηρα!!!. Τι μπορω να κανω?:confused:

 

Τι θα πει.. ξεχασανε? Κ εσυ πως το ξερεις? Γιατι το θυμηθηκες τωρα? Πως σου περασαν αγωγο για διανομη σε ολα τα δωματια?

Ανεμιστηρα δεν βαλανε που κοστιζει 80 ευρω και εβαλαν αγωγους προς τα δωματια?

 

Το αεροθερμο τζακι με εναλακτη εστω κ με πορτα σταματα στο θεμα της εστιας. Τα αλλα παραμυθια ειναι. Δεν ειναι τοσο απλο να μεταφερθει σωστα ο ζεστος αερας οπου θελει κανεις. Και δεν αξιζει και τον κοπο αλλα ουτε και τα εξοδα. Χρειαζονται τερματικοι ανεμιστηρες με θερμοστατες κ καλος υπολογισμος, αλλιως θα σας τρελανουν οι θορυβοι! Δεν αξιζει εκτος σπανιων περιπτωσεων, οταν τ τζακι βρισκεται σ μεσαιο τοιχο πχ κ με 50-60 εκ αποληγει σε αλλον χωρο. Τοτε ναι. Αυτο ομως προυποθετει υπογειο ωστε να δοθει αερας γ την καυση απο κει. Το ΜΟΝΟ μειονεκτημα στα αεροθερμα τζακια ειναι ο θορυβος. Το νερο λογω πυκνοτητας εχει πολυ μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα απ τον αερα και συνεπως χρειαζεται πολυ μικροτερη ποσοτητα για να μεταφερθει η θερμοτητα. Στον αερα χρειαζονται 10αδες- 100αδες κυβικα. Ε.. αν αυτα καποιος ντε κ καλα εχει το βιτσιο να τα μεταφερει στην αλλη ακρη.. αυτο εχει και συνεπειες... αστοχιας η υπερβολικου κοστους. Με το τζακι καλοριφερ θελω να ασχοληθω επαγγελματικα (τζακια κανω) και θα παρακαλουσα οποιος μπορει κ εχει τ χρονο κ την διαθεση να με βοηθησει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γεια σας. Ειμαι σε δίλημα για το αν θα πρέπει να τοποθετήσω ενεργειακό τζάκι - καλοριφέρ σε οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ υπό κατασκευή. Συγκεκριμένα δεν έχω πειστεί αν θα είναι επαρκές σε απόδοση για να θερμάνει, χωρίς τη συνύπαρξη καυστήρα πετρελαίου. Το κατάστημα που ρώτησα μου συνέστησε PALLAZETI λέγοντας ότι έχει απόδοση και μπορεί να θερμάνει έως 200 τ.μ αλλά ο υδραυλικός μου, είπε ότι τα σώματα θα είναι απλώς χλιαρά και πως μόνο ο καυστήρας πετρελαίου θερμαίνει ικανοποιητικά. Η τιμή του εν λόγω τζακιού είναι προσιτή (4000 ευρώ) αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα αφού δεν γνωρίζω κάποιον που το έχει βάλει για να τον ρωτήσω. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για να μην κάνω λάθος επιλογή. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις 4000€ για πέταμα βάλ' το. Τα τζάκια δεν είναι για να ζεσταινόμαστε, και μάλιστα σε οροφοδιαμερίσματα. Οι λύσεις αυτές υπάρχουν για πελάτες με "βίτσια". Δεν αμφισβητώ ότι ζεσταίνει τον χώρο, απλά δεν είναι αυτή μέθοδος θέρμανσης. Αν έχεις τα λεφτά και θες να τα επενδύσεις στην θέρμανση, ρίξε 1000€ για καλύτερο λέβητα και καυστήρα.

Επιπλέον, στα θέματα αυτά δεν ακούμε τους πωλητές και τα μαστόρια...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα τζάκια καλοριφέρ ζεσταίνουν μια χαρά εφόσον γίνει σωστή εγκατάσταση η οποία γενικώς έχει κάποιο κόστος.

 

Την σχεδίαση του συστήματος πρέπει να την κάνει Μηχ. Μηχανικός για να γίνει σωστά και όχι ο υδραυλικός σας.

 

Δεν ξέρει και για αυτό συστήνει το "σίγουρο". Σε αυτό βέβαια φταίνε και οι πελάτες που ζητάνε από τον υδραυλικό να γίνει σχεδιαστής και μηχανολόγος αλλά και οι υδραυλικοί που πολλές φορές πιστεύουν ότι είναι.

 

Το τζάκι καλοριφέρ από μόνο του δεν αρκεί γιατί είναι ένας λέβητας η απόδοση του οποίου εξαρτάται 100% από εσάς. Μπορεί να τον ανάψετε υπερβολικά όταν το σπίτι δεν χρειάζεται τόση θέρμανση ή λίγο ή και καθόλου.

 

Άρα συνήθως μπαίνει σε συνδυασμό με κάτι άλλο.

 

Επίσης έχει νόημα μόνο αν το λειτουργήσετε. Αν η δουλειά σας σας αφήνει χρόνο μόνο για ύπνο και το τζάκι ανάβει μόνο τα Χριστούγεννα τότε είναι καλύτερα να βάλετε ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι που έχει πολύ μικρότερο κόστος.

 

Το πως ακριβώς μπορεί να γίνει πρέπει να το συζητήσετε με έναν έμπειρο μηχανολόγο και αφού του πείτε τι χρειάζεστε από το σπίτι σας θα σας προτείνει και θα σας σχεδιάσει το σωστό σύστημα. Με αυτά τα σχέδια ο υδραυλικός θα κάνει την δουλειά του.

Link to comment
Share on other sites

...Οι λύσεις αυτές υπάρχουν για πελάτες με "βίτσια"....

 

Αγαπητέ AlexisPap, κατά τη γνώμη μου, είναι τουλάχιστον υπερβολική η απάντησή σου.

 

Αν διάβασες το post μου στην αρχή της συζήτησης, έχω ενεργειακό τζάκι σε διαμέρισμα 95 περίπου τετ. μέτρων και η απόδοσή του είναι πολύ καλύτερη από αυτό που περίμενα.

- έχω περίπου 4 φορές λιγότερα κοινόχρηστα από τους υπόλοιπους, τον χειμώνα (ο θερμοστάτης του συμβατικού καλοριφέρ είναι πάντα ανοικτός σε μια θερμοκρασία ώστε να μην μένουν παγωμένες οι κρεβατοκάμαρες - το τζάκι βρίσκεται στον ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας, 50 τετ. μέτρα.)

- Καίει το 1/3 ως 1/4 των ξύλων που καίει ένα ανοικτό τζάκι

- Δεν "ρουφάει" τον ζεστό αέρα

- Είναι ασφαλές στη λειτουργία του

- Μαζί με τα παραπάνω, κάνουμε και τη πλάκα μας :wink:

Επίσης,

- βίτσια ενδεχομένως έχω πολλά, όχι όμως στο συγκεκριμένο θέμα.

- το 2004 - 2005 που ψαχνόμουν για το τζάκι, οι 9/10 μηχανικούς που ανάφερα το θέμα "κάπου το είχαν ακούσει" αλλά "δεν ήταν ώριμη τεχνολογία ακόμη". Αντίθετα, τα "μαστόρια" που εμπορεύονταν ή εγκαθιστούσαν ήδη τέτοια τζάκια, στο μέτρο του λογικού, ήξεραν να μου πουν τα βασικά, στα οποία, μπορώ εκ των υστέρων να πω, ότι έπεσαν μέσα.

 

Γενικά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης τον οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα, όχι ως ειδικός αλλά ως χρήστης.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Μην το παίρνεις προσωπικά φίλε μου. Φυσικά και το τζάκι προσφέρει κι άλλα πράγματα όπως η πλάκα και οι όμορφες φάσεις, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτε και χρειάζονται 4000€ για να κάνεις την πλάκα σου. Τα 4000€ χρειάζονται για την θέρμανση. Κι όταν βάλουμε τα νούμερα κάτω,θα δούμε ότι το τζάκι με κόστος καύσιμης ύλης ~0,25€/kg θερμογόνου δύναμης 3~4,5kcal και με βαθμό απόδοσης 60~70% (μιλάμε για κορυφαίο "ενεργειακό" τζάκι) δεν αποτελεί σοβαρό αντίπαλο για τον λέβητα πετρελαίου. Και μολονότι προφανώς ζεσταίνει τον χώρο, και άρα μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου, αργεί πολύ να κάνει απόσβεση...

Γιαυτό είπα ότι αν κάποιος έχει στον νού του να επενδύσεις στην θέρμανση, το τζάκι δεν είναι καλή επένδυση.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να βάλεις ένα μέτρο σύγκρισης.

Λέω λοιπόν, αν το συγκρίνει με το κλασικό ανοικτό τζάκι, το οποίο έχει απόδοση 15% το πολύ, και για το οποίο θα ξοδέψεις τουλάχιστον 1500 - 2000€ για να καις τα τριπλάσια ξύλα για τη πλάκα σου ΜΟΝΟ, δηλαδή στο "γάμο του καραγκιόζη" εντελώς, γιατί να μην ξοδέψεις κάτι ακόμη για να ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΕΙΣ το συμβατικό σύστημα θέρμανσης, παράλληλα?

 

Εξοικονομώ γύρω στα 200 με 350€ κάθε χρόνο και καίω ξύλα αξίας γύρω στα 100 με 200€.

Μπορεί να μην είναι "ορατή" η απόσβεση αλλά αν είχα ανοιχτό τζάκι θα πλήρωνα 200 με 350€ παραπάνω για τη θέρμανση και επιπλέον 500€ περίπου σε ξύλα για να κάνω τη πλάκα μου... Δεν νομίζεις ότι είναι μια καλή περίπτωση έτσι?

Να μην αναφέρω το ενδεχόμενο να μην μπορεί για κάποιο λόγο, για λίγο, να λειτουργήσει η συμβατική θέρμανση...π.χ. βλάβη στο καυστήρα.

Το τζάκι μου είναι από τα πιο απλά με ισχύ 12,5kW και απόδοση 65% (τιμές κατασκευαστή).

Τα δευτερογενούς καύσης ξεπερνούν και το 80% σε κάποια μοντέλα.

Μια χαρά επένδυση μου βγαίνει εμένα...

 

Φιλικά.

Link to comment
Share on other sites

Να λοιπόν που έρχεσαι στα λόγια μου... Μόνο αν κανείς γουστάρει την φάση με το τζάκι και το καίει συστηματικά μπορεί να έχει όφελος από μία εξεζητημένη εστία. Άρα στην αμφιβολία του φίλου μας:

...αν θα είναι επαρκές σε απόδοση για να θερμάνει, χωρίς τη συνύπαρξη καυστήρα πετρελαίου...

Η απάντηση είναι:

- Αν το θέλεις για κύριο σύστημα θέρμανσης, μην το βάλεις.

- Αν το θες για την φάση και πρόκειται να το καις συστηματικά, μπορεί και να έχεις όφελος αν βάλεις μια καλή εστία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχεις σύστημα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο ή αέριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.