Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μισθωτού Μηχανικού


skyclad

Recommended Posts

Από την στιγμή που παίρνεις Άδεια από το ΤΕΕ πρέπει να πας να γραφτείς

και στο ΤΣΜΕΔΕ. Για 5 έτη έχεις μειωμένες εισφορές.

Εάν δεν είσαι μισθωτός μηχανικός τότε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας μηχ. (ακόμη

και φαντάρος να είναι κάποιος - απλά απαλλάσεται των εισφορών ΚΥΤ)

 

Δηλαδή, έτσι και αλλιώς τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ τις πληρώνεις.

Η δουλειά που κάνεις αποτελεί δεύτερη απασχόληση. Έστω και με έμμισθη

σχέση εργασίας το ΤΣΜΕΔΕ, στην δεύτερη απασχόληση, δεν εισπράττει

εισφορά από τον εργαζόμενο μηχανικό, παρά μόνον την εργοδοτική

(το 4,.. % του ΙΚΑ παραμένει).

 

Τώρα, δεν ξέρω τι γίνεται μιά και, από ότι καταλαβαίνω δεν εργάζεσαι

ως μηχανικός. Καλύτερα να ρωτήσεις (ή ας απαντήσει και κάποιος άλλος

που να ξέρει καλύτερα). Πάντως, το ΤΣΜΕΔΕ σε συμφέρει γιατί δεν θα σου

γίνονται κρατήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Θα ηθελα κάποιες διευκρινήσεις ως προς τα όσα ανέφερε ο συνάδελφος petkas #9.

Είμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2005 (έχει παρέλθει 5ετία), ΔΕΝ πληρώνω ειδική προσαύξηση προς το παρόν και μόλις μου ανακοινώθηκε ένταξη στο δυναμικό μιας εταιρίας στην οποία όμως θα εργαστώ ως υπάλληλος γραφείου και ΟΧΙ ως μηχανικός. Επομένως θα πρέπει να έχω και ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Για να υπολογίσω λοιπόν τον καθαρό μισθό μου, θα πρέπει να ελέγξω τι ορίζει η ΣΣΕ για υπαλλήλους γραφείου και να αφαιρέσω το 21% περίπου όπως ανέφερε ο petkas????? Που μπορώ να βρω αυτή τη ΣΣΕ???? Έκανα μια αναζήτηση στο Internet αλλά δεν έβγαλά άκρη... Μήπως ξέρει να μου πει κάποιος συνάδελφος στο περίπου τι ορίζει η ΣΣΕ ως βασικό μισθό???

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συνάδελφος, το ΤΣΜΕΔΕ παραμένει κύριος ασφαλιστικός φορέας αλλά δε θα μου καλύπτει πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία θα έχω από δω και στο εξής από το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει πως αν χρειαστώ μια επίσκεψη σε γιατρό θα πρέπει να είναι αποκλειστικά του ΙΚΑ, έτσι? Να ξεχάσω ότι ήξερα μέχρι τώρα???

Και ένα τελευταίο... Υπάρχει κάποια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω ώστε να αφαιρείται πλέον η περίθαλψη από το ειδοποιητήριο του ΤΣΜΕΔΕ??? Ή μήπως πρέπει να το πληρώνω και εκεί???

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμη που εισαι ασφαλισμενη στο ΤΣΜΕΔΕ θα εισαι για παντα δουλευεις δεν δουλευεις οπου και αν δουλευεις. Εκτος αν κανεις διαγραφη απο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ (εχει αναφερθει σε post). Οπως ανεφεραν και οι συναδελφοι πιο πανω σαν μισθωτη ενα 5% παει στο ΙΚΑ γαι παροχη σε χρημα (πχ αν παρεις αναρρωτικη πληρωνεσαι απο ΙΚΑ) δεν συμαινει οτι εισαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ και η περιθαλψη σου συνεχιζει να παρεχεται απο το ΤΣΜΕΔΕ. Γενικα ισχυει οτι ισχυε για σενα μεχρι τωρα. Οσον αφορα για τον μισθο σου αν εισαι δηλωμενη σαν υπαλληλος γραφειου και οχι σαν μηχανικος θα πρεπει φανταζομαι να ανατρεξεις στην αντιστοιχη ΣΣΕ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Χαιρετίζω το Forum!!

Είμαι Μισθωτός σε εταιρεία και εγγεγραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ. Κατανοητά τα παραπάνω για τις εισφορές σε ΙΚΑ, απλά η απορία μου είναι αν είναι απαραίτητο το βιβλιάριο του ΙΚΑ.

Χρειάζεται αν πάρω αναρρωτική?

Αν δεν έχω βιβλιάριο ΙΚΑ τι παίζει? Είχα παλιά πιο μικρός όταν ήμουν προστατευόμενο μέλος του πατέρα μου αλλά πλέον δεν έχω άλλη επαφή με το ΙΚΑ.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεις να εχεις 2 βιβλιαρια. Απο την στιγμη που εισαι ΤΣΜΕΔΕ ισχυει το βιβλιαριο του και κανεις τις δουλειες σου με αυτο. Στην ουσια εχεις διαγραφει απο το ΙΚΑ, αλλωστε ειναι απαραιτητη προυποθεση για την εγγραφη σου στο ΤΣΜΕΔΕ

Link to comment
Share on other sites

Ναι είχα διαγραφεί από το ΙΚΑ αλλά μου έστειλαν από το ΙΚΑ αυτοκόλλητο για τη θεώρηση βιβλιαρίου! Και από τη δουλειά μου είπαν ότι χρειάζεται το βιβλιάριο αν χρειαστεί να πάρω αναρρωτική και να πληρωθώ τις μέρες που θα λείπω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Πριν απο λίγες μέρες έδωσα εξετάσεις στο ΤΕΕ. Εδώ και κάποιους μήνες έχω πιάσει δουλειά ως προγραμματιστής και έχω ασφάλεια ΙΚΑ. Πότε και πως πρέπει να ενημερώσω το ΤΣΜΕΔΕ ότι είμαι γραμμένος στο ΙΚΑ? Να περιμένω να λάβω ταχυδρομικά ειδοποίηση από το ΤΣΜΕΔΕ ότι με γράψαν στα μητρώα τους? (αφού τους ενημερώσει υπηρεσιακά το ΤΕΕ) ή πρέπει να κάνω εγώ κάτι πιο νωρίς για να μην φαω πρόστιμο ως διπλοασφαλισμένος? Για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες θα απευθυνθώ στο λογιστή της εταιρείας, ο οποίος βέβαια δεν έχει ιδέα ακόμη πως θα γίνει η μετάβαση (βοήθα παναγία...). (Στο Τεε ρώτησα για τα παραπάνω αλλά σίγουρη απάντηση δεν πήρα).

Επίσης θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Είδα στο τεε ότι θεωρούμε μέλος του τεε και του τσμέδε από την επόμενη μέρα των εξετάσεων (εφόσον είμαι επιτυχόντας). Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα με χτυπήσει αυτοκίνητο και πάω νοσοκομείο είμαι καλυμμένος? Επίσης αν χρειαστεί να πάω επίσκεψη στο ιατρείο μπορώ να κρατήσω την απόδειξη από το γιατρό και αργότερα να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι από το ΤΣΜΕΔΕ? (νομίζω 20 ευρώ ανά επίσκεψη). Να προσθέσω ότι δεν έχω βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ γιατί δεν έχω συμπληρώσει ακόμα 5 μήνες ασφάλισης

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Όποιος μπορεί ας βοηθήσει γιατί είναι αρκετή γραφειοκρατία που πρέπει να υποστώ, και από όσο έχω ψάξει στο ιντερνετ δεν έχω βρει σίγουρη απάντηση στα παραπάνω

 

 

 

Καταρχάς να πώ ένα γειά σε όλους σαν νέο μέλος που είμαι.

Η περίπτωσή μου μοιάζει με του/της Stellify. Δουλεύω από Δεκέμβριο σε μία ιδιωτική εταιρεία και δεν είχα ΤΣΜΕΔΕ, αφού πρόσφατα (τον Φεβρουάριο) πέρασα τις εξετάσεις ΤΕΕ. Έτσι οι εργοδότες με ασφάλισαν στο ΙΚΑ (το είχαμε συμφωνήσει αυτό) και είπαμε να δώσω το συντομότερο συνατόν τις εξετάσεις του ΤΕΕ να πάρω την πιστοποίηση.

Περίμενα λοιπόν και εγώ το χαρτί από το ΤΣΜΕΔΕ για να το πάω στον λογιστή της εταιρείας και να μου κάνει την αλλαγή στην ασφάλιση. Επειδή δεν έχει έρθει ακόμα αποφάσισα να πάω μόνος μου στο ΤΣΜΕΔΕ να το πάρω (τώρα έχουν αρχίσει να τα ταχυδρομούν μου είπαν) και μου είπαν ότι για να βγάλω βιβλιάριο υγείας πρέπει να πληρώσω τις εισφορές από τον Φεβρουάριο που πέρασα τις εξετάσεις - κοντά στα 700Ε :shock: .

Η εταιρεία μου πληρώνει τις εισφορές στο ΙΚΑ από Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα, οπότε πρέπει να τις πληρώσω μόνος μου στο ΤΣΜΕΔΕ!!

 

Και σας ερωτώ: Γιατί εγώ να πληρώσω δύο ταμεία για αυτούς τους 3 μήνες;;

Μπορώ να πάρω τις εισφορές μου πίσω από το ΙΚΑ και να πληρώσω με αυτές το ΤΣΜΕΔΕ;; Ένας συνάδελφος το έχει πάθει και αυτός και μου είπε πως παρόλο που έχουμε δίκιο δεν πρόκειται να δικαιωθείς και θα αναγκαστείς να τις πληρώσεις μόνος σου! Δεν είναι άδικο εφόσον ήμουν μισθωτός στο ΙΚΑ (και ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από Φεβρουάριο - χωρίς την συγκατάθεσή μου) να πληρώσω εγώ τη νύφη;;

Επίσης έμαθα ότι είναι παράνομο να σε ασφαλίζει το ΙΚΑ από τη στιγμή που πέρασες επιτυχώς τις εξετάσεις του ΤΕΕ και σε βάζουν στο ΤΣΜΕΔΕ.

*Να διευκρινίσω ότι δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις από ΙΚΑ σε ΤΣΜΕΔΕ όποτε εσύ θες αφού ΠΡΕΠΕΙ να ενημερωθεί το ΤΣΜΕΔΕ από το ΤΕΕ πρώτα (και αυτό παίρνει χρόνο!!).

 

Καμμία συμβουλή;; :confused:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Nyxtovati, το ίδιο αντιμετώπισα και γω. Προσλήφθηκα με ΙΚΑ και έδωσα μετά από ένα μήνα εξετάσεις στο ΤΕΕ. Απλά έκανα το λάθος και δεν ενημέρωσα τον λογιστή ότι έδωσα εξετάσεις (και να του πω ότι κατά πάσα πιθανότητα πέρασα) ώστε να ξέρει ότι από 'κείνη τη μέρα και μετά έπρεπε να πληρώνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι στο ΙΚΑ. Τον ενημέρωσα όταν βγήκαν στο site του ΤΕΕ τα αποτελέσματα και αφού είχε περάσει άλλος ένας μήνας και.

Βασικά με έκραξε αλλά του δικαιολογήθηκα ότι περίμενα και καλά τα επίσημα αποτελέσματα για να τον ενημερώσω. Εν τέλει, μου είπε ότι αναδρομικά θα πλήρωναν τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ από την ημέρα που έδωσα εξετάσεις (γιατί από τότε είσαι μέλος του ΤΕΕ) μέχρι την ημέρα που τον ενημέρωσα. Και για το ΙΚΑ που αυτή την περίοδο κακώς πλήρωναν, μου είπε θα τα ζητούσαν με χαρτί πίσω αλλά παίρνει καιρό αυτή η διαδικασία μου τόνισε (και πάλι με έκραζε).

Έπειτα δε ξαναασχολήθηκα.. Το καλό είναι ότι δεν πλήρωσα από την τσέπη μου τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Το κακό είναι πως δεν ξέρω αν βγήκα και ζημιωμένος με την εξής έννοια: Αν το ποσό που κακώς πλήρωναν στο ΙΚΑ την περίοδο που σου είπα και το οποίο θεωρητικά το πήρε η εταιρεία πίσω, είναι διάφορο από τις εισφορές που πλήρωσαν αναδρομικά στο ΤΣΜΕΔΕ, τότε τη διαφορά ποιος τη δικαιούται? Αλλά δε το σκάλισα γιατί οι λογικά οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ είναι περισσότερες.

Άρα προτείνω να πεις στο λογιστή της εταιρείας σου ότι επίσημα ενημερώθηκες τότε, να σου πληρώσουν αυτοί τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ που θα έπρεπε να πλήρωναν, και το ποσό που κακώς πλήρωσαν στο ΙΚΑ να το ζητήσουν πίσω από το ΙΚΑ.

Ελπίζω να ξεμπερδέψεις και να μη βγεις ζημιωμένος..

Link to comment
Share on other sites

Thanks για την απάντησή σου..

Εγώ το είχα πει σε αυτόν τον λογιστή ότι έδωσα εξετάσεις και ότι περιμένω το χαρτί από ΤΣΜΕΔΕ για να μου αλλάξει την σύμβαση σε μηχανικού. Το θέμα είναι ότι αυτός (παρόλο που είναι και έμπειρος) δεν με ενημέρωσε να μην περιμένω άδικα, αλλά μου έλεγε: ΟΚ, όταν έρθει φέρε το εδώ να ξεκινήσω διαδικασίες. Με βάζει σε σκέψη βέβαια αυτό εκ των υστέρων αλλά..

 

Όσον αφορά αυτό με τις εισφορές ρωτώντας έμαθα ότι είναι σχεδόν οι ίδιες, και μάλιστα του ΙΚΑ είναι λίγο περισσότερες (ελάχιστα βέβαια) όσο και αν σου κάνει εντύπωση. Αυτό μου το ξεκαθάρισαν δύο λογιστές της εταιρείας διαφορετικοί.

Μακάρι να μου κάλυπταν και εμένα τις εισφορές και ας κρατούσαν την διαφορά..

Όλα αυτά γίνονται στο μεταξύ γιατί είμαστε ελλειπώς ενημερωμένοι και πρέπει να το έχεις ψάξει καλά το θέμα πριν την πατήσεις..

Θα απευθυνθώ στο ΙΚΑ από Τρίτη μήπως βγάλω καμμία άκρη.. :(

Link to comment
Share on other sites

nyxtovati γιατι ειναι κοντα στα 700 για μονο 3 μηνες οι εισφορες?

 

πληρωνεις ειδικη προσαυξηση? αλλα και παλι με αυτη κοντα στο 200αρι βγαινει ανα μηνα right? αρα 600 περιπου.

 

αν παλι δν εχεις ειδικη προσαυξηση δν ειναι κοντα στα 450 για το 3μηνο Μαρτης-Μαης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.