Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μισθωτού Μηχανικού


skyclad

Recommended Posts

Είμαι νεα μηχανικός, μόλις πήρα το πτυχίο με προσέλαβαν σε μια εταιρεία με ικα, στην συνέχεια έδωσα τις εξετάσεις στο τεε και ενημέρωσα την εταιρεία. Το λογιστηριο δεν εχει κάνει τις σχετικές διαδικασίες για να αλλαξω ταμείο.Αν συνεχίσω σαν μισθωτος μηχανικός τι ταμείο θα πρέπει να μου πληρώνει η εταιρεία?Για να έχω δικαίωμα υπογραφής τι διαδικασίες χρειάζεται να κάνω?

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον γράφτηκες στο ΤΕΕ, είσαι και μέλος του ΤΣΜΕΔΕ, αυτό είναι το ταμείο σου. Η εταιρία πρέπει να σταματήσει να σου πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και να σου πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις (οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ξεκινούν από τη μέρα που πήρες άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν γράφτηκες στο ΤΕΕ δηλαδή). Στο ΙΚΑ θα πρέπει να σου πληρώνουν μόνο μια μικρή εισφορά (4% νομίζω), για άδεια ασθενείας, λόγω του ότι είσαι μισθωτός.

Για να υπογράφεις μελέτες πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος, δες πληροφορίες σε άλλα threads. Μπορείς να παραμείνεις μισθωτός και παράλληλα να κάνεις έναρξη. Προϋπόθεση για να κάνεις έναρξη είναι να είσαι οικονομικά εντάξει με το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι και 3 μήνες πριν την έναρξη.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η εισφορά που θα δίνει η επιχείρησή σου στο ΙΚΑ έχει σου προσφέρει διάφορα άλλα δικαιώματα όπως: Αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, πληρωμή ημερών που δεν πήγες στη δουλειά λόγω ασθενείας (ή και άδειας κύησης κλπ), σου δίνει το δικαίωμα να αξιοποιήσεις προσφορές για τους εργαζόμενους του ΙΚΑ όπως Κοινωνικός Τουρισμός, μπορείς να αξιοποιήσεις μέσω της επιχείρησής σου διάφορες ευκαιρίες για σεμινάρια απο ΟΑΕΔ κλπ (βλ και espaengineers.wordpress.com ).

 

Άρα το συμπέρασμα είναι: Η μικρή κράτηση που πρέπει να γίνεται για το ΙΚΑ δεν την υποτιμούμε, παρότι βέβαια ως κύρια σύνταξη (και περίθαλψη) πρέπει να έχουμε το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Για ειδικά ερωτήματα που δεν θα βρεις εδώ απαντήσεις, υπάρχει και το Γραφείο Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ που γενικά το παλεύουν και εξυπηρετούν. (Καραγεώργη Σερβίας 4, 10248 Αθήνα, 7ος Όροφος,

Τηλέφωνα: 210 3291604-7, 210 3245936, 210 3285500, Fax: 210 3226185

Email: [email protected]

 

 

 

Καλή τύχη στο Επάγγελμα!

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου,μην αλλάξεις εργασιακό καθεστώς.

 

Όσο είσαι μισθωτή,έχεις δικαιώματα που θα ζήλευες αν ήσουν με παροχή υπηρεσιών.

 

Με παροχή υπηρεσιών δεν έχεις κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα.

 

Να διαλέξεις παροχή υπηρεσιών μόνο αν οι προσωπικές σου δουλειές αυξάνονται και είναι περιπτώσεις της προκοπής.

 

Μετά από 5 χρόνια μισθωτός,5 χρόνια παροχής υπηρεσιών και έπειτα ανεξάρτητος,δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας από το μισθωτό στο ιδιωτικό επάγγελμα.

 

Κάνε την έναρξή σου στο ΤΕΕ για να ξεκινήσεις να μετράς χρόνια εμπειρίας για δημόσια έργα και αν μπορείς και το δεχθούν στην εταιρεία σου ,ΜΕΙΝΕ ΜΙΣΘΩΤΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αφού κατάφερα με χίλια ζόρια να ξεμπερδεψω με το λογιστήριο της εταιρειας και να μου γυρίσουν την ασφαλιση σε ΤΣΜΕΔΕ πήγα να βγάλω βιβλιαριο υγειας,καθώς δουλευω 6 μήνες και λόγω λογιστηρίου ούτε ασπιρινη δεν μπορώ να πάρω.Μου είπαν λοιπον στο ΤΣΜΕΔΕ ότι χρειάζεται βεβαιωση ότι δεν είμαι ασφαλισμένη σε άλλο ταμειο και ότι έχω διαγραφει από το το ΙΚΑ, το λογιστήριο μου είπε ότι δεν μπορώ να πάρω αυτή την βεβαίωση γιατι ως μισθωτός μου πληρώνουν καποιεσ εισφορές και προς ΙΚα. Τελικα σαν μισθωτος τι ασφαλεια εχω?Μήπως το ΤΣΜΕΔΕ καλυπτει μόνο την σύνταξη και υγεια το ΙΚΑ?Τουλαχιστον τι συμβαινει συνηθως μηπως ξέρει κανενας να μου πει?

Link to comment
Share on other sites

Η εταιρία έχει διεύθυνση προσωπικού;;;

μπες μέσα και φώναζε

 

δεν έχει φώναξε στο λογιστήριο

 

μιλάμε για απλά πράγματα!!!!!

να τηλεφωνηθολυν μεταξύ τους και να αποφασίσουν

Link to comment
Share on other sites

Οι εισφορές που πληρώνεις στο ΙΚΑ δεν είναι για σύνταξη. Είναι για την περίπτωση ασθενείας, κλίσης ως εφέδρου για άσκηση, εγκυμοσύνης, εργατικής εστίας κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

skyclad επειδή είμαι παθών και επειδή δεν πρόκειται να τηλεφωνήσουν, σου προτείνω να πας στο ΙΚΑ που τα γνωρίζουν καλυτέρα, να πάρεις βεβαίωση ότι ο φορέας κύριας ασφάλισης σου δεν είναι το ΙΚΑ εφόσον σαν μηχανικός μισθωτός καταβάλεις μόνο 4,18% για ΙΚΑ (εισφορές ασφαλισμένου). σχετικές πληροφορίες θα βρεις εδώ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/ERGASIAKA_THEMATA_P/QUESTIONAIRE/%CF%C4%C7%C3%CF%D3%202008.05.28.pdf

Link to comment
Share on other sites

ωραια αλλά όταν εργάζεσαι τι ώρα θα πηγαίνεις από το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ και τούμπλαλιν

(ρητορικό το ερώτημα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.