Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μισθωτού Μηχανικού


skyclad

Recommended Posts

myrri φωναζα δυο μήνες ότι πρέπει να με ασφαλίσουν στο ΤΣΜΕΔΕ, όταν τελικά εγινε αυτό υπήρχαν δύο μήνες στους οποίους ενω έπρεπε να πληρώνω τσμέδε αυτοί με είχαν στο ικα.Η διαδικασία που έπρεπε να γίνει ήταν να ζητήσουν επιστροφή εισφορών από το ικα και να μου καλύψουν το σωτό ταμείο.Αυτοί δήλωσαν ρητά, ότι είναι καθ΄όλα νόμιμοι εφόσον με έχουν ασφαλισμένη(ασχέτως αν ήταν σε λάθος ταμείο).Όταν πηγα στο τσμέδε να πληρώσω την διαφορά μου είπε ο προϊσταμενος ότι εφόσον πλήρωσα να μην ψαξω να βρω το δίκιο μου γιατί μετα θα το ψάξουν και εκεινοι και θα μπλέξει ο εργοδότης,οποτε θα μεινω άνεργη.Ας όψεται η κρίση.Τέλος πάντων από ότι κατάλαβα το ικα καλύπτει τα επιδόματα μου και αν θέλω γιατρο ακολουθω τις διαδικασίες του τσμέδε σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω παιδια εχω βρεθει στην ιδια περιπτωση. Μαλιστα ειμαι ηδη 4 μηνες σε αυτο το καθεστως "διπλης" ασφαλισης (ΙΚΑ απο την εταιρια σαν μισθωτος και φυσικα το ΤΣΜΕΔΕ που το πληρωνω εγω απο τη στιγμη που πηρα την αδεια ασκησεως επαγγελματος).

Τωρα που θα κανω ενα νεο συμφωνητικο (με ΑΠΥ πλεον) με την εταιρια, υπαρχει δυνατοτητα να γινει επιστροφη καποιου ποσου απο το ΙΚΑ, ωστε να πληρωθει εστω το τρεχον εξαμηνο του ΤΣΜΕΔΕ (μην πληρωνω κι αλλους μηνες, για το τρεχον ετος, σε δυο ταμεια)?

Link to comment
Share on other sites

Για να πάρεις επιστροφή πρέπει η εταιρεία να σε γυρίσει από ικα σε τσμέδε σαν μισθωτό και αφού πληρώσει εισφορές στο τσμέδε από την πρώτη μερα που θεωρήσε μέλος τεε εφόσον δούλευες στην εταιρεία ,με το χαρτί που τους πήγες από το τσμέδε να ζητήσουν εκείνοι επιστροφή εισφορών.Σε κάποιους φίλους μου η εταιρεία τους το δέχθηκε σε εμένα απλώς δήλωσε στο τσμέδε ημερ.πρόσληψης 1/12 αντί για 1/8 οπότε απαλλάχθηκε από τις οφειλές πρός τσμέδε κ δεν πήρα τπτ πίσω.Τώρα αν πάω να αποδείξω στο τσμέδε (με το χαρτι της πρόσληψης μου )την σωστή ημερομηνία θα μείνω χωρίς δουλειά.Οπότε εφόσον εσύ θα δουλεύεις σαν ελευθερος επαγγελματίας μάλλον δεν θα μπουν στον κόπο να κάνουν αυτή την διαδικασία αναδρομικά και θα πληρώνεις τα δυο ταμεία μέχρι να ξεκαθαρισει το πράγμα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση σου. Ελπιζω τωρα να βρω τους σωστους ΚΑΔ ωστε να κανω την εναρξη, για να προλαβω εστω να χρεωθω "διπλα" μονο τους δυο πρωτους μηνες του 2009...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα,

 

Θα ήθελα την βοήθεια σας.

 

Εργάζομαι στην Ελλάδα 5.5 χρόνια τώρα σαν ιδιώτικος υπάλληλος. Έχω αναγνωρισμένο πτυχίο εξωτερικού σαν Ηλεκτρονικός Μηχανικός αλλά δεν έχω γραφτεί στο ΤΕΕ (και συνεπώς ούτε και στο ΤΣΜΕΔΕ). Έχω ασφάλιση ΙΚΑ.

 

Βρίσκομαι μπροστά στο δίλημα να γραφτώ στο ΤΕΕ ή όχι.

 

Να πώ ότι,

 

1) Δεν με ενδιαφέρει να εργαστώ στο δημόσιο.

2) Ως ηλεκτρονικός μηχανικός πολύ δύσκολα θα χρειαστώ να υπογράψω κάποιο έργο (δηλάδη δεν καίγομαι για την υπογραφή).

3) Δεν έχω σκόπο να δουλέψω σαν ιδιώτης μελετητής ή με μπλοκάκι.

 

Με βάση αυτά εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αν το ΤΣΜΕΔΕ είναι καλύτερο απο το ΙΚΑ ή όχι σε σχέση με

 

1) Εισφορές - Παροχές

2) Σύνταξη τελική - ΕΦΑΠΑΞ.

3) Ευρωστεία ταμείου (αν και είμαι σίγουρος πως το ΤΣΜΕΔΕ είναι πολύ ανώτερο).

 

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

http://www.tsmede.gr/indexx.asp?page=1

 

Μπορείς εδώ συνάδελφε να δείς ότι θέλεις και να κρίνεις (Εισφορές, παροχές, συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια - κέντρα εξετάσεων,..κτλ). Από θέμα ευρωστίας δεν το συζητάμε...πολλά τα λεφτά Άρη...άλλο εάν εμείς δεν τα βλέπουμε ποτέ..Η καλύτερη αναλογία μακράν ασφαλιζόμενου/συνταξιούχου....ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός. Το ΕΦΑΠΑΞ μέχρι πρότεινος νομίζω ήταν της πλάκας...και το πιθανότερο εξακολουθεί να είναι....

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα κάποιος που έχει μεταβεί από το ένα ταμείο στο άλλο θα γνωρίζει περισσότερα. Φαντάζομαι ότι δεν δουλεύεις ως μηχανικός όποτε και θα έπρεπε να έχεις διπλή υποχρεωτική εισφορά ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ. Εάν εγγραφείς στο ΤΕΕ υποχρωτικά θα εγγραφείς και στο ΤΣΜΕΔΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Εάν δεν πρόκειται να δουλέψεις στη ειδικότητα σου ποιός ο λόγος μετάβασης?

Link to comment
Share on other sites

Μάξιμε ευχαριστώ.

 

Εργάζομαι σαν μηχανικός απλά τα έργα ηλεκτρονικής δεν γνωριζώ να χρειάζονται υπογραφή για να είναι σωστά. Ένα προϊον διαπιστευμένο από ανάλογα εργαστήρια δεν χρειάζεται καμία υπογραφή για να αποδείξει ότι λειτουργεί.

 

Θέλω(;) να μεταβώ στο ΤΣΜΕΔΕ μόνο και μόνο γιατί πιστεύω πως παροχές και συντάξεις είναι καλύτερες και σίγουρες.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είμαι Μηχανικός (ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ) και εργάζομαι σε εταιρεία ως μισθωτός υπάλληλος.

 

Στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας μου αναφερεται η ακόλουθη κράτηση: "ΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑ" που είναι 4,18% στις μεικτές αποδοχές.

 

Η συγκεκριμένη κράτηση είναι υποχρεωτική ή μπορώ να ζητήσω με κάποια υπεύθυνη δήλωση να μην μου επιβάλλεται (καθώς σε περίπτωση ασθένειας >3 ημερών καλύπτομαι από ιδιωτική ασφάλιση που έχω).

 

 

Από την αναζήτητη που εχω κάνει δεν έχω βρει σαφη απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα, σχετικά με τη δυνατότητα μη καταβολής του ποσού 4,18% (που δεν είναι καθόλου αμελητεο) επί του συνολου των μηνιαιων αποδοχών, προς το ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.