Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες ηλεκτρολογικών


george68

Recommended Posts

εχω μερικες αποριες γιατι ειναι δεν εχω ξανακανει μελετη ηλεκτρολογικων για αδεια οικοδομης... οταν υπαρχει μια γραμμη πχ. με 3 φωτιστικα και 2 πριζες τι βαζουμε για μηκος γραμμης..? και οταν εχουμε φωτιστικο με διακοπτες αλερτουρ ποιο ειναι το υπολογιζομενο μηκος γραμμης..? μηκος κεντρικης γραμμης υπολογιζουμε απο το ρολοη της ΔΕΗ μεχρι τον πινακα..? και αν ειναι για αλλαγη χρησεις ενος καταστηματος σε διαμερισμα προφανος αλλαζουμε την ηλεκρολογικη μελετη, αλλα χρειαζεται να προσκομισουμε μελετη για ολοι την πολυκατοικια...? ευχαρηστω..

Link to comment
Share on other sites

Την ιδια απορια για το πως υπολογιζουμε το μηκος της γραμμης εχω και εγω.Ειναι πολυ σημαντικο το ερωτημα σου γιατι γνωριζοντας το μηκος της γραμμης μπορουμε να υπολογισουμε την πτωση τασης.

Link to comment
Share on other sites

1)α) αν μιλάμε για οικιακή εγκατάσταση δεν έχει τόση σημασία μιας και οι αποστάσεις γενικά είναι κοντινές και δεν ξεπερνάνε τα 100 μέτρα.

 

1)β) αν μιλάμε για βιομηχανία τότε τα πράγματα είναι ποιο ξεκάθαρα μιας και οι γραμμες συνήθως είναι απο ΝΥΜ και μονοκόμματες, οπότε μετριούντε ευκολα

 

 

2)αποφευγουμε να βάζουμε φωτισμό και πρίζες μαζί, μιας και ο πρώτος θέλει 10Α ασφάλεια και οι δευτερες 16Α

 

3) η κεντρική γραμμή ή παροχή μετράει απο τον μετρητή της ΔΕΗ ώς τον πίνακα

 

4)Στην περίπτωση που χρειάζεται μελέτη για το κατάστημα τότε αυτή αφορά μονο αυτό και όχι όλη την οικοδομή

Link to comment
Share on other sites

Πτώση τάσης σε συνηθισμένες κατοικίες και εγκαταστάσεις δεν υπολογίζουμε παρά μόνο για ακαδημαϊκούς και διδακτικούς σκοπούς.

 

Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οικιών γίνονται με 2 τρόπους :

 

α) Παλιός τρόπος.

Μικτά κυκλώματα φωτισμού - ρευματοδοτών. Με αυτή τη μέθοδο (συνηθίζεται και σήμερα) ρευματοδότες κια φωτιστικά (οροφής) μπορεί να βρίσκονται στην ίδια γραμμή και οι διακλαδώσεις γίνονται στα κουτιά διακλάδωσης. Καθόσον πρόκειται για μονοφασικά φορτία (το 99.9% ενός σπιτιού) στην πραγματικότητα δεν έχουμε σαφές μήκος γιατί η διανομή είναι κατά κάποιο τρόπο ακτινική. Για τη πολεοδομία - αν το ζητήσει (παράξενο) - βάλε ότι ναναι (σε λογικά πλαίσια). Για πτώση τάσης πρέπει θεωρητικώς να ακολουθήσεις τη μέθοδο των αστεροειδών γραμμών. Πρακτικώς, δεν κάνεις τίποτα καθόσον δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι.

Στη μέθοδο αυτή εγκατάστασης συνήθως ανεξάρτητες γραμμές αποτελούν ο θερμοσίφωνας, η κουζίνα, οι ενισχυμένοι ρευματοδότες κουζίνας (με 2.5άρι καλώδιο), τυχόν boiler και κλιματιστικά. Συνήθως εφαρμόζεται το "1 γραμμή ανά δωμάτιο" αλλά δεν είναι κανόνας.

 

β) Νέος τρόπος.

Ξεχωριστά κυκλώματα φωτισμού ρευματοδοτών. Οι γραμμές φωτισμού (1.5άρια καλώδια) είναι ξεχωριστές από εκείνες των ρευματοδοτών (2.5άρια καλώδια). Είναι πιο λειτουργική ως εγκατάσταση και με περισσότερες δυνατότητες να προσθέσεις νέα φορτία χωρίς να φοβάσαι μην πέσει καμιά ασφάλεια. Είναι ελαφρώς πιο δαπανηρή ως κατασκευή από την πρώτη μέθοδο.

 

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Η νέα μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί πιο λειτουργική.

 

Γενικότερα το μήκος γραμμής είναι το συνολικό μήκος φάσης και ουδετέρου για μονοφασικά φορτία. Ο αγωγός της φάσης είναι λίγο πιο μεγάλος σε μήκος από αυτόν του ουδετέρου λόγω του πρόσθετου μήκους του αγωγού που οδεύει και επιστρέφει προς και από τους διακόπτες.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι πολύ νέος στο επάγγελμα και δεν μπορώ να βοηθήσω όσο οι άλλοι συνάδελφοι αλλά είμαι στην ίδια φάση με εσένα μου φαίνεται, μόλις τελείωσα την πρώτη μου ηλεκτρολογική μελέτη για άδεια, και θα σου προτείνα να ρίξεις μια ματιά στο βιβλίο Κτιριακές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις του Νίκου Μ. Κιμουλάκη. Είναι βασισμένο στον νέο κανονισμό ΕΛΟΤ HD384, έχει μια πολύ κατατοπιστική πρότυπη μελέτη μέσα όπου παραθέτει και αποσπάσματα από τον κανονισμό ταυτόχρονα με την περιγραφή της πρακτικής εργασίας. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησε πάρα πολύ.

Δεν έχω αγοράσει ακόμα αλλά έχω ακούσει καλά λόγια και σκοπεύω επίσης το βιβλίο Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών του Ντοκόπουλου.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστο για την βοηθεια... ειχα καποιες αποριες αλλα μου τις λυσαται... για το μηκος της γραμμης ρωταγα περισσοτερο απο περιεργια ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.