Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;


germaria30

Recommended Posts

συμφωνω Msceng.και το μέσα και το έξω εχει τα καλά του έχει και τα κακά του πρέπει να βιώσει κανεις και τα 2 για να κρίνει.είναι γεγονός πάντως οτι το ελληνικό παλυτεχνείο είναι θεωριτικό (παραλόγως ελάχιστη έρευνα και εκπαίδευση μέσω εφαρμογών)πιστεύω πως πρέπει να συνδεθεί με την αγορά χωρίς να ξεπουληθεί το ίδιο (μεσω διαλέξεων,workshops κτλ) πρεπει να φύγει αυτό το τέλμα χωρίς να παραμορφωθούν συμφωνα με στανταρς επιχειρήσεων τα προγράματα σπουδών.και βέβαια πρέπει να παραμείνει δημόσιο το πολυτεχνείο.πρέπει να είναι κρατικοί ή και να βγάζει το ίδιο το πολυτεχνείο τους πόρους για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί.για παράδειγμα το ότι το ΑΠΘ κερδίζει χρήματα απο μη ΑΠΘτικούς απο την κατασκήνωσή του στην χαλκιδική πιστεύω οτι αποτελεί παράδειγμα, και άλλες τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε αυτονομία οικονομική και όταν την έχει το πολυτεχνείο έχει ασσο στο μανίκι του εναντι της εκάστοτε κυβέρνησης που είναι σε συντονισμο με επιχειρήσεις και σκηνοθετουν την απαξίωση του.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ/ή νέε/α που έτυχε να πέσεις στο topic πριν πάρεις την απόφαση,

 

Έχοντας σπουδάσει και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα μπορώ να πω οτι αν σε ενδιαφέρει να μείνεις να δουλέψεις έξω τότε μην το σκέφτεσαι καθόλου. Σπουδές έξω.

 

Αν όμως παίζει η πιθανότητα να γυρίσεις πίσω μετά απο τις σπουδές έξω να είσαι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση της νοοτροπίας του Έλληνα : θα είσαι πάντα αυτός που 'πλήρωσε' για την εκπαίδευσή του, ακόμα και αν ζορίστηκες 3x περισσότερο απο ότι αυτος. Αυτό δεν είναι κανόνας αλλά είναι δυστηχώς το σύνηθες. Μια βόλτα στα φόρουμ θα σε πείσει οτι αυτό που σου λέω ισχύει. Στην πλειοψηφία των topic υπάρχει κάποιος που κατηγορεί τους 'κακούς μηχανικούς που σπούδασαν στο εξωτερικό και πλήρωσαν για το πτυχίο τους' για όλα τα κακά του κόσμου.

 

 

Μιλώντας καθαρά απο τη δική μου εμπειρία σε σπουδές αρχιτεκτονικής:

 

Πρακτικά : Θα ζοριστείς πολύ και στο επίπεδο των σπουδών αλλά και στην προσαρμογή σου στον τρόπο ζωής. Βέβαια αυτό είναι και μια εμπειρία που δεν συγκρίνεται με τίποτα.

 

ΠΡΙΝ φύγεις θα σου έλεγα να επιλέξεις το Πανεπιστήμιο και το course στο οποίο θα πας και να το τσεκάρεις 2 και 3 φορές με το ΔΙΚΑΤΣΑ (ΔΟΑΤΑΠ) να ξες ΣΙΓΟΥΡΑ οτι θα αναγνωριστεί το πτυχίο σου όταν και αν γυρίσεις πίσω.

 

Εγώ σπούδασα στο εξωτερικό (Αγγλία) και ήρθα με αναγνώριση στην Ελλάδα οπου ουσιαστικά ξαναέκανα τη σχολή απο την αρχή. Ήταν φυσικά άλλα χρόνια τότε, αλλά ακομά και τώρα έχω ακούσει να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, όπου χρεώνουν σε πτυχιούχους 50+ μαθήματα για την αναγνώριση του πτυχίου τους.

 

Ως επίπεδο δε νομίζω οτι μπορώ να τα συγκρίνω . Θεωρώ οτι στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο έμαθα πολύ καλά τις στοιχειώδεις αρχές στατικής και οπλισμού σκυροδέματος (όχι οτι οι αρχιτέκτονες θα έπρεπε ποτέ να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους μελέτες αλλα λέμε τώρα) αλλά μέχρι εκεί. Σε επίπεδο σχεδιασμού το πανεπιστήμιο της Αγγλίας μου έμαθε πως να σκέφτομαι.

 

Αν σου δίνεται η ευκαιρία να φύγεις, φύγε και μην γυρίζεις πίσω. Προσωπικά εγώ το μετάνιωσα που γύρισα.

 

Καλή τύχη :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ σπούδασα στο εξωτερικό (Αγγλία) και ήρθα με αναγνώριση στην Ελλάδα οπου ουσιαστικά ξαναέκανα τη σχολή απο την αρχή. Ήταν φυσικά άλλα χρόνια τότε, αλλά ακομά και τώρα έχω ακούσει να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, όπου χρεώνουν σε πτυχιούχους 50+ μαθήματα για την αναγνώριση του πτυχίου τους.

 

Αγαπητή akara

 

Θεωρώ ότι υπερβάλεις λίγο .

Το ΔΟΑΤΑΠ εξετάζεις τα μαθήματα που έκανες και εάν δει ότι τα έχεις κάνει κατά 90% πχ ως προς την αντίστοιχη Σχολή της Ελλάδος δεν σου χρεώνει πολλά .

Η διαφορά όμως που υπάρχει είναι ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας .Από εκεί βγαίνουν τα συμπεράσματα για το πόσα μαθήματα είχε το ένα ίδρυμα έναντι του άλλου ,τα έτη σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας. Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία καθορίζεται και ο αριθμός χρέωσης μαθημάτων από το ΔΟΑΤΑΠ όπου Βάση Νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει στην χειρότερη περίπτωση τα 10 μαθήματα .

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν υπερβάλω.. τουλάχιστον όσον αφορά στην περίπτωσή μου κατα τη χρονιά 2005 που πήγα με αναγνώριση σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

 

Στην Αγγλία οι περισσότερες σχολές Αρχιτεκτονικής έχουν 10-12 μαθήματα/έτος γιατί έτσι λειτουργεί το δικό τους σύστημα. Στην Ελλάδα η σχολή της Αρχιτεκτονικής (τουλάχιστον στο ΔΠΘ) έχει 101 μαθήματα. Μπορείς νομίζω να υπολογίσεις την διαφορά και να κάνεις την πράξη για το πόσα μαθήματα σου χρεώνουν. Αν θες μπορώ να scan το επίσημο έγγραφο του Πανεπιστημίο με την λίστα των μαθημάτων που χρέωσαν τόσο σε μένα όσο και στους υπόλοιπους 12 ΔΙΚΑΤΣΑδες της χρονιάς μου :)

 

Όσοι προσπάθησαν να το κυνηγίσουν νομικά ΤΟΤΕ δεν βγάλαν άκρη.

 

Προσωπικά σε εμένα χρέωσαν 53, στους υπόλοιπους το νούμερο έπαιζε απο 47-52.

 

Ελπίζω η κατάσταση σήμερα να έχει αλλάξει αλλά και πάλι νομίζω οτι ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι καλύτερα να είναι υποψιασμένος για το τι μπορεί να τον περιμένει παρά να ονειροβατεί. :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Akara:

 

Γενικα λες σωστα πραγματα αλλα θεωρω οτι υποτιμας τα ελληνικα ιδρυματα.

Μπορει να ειναι ανοργανωτα, να σε γεμιζουν με πολλα περιττα μαθηματα

κλπ αλλα ειναι γεγονος οτι αν ασχοληθεις σοβαρα αποκτας πολυ

ισχυρο υποβαθρο και στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι ανωτερο ενος

BSc πανεπιστημιου του εξωτερικου.

 

Φιλοι και γνωστοι που πηγαν στο εξωτερικο για MSc, PhD λενε τα

καλυτερα για το υποβαθρο που απεκτησαν στην Ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

akara,

 

Η πόρτα γιά κατευθείαν αντιστοιχία (δηλαδή πραγματική αναγνώριση καί όχι

απλή ισοτιμία κλπ) είχε στενέψει από καιρό πρίν. Μειώνουν τόν αριθμό τών

αποφοίτων από ΑΕΙ εξωτερικού.

 

Μήπως ήρθες μέ pass degree, ordinary, third class και 3ετή σχολή?

 

.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ οτι μπορεί σε κάποια θέματα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να προσφέρουν περισσότερα πράγματα απο ότι τα πανεπιστήμια έξω. Ειδικά όταν πρόκειται για Βsc ή Msc. Είναι φυσικό για μαθήματα που αφορούν μηχανικούς, στην Ελλάδα να προσφέρονται περισσότερες γνώσεις - ειδικά στους Πολιτικούς Μηχανικούς θεωρώ το επίπεδο πολύ ψηλότερο στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

Προσωπικά μιλάω για την Αρχιτεκτονική, η οποία είναι Ba και όχι Bsc. Είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση στο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής απο αυτό που είδα στο Πανεπιστήμιο εδώ.

 

Βέβαια η αλήθεια είναι οτι στην πράξη, στην Ελλάδα αυτό που σε περιμένει ως μηχανικός δεν το συναντάς στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε καμία περίπτωση. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο συνάδει κάπως με την πραγματικότητα.

 

Δεν είμαι απόλυτη σε καμία περίπτωση απλά παραθέτω την δική μου εμπειρία καθώς έχω περάσει απο 2 συστήματα. Δέχομαι οτι μπορεί απλά να ήμασταν άτυχοι οι ΔΙΚΑΤΣΑδες της φουρνιάς μου.

Link to comment
Share on other sites

ήρθα με αναγνώριση του second honours BA (δεν έδωσα εξετάσεις γιατί είχα το bachelor, ακολούθησα τη διαδικασία της απ'ευθείας αναγνώρισης) και απο το τότε ΔΙΚΑΤΣΑ μας είχαν πει οτι θα μπούμε στο 4ο έτος της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο που θα μας στείλουν.

 

Στο Πανεπιστήμιο που μας έστειλαν αποφάσισαν ναι μεν να μας βάλουν στο 4ο έτος αλλά να μας χρεώσουν και κάποια παραπάνω μαθηματάκια έτσι για να έχουμε (53 τον αριθμό). Η λίστα αυτή ήταν υπογεγραμμένη απο τον πρύτανη του πανεπιστημίου και τον πρόεδρο της σχολής.

 

Παιδιά όσο υπερβολικό και να ακούγεται έχασα 4 χρόνια της ζωής μου για αυτήν την ιστορία. Μακάρι να μην ήταν έτσι αλλά όταν ήρθα και με την τότε διαδικασία του ΔΙΚΑΤΣΑ αυτή ήταν η πραγματικότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...

Στο Πανεπιστήμιο που μας έστειλαν αποφάσισαν ναι μεν να μας βάλουν στο 4ο έτος αλλά να μας χρεώσουν και κάποια παραπάνω μαθηματάκια έτσι για να έχουμε (53 τον αριθμό). Η λίστα αυτή ήταν υπογεγραμμένη απο τον πρύτανη του πανεπιστημίου και τον πρόεδρο της σχολής.

...

Περίεργο, νόμιζα ότι ή χρέωση τών μαθημάτων γίνεται μόνον από τό δοαταπ.

Εκεί σού λένε ότι γιά αντιστοιχία θά εξεταστείς σέ 1,2,3,4,5,15 κλπ μαθήματα.

Τό ότι τό πολυτεχνείο μπορεί νά προσθέσει καί άλλα, δέν τό είχα ακούσει.

 

Είχα ακούσει ότι γιά τους εξωτερικού οι εξετάσεις είναι πιο αυστηρές

(τουλάχιστον 1 φορα σε κόβουν, 2 είναι αναμενόμενο) καί ότι τούς

υποχρεώνει ό καθηγητής νά παρακολουθήσουν (καί καμμιά φορά νά

εξετασθούν) σέ μαθήματα πού κάνει σέ μικρότερα εξάμηνα.

Δέν τό έχω ελέγξει, (κάπως δύσκολο) αλλά τό έχω ακούσει απο 3-4

γνωστούς πού ήρθαν από εξωτερικό.

 

.

Link to comment
Share on other sites

@AMHxaNos

 

Επαναλαμβάνω οτι δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα πράγματα απο τότε αλλά την χρέωση την κάναν απο το Πανεπιστήμιο και όχι απο το ΔΙΚΑΤΣΑ. Το ΔΙΚΑΤΣΑ απλά αποφάσιζε σε ποιό Πανεπιστήμιο θα σε στείλει.

 

Απο τη στιγμή που σου χρεώσουν τα μαθήματα, παρακολουθείς κανονικά και δίνεις εξετάσεις και εργασίες όπως οι κανονικοί φοιτητές του έτους. Για τις εξετάσεις της μεταγραφής δεν έχω ιδέα πως λειτουργούσαν και δεν ξέρω αν συνεχίζουν να υπάρχουν.

 

Γενικά μην πιστεύεις ό,τι ακούς γιατί όπως βλέπεις η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.