Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Κατασκευή τουριστικών χαρτών με υπόβαθρο και GPS


ismeit

Recommended Posts

χαιρετω και μπαινω στο θεμα.

 

εδω και αρκετα χρονια, ειμαι χρηστης MAC, εκανα πολλα βηματα μονος μου για να κανω το εξης.

 

Να φτιαξω ενα χαρτη απο π.χ. ενα νησι, τη χιο και περα των διαδρομων κλπ, να τον κανω χαρτη GPS οπως ήδη υπαρχουν απο πολλες εταιριες στο εμποριο.

 

Αρχικα με εστειλαν στην υπηρεσια στρατου και χρυσοπληρωσα κατι χαρτες-φωτοτυπιες που δε διαβαζες καν τι ελεγα απο πολυ παλια χρονολογια.

 

Προσπαθησα να σκαναρω αλλα δε τα καταφερα. Κατι κανω λαθος.

 

Εχω πειστει πλεον πως για να προσθεσω και GPS πρεπει να τον δωσω αρχικα σε ενα επαγγελματια.

 

Ποιος ομως μπορει να βρει στιγματα κλπ τα οποια πολλοι λενε πως τα βρισκεις δωρεαν, αλλοι οχι, και να τα τοποθετησει σε ενα χαρτη ?

 

Ειναι δουλεια τοπογραφου, αρχιτεκτονα, και τι κοστος εχει ?

 

Με κατι τηλεφωνα σε εταιριες κλπ που δινουν για υποβαθρο φωτ/α του νησιου απο δορυφορο κλπ ακουσα για τιμες 10000ε και καταπια και τη γλωσσα μαζι !

 

Τοσα δεν εχω να δωσω αλλα με 1000 σιγα-σιγα θα τα μαζευα και θα 8-) συμβιβαζομουν. Το χαρτη λογικα τον θελω VECTOR ή TIFF σε 50χ70 εκατοστα μεγεθος περιπου ή 100χ70 στα 300 dpi. Βεβαια στο χαρτη θελω να ειμαι αποκλειστικα ο εκδοτης και δε θελω το σχεδιο μου να περασει σε τριτους κλπ.

 

Επισης ακουσα πως θελει αδεια απο το στρατο για να εκδοθει GPS χαρτης και δε ξερω απο που να αρχισω και να τελειωσω.

 

Καμια βοηθεια απο γνωστες θα εκτιμηθει. Η κανεις μπορει να το κανει απο εδω ?

Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω: Θέλεις να εκδώσεις χάρτες νησιών (ας πούμε για ένα νησί) οι οποίοι θα είναι σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ όπως δίνουν π.χ. αναβαση κλπ έτσι;

 

Τις πληροφορίες του χάρτη θα τις θέτεις μόνος σου;

Απ' ότι καταλαβαίνω απαιτείται ένας τοπογράφος μηχανικός (ΑΕΙ) ο οποίος θα παραγγείλει γι' αυτή την δουλειά από την ΓΥΣ τους κατάλληλους χάρτες 1:5000 και 1:50.000, θα τους ψηφιοποιήσει και θα αποτυπώσει πάνω σε αυτούς όλους τους δρόμους - οικισμούς και άλλες ( ; ) πληροφορίες για να σου τους παραδώσει μετά, να προσθέσεις ότι άλλη ψηφιακή πληροφορία θέλεις και να το δώσεις σε εκδοτική εταιρεία...

 

Αν είναι έτσι όπως τα λέω τότε ο μηχανικός που θα αναθέσεις την δουλειά, θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιες εβδομάδες, να έχει διπλόσυχνο GPS για να κάνει κάποιες επαληθεύσεις (που δεν θα χάνουν 10-20 μέτρα) και όπως καταλαβαίνεις τα 1000ευρώ που διαθέτεις περίπου είναι λίγα... (για ένα νησί μιλάμε και φυσικά όχι για την Κρήτη αλλά για "νησάκια").

Αν αναθέσεις την δουλειά συνολικά ίσως πετύχεις καλύτερη προσφορά (ανά νησί...)

Για την άδεια από την ΓΥΣ δεν ξέρω αλλά υποθέτω ότι το λύνεις με μια επίσκεψη στην Ευελπίδων.

Άποψή μου συνεργάσου με κάποιον καλό μηχανικό και μην λυπηθείς το τι θα σου ζητήσει διότι όλη η δουλειά θα περάσεις από αυτόν...

Μια ιδέα είναι να συνεταιριστείς με κάποιον μηχανικό...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τις πληροφοριες. τελικα δεν ακουγεται ασχημη ιδεα το συναιταιριλικι χαχα.

 

βασικα θελω για 1 νησι μονο, αντε για 2 που δε το νομιζω. Παντως ναι σαν αναβαση, road κλπ. Στοι παρελθον ακουσα πως πρεπει να εχουν αδεια απο το στρατο (περιπτωση road που ηθελε να χαρτογραφησει ενα νησι) και δε ξερω αν πληρωσω ανθρωπο και μπλεξω με το κρατος μετα .... Γιατι ολα οκ τα λενε μεχρι την ωρα εκδοσης...

 

αυτο με τον τοπογραφο δε το καταλαβα καλα ομολογω. εγω θελω π.χ. μια αεροφωτογραφια ή απο δορυφορο οπως τη βλεπεις στο google earth. Εκει πανω θα βαλω π.χ. ονοματα πολεων κλπ. Και οδικο δικτυο.

 

στο πισω μερος του χαρτη π.χ. περιληψη για το νησι καμια φωτα αυτα. Διαφορετικα θα ηθελα να εχω π.χ τα στενα ενος χωριου, οπως τα βλεπεις google earth, π.χ, στο μεγαλο χωριο την αθηνα, αν ζουμαρεις λεει τις οδους και εχει φωτ/α τα οικοδομικα τετραγωνα κλπ.

 

Δε ψαχνομαι για καμια υπερμεγενθυνση, απλα π.χ. να φαινεται ολη η δομη του οδικου δικτυου του τμηματος που θα τυπωθει στο πισω μερος χαρτη. γιατι τα χωρια ειναι μικρα στην ουσια.

 

Βασικα θελω να το εκδοσω εγω το χαρτη. Οχι σε εταιρια. Δε παω για τρελα αντιτυπα. μη φανταστεις. το πολυ 1000-2000 για μερος με λιγο τουρισμο-αγοραστικο κοινο.

 

Οσο αφορα το σκαναρισμα που λες, παλαιοτερα μου εξηγησαν πως δε θα απεικονισει την πραγματικη κλιμακα αν σαρωθει - ειναι θεμα φωτογραμμετριας το προβλημα. Πρεπει να μετρηθει σωστα και να διορθωθει απο οτι καταλαβα.

 

Το διπλοσυχνο GPS τι ειναι ? εχω 1 γκαρμιν κιτρινο αλλα καθεται στο ραφι αχρησιμοποιητο γιατι δε βρηκα ατομο να δεσει η δουλεια αλλα και οι αποκλισεις ητανε μεγαλες ομολογω στα μετρα οπως λες.

 

Ανυσυχω και για την τιμη επισης μιας και ακουγεται 5-6 χιλιαρικα για 3 βδομαδες, συνεχους εργασιας αν οντως γινει ετσι.

Link to comment
Share on other sites

Αν και είναι συγκεχυμένες οι απαιτήσεις σου θα σου έλεγα να το ξεχάσεις με τις προϋποθέσεις (χρονικές και οικονομικές) που θέτεις. Σαν τάξη μεγέθους, μιλάμε για 5ψήφιο νούμερο αμοιβής και μάλλον μεγάλο. Δεν είναι απλό αυτό που ζητάς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.