Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροδιαμερίσματα και χώροι H/Z - UPS


GeorgeS

Recommended Posts

Επί του θέματος :

 

1. Σε υπόγειο κτιρίου θα τοποθετηθεί Η/Ζ, ο χώρος που θα μπει πρέπει να είναι πυροδιαμέρισμα ?

 

2. Στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου θα αναδιαμορφωθεί χώρος αποθήκης για να φιλοξενήσει UPS συστήματα. Πρέπει να είναι πυροδιαμέρισμα ?

 

Έχω φτιάξει πολλούς τέτοιους χώρους αλλά ε΄χω μια ειδική περίπτωση και θα ήθελα αν κάποιος ξέρει να μου πει από που προκύπτει ότι πρέπει (αν πρέπει) αυτοί οι ΄χωορι να είναι πυροδιαμερίσματα. Οχι απάντηση του στυλ "καλό θα ήταν..." , αλλά αν πρέπει ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Οχι απάντηση του στυλ "καλό θα ήταν..." , αλλά αν πρέπει ή όχι.

Εννοείς αν αναφέρεται ρητά σε κάποια διάταξη;

 

Ή εάν, από ουσιαστικής και πρακτικής άποψης, πρέπει ή όχι; Στην περίπτωση αυτή θα έλεγα ότι σημασία έχει η ποσότητα και το είδος καυσίμου (για το Η/Ζ) και η ποσότητα και το είδος μπαταριών (για το UPS).

Link to comment
Share on other sites

φίλε Κώστα, εννοώ όπως λες αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από κάποιο πρότυπο ή κανονισμό.

 

Τα UPS είναι μεγάλα, 250 kVA, το Η/Ζ επίσης 200 kVA.

 

συνήθως εγώ τα προδιαγράφω για πυροδιαμερίσματα αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας (πρέπει να γίνουν εκτεταμένες τροποποιιήσεις) θα ήθελα να ξέρω αν είναι υποχρεωτικό για να εκτιμήσω το κόστος των οικοδομικών εργασιών και όχι μόνο.

Link to comment
Share on other sites

εάν η λειτουργία του UPS ή/και του Η/Ζ είναι απαραίτητη σε περίπτωση ανάγκης (πχ γιατί τα συστήματα ανίχνευσης, κατάσβεσης κλπ στηρίζονται στην παροχή ισχύος από το UPS ή το H/Z) τότε είναι απαραίτητο να κάνεις πυροδιαμέρισμα, λαμβάνοντας και όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά μέτρα (πχ είδος καλωδίου προς και από Η/Ζ, UPS)

Link to comment
Share on other sites

Τα συστήματα αυτά θα υποστηρίξουν κρίσμο εξοπλισμό σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος ΔΕΗ. Μπορείς μήπως να μου πεις κάποιο κανονισμό ΦΕΚ ή κάτι που να αναφέρει την ανάγκη οι χώροι Η/Ζ και UPS να είναι πυροδιαμερίσματα ? Υπάρχει κάτι τέτοιο ? Φαντάζομαι θα ενδιαφέρει όλους τους συναδέλφους

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σαφώς ενδιαφέρει και άλλους.

 

Βοηθάει πολύ κάποιον, όταν διαβάζει σε ένα post για μια απαίτηση, έναν περιορισμό κλπ, να έχει και μια αναφορά στη σχετική "νομοθεσία".

Link to comment
Share on other sites

Προκειμένου να βοηθήσω στην συγκεκριμένη ερώτηση, μπορείτε να μου πείτε πια είναι η χρήση του κτιρίου (στο οποίο θα τοποθετηθεί το Η/Ζ και το UPS) και πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια;

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το "Π.Δ. 71/1988 - Κανονισμός πυροπροστασίας των κτιρίων" που μπορείς να βρεις εδώ http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=1613&item_id=1979 και τις "Γενικές διατάξεις του Πυρ. Σώματος" εδώ http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Primary+Menu/Nomothesia/Piroprostasia/Nea/Genikes-diataksis.csp

 

3.3. Οι επικίνδυνοι χώροι στους οποίους περιλαµβάνονται οι αποθήκες, τα λεβητοστάσια, τα τυχόν υπάρχοντα εργαστήρια, οι θάλαµοι ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων, τα µαγειρεία κ.λ.π., πρέπει να αποτελούν αυτοτελές πυροδιαµέρισµα µε κατάλληλο εξαερισµό. Τα λεβητοστάσια δεν πρέπει να τοποθετούνται από κάτω ή σε άµεση γειτονία µε τις τελικές εξόδους.

 

Με βάση αυτά, όλοι οι Η/Μ χώροι αποτελούν αυτοτελή πυροδιαμερίσματα. Γνωρίζω πάντως ότι αν κάποια αποθήκη είναι αρκετά μικρή δε χρειάζεται να γίνει πυροδιαμέρισμα. Δε θυμάμαι τα τετραγωνικά - αν κάποιος συνάδελφος μπορεί να βοηθήσει ας δώσει κάποια πληροφορία ή κάποιο νόμο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαρστω dravig.

 

Πρόκειται για κτίριο γραφείων και η οικοδομική άδεια είναι πριν το 1980.

Οι δύο χώροι βρίσκονται στο υπόγειο και δεν θα εργάζεται σε αυτούς προσωπικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.