Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τηλεθέρμανση ή VRV;


ge_liakos

Recommended Posts

"Τα μοντέρνα καλά VRV λένε ότι δουλεύουν στην θέρμανση με COP γύρω στο 4 ή και παραπάνω. Ας είμαστε απαισιόδοξοι και πούμε ότι θα δουλέψει με ετήσιο COP=3.0. Άρα για κάθε ηλεκτρική kWh που θα καταναλώνει θα παράγει 3 kWh θέρμανσης...."

 

 

Φίλε σε παρακαλώ διόρθωσε το post σου γιατί με τα παραπάνω που έγραψες ντρέπομαι που είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός.....

Link to comment
Share on other sites

To να βάλεις VRV για κλιματισμό το καλοκαίρι ΟΚ! Το να θερμαίνεσαι όμως με VRV στην Κοζάνη είναι παράλογο όταν έχεις την επιλογή της τηλεθερμανσης. Και δεν το λέω για περιβαλλονολογικά ορθή λύση, αλλά για αυτονόητη.

 

vagi

Θα μπορούσες να είσαι πιο ευγενικός.

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή της Κοζάνης, στις συνηθισμένες χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ο COP μειώνεται πάρα πολύ. Γύρω στο 1,5 με 2 ανάλογα το μηχάνημα και υπάρχει βέβαια η περίπτωση να μην μπορεί να δουλέψει καθόλου η αντλία. Γενικά, σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες δεν υπάρχει διαθέσιμη θερμότητα στο περιβάλλον να απορροφηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δείτε το παρακάτω link, η Daikin λέει ότι τα δικά της έχουν COP=3.0 ακόμα και στους -10°C.

http://www.daikin.com/global_ac/products/vrv/vrv3/featurec01.html

 

Άρα το κόστος θέρμανσης είναι παρεμφερές, ίσως και κάπως μικρότερο από την τηλεθέρμανση.

 

Φυσικά δεν σημαίνει ότι το VRV είναι η σωστή λύση, όμως δεν είναι και τόσο αυτόματη η απόρριψη του.

Link to comment
Share on other sites

Να δούμε λίγο την συγκεκριμένη περίπτωση:

Εχουμε κτίριο γραφείων συνδεδεμένο με τηλεθέρμανση όπου το κόστος συντήρησης της εγκατάστασης είναι μικρό. Μόνο ο κυκλοφορητής, οι εντός του κτιρίου σωληνώσεις και τα θερμαντικά σώματα είναι στην ευθύνη συντήρησης του ιδιοκτήτη. Ο εναλλάκτης και το σύστημα αντιστάθμισης είναι ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης.

 

Η μέση ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη είναι -10 C αν και χαλαρά τα πρωινά μπορεί να φτάσει τους -15 C. Μπορεί να βρεθεί η αντλία θερμότητας εκτός ορίων λειτουργίας. Υπάρχουν βέβαια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις αλλά νομίζω ότι μετά ξεφεύγει η συζήτηση.

Η χρήση των χώρων είναι γραφεία και δεν μπορεί π.χ. μια ασφαλιστική εταιρία να βάλει ταμπέλα ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΨΥΧΟΥΣ σε μια περίοδο 3μερου παγετού. Απαιτείται αξιόπιστη λύση.

Καλείσαι τώρα να επιλέξεις αν θα βάλεις ένα ακριβό σύστημα, (διαστασιολογημένο όχι με συνθήκες σχεδιασμού Αθήνας αλλά Κοζάνης), με επεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο (διάνοιξη οπών-αποκατάσταση, εγκατάσταση σωληνώσεων-συσκευών κ.λ.π.) και με αυξημένο κόστος συντήρησης για να έχεις τον χειμώνα στην καλύτερη περίπτωση με ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες και με καλής τεχνολογίας μηχανήματα περίπου το ίδιο κόστος λειτουργίας με αυτό της τηλεθέρμανσης, που υπάρχει ήδη και το κόστος συντήρησης είναι ελάχιστο.

Αυτά μόνο από οικονομική άποψη χωρίς να λάβουμε υπόψιν την οικολογική συνείδηση που μπορεί να έχει ο καθένας.

 

Σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει ελκυστική την λύση των αντλιών θερμότητας π.χ.

http://www.carrier.gr/carriergreek/news/energy_analysis.htm

αλλά ακόμα όχι για τις περιοχές της Β. Ελλάδας (δες

http://www.carrier.gr/carriergreek/news/november06energy.htm )

Link to comment
Share on other sites

Ζητώ συγνώμη για το προηγούμενο σχόλιο μου, εφόσον η συζήτηση αναφέρεται σε αντλία θερμότητας (VRV) φυσικά και η απόδοσή της μπορεί να είναι μεγαλύτερη της μονάδας.(COP=3)

"Κανονικά" η τηλεθέρμανση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο οικονομική από την χρήση VRV όπως προανέφεραν και άλλοι. Πιθανόν όμως λόγω της πολύ χαμηλής τιμής κιλοβατώρας για μικρούς καταναλωτές (κάτω του κόστους της ΔΕΗ ουσιαστικά) να βγαίνει οικονομικότερο το VRV. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ όμως θα αλλάξει έτσι ώστε να εξορθολογιστεί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, ο πελάτης σου ετοιμάζεται να δώσει ένα κάρο λεφτά για μια εγκατάσταση που εσύ αμφιβάλλεις για την αναγκαιότητά της (και καλά κάνεις).

Ας δώσει το 5-10% σε ένα ανεξάρτητο γραφείο μελετών να του κάνει μια προμελέτη και μια οικονομοτεχνική.

Ταυτόχρονα πες και στο μηχανικό που θέλει να πουλήσει να κάνει το ίδιο (έστω και πιο απλή.)

Βάλτε τα κάτω και θα βγάλετε άκρη.

Στο είπα και πιο πριν, ότι αυτή είναι η λύση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Γεια στους συναδέλφους.

Κατ' αρχήν η χρήση της τηλεθέρμανσης για θέρμανση είναι μονόδρομος και συγκρίσεις με VRV, θερμοδυναμικά και οικονομοτεχνικά απλά δεν ευσταθούν.

Ενδεχομένως να μπορούσαν να ευσταθήσουν οικονομοτεχνικά, συγκρίσεις με λέβητα πετρελαίου ή αερίου. (κατόπιν συζητήσεως).

Επιπροσθέτως θα ήθελα να κάνω δύο σημαντικές παρατηρήσεις.

1ο Θέμα. Πράγματι μπορεί η Daikin να δίνει COP θέρμανσης 3 στους -10 oC. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μηχάνημα διατηρεί την ονομαστική του ισχύ, η οποία είναι δεδομένο πως μειώνεται με την πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

2ο Θέμα και σοβαρότερο. Η τηλεθέρμανση Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου, Φλώρινας κλπ λειτουργεί στο κεντρικό πρωτεύον κύκλωμα με ατμό απομάστευσης από τον στρόβιλο χαμηλής. Στο κεντρικό δευτερεύον κυκλοφορεί το νερό τηλεθέρμανσης σε 120 - 70 ο C. Στους οικιακούς εναλλάκτες, το τοπικό πρωτεύον ταυτίζεται με το κεντρικό δευτερεύον, ενώ το τοπικό δευτερεύον είναι το κύκλωμα της εκάστοτε οικοδομής σε ονομαστικά 80 - 60 οC.

Ο ατμός που απομαστεύεται από τον στρόβιλο χαμηλής (90 MW για την Κοζάνη), εάν συνέχιζε την αποτόνωση θα παρήγαγε περίπου 80 MW έργο ατράκτου στον στρόβιλο και εν συνεχεία 70 MW ηλεκτρική ενέργεια. Μην θεωρήσει κανείς ξανά πως πρόκειται για θερμότητα της ΔΕΗ, που ούτως ή άλλως ήταν χαμένη. Πρόκειται καθαρά για χαμένη ενέργεια και θερμοδυναμικό σφάλμα. Εάν ήθελε η ΔΕΗ να προσφέρει τηλεθέρμανση, ας έφτιαχνε μία μονάδα καύσης λιγνίτη 90 MW με καλά φίλτρα έξω από την Κοζάνη, την οποία θα τροφοδοτούσε με καύσιμο σε χαμηλό κόστος και όπου θα λειτουργούσε το πρωτεύον κύκλωμα της τηλεθέρμανσης σε 120 - 70ο C.

Πολλά ακόμα θα μπορούσα να εκθέσω αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου και ούτε υπάρχει και λόγος επί τετελεσμένων γεγονότων.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
To κόστος είναι 0,043€/KWhth.

 

Παιδες το κοστος της kwh στης τηλεθερμανσης στην Κοζανης τοσο ειναι..οποιος γνωριζει ας μου απαντησει..ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.