Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξηγώντας το Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης


TSIONIS

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στα πλαίσια των εργασιών εξέλιξης του Ελληνικού Προτύπου Ψηφιακής Σχεδίασης (ΕΠΨΣ), η Διεπιστημονική Ομάδα εργασίας (ΔΟΕ) έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή τεσσάρων επεξηγηματικών κειμένων για τα δύο πρώτα μέρη του ΕΠΨΣ,"Επισκόπηση και Γενικές Αρχές" και "Οργάνωση και Ονοματολογία Επιπέδων Ψηφιακής Σχεδίασης", με σκοπό να βοηθήσει στην κατανόησή τους.

 

Τα επεξηγηματικά κείμενα "Πρώτη Γνωριμία", "Τα Πεδία", "Ειδικές Χρήσεις" και "Λεπτομέρειες", έχουν δημοσιευθεί ως ενιαίο άρθρο με τίτλο "Εξηγώντας το Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης" στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου της Διμηνιαίας έκδοσης των Τεχνικών Χρονικών του ΤΕΕ που είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PUBLICATIONS/BYMONTHLY_PUBLICATIONS/diminiaia_2010/pub5

 

Επίσης, τα κείμενα έχουν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του ΕΠΨΣ στη διεύθυνση:

 

http://www.cadstandard.gr/arthra

 

Ανανεώνουμε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε στον δικτυακό τόπο του προτύπου (http://www.cadstandard.gr/syzitiseis) ώστε με την ανταλλαγή απόψεων και απάντηση ερωτημάτων το ΕΠΨΣ να αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό εργαλείο στην καθημερινότητα των μηχανικών.

 

εκ μέρους της Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας του ΕΠΨΣ

 

Ηλίας Λ. Τσιώνης

Πολιτικός Μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

Βάλτε ένα παράδειγμα σχεδίου με τα layers !!! Δίπλα ένα υπόμνημα για τα στοιχεία και που ανήκουν (σε AutoCAD).

(Και για κάθε μελέτη ξεχωριστά, π.χ. αρχιτεκτονικά, στατικά κ.ο.κ.)

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ Αrchytas.... you made your point. Δε χρειάζεται να φωνάζεις....

 

Θα παρακαλούσα τον συνάδελφο ΤΣΙΩΝΗ που έχει συμμετάσχει στην ομάδα εκπόνησης, να μας διαφωτίσει περισσότερο βάζοντας κανένα παράδειγμα, ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

απάντηση στην ερώτηση "που θα χρησιμοποιηθεί το ΕΠΨΣ" αποτελεί η καθημερινή εμπειρία χιλιάδων μηχανικών, ανεξαρτήτως ειδίκευσης, στη δημιουργία, ανάγνωση, ανταλλαγή, εκτύπωση και γενικότερα, επεξεργασία ψηφιακών σχεδίων, διαδικασία απαιτητική σε χρόνο και πόρους.

 

Το ΕΠΨΣ έρχεται ως προσπάθεια για δημιουργία ενός κοινού “συντακτικού” των ψηφιακών σχεδίων που θα βοηθήσει στην ομαλότερη επικοινωνία τόσο μεταξύ των μηχανικών όσο και των συγγενών προς το επάγγελμα, υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, καθώς το ΕΠΨΣ χτίζεται πάνω σε διεθνή πρότυπα, η δυναμική του υποβοηθά τις συνεργασίες εκτός των ορίων της χώρας μας.

 

Το ΕΠΨΣ σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί να τυποποιήσει το ίδιο το αντικείμενο των μηχανικών, αλλά την οργάνωση του βασικού εργαλείου ανταλλαγής πληροφορίας.

 

Στη ΔΟΕ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την άμεση, ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση και επικοινωνία γύρω από το ΕΠΨΣ και ως εκ τούτου λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όλες τις προτάσεις που δεχόμαστε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για σχέδια-παραδείγματα, όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης του προτύπου και των επεξηγηματικών κειμένων, η εφαρμογή του δε συνίσταται σε πεπερασμένες λύσεις, παρά βασίζεται σε ένα σύνολο κανόνων με τους οποίους, συνδυαστικά, μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα εύρος μελετητικών απαιτήσεων. Κατά συνέπεια, μια σειρά σχεδίων απεικονίζει τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης μελέτης αλλά όχι το σύνολο του προτύπου. Για το λόγο αυτό έχουμε φροντίσει να υπάρχουν σε όλη την έκταση των κειμένων παραδείγματα που αποσαφηνίζουν σταδιακά την ολοκληρωμένη χρήση του.

 

Ως μέρος της ενημερωτικής μας δραστηριότητας, δημιουργήσαμε τον ιστότοπο cadstandard.gr όπου φιλοξενούμε forum με ελεύθερη συμμετοχή, ενοποιώντας ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Θα επαναλάβουμε την ευγενική παράκληση να υποβάλλετε εκεί τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας.

 

 

Εκ μέρους της ΔΟΕ

Ηλίας Λ. Τσιώνης

Πολιτικός Μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

Έχω προσπαθήσει να εφαρμόσω το ΕΠΨΣ σε ένα template. Το ανεβάζω προς συζήτηση.

Κε Τσιώνη θα ήταν πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σας και τα σχόλιά σας.

iovo_iso_Template.zip

Link to comment
Share on other sites

Αυτό αφορά σε ποια ακριβώς κατηγορία σχεδίων?

Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά? Τα μηχανολογικά? Τα στατικά? Όλα?

Δηλαδή θα καλούμαστε να συντάσσουμε τυποποιημένα σχέδια, π.χ. με τα ίδια hatches, layers , templates, τα ίδια blocks (δέντρα, έπιπλα, οχήματα,σύμβολα, κλπ.)...για ποιό λόγο ακριβώς?

Για να διευκολύνουμε την δουλειά της πολεοδομίας?

Για να καταργήσουμε αυτό που λέμε "προσωπική έκφραση" στα αρχιτεκτονικά σχέδια?

Για να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε αυτά τα πρότυπα από κάποιον κεδροσκόπο?

 

Συγνώμη αν γίνομαι πικρόχολη..

Όντας νέα μηχανικός, βλέπω ότι οτιδήποτε γίνεται σε αυτή τη χώρα, γίνεται στο όνομα της λαμογιάς και της κερδοσκοπίας...

_____________________________________________________________________________

 

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...

Link to comment
Share on other sites

Καλά, ας μην γινόμαστε επικριτικοί προτού δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις... Φαντάζομαι πως ο συνάδελφος TSIONIS άνοιξε το θέμα προκειμένου να γίνει κουβέντα.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα τον χρόνο να μελετήσω εκτενώς της σχετική ιστοσελίδα. Ωστόσο βλέπω σημαντικές δυσκολίες που θα καταστήσουν το εγχείρημα πιθανότατα ανώφελο:

- Σχεδιάζω από το AutoCAD 11 (δηλαδή περίπου 17 ~ 18 χρόνια) χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα χρώματα για να αντιπροσωπεύσω τα πάχη των γραμμών. Διάλεξα -τότε- έναν συσχετισμό που να ανταποκρίνεται στην δική μου αντίληψη και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον αλλάξω 20 χρόνια μετά χάριν κάποιου προτύπου.

- Χρησιμοποιώ λίγα layers, συνήθως κάτω από 12. Το γενικό σχέδιο υπάρχει σε 6 layers που χαρακτηρίζουν το πάχος γραμμής. Μόνο συγκεκριμένες παράμετροι έχουν το δικό τους layer για λόγους ομαδοποίησης. Μετά από τόσα χρόνια εργασίας έχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πόσα layer και τι είδους είναι αναγκαία για να βελτιστοποιηθεί η δική μου παραγωγικότητα. Δεν πρόκειται να το αλλάξω. Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξω την ονομασία των layers, μολονότι κρατάω ακόμη τα ονόματα που χρησιμοποιούσα με παλαιές εκδόσεις του AutoCAD.

- Χρησιμοποιώ συγκεκριμένες, προσωπικές τεχνικές σχεδίασης, ώστε το τυπωμένο σχέδιο να εκφράζει την προσωπική μου αισθητική. Δεν θα ήθελα να προσχωρήσω στην χρήση ενός προτύπου και να κάνω τα σχέδιά μου απρόσωπα.

- Για τον ίδιο λόγο έφτιαξα εκατοντάδες blocks τα οποία θα δει κανείς μόνο στα δικά μου σχέδια. Σύμβολα, φυτά, αυτοκίνητα, είδη υγιεινής, έπιπλα, βίδες, διατομές Ω/Σ κλπ κλπ. Δεν τα μοιράζομαι με άλλους και δεν βάζω μπλόκ άλλων στα σχέδιά μου. Έκανα πολύ κόπο για να έχω τα δικά μου μπλοκ στα σχέδιά μου, για να φτιάχνω σχέδια προσωπικά που να με εκφράζουν. Δεν πρόκειται να υιοθετήσω μια απρόσωπη σχεδιαστική πρακτική χάριν ενός προτύπου.

- Είμαι αντίθετος στην ανταλλαγή επεξεργάσιμων αρχείων. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να δοθούν τα αρχεία αυτά σε κανέναν. Υπάρχουν τα PDF. Πριν από 20 χρόνια κανείς δεν θα έδινε τα διαφανή του σε άλλον. Είναι ζητήματα αξιοπιστίας στην δουλειά, είναι ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το θεωρώ προσβλητικό και χυδαίο, να έχω κοπιάσει για μια εργασία και να έρχεται ο εργολάβος, ή κάποιος άλλος μελετητής (συνήθως του δημοσίου) και να ζητάει το dwg αρχείο.

 

Γι' αυτό, το μόνο "ανταλλάξιμο" πρότυπο που αναγνωρίζω είναι explode και purge, μέχρι να μείνουν στο dwg μόνο lines, circles και arcs.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.