Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση σε κτίρια εμπορικής χρήσης - απόψεις


dimitra@78

Recommended Posts

Τί γνώμη έχετε?

Τά πατάρια σε υπάρχοντα κατάστήματα είναι ξεκάθαρα,η χρήση ήδη υπάρχει στην κάθε ιδιοκτησία.Με τους χώρους που όμως πού είναι αυτοτέλεις και ο χαρακτηρισμός τους στην Ο.Α. είναι εντελώς διαφορετικός π.χ ανεξάρτητες αποθήκες και ισόγεια γκαράζ σε εμπορικά κέντρα που μετατρέπονται ως κύριοι χώροι δεν θα έχουν πρόβλημα όσον αφορά στις εγκρίσεις που πιθανόν θα απαιτηθούν αργότερα?

Και όχι μόνο ως προς την πυρασφάλεια-πυροπροστασία κ.τ.λ. αλλά μήπως ζητηθούν συναινέσεις συνιδιοκτητών.... που δεν θα είναι σύμφωνοι και τελικά φύγουν πολλά ¨πεταμένα χρήματα¨...

και ισχύσουν οι κανόνες μίας κανονικής αλλαγής χρήσης με ότι συνεπάγεται απο τους περιορισμούς σύστασης τών ιδιοκτησιών παρ΄όλο που στα ακίνητα οι χρήσεις είναι επιτρεπτές????

Link to comment
Share on other sites

Πιο απλά...

Το ίδιο είναι ένα κατάστημα με ήδη άδεια λειτουργίας να έχει ένα τμήμα αυθαίρετο (π.χ.πατάρι, αποθήκη κ.τ.λ.) και να το τακτοποιεί ως επιπλέον χώρο καταστήματος (ήδη υπάρχει η χρήση)-στην τελική δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν όπως στις κατοικίες-

με μια ιδιοκτησία (π.χ.ισόγεια γκαράζ, ημιυπόγεια σε εμπορικά κέντρα) που τακτοποιείται ως κατάστημα (ουδέποτε είχε αυτή την χρήση) και μπορεί να ¨κολλήσει¨σε άλλες υπηρεσίες για την νέα άδεια λειτουργίας.Και έαν απαιτηθεί συναίνεση συνιδιοκτητών του ακινήτου παρ' όλο που οι χρήσεις γης το επιτρέπουν...?- το είχα θέσει σε άλλο post

Το ερώτημα μου είναι τι ξέρουμε και εάν αξίζει τον κόπο- ή θα μας κυνηγάνε οι ιδιοκτήτες μετα?

 

Ακόμα ανάκατα?

Link to comment
Share on other sites

οι ιδιοκτήτες παρανόμησαν εμάς θα κυνηγούν;

 

ουδης γνωρίζει τι ακριβως θα γίνει, να πάρουν το ρισκο

τους ενημερώσεις και αποφασίζουν

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα τακτοποιημένα δεν απαλλασονται άλλων εγκρίσεων (π.χ. πυρασφάλεια), το λέει η εγκύκλιος.

Συνεπως το γεγονός ότι π.χ. εσύ μετατρέπεις χώρο ύψους 2 μέτρων σε κύριας χρήσης δε σημαίνει οτι το υγειονομικό θα σου δώσει άδεια για καταστημα υγ. ενδιαφέροντος απ τη στιγμή που η υγειονομική διάταξη το απαγορεύει. Ομοιως η πυροσβεστική αν δεν πληρεις τους όρους της παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας.

Και στο βιομηχανίας που ρώτησα μου είπαν ότι αυτοί θα εξετάσουν αν ένας τέτοιος χώρος πληρεί τις προδιαγραφές χώρου κύριας χρήσης. Δηλαδη σε χώρο ύψους κάτω των 2,40 δεν δίνουν άδεια λειτουργίας. Και λογικό είναι διοτι σε αντίθετη περίπτωση θα φτιάχναμε βιοτεχνίες σε χώρους με ύψος 1,5 μέτρα σαν τους ποντικούς.

 

Επομένως ο Μηχανικός καλό είναι να ενημερώνει τον πελάτη πριν πάρει το 300αρι. Αυτό απο την άλλη δε σημαίνει οτι ο μηχανικος είναι υπεύθυνος αν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεσει ποτε να βγάλει άδεια λειτουργίας σε τέτοιο χώρο. Εξάλου ο μηχανικός "ρυθμίζει" τον χώρο που ήδη έχει αλλάξει χρήση με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του. Ο μηχανικός δεν ρυθμίζει ένα χώρο για να αλλάξει χρήση αλλά χώρο που ήδη έχει αλλάξει χρήση. Άρα ο ιδιοκτήτης για τον ήδη αλλαγμένο χώρο γνωρίζει αν έχει άδεια λειτουργίας.

Από την άλλη αν ο ιδιοκτήτης θέλει να εξετάσεις αν ο χώρος θα μπορεσει να παρει αδεια λειτουργίας, τότε είναι εντελώς άλλη δουλειά, δύσκολη, με πολυ μεγαλύτερες αμοιβές. Σε αυτό το κομμάτι (καταλληλότητα χώρου) πρεπει να σαι έμπειρη, να το ψάξεις καλά, γιατι αλλιως κατι θα σου ξεφύγει και μετα όντως θα εκτεθείς. Οι άδειες ίδρυσης-λειτουργίας κρύβουν εκπλήξεις ακόμα και σε νόμιμους πολεοδομικά χώρους.

Link to comment
Share on other sites

Επομένως ο Μηχανικός καλό είναι να ενημερώνει τον πελάτη πριν πάρει το 300αρι.

για να του απαντήσω αν ο χώρος του μετά τη ρυθμιση θα πάρει άδεια λειτουργίας και υπο ποιές προυποθεσεις

θέλω τουλάχιστον 300άρι

 

γενικά θεωρώ πως για επαγγελματικούς χώρους η αμοιβή πρέπει να είναι αρκετά πάνω απο την ελαχιστη

Link to comment
Share on other sites

Όταν λεω οτι ο μηχανικός καλο είναι να ενημερωνει πριν πάρει 300αρι εννοώ να ενημερώνει ότι δεν παίρνει καμια ευθυνη για την άδεια ίδρυσης-λειτουργίας ή αλλες εγκρίσεις.

Σε τετοιες περιπτώσεις ζητάς παραπάνω αμοιβές από το άθροισμα τακτοποίηση+αδεια καταστήματος. Είναι μεγάλο ρίσκο. Μπορει να σου χρειαστεί κάτι πολύ απλό (π.χ. ενα WC παραπάνω) και να μην μπορείς να το κάνεις διοτι απαιτείται νέα μελέτη ύδρευσης-αποχέτευσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα ηθελα και εγω τη βοηθεια σας πανω στο θεμα.

Ενα μαγαζι με φατσα 4,00 μετρα στην οικοδομικη στην πραγματικοτητα ειναι 5,00 μετρα γιατι ο ιδιοκτητης εχει παρει 1,00 μετρο και απο το γκαραζ του και τωρα βγαινει αδεια λειτουργιας.

Τι γινεται σε αυτη την περιπτωση?

Εχει βγει προεγκριση με τα μετρα της αδειας (δηλ.1,00 μετρο λιγοτερο απο την πραγματικη κατασταση).

Ερωτηση 1η: το δειχνουμε ή οχι και φαινεται στην αποτυπωση 1,00 μ λιγοτερο?

Ερωτηση 2η: αν ο ιδιοκτητης το τακτοποιησει πρεπει να αλλαξει και η οικοδομικη ή βγαινει κατευθειαν η αδεια λειτουργιας με τα καινουργια μετρα, αφου προκειται για τακτοποιημενη αυθαιρετη αλλαγη χρησης χωρου σε καταστημα?

 

P.s. στην παλια αδεια δεν ξερουμε τι ειχε κανει, υποθετω πως ειχε παει με ενα μετρο λιγοτερο (βασει οικ.αδειας).

 

Αν εχετε καμια ιδεα....

 

 

Τα κεφαλαία απαγορεύονται, τόσο στους τίτλους, όσο και στο σώμα του κειμένου.

Παρακαλώ διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση 1η: το δειχνουμε ή οχι και φαινεται στην αποτυπωση 1,00 μ λιγοτερο?

 

Αν είναι ποτέ δυνατόν βρε παιδιά; Πώς θα σφραγίσετε σχέδια ψευδούς αποτύπωσης;

Μου θύμισες έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που για να νοικιάσει το απλό κατάστημά του για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήθελε να του αποτυπώσω επικαιροποιημένα τα σχέδια της οικοδομικής του άδειας και όταν πήγα να κάνω αυτοψία είδα 10 τ.μ. αυθαίρετο τμήμα μέσα στο Δ. Και όταν γύρισα και του είπα πως δε γίνεται να υπογράψω αυθαιρεσίες, μου λέει χαρακτηριστικά «Έλα μωρέ τώρα, σιγά το πράγμα, για 10 τμ; Θα πάω στον χ συνάδελφό σου και είμαι σίγουρος πως θα υπογράψει...». Όταν έλεγε ο Πάγκαλος «Μαζί τα φάγαμε», κάτι τέτοια είχε στο μυαλό του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.