Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Επιλογή συστήματος ψύξης - θέρμανσης


johnkal

Recommended Posts

Γειά σας...

 

Για νέα οικοδομή (στη φάση του πιτσιλίσματος) 1ου ορόφου που αποτελείται από δύο διαμερίσματα ένα των 120τμ και ένα των 50τμ στο Ηράκλειο Κρήτης τι κεντρική θέρμανση να επιλέξω?

1. Καυστήρα πετρελαίου με σώματα και τοποθέτηση κλιματιστικής μονάδος ανά δωμάτιο για ψύξη?

2. Eναλλάκτη θερμότητας με σώματα καλοριφέρ? (ανώτατη θερμ. 60 C) και τοποθέτηση κλιματιστικής μονάδος ανά δωμάτιο για ψύξη?

3. Eναλλάκτη θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμό?

 

επιπλέον θα κατασκευαστεί και τζάκι...

 

σχεδίαζα για λέβητα πετρελαίου αλλά με το πετρέλαιο στο 1,30€ ψάχνω για εναλλακτικές "πράσινες" και οικονομικότερες λύσεις....

 

Ειλικρινά έχω μπερδευτεί από τους "ειδικούς"...

στην κρήτη δεν έχουμε know how από τέτοιες λύσεις....

 

Ευχαριστώ!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν με το "εναλλάκτης θερμότητας" εννοείς αντλία θερμότητας, θέλω να τονίσω ότι αυτές γενικά δεν συνδιάζονται με κοινά θερμαντικά σώματα, αλλά με fan coils, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του μέσου.

 

Αν θα χρησιμοποιήσεις αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια, για τη θερινή λειτουργία, θα πρέπει να τοποθετηθούν και fan coils προκειμένου να γίνεται αφύγρανση του εσωτερικού αέρα.

 

Καλύτερη ποιότητα θέρμανσης δίνει το ενδοδαπέδιο σύστημα διανομής θερμότητας. Αυτό βέβαια, μπορείς να το συνδιάσεις και με λέβητα πετρελαίου, με μια τρίοδη ή τετράοδη και κατά προτίμηση με αντιστάθμιση.

 

Αν όλα αυτά δε σου λένε τπτ, ρίξε μια ματιά στο φόρουμ και οπωσδήποτε μίλα με κάποιο έμπειρο, σε αυτά τα συστήματα, μηχανολόγο, προκειμένου να δείτε και το όλο θέμα τεχνοοικονομικά πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αντλία θερμότητας όπου η θερμότητα μεταφέρεται σε νερό έως 60 βαθμούς κελσίου και μεταφέρεται σε σώματα καλοριφέρ (10%) μεγαλύτερα από αυτά του πετρελαίου...

Δεν βρίσκω τωρα το λικν αλλά είναι της mitsubishi.

Έχω μπερδευτεί γιατί έχω πάει σε πολλούς ειδικούς που ο καθένας αντιπροσωπεύει και κάτι...

Η λύση της mitsubishi μου φάνηκε καλή απλά δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα πουθενά στην κρήτη (ήρθρε φέτος) και δεν το έχουμε δει αν δουλεύει..

Η μηχανολόγος που το αντιπροσωπεύει εδώ μας είπε ότι έξω αγγλία δοθλεύει χρόνια..

Κόστιζε παραπάνω αλλά με την άνοδο τις τιμής του πετρ. θα γίνει απόσβεση..

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχει δοκιμαστεί στην Αγγλία δεν σημαίνει ότι είναι καλό και για την Ελλάδα, όπως επίσης και για τα Γερμανικά συστήματα που πολλοί τα προτείνουν με καμάρι. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα θέρμανσης - κλιματισμού που επιλέγουν ανά τον κόσμο. Είναι σαν να προτείνουμε κλιματιστικά στη Σουηδία, επειδή δουλεύουν καλά στο Κουβέϊτ ...

Η σωστή οικονομοτεχνική μελέτη θα σας έβγαζε από τους προβληματισμούς σας αλλά μόνο εάν απευθυνθείτε σε κάποιον καλό Μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ξεθάβω το συγκεκριμένο τόπικ,διότι έπεσε τυχαία στο μάτι μου και θέλω να επισημάνω τα εξής:

- Τo fan-coil ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΣΠΛΙΤ. Πολύ κακώς αναφέρθηκε αυτό από εναν φίλο πιο πριν.Πολύ συνοπτικά, το split έχει εσωτερική-εξωτερική μονάδα και εντός των σωληνώσεων του κυκλοφορεί ψυκτικό μέσο (freon) και ο ψυκτικός κυκλος λμβάνει χώρα στην εσωτερική-εξωτερική μονάδα.

Αντιθέτως, στις σωληνώσεις των fan-coil κυκλοφορεί νερό, είστε ζεστό,είτε κρύο, το οποίο έχει κρυώσει ή έχει ζεσταθεί παίρνοντας ενέργεια από καποιον ψύκτη ή κάποιον λέβητα(υπάρχουν και άλλοι τρόποι θέρμανσης).

Πιο κοντά στη πραγματικότητα είναι να πούμε πως το fan-coil είναι ένα καλοριφέρ με ανεμιστήρα το οποίο όμως λειτουργεί και για ψύξη.

- Γνώμη μου είναι, πως αν τελικά επιλέξεις να εγκαταστήσεις fan coil, να τα χρησιμοποιήσεις και για ψύξη και για θέρμανση.Αλλιώς θα είναι τελείως ασύμφορο οικονομικά ή για να το πω πιο λαϊκά, θα είναι κοροϊδία!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.